Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (70 st)

Originaltitel Vi går landsvägen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1937-11-01

Medverkande

Elof Ahrle
Loffe

Sture Lagerwall
Novisen, alias Sigge Dahllöv

Irma Christenson
Anne-Marie von Flettow

Karl-Magnus Thulstrup
Magnus von Flettow, baron

Hilding Gavle
Jönsson, betjänt

Visa alla medverkande

Handling

Tre luffare går landsvägen fram, Loffe ca 35 år, Maggan ca 50 år och Novisen ca 25 år. De anländer till en herrgård med en slottsruin vid en sjö. Loffe berättar att han är äldst av...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Vi går landsvägen darrar av falsk sentimentalitet. Det är synd om människorna, men framför allt om Sigurd Wallén, som får göra världens omöjligaste roll....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Elof Ahrle Loffe
Sture Lagerwall Novisen, alias Sigge Dahllöv
Sigurd Wallén Maggan
Irma Christenson Anne-Marie von Flettow
Karl-Magnus Thulstrup Magnus von Flettow, baron
Hilding Gavle Jönsson, betjänt
Carin Swensson Karin, husföreståndarinna
Torsten Winge Bergklint, advokat
Naemi Briese Margit Söderberg, husjungfru
John Hilke man
David Erikson man
Arne Lindblad polisman
Nils Jacobsson journalist
Tom Olsson pojke

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1937
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Tre luffare går landsvägen fram, Loffe ca 35 år, Maggan ca 50 år och Novisen ca 25 år. De anländer till en herrgård med en slottsruin vid en sjö. Loffe berättar att han är äldst av sju statarbarn födda på godset. Fadern dog tidigt och Loffe hamnade på uppfostringsanstalt för misshandel av avlidne baron von Flettow. Över till tjänstefolket.

Husföreståndarinnan Karin talar med nyanställda Margit och berättar att nye baron Magnus von Flettow ärvt godset trots att man trodde att hans kusin Anne-Marie von Flettow skulle få det. Eventuellt finns ett ej funnet testamente som kan ge Anne-Marie det hela, för så var gamle barons avsikter, tror man.

Betjänten Jönsson och Margit har en förvirrad brottning intill en stor tavelram vilket resulterar i att Margit trycker på en hemlig knapp och ut kommer en nyckel och en del annat plus ett kort som meddelar "Nya testamentet ap 27 28 undertecknat och bevittnat". Man tror det är testamentet och att nyckeln "till hemliga dokumentskåpet" skall ge lösningen.

Maggan infångas och baron Magnus vill tillkalla polisen, men Anne-Marie anser felaktigt att detta är hennes gamle informator, en viss onkel Teodor, som hon hade i åttaårsåldern. Maggan får stanna, förses med snygga kläder och sängplats.

Novisen och Loffe har hittat ett krypin i slottsruinen där det gamla tornet står kvar och fungerar som sädesmagasin. Baronen och en skum advokat Bergklint anländer och talar om att de måste hitta det nya testamentet. Bergklint har kallat in två detektiver.

Loffe och Novisen infångar senare advokaten, spärrar in honom i källaren och låtsas vara detektiver. Baronen blir misstänksam men låter dem leta. Han tar några suddiga foton av dem och går till polisen, som tror att fotona föreställer en efterspanad kassaskåpssprängare och en bondfångare. Polisen anländer samtidigt som Loffe och Novisen hittat ett lönnrum på kontoret där man finner ett testamente som ger Anne-Marie godset och förmögenheten. Det visar sig att Novisen är journalisten Sigge Dahllöv som är på luffen för att skriva artiklar.

Han och Anne-Marie gifter sig och han skriver en bok "Landsvägsriddare", "En reseskildring av Sigge Dahllöv" som Maggan läser på sin ensamma vandring genom det svenska sommarlandskapet. (Bearbetning av manuskript.)

Censur / granskning

Censurnummer 56547
Datum 1937-10-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2230 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2203 m - 81 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2230 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Vi går landsvägen darrar av falsk sentimentalitet. Det är synd om människorna, men framför allt om Sigurd Wallén, som får göra världens omöjligaste roll. Uppsalastudenten som sett för djupt i glaset, råkat på dekis och förvandlats till jättehurtig luffare, sjungande glada sånger. Han har manuskriptförfattarens fulla sympati, och framställs inte som en luffare utan som en 'landsvägsriddare', alltså nästan som en hjälte. En romantisering av det enkla luffarskrået, som knappast hör -- vårt århundrade till.

Även i övrigt är filmen en gengångare, en spökkammare, där alla gamla beprövade romantiska filmelement gå igen. Om man ville kunde man räkna upp från vilka tidigare filmer de olika ingredienserna lånats. Det är spökslott, förfalskade testamenten, lönnfack i kassaskåp, den diaboliske baronen, Andersson, Pettersson, Lundström, förklädda till detektiver à la Sherlock Holmes, Fyrtornet och Släpvagnen, den underbart snälla flickan, som efter 100 besvär återfår sin rätt till den rika gården, o. s. v. Rappakalja i vårdad utstyrsel.

Det enda friska inslaget är Elof Ahrle, som visserligen gör sin sedvanliga typ, men gör det internationellt bra. Och flickan Irma Christenson, som verkligen lyckas ge spontan rarhet och vänlighet åt sin övermåttan hjärtesnälla hjältinna.

En idé i filmen var bra: den lilla kniven, som öppnade kassaskåpet."

Ny Dag (Hjortvard): "Tre luffare går landsvägen fram. Inte lodare av den vanliga sorten, som blivit offer för arbetslösheten och hotas av landsfiskalernas travarlappar till Svartsjö. Våra tre filmluffare är alls inte de slashasar som den ruggiga ytan låter oss förmoda. En av dem är kanske något ditåt, men Elof Ahrle måste vara med som ett 'proletärt' inslag med sin gärna hörda Stockholmsslang. De andra båda är fint folk. Den ena har tagit graden i Uppsala och den andra är en förklädd journalist, som skall skriva en bok om luffarlivet.

Lösdrivarfrågans sociala sida får inte skymta i svensk film. I stället kommer den vanliga baronessan med det stora arvet och det falska testamentet, som hennes skurk till kusin har tillverkat, medan det äkta ligger dolt bakom en lönnlucka, vilken endast kan öppnas med en manick, som man till slut oförmodat hittar i ett skatbo, sedan man förut vänt upp och ned på en hel slottsruin med dold vinkällare, en gammal herrgård på Östgötabygden."

Inspelning

1937 1937
Filmstaden Råsunda Sverige
Norsborg Botkyrka Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1937-11-01 Palladium Stockholm Sverige 81 min
Urpremiär 1937-11-01 Palladium Stockholm Sverige 81 min

Musikstycken

Originaltitel Lantlig vals
Kompositör Eric Bengtson


Originaltitel Luffarvisa
Kompositör Kai Gullmar
Textförfattare Gammel-Olle


Originaltitel Par un clair matin
Kompositör Maurice Marsac (1933)


Originaltitel Preghiera d'amore
Kompositör Frédéric Chopin


Originaltitel Prélude romance
Kompositör Frédéric Chopin


Originaltitel Kinderszenen, op. 15. Träumerei
Kompositör Robert Schumann (1838)


Originaltitel Vila vid denna källa
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)


Ämnesord

Advokater
Baron
Detektiv
Herrgårdar
Informator
Journalist
Luffare
Lönnrum
Polis
Slottsruin
Statare
Testamenten

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI GÅR LANDSVÄGEN
Tryckeri Ivarsons tryckeri
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VI GÅR LANDSVÄGEN
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel VI GÅR LANDSVÄGEN
Tryckeri Rokotryck AB Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript: Oscar Hemberg.
Omfång 143 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 161 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 169 s. Miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 170 s. Roll- och miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista.
Omfång 25 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?