Grundfakta

Media (144 st)

Originaltitel Två år i varje klass
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-01-24

Medverkande

Sigurd Wallén
doktor Wahlberg, lärare

Björn Berglund
doktor Sune Gans, klassföreståndare i klass 3 B

Carl-Gunnar Wingård
grosshandlare Emil Nilsson

Millan Bolander
fru Nilsson

Ann Mari Uddenberg
Laura, Nilssons dotter

Visa alla medverkande

Om filmen

Ofogsgenierna i 3B eldar upp sina anmärkningsböcker och gillrar fällor för den nya magistern "Gåsen", som dillar om strama tyglar. Efter en bok av Kar de...

Visa hela texten

Handling

Ett läroverk på Norrmalm i Stockholm. Vårterminen skall börja och en tidning annonserar den exakta tidpunkten: tisdagen den 15 januari 1937, kl 8 f m. Hemma hos grosshandlare Nilsson ser...

Visa hela handlingen

Press

NDA (Per Lindberg): "Det är en älskvärd och skojfrisk pojkfilm, påhittigt gjord. Dess första hälft bereder odelat nöje. Om nöjet mattas av under senare delen, så betyder det inte att...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Ofogsgenierna i 3B eldar upp sina anmärkningsböcker och gillrar fällor för den nya magistern "Gåsen", som dillar om strama tyglar. Efter en bok av Kar de Mumma.


"Av snö!" "Ovanför magistern!" "I huvet!" Pojkarna klass 3B ska ge exempel på prepositioner, och en smältande snöboll glider långsamt nedför skärmen på lampan ovanför katedern.

De är skrämmande innovativa, Sigge, Putte, Dudde och deras klasskamrater. De har snedbenor och äppelknyckarbyxor, och när de kommer in i ett rum ser man hur deras små hjärnor arbetar på högvarv för att räkna ut vad man kan hitta på för ofog där. Skolans hårt prövade lärare vet att det handlar om att behålla förståndet. Men den nya magistern Gans har idéer om disciplin, och pojkarnas liv går ut på att göra honom vansinnig.

Laura Nilssons liv går ut på att bli förlovad med den stiliga magistern, och hennes småbröder Sigge och Putte gör allt för att sätta stopp för det. De sätter en blomkvast i vattenglaset på katedern, med ett meddelande: "Ni ska inte springa efter Laura Nilsson för hon har så många andra killar och dessutom är hon kobent. Högacktningsfullt två som hört och sett allt."

Lika upproriska som de är mot Gans, som döps till Gåsen, lika trogna är de mot Valrossen, som spelas av filmens regissör Sigurd Wallén. Den kloka gamla historieläraren är enligt skolans rektor "den enda som förstår pojkarna inifrån".

Recensenterna gillade också Valrossen, och i Nya Dagligt Allehanda kallade Per Lindberg, som liksom Wallén var regissör (Norrtullsligan 1923, Det sägs på stan 1941) sin kollegas verk "en älskvärd och skojfrisk pojkfilm, påhittigt gjord. […] Berättelsen är livfull och dialogen är kvick, rapp, kort, slagfärdig."

Filmens upphovsman Sigurd Wallén, som spelar den godmodiga doktor Wahlberg, regisserade film från stumfilmstiden (Anderssonskans Kalle) till mitten av 1940-talet (Hemsöborna och Änkeman Jarl), men har förblivit mer känd som skådespelare. Hans karriär som aktör är lika lång som hans regibana, och den roll som gjorde störst intryck på hans samtida var stataren som blir jordbruksminister i Gustaf Edgrens Karl Fredrik regerar från 1934.

Skriftställaren Kar de Mumma (Erik Zetterström), kåsör i Svenska Dagbladet i över sju decennier, var inte bäst i klassen. Han var nitton när han 1923 skrev boken Två år i varje klass, och tre år senare kom uppföljaren Sigge Nilsson och jag, som också blev film. Förutom hundra böcker, femtio revyer och tolv filmmanus skulle Kar de Mumma, som enligt uppgift är förebilden till Putte, skriva 15 000 kåserier. Sigge ska vara en klasskamrat i Östra Real, doktor Wahlberg pojkarnas klassföreståndare, herr och fru Nilsson Sigges föräldrar och Dudde Douglas Hedlund, son till teaterchefen Douglas Hedlund på Folkan.

Nina Widerberg (2019)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Konstnärlig rådgivare
Scripta
Manusbearbetning
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Scenografiassistent
Maskör
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Sigurd Wallén doktor Wahlberg, lärare
Björn Berglund doktor Sune Gans, klassföreståndare i klass 3 B
Frithiof Hedvall rektorn
Carl-Gunnar Wingård grosshandlare Emil Nilsson
Millan Bolander fru Nilsson
Ann Mari Uddenberg Laura, Nilssons dotter
Sven-Eric Carlsson Sigurd "Sigge" Nilsson, Lauras bror, elev i klass 3 B
Åke Johansson Patrik "Putte" Nilsson, Sigges bror, elev i 3 B
Nils Hallberg Fredrik "Dudde" Vedlund, elev i 3 B
Erik A. Petschler sångläraren
Ludde Juberg teckningsläraren
Märtha Lindlöf fröken Boronius, lärare
Gerda Boman fru Björklund
Signe Lundberg-Settergren Mina, Nilssons husa
Yngwe Nyquist skolläkaren
Bertil Hellkvist Nils-Georg Björklund, fru Björklunds son, elev i 3 B
- Ej krediterade:
Anders Frithiof skolvaktmästaren
Torsten Hillberg överkonstapeln
Helge Mauritz konstapel
Göran Bernhard Göran, en liten pojke hemma hos Nilssons
Stellan Agerlo Andersson, elev i 3 B
Bertil Jansson Loffe "Steppen" Holmgren, elev i 3 B
Per Kaufeldt jr. Kaufeldt, elev i 3 B
Birgit Chenon kvinnan på resebyrån
Eric von Gegerfelt lärare i kollegierummet
Erland Colliander lärare i kollegierummet
Helge Kihlberg passagerare på Waxholm I
Robert Ryberg en förälder vid examen i klass 3 B
Knut Lundström elev i 3 B
Lennart Nyberg elev i 3 B
Bertil Uggla radioröst

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1938
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2019
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Ett läroverk på Norrmalm i Stockholm. Vårterminen skall börja och en tidning annonserar den exakta tidpunkten: tisdagen den 15 januari 1937, kl 8 f m. Hemma hos grosshandlare Nilsson ser vi bröderna Sigge och Putte förbereda sig. De skall sedan återfinnas i klass 3 B i realskolan. Deras äldre syster Laura går i åttonde klassen i flickskolan. Det framgår att Laura slår för en viss doktor Gans, som är provårskandidat och som skall bli klassföreståndare för 3 B, som hittills föreståtts av den snälle historieläraren dr Wahlberg, som skall pensioneras.

Det blir morgonbön, läkarundersökning och sångprov. Pojkarna försöker slippa gymnastik och sång, men det visar sig att de är väl anpassade för bägge ämnena. Gans och Wahlberg diskuterar pedagogiska metoder och det framgår att Gans är varm anhängare av hårdare disciplin. Pojkarna har en massa pojkstreck för sig, bl a låtsas de slå sönder en byst av Karl XII, vilket vållar teckningsläraren stort huvudbry. Sigge och Putte får en massa anmärkningar, klarar sig inte vid terminens slut utan måste läsa extra över sommaren. Som informator anställs dr Gans och pojkarna får det mycket arbetsamt. Gans överraskar dem på natten när de skall stjäla äpplen från grannen. På hösten klarar pojkarna flyttningsprövningen till klass 4 och rektorn är hoppfull. Kanske de i fortsättningen bara kommer att gå ett år i varje klass.

Gans blir den ordinarie klassföreståndaren och pojkarna har lärt sig att acceptera honom. Han och deras syster Laura har förlovat sig, och även detta accepteras av Sigge och Putte.

Censur / granskning

Censurnummer 85529
Datum 1955-01-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2035 meter


Censurnummer 57018
Datum 1938-01-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1940 meter
Kommentar Aktlängder: 555-560-530-295 = 1940 meter. Aktlängder: 555, 560, 530, 295.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1940 meter
Längd i minuter 71 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

NDA (Per Lindberg): "Det är en älskvärd och skojfrisk pojkfilm, påhittigt gjord. Dess första hälft bereder odelat nöje. Om nöjet mattas av under senare delen, så betyder det inte att filmens senare del är matt -- den är tvärt om precis lika munter och full av älskvärt skoj som filmens första hälft. Avmattningen beror helt enkelt därpå, att människan nu en gång är otacksam nog att bli förströdd, om en sak blir enahanda med bara sattyg och pojkstreck. Hade författarna haft mera sinne för dramatik, skulle de ha gjort sin film mera omväxlande.

Berättelsen är livfull och dialogen är kvick, rapp, kort, slagfärdig. Det är bara det, att denna dialog väl ofta bryter illusionen att den är sprungen ur grabbarnas mun. Den härleder sig från filmvana och fyndiga författare. Det är Kar de Mumma som talar, understödd av Lorentz Göransson och Sven Zetterström; inte pojkarna.

Pensionat-Paradis-andan och gamla farstråkigheter skymta i några enstaka scener. Men man har anledning att vara glad åt att den spökhumorn är så sparsamt företrädd.

Tråkigare är, att en så bra, frisk och riktig svensk film om svenska barn skall behöva vara så pass torr, så pass poesilös -- den uthärdar inte att man erinrar sig de motsvarande franska, amerikanska och ryska uppfostringsfilmerna.

Jämte enformigheten i berättelsen är denna torka det man har att beklaga. Hade författarna undvikit den, skulle filmen haft rätt att räknas till de verkligt minnesvärda. Som det nu är får man nöja sig att konstatera, att den är trevlig, lustig, älskvärd, frisk. Att den är just det den vill vara, underhållande på ett redbart sätt; rolig och med mening i.

Sigurd Wallén och fotograf Åke Dahlquist ha säkert haft ett styvt jobb, att hålla alla grabbarna i styr och moderera deras förtjusning åt att få göra odygd. Men de ha fått lön för mödan. Grabbarna är bra, varenda en, fulla av ambitionen att göra bus och orädda för kameran. Och ännu bättre är den som har plockat ihop dem. Det är riktiga, tvättäkta grabbar han fått tag i.

Rollerna som lärare och föräldrar äro mer ointressanta och ha inte undgått schablonisering. Sigurd Wallén lyckades dock att få med på duken något av den atmosfär som brukar omge ett gammalt läraroriginal. Det var både innerlighet och inlevelse i denna prestation.

Publiken både skrattade och applåderade. Och producenterna kan gratuleras."

StT (Robin Hood): "Wallén är utmärkt pedagog inte bara på vita duken, utan också bakom -- i filmateljén. Det är ett duktigt stycke regiarbete han här gjort med pojkarna, ett arbete som roat både honom och dem, det märks på långt håll.

Som helhet är filmen blekt underhållande som Kar-de-Mumma i yngre dagar, vattlagd men ganska träffande och rolig. Det pulserande liv som finns rinner i de ca 14-åriga grabbskådespelarnas ådror. Det bästa i filmen är valet av typer, Wallén, och de smålustiga Kar-de-Mumma-replikerna."

Kommentar Svensk filmografi

Erik Zetterström -- Kar de Mumma -- publicerade sin samling kåserier "Två år i varje klass" 1923, och den fick en fortsättning 1926 med "Sigge Nilsson och jag", vilken även filmades (1938/16).

När Två år i varje klass visades i TV första gången, vilket skedde 7.7.1970 i TV 2, uppstod en del tidningsskriverier om de verkliga förebilderna till pojkarna och lärarna i boken. Enligt Pelle Ahrnstedt i Expressen 8.7.1970 hade Sigge Nilsson samma namn i verkligheten och var vaktmästare på Skansen. Han gick i samma klass som Erik Zetterström på Östra Real i Stockholm.

De övriga huvudrollerna hade de här modellerna:

Doktor Wahlberg -- det var Eric Zetterströms klassföreståndare i Östra Real. I verkligheten hette han Carlsson.

Putte -- det är Kar de Mumma själv.

Grosshandlare och Fru Nilsson -- det var Sigges föräldrar. I själva verket var Nilsson handelsresande.

Dudde Vedlund -- heter Douglas Hedlund och är son till teaterchefen Douglas Hedlund på Folkan.

I samband med andra censureringen erhöll filmens censurkort stämpeln "Godkänd av Barnfilmsjuryn".

Förlaga

Originaltitel Två år i varje klass (Roman)
Författare Kar de Mumma


Inspelning

1937-09-28 1937-12-08
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1938-01-24 Skandia Stockholm Sverige 71 min
TV-visning 1970-07-07 TV2 Sverige 71 min
1973-03-27 TV2 Sverige 71 min
1978-01-15 TV2 Sverige 71 min
1980-03-23 TV2 Sverige 71 min
1983-07-12 TV2 Sverige 71 min
1991-10-06 TV3 Sverige 71 min
2003-02-18 SVT1 Sverige 71 min
2004-11-15 SVT1 Sverige 71 min
Urpremiär 1938-01-24 Skandia Stockholm Sverige 71 min
TV-visning 2006-07-25 TV4 Sverige 71 min
2018-07-31 TV4 Film Sverige
2019-10-16 TV4 Guld Sverige
2019-11-14 TV4 Guld Sverige
2020-01-24 TV4 Guld Sverige
2020-03-11 TV4 Guld Sverige
2020-04-03 TV4 Guld Sverige
2020-05-07 TV4 Guld Sverige
2020-06-12 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Jag är ute när gumman min är inne
Kompositör Jules Sylvain (1926)
Textförfattare Ernst Rolf (1926)
Gösta Stevens (1926)
Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1926)
Sångare Åke Johansson


Originaltitel Till Drottning Margareta
Kompositör Andreas Hallén
Sångare Sven-Eric Carlsson


Originaltitel Lo-La-Lo
Kompositör Arthur Lange
Ernest Klapholz
Textförfattare S.S. Wilson (svensk text 1920)
Harry B. Smith
Francis Wheeler
Sångare Sven-Eric Carlsson


Originaltitel De' ä' grabben me' chokla' i
Kompositör Helge Lindberg (1927)
Textförfattare Gösta Stevens (1927)
Sångare Sven-Eric Carlsson


Originaltitel Bedstefars Vals
Kompositör Tom Andy (1932)
Textförfattare Arvid Müller (dansk text 1932)
Dix Dennie (svensk text 1932)
Sångare Sven-Eric Carlsson


Originaltitel Tuoll' on mun kultani
Textförfattare Karl Gustaf Wetterhoff (svensk text)
Sångare Sven-Eric Carlsson
Erik A. Petschler


Originaltitel Klart till drabbning
Kompositör Jules Sylvain (1937)
Textförfattare Åke Söderblom (1937)
Sångare Sven-Eric Carlsson
Åke Johansson


Ämnesord

Flickskola
Klassföreståndare
Kvarsittning
Lärare
Läroverk
Läxor
Pojkstreck
Polis
Rektorer
Stockholm/Norrmalm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 1923


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TVÅ ÅR I VARJE KLASS
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TVÅ ÅR I VARJE KLASS
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Kar de Mummas TVÅ ÅR I VARJE KLASS
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB
Affischdesign M-Å O.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Eftern en bok av Kardemumma. Manuskript av Lorentz Göransson och Sven Zetterström.
Omfång 168 s. Miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 168 s. Miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 170 s. Miljölista, lista över rollernas speldagar och förslag till uppdeln. av tiden (11 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 28 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 75 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?