Grundfakta

Media (81 st)

Originaltitel Storm över skären
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-03-21

Medverkande

Karin Ekelund
Sonja Söderman

Sten Lindgren
Alfred Österberg, lots

Björn Berglund
Sven "Svenne" Vågman, fiskarpojke

Hjalmar Peters
Agust Österberg, f.d. tullvaktmästare, Alfreds far

Edla Rothgardt
Agusts hustru

Emil Fjellström
Vestergren, fiskare

Visa alla medverkande

Handling

Det är auktion utomhus på en skärgårdsö. Avsides står fiskarpojken Sven Vågman och knyter nävarna vid sidan av kamraten Kalle Sjölund. Auktionen domineras av f d tullvaktmästare...

Visa hela handlingen

Press

NDA (Per Lindberg): "Äntligen en svensk film som verkligen skildrar riktiga människor på ett riktigt sätt, med ett minimum av schablon och ett maximum av äkthet. Handgripliga Engströmare,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
B-foto
Musikarrangör
Smink
B-ljud

Medverkande

Karin Ekelund Sonja Söderman
Sten Lindgren Alfred Österberg, lots
Björn Berglund Sven "Svenne" Vågman, fiskarpojke
Hjalmar Peters Agust Österberg, f.d. tullvaktmästare, Alfreds far
Edla Rothgardt Agusts hustru
Emil Fjellström Vestergren, fiskare
Arthur Fischer Albert Engström
Tom Walter Kalle Sjölund, fiskarpojke, Svenne Vågmans kamrat
Carl-Ivar Ytterman "Fånglina", Roslagsgubbe
John Norrman skeppar Weman, Roslagsgubbe
Bertil Berglund fiskarpojke
Helge Karlsson auktionsförrättaren
Hjalmar Holmström Söderman, Sonjas far, fiskare
Ruth Weijden skvallergumma
- Ej krediterade:
Vera Lund Fia Sjölund, Kalles syster
Millan Fjellström fru Vestergren
Ivar Johansson Nyberg, mästerlots
David Söderman Loman, tullvaktmästare
Georg Skarstedt Karlsson i handelsboden
Gustav Runsten Sjölund, Kalles och Fias far, fiskare
Aurore Palmgren skvallergumma
Signe Borg fru Nyberg
Albin Erlandzon skolläraren
Harry Brandelius sjungande matros
Maud Walter en flicka
Valborg Svensson Emma Sjölund, Kalles och Fias mor
Johan Eklöf fartygskapten
Ingeborg Strandin skvallergumma
Agnes Clementsson skvallergumma
Axel Isaksson fartygskapten
Tor Wallén fartygsofficer
Max Linder fartygskock
Charles White den svarte mannen
Fingal Andersson skärgårdsbo

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1938
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är auktion utomhus på en skärgårdsö. Avsides står fiskarpojken Sven Vågman och knyter nävarna vid sidan av kamraten Kalle Sjölund. Auktionen domineras av f d tullvaktmästare Österberg, den rikaste och snålaste fiskaren i hela skeppslaget. Han sitter intill auktionsförrättaren och folket omkring är ganska sarkastiska mot honom. Bland annat lurar Albert Engström honom att bjuda för högt på en ölstånka av enträ. Österberg har lånat pengar till Sven Vågmans far, en fiskare som omkommit med sin båt på Ålands hav. Nu passar Österberg på att tvinga fram en auktion så han kan köpa Vågmans hus och en del av lösöret billigt och dessutom få ut en del av skulden.
Sven Vågman får se sin rival, lotsen Alfred Österberg, den gamle girigbukens son. Alfred uppvaktar med framgång öns vackraste flicka, Sonja Söderman, vilken varit Svens barndomsvän och trolovade. Denne Alfred är nedstämd för att man på ön tror att han är medskyldig till auktionen.
Senare träffas samtliga personer vid dansbanan på en annan ö och Alfred Österberg anländer just som Sven Vågman gått avsides med Sonja och dessutom fått älska henne en stund. När Alfred hittar paret slår Sonja upp förlovningen och återlämnar sin ring. Ett våldsamt slagsmål blir följden mellan Sven och Alfred, som är den starkare, men Sven lyckas slå honom sanslös med en flaska. Nu bestämmer sig Sven för att lämna ön mycket skyndsamt -- eventuellt har han ju slagit ihjäl Alfred. Han hemsöker gamle Österman mitt i natten och avtvingar honom under hot 500 kronor som reskassa och tar sig till Stockholm där han får följa med en fraktångare mot södern. Men senare på natten kommer den misshandlade Alfred hem och vägrar vara med om en polisanmälan av Sven.
Skvallret yr i vågor över ön. Alla de gamla kvinnorna skvallrar om Sonja, som de tror är med barn. När hon far till Stockholm på husmoderskurs tror de hon söker abort, vilket är rent förtal. När hon är ute med sin far, fiskaren, på havet kan hon koppla av ett slag från alla elaka blickar hon får på ön. En gång när hon ensam skall fara till tandläkaren med faderns båt, förliser hon och räddas i sista stund av lotsen Alfred.
Borta i fjärran land längtar Sven Vågman hem. Speciellt stark blir hans längtan sedan han hört en besättningsman (Harry Brandelius) sjunga den gamla sjömansvisan "Han hade seglat för om masten/som en man uti många år/han hade seglat med förskjutning i lasten/från Frisco till Singapore". När han hör detta omfamnar han en man, som rakar sig i skansen, och meddelar sitt beslut att fara hem.
När han står på kommandobryggan på en sydländsk lastångare som i full orkan passerar hans hemöar i Roslagen stöter ångaren på grund och han räddas med övriga besättningen av att Alfred lyckas skjuta över en livlina till vraket och på den vägen tar sig besättningen iland.
Slutscenen blir hemma hos gamle Österberg dit Sven Vågman kommer och där han försonas med Alfred. Underförstått att Alfred skall gifta sig med Sonja. Gamle Österman funderar på att efterskänka en del av framlidne Vågmans skuld. Och sedan ståndar bröllopet.

Texten reviderad 2011-01-19

Censur / granskning

Censurnummer 57363
Datum 1938-03-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2676 meter
Kommentar Aktlängder: 420-450-434-378-490-504 = 2676 meter. Aktlängder: 420, 450, 434, 378, 490, 504.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2676 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

NDA (Per Lindberg): "Äntligen en svensk film som verkligen skildrar riktiga människor på ett riktigt sätt, med ett minimum av schablon och ett maximum av äkthet. Handgripliga Engströmare, skrovliga, sega eller mosiga, kloka eller dårar! Och skildrade med en sådan kärlek och inlevelse, att man inte kan undgå att känna dem allihop som personliga vänner.

Äntligen kommer en skärgårdsfilm som inte skildrar Stockholmarens söndagsskärgård -- visserligen inte heller Strindbergs tragiska salt- och jord- och fisk- och fuktdoftande Havsband eller Hellströms illusionsavklädda Tjurö. Men Albert Engströms gemytliga skärgård med käringsnack och manfolkshumor, med fåglar och gråsten och brännvin.

Ivar Johansson är här på sin egen gata. Han kan både gråstenen och vågorna. Han vet hur en människogestalt stiger fram ur en bergskreva, glider ihop med bergväggen, prickar in sig mot horisonten eller står skulpterad i droppregnet från vågorna, som bryts mot skroven. Han kan placera en filmkamera så att den tar vågorna och båtstävarna också underifrån. Och han vet att en våt trädstam, en sten, ett flöte, en boj, en kompass, några plankor, en lina, en kaffepanna, i riktigt ljus kan säga lika mycket om livet därute som en hel dikt. Av en flock måsar gör han en bomb som spränger bort en vinternatt och spricker ut i rymden till ett tecken att Herrens egen sol är i antågande.

Han har plockat ihop en ensemble som inte kunde ha varit bättre. Bäst gör sig smårollerna, och egentligen borde jag här nämna varenda en av dem, men namnen fanns inte i något program. En honnör för Georg Fjällström, John Norrman, Edla Rothgardt, fru Uppström får därför gälla för dem alla. Med sådana ansikten som här, fick regissören verkligen fram ett innehåll i alla sina närbilder.

Arthur Fischer hade den pretentiösa uppgiften att spela Albert Engström själv. Han gjorde det lika försynt och exakt som han gör alla sina figurer, och med den lika distinkta och uttrycksfulla replik som är hans."

StT (Robin Hood): "Regissören Ivar Johansson har tagit ett krafttag. Han gav en gång vackra löften. De sista åren har det varit så och så med infriandet. Tydligen vidriga omständigheter. Här tar han en glänsande revansch. Han kan om han vill -- eller hans bolag vill. Och Europa Film har velat. Det är roligt att man nu för tiden så ofta blir glatt förvånad i svensk film. Var ha dessa resurser plötsligt kommit ifrån? En del av filmen måste vara tagen i ateljé -- hur har Europa kunnat trolla fram detta? Det är ju nästan Hollywoodskt bra. Men största delen är fotograferad ute i fria luften, och fotografen Olle Ekman förtjänar det amplaste beröm -- han har sannerligen inte skytt besvär. Och inte Ivar Johansson och skådespelarna heller. Tekniskt och fotografiskt kan filmen utan överdrift kallas perfekt.

Också manuskriptet är så bra man kan begära när det gäller att foga in Albert Engströmska historier i ett dramatiskt sammanhang. Historierna verka påklistrade -- dock ej så mycket som operaariorna i en musikfilm -- och de genuina uttrycken och anekdoterna äro nog det bästa i filmen -- jämte fotot."

Kommentar Svensk filmografi

Efter en granskning av filmen: Den av SFI renoverade kopian har allvarliga smältskador från och med mitten och där har man renoverat bilder med stillmontage fast ljudet är hela tiden oskadat. Mot slutet har flera minuter försvunnit, bl a ett bröllop, fast ljudet finns kvar.

Om musiken enligt STIM: Uppräkningen av melodier är vilseledande. Möjligen förekommer de flesta under scenerna kring dansbanan, fast med ett enda undantag presenteras ingen av de av STIM uppgivna melodierna med sång. Enda framsjungningen levereras av Harry Brandelius. Det gäller "Han hade seglat för om masten". Man kan tolka vissa källor (Sveriges Radio) så att den melodin sjungs för första gången på svensk film just här.

Förlaga

Författare Albert Engström


Inspelning

1937-08-18 1937-11-27
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Rödlöga Norrtälje Sverige (exteriörer)
Örskär Östhanmars kommun Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1938-03-21 Odéon Helsingborg Sverige 98 min
1938-03-21 Saga Stockholm Sverige 98 min
1938-03-21 China Sundsvall Sverige 98 min
1938-03-21 Palladium Örebro Sverige 98 min
TV-visning 1996-09-24 SVT1 Sverige 94 min
1999-10-26 SVT1 Sverige 94 min
Urpremiär 1938-03-21 Odéon Helsingborg Sverige 98 min
1938-03-21 Saga Stockholm Sverige 98 min
1938-03-21 China Sundsvall Sverige 98 min
1938-03-21 Palladium Örebro Sverige 98 min
Cinemateksvisning 2016-02-27 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel En lyckans sekund
Kompositör Axel Flyckt (1937)
Leon Liljequist (1937)
Textförfattare Fritz Gustaf (1937)


Originaltitel Nuff, nuff
Kompositör Alvar Kraft
Textförfattare Bertil Berglund


Originaltitel Sommar och sol
Kompositör Sten Axelson (1937)
Textförfattare Harry Iseborg (1937)
Sven Paddock (1937)


Originaltitel Gamla toner i nya spel
Kompositör Tore Svensson
Textförfattare Tore Svensson


Originaltitel Calle Schewens vals
Kompositör Evert Taube (1931)
Textförfattare Evert Taube (1931)


Originaltitel Han hade seglat för om masten
Kompositör Felix McGlennon (sången "Comrades" 1887)
Bearbetning Carl-Gustaf (svensk textbearbetning)
Sångare Harry Brandelius (i bild)


Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Storm över skären (1938)

Ämnesord

Auktion
Bröllop
Dansbanor
Engström/Albert
Fiskare
Förlisning
Livräddning
Lotsar
Roslagen
Rödlöga
Sjöman
Skvaller
Skärgård
Slagsmål
Tullvaktmästare
Ålands hav

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2620


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2621


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2621


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel STORM ÖVER SKÄREN
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel STORM ÖVER SKÄREN
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel STORM ÖVER SKÄREN
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel STORM ÖVER SKÄREN En filmberättelse med idéer och figurer ur Albert Engströms roslagsvärld
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Den svenske storfilm STORM OVER SKAERENE
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign [?] Rodiant


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Sturm über den Schären.Regie und Manuskript: Ivar Johansson
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Storm över skären.
Omfång 142 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Storm över skären
Omfång 130 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Storm över skären.
Omfång 130 s. + 21 s. tillägg, löst.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Storm över skären. Regi och manus: Ivar Johansson. Med figurer och idéer ur Albert Engströms roslagsvärld
Omfång 18 s. Bilaga med sånger (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 6
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?