Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Blådårar : Om kärleken till ett fotbollslag
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1998-12-19

Medverkande

Lasse Nilsson
MFF-supporter

Maria Salomonsson
sambo med Lasse Nilsson

Hans Cavalli-Björkman
ordförande i Malmö FF

Egon Jönsson
tidigare spelare och lagledare i Malmö FF

Bosse Larsson
tidigare spelare i Malmö FF

Visa alla medverkande

Handling

Filmen skildrar under säsongen 1997 fotbollslaget Malmö FF, spelarna på och utanför planen och inte minst de hängivna supportrarnas liv i lagets med- och motgång, de senare representerade...

Visa hela handlingen

Press

Filmen ansågs på ett ytligt plan både underhållande och intressant. Flera bedömare var dock överens om att filmens upphovsmän i olika avseenden hade kunnat göra mer av ämnet, till...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Ansvarig utgivare
Filmkonsulent
On-lineredigering
Musikinspelning
Mixning
Översättare
Övrig medarbetare

Medverkande

- Medverkande:
Lasse Nilsson MFF-supporter
Maria Salomonsson sambo med Lasse Nilsson
Hans Cavalli-Björkman ordförande i Malmö FF
Egon Jönsson tidigare spelare och lagledare i Malmö FF
Bosse Larsson tidigare spelare i Malmö FF
Greger Andrijevski
Peter Åhlander

Bolag

Produktionsbolag Westman & Gertten AB
Sveriges Television AB (Malmö)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999 (utökat förhandsstöd)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (35 mm) Triangelfilm AB 1998
Kulturföreningen Kedjan 1998
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Eurolab Sverige AB (textkamera)

Handling

Filmen skildrar under säsongen 1997 fotbollslaget Malmö FF, spelarna på och utanför planen och inte minst de hängivna supportrarnas liv i lagets med- och motgång, de senare representerade av den 27-årige Lasse Nilsson och hans flickvän Maria. Spelarlegendarer som Egon Jönsson och Bosse Larsson kommer till tals liksom ordföranden Hans Cavalli-Björkman. Det berättas också hur Anders Andersson, en av klubbens stora talanger, säljs till Blackburn.

Med titeln Blådårar, syftande på Malmö FF:s ljusblå matchtröjor, avses de mest entusiastiska fansen.

Censur / granskning

Censurnummer 135786
Datum 1998-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2332 meter
Kommentar Aktlängder: 508-500-538-453-333


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen ansågs på ett ytligt plan både underhållande och intressant. Flera bedömare var dock överens om att filmens upphovsmän i olika avseenden hade kunnat göra mer av ämnet, till exempel genom att företa en mera djupborrande studie som därmed hade gett filmen större allmängiltighet.

Olle Svenning, AB: "Filmens poesi finns samlad i gamle Egon Jönssons indianansikte. Egon, Todde, har fotbollens alla årsringar avtryckta i sitt uttrycksfulla ansikte, från SM-guldet 1944, över OS-guld 1948, VM-brons 1950 till årets allsvenska kris. I filmen lyssnar han på radioutsändning från Stora Valla, MFF:s sista chans att säkra guldet 1997. När radiorösten försiktigt berättar att Degerfors tagit ledningen, skälver den trötte gamle högerytterns kropp av sorg. Han säger inget om resultatet, blickar bara ut genom sitt Lorensborgs-fönster, några kilometer från Havet: 'I dag är det så jävla dimmigt att man inte kan se till Danmark.' Sedan blir det tyst.

Blådårar är en estetisk film, bara uppbruten av Wilmer X malmöitiskt självmedvetna musik och vår kollektiva sentimentalitet. (-)

Kanske, om jag ska vara en aning småaktig, är berättarstrukturen väl konventionell: de gamla hjältarna, den manligt kärve bossen Cavalli, Bosse Larsson, den störste som får säga de anspråkslösa saker han alltid sagt och alltid menat: 'Jag har aldrig sett mig som stjärna.'

Dagens, eller rättare sagt 1997 års lag, får aldrig kontur, centrum och personlighet. De suddas ut av historien och supportrarna, blådårarna.

'Vafan, jag skruvar ner förväntningarna år efter år, men det är lika jävla tungt ändå', säger den underbare supportern Lasse.

Just den repliken fångar själva MFF- och Malmödramat. Den långsamma tillbakagången, rädslan för framtiden och sorgen över det förlorade ärorika förflutna."

Jan Aghed, SDS: "Som studie av ett fotbollsfans än extatiska, än smärtsamma - och för en neutral betraktare absurda - lidelse är Blådårar både intressant, underhållande och sympatisk. Det senare desto mer som fanatismen, i motsats till bara alltför uppenbara paralleller i Stockholm eller Birmingham, inte tenderar att bli hotfull eller våldsbenägen.

Men skildringen har en svaghet: den är också ytlig. Filmen skulle ha vunnit på något försök att belysa fixeringens eller 'neurosens' uppkomst, ge någon förklaring till den spektakulära helfnatt som bemäktigar sig Lasse och hans polare varje gång laget spelar. Är den medfödd eller resultatet av en mystisk sjukdom? Här får vi inga ledtrådar.

I förbifarten berörs flera fascinerande motiv som aldrig hinner utvecklas, beroende på bröderna Gerttens vinkling och alla matcherna som denna tragglar igenom, även efter det att filmen uttömmande illustrerat sitt syfte och tema. Motiv som just genom sin parentetiska behandling efterlämnar en känsla av frustrering och tomrum hos åskådaren (-)."

Bertil Palmqvist, AN: "[Filmen] stannar i ytligheter, förutsägbara (malmöitiska] attityder, flera gånger upprepade men aldrig analyserade försäkringar att kärleken till MFF kanske kan gå över gränsen till det mentalt sunda men att det inte finns någon bot för det.

Och om filmen snuddar vid något som skulle kunna gå bakom den högljudda ytan, så släpper den snabbt den möjligheten, som om den skulle brännas. (-)

[Filmens upphovsmän] var nämligen så upptagna av att skildra hur det skulle gå för laget den säsong som det handlar om. (-)

Tekniskt är filmen taffligt gjord. Det värsta är att jag tror att taffligheten är medveten. Det verkar vara von Trier-komplexet som spökar, dvs den filmestetik som menar sig kunna utvinna uttryck och effekter ur 'dåliga' bilder, teknisk ofullgångenhet, trots (eller kanske i protest mot?) att tekniken numera är så högt uppdriven. En skakig handkamera kan då framstå som riktigt 'chick'. Det värsta är att det också kan bli en talanglöshetens tillflykt."

Per Nylander, Nöjesguiden: "Åskådare och spelare grinar illa när resultaten går laget emot och jublar när det går bra, men några svar på varför Malmö FF är så viktigt för supportrarna får vi inte. Tvärtom framstår det som än mer obegripligt för oss icke invigda hur ett fotbollslag kan frambringa såväl löften om giftermål som sömnsvårigheter. Matchintensiteten på såväl läktare som fotbollsplanen har visserligen fångats på ett sätt som slår ett inslag i Sportnytt, men det räcker inte för att fylla ut drygt 80 minuter, och i slutändan framstår Blådårar mest som ett ambitiöst kollage för redan frälsta."

Mats Johnson, GP: "Men mest handlar Blådårar om fullblodssupportern Lasse Nilsson och dennes milt överseende flickvän Maria. Trots nästan kronisk frustration följer Nilsson sitt lag i vått och torrt och i den rörande skildringen av Lasse och Marias vardag lyckas filmen fånga lite av fotbollens själ. Så mycket högre betyg kan en fotbollsdokumentär inte få."

Kommentar Svensk filmografi

I en intervju i Nöjesguiden (nr 12/1998) betecknas filmens upphovsmän, bröderna Fredrik och Magnus Gertten och Stefan Berg, som passionerade dårar. "De har frusit sig igenom åtskilliga timmar i det blåshål som kallas Malmö stadion, under arbetet med dokumentären Blådårar. Det är en film om kärleken till ett fotbollslag [Malmö FF].

Under en säsong har de tre följt och dokumenterat laget i Malmöbornas hjärtan. Vi får se spelarna privat, under match och i kontraktsförhandlingar. Men det är i ännu högre utsträckning en film om supportrarna. Det handlar om glädjen och våndan i passionen. (-)

Hur kommer man på att göra en film om ett ämne som rimligtvis har ett så lokalt begränsat intresse?

- Magnus och jag har följt dramat från ståplats sedan vi var små. När man sedan jobbar med tv och film har frestelsen att fånga den känslan blivit svår att stå emot. Filmarbetet har blivit ett upptäcktsresande, berättar Fredrik Gertten.

Att filmen berör ett ämne som ligger många Malmöbor varmt om hjärtat råder det inget tvivel om. Många har haft synpunkter under resans gång.

- Det har vi inte tagit hänsyn till, fastslår Fredrik. Det här är vår film och vi söker ingen rättvisa. Detta är ingen historisk kavalkad utan vi har gjort en film med mycket musik och mycket magkänsla. Vi gillar ju både film, fotboll och Malmö. Mycket av det vi brinner för förenas i detta projekt."

Magnus Gertten har varit producent och redaktör vid Sveriges Radio, bl a för Studio Ett och Kanalen. Han har dessutom producerat filmer som En ängels moral (1994) och, tillsammans med Stefan Berg och Fredrik Gertten, En kniv i vårt hjärta (1995). Fredrik Gertten har varit verksam som producent och redaktör vid Sveriges Television: bl a var han programledare i dokumentärserien På drift med Karl XII (1992) och gjorde 1994 med Lars Westman Malmö-Montevideo, min plats i världen. Stefan Berg var länge knuten till produktionsbolaget Apollon i Lund, där han arbetade med musikvideor. Han har också varit producent och formgivare för kulturprogrammet Beckerell i Z-TV.

Visningar

Stockholmspremiär 1999-01-22 Victoria Sverige 85 min
Sverigepremiär 1998-12-19 Spegeln Malmö Sverige 85 min
TV-visning 2004-10-11 SVT1 Sverige 85 min

Musikstycken

Originaltitel Min del av stan
Kompositör Håkan Åkesson
Textförfattare Håkan Åkesson


Originaltitel Dimma
Kompositör Jalle Lorensson
Olle Nilsson


Originaltitel Alltid blå groove
Kompositör Jalle Lorensson
Olle Nilsson


Originaltitel Mål
Kompositör Jalle Lorensson
Olle Nilsson


Originaltitel Det regnar på Malmö stadion
Kompositör Thomas Holst
Textförfattare Thomas Holst


Ämnesord

Dokumentärfilm
Fotboll
Malmö
Malmö FF
Sport

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BLÅ DÅRAR Om kärlek till ett fotbollslag


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?