Grundfakta

Media (46 st)

Originaltitel Vingar kring fyren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-10-10

Medverkande

Lars Hanson
Knut Holmstrand, fyrmästare på Gråskärs fyrplats

Karin Ekelund
Anna Holmstrand, Knuts hustru

Alfred Maurstad
John Anker, sjöman, senare fyrbiträde

Hilda Borgström
Mor Holmstrand, Knuts mor

Knut Frankman
Frisk, fyrbiträde

Anna Lindahl
frälsningssoldaten på ölsjappet i London

Visa alla medverkande

Handling

Fyrmästare Knut Holmstrand, en man i 40-årsåldern, förlovar sig med Anna, en ung flicka på några och tjugo år. Strax före bröllopet blir hon av en tillfällighet bekant med John Anker,...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Esq): "Vem som skrivit Vingar kring fyren kan sannerligen vara hugget som stucket: någon stor och inspirerad diktare är det inte. Det är bedrövligt och olidligt tröttsamt -- för...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Ej inspelat manus
Manusbearbetning
Scenario
B-foto
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Lars Hanson Knut Holmstrand, fyrmästare på Gråskärs fyrplats
Karin Ekelund Anna Holmstrand, Knuts hustru
Alfred Maurstad John Anker, sjöman, senare fyrbiträde
Hilda Borgström Mor Holmstrand, Knuts mor
Knut Frankman Frisk, fyrbiträde
Anna Lindahl frälsningssoldaten på ölsjappet i London
- Ej krediterade:
Robert Ryberg doktorn
Valborg Svensson doktorns hustru
Ingrid Sandahl barnmorskan
Hjördis Gille kvinna i baren på ölsjappet
Millan Olsson kvinna i baren på ölsjappet
Nils Whiten gäst på ölsjappet
John Sandling gäst på ölsjappet
Charles White gäst på ölsjappet
Mary Hjelte gäst på ölsjappet
Anna Pettersson statistroll

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1938
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Fyrmästare Knut Holmstrand, en man i 40-årsåldern, förlovar sig med Anna, en ung flicka på några och tjugo år. Strax före bröllopet blir hon av en tillfällighet bekant med John Anker, en norsk sjöman. Han förälskar sig i henne, men lämnar henne då han får veta att hon är förlovad. Sedan står bröllopet, till stor förfäran för gamle Frisk, som menar att kvinnfolk inte borde få tillträde till fyren.

När Anna kommer till fyren får hon veta Frisks historia: han var fyrbiträde hos Holmstrands far och förälskade sig i fyrmästarhustrun -- Mor Holmstrand -- men hon gjorde narr av honom, och så började han dricka.

Något år senare har Knut och Anna ett barn. Vid jultiden blir barnet sjukt, på julafton kallar man på läkare, men det är storm och läkaren vågar sig inte ensam ut i båt. Fyrmästaren vill själv hämta honom, men någon måste vakta fyren; Frisk är stupfull och kan inte sköta något arbete. Knut måste stanna vid fyren hela natten, och på morgonen är barnet dött.

Anna blir nu svårmodig, och lyckan i äktenskapet kommer inte tillbaka. Särskilt kan Anna inte tåla Frisk, som genom sitt fylleri är skuld till att läkaren inte blev hämtad. Knut nödgar Frisk att ta avsked och skaffar sig ett nytt fyrbiträde.

Det nya fyrbiträdet är John Anker, som sökt denna plats, utan att veta att Holmstrand är Annas man. Hans gamla kärlek till Anna vaknar till nytt liv igen, och hon, som avskyr fyrlivet sedan barnet dog, beslutar att rymma med honom. Det kommer till en våldsam uppgörelse; Knut och John slåss uppe i fyrens lanternin i stället för att sköta signaleringen. Därigenom löper en ångare i fara att gå på grund; de båda fyrmännen besinna sin plikt och försona sig med varandra. John och Anna resa sin väg, och Frisk kommer tillbaka och blir fyrbiträde på nytt. (Bearbetning av annonstips.)

Censur / granskning

Censurnummer 58327
Datum 1938-10-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2565 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 335-290-275-275-280-280-280-270-280 = 2565 meter. Visningskopiornas aktlängder: 524-482-496-526-554 = 2582 meter 94 minuter. Aktlängder: 335, 290, 275, 275, 280, 280, 280, 270, 280.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Selenophon
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2582 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Esq): "Vem som skrivit Vingar kring fyren kan sannerligen vara hugget som stucket: någon stor och inspirerad diktare är det inte. Det är bedrövligt och olidligt tröttsamt -- för kritikern och för hans läsekrets -- att ständigt behöva tjata om de svenska filmförfattarnas inkompetens, eller rättare sagt om de svenska producenternas ovilja eller oförmåga att inse manuskriptets primära betydelse. Kanske avslöjas bristerna särskilt obarmhärtigt när det som i detta fall gäller en film med anspråk på dramatisk handling, en film som vill visa riktiga människor i konflikter som omgestalta deras liv och tillvaron omkring dem.

Vad Vingar kring fyren saknar är psykologiskt sammanhang, atmosfär, stämning -- framför allt i de första två tredjedelarna. (-)

Ragnar Hyltén-Cavallius är en habil och erfaren filmman, men den konstnärliga instinkten saknas. Man förvånar sig över att han fått ut så litet av en tacksam miljö, av Visbys ruiner, fyren, havsbandet. Vad som ändå ger Vingar krigen fyren en viss -- och delvis hög -- valör är det på några händer utmärkta spelet. Lars Hanson har sin stiliga gestalt, sitt kärva, maskulina ansikte, men hans roll är för fattig och trist; där finns ingenting att skapa karaktär av. Karin Ekelund gör det omöjliga av en föga bättre uppgift, henne tror man på i besvikelsen, ångesten, den trotsiga revolten. Alfred Maurstad är dock den som blir filmens centralfigur. Minns man hans sjötattare i Fant ter sig prestationen i Vingar kring fyren ännu mer beundrandsvärd; han har här inte tillfälle att släppa loss sitt trolskt smittande humör men åstadkommer illusion med knappa medel -- ett par av hans scener, julaftonskvällen på fyren t. ex. där han berättar om sin räddning från skeppsbrott, bäras av intensiv inlevelse."

StT (Robin Hood): "Vingar kring fyren tillhöra en sjöfågel, som flyger mot fyrens lockande ljus och bryter sina vingar. --Döda den, så den slipper lida! säger Karin Ekelund. Men hennes man, fyrmästaren Lars Hanson, tar hand om fågeln, sätter den i bur, låter den tillfriskna. Och så kan han i slutscenen släppa den fri från fyrtornets lanternin. Den flaxar glatt ut i livet igen.

Fågeln är en symbol för Karin Ekelund. Också hon lockas av fyren -- dess tre rum och kök. Också hon bryter vingarna -- mot mannens pliktkänsla: en fyrmästare får inte tänka på sin privata lycka i främsta rummet, han skall tänka på de fartyg han har att leda med sina signaler. Också Karin Ekelund släpps fri i slutscenen, flaxar ut i världen vid fyrbiträdet Alfred Maurstads sida.

Filmen är skriven på ett danskt originalmanus. Jag har läst det. Allt det väsentliga i filmen återfinns i det danska manuset. Ragnar Holmströms insats, över vilken hans författartalang tydligen är så stolt, är svår att upptäcka. (-)

Också Lars Hanson når mycket högt med de minsta tänkbara medel. Han har dämpat ner sitt spel, befriat det från all teater. Men vilket helt och riktigt grepp på rollen. Vilken stilig resning. Att inte denna filmskådespelare av världsformat utnyttjas mera. Och får roller, där han slipper vara den försmådde, övergivne, resignerade mannen. Han gör sin fyrvaktare så sympatiskt manlig att man inte förstår Karin Ekelunds hårdhet att vägra honom förlåtelse. Är det trovärdigt att hon överger honom för Maurstad?

Den celebre norrmannen är inte bra i denna film. Han börjar lovande. En hurtig och raljant sjöman-donjuan, som leker kurragömma med flickan Ekelund vid Visbys åldriga stadsmur. Men sedan förfaller han till hisklig teatraliskhet -- hans ögon stirra, hans röst darrar. Bara 1 mm. skiljer honom från det sublimt löjliga."

Kommentar Svensk filmografi

Kring denna film utspann sig en intensiv skriftväxling i spalterna där författaren Ragnar Holmström (1894-1966) protesterade mot att han inte fått full betalning för sitt arbete med filmens manus (se vidare NDA 10.10.1938 och DN 12.10.1938). Arvid Englinds Teaterförlag hade engagerat honom för manusarbetet men sedan sålt rättigheterna till Terrafilm. På filmbolaget meddelade Lorens Marmstedt (1908-1966) att Holmströms version inte kommit till användning och att Ragnar Hyltén-Cavallius (1885-1970) var ensam bearbetare av dansken Poul Knudsens original. Vad sanningen än är så har Ragnar Holmström bevisligen lagt ner arbete på manuskriptet, även om han i sin tur bearbetats.

Om detta skriver Ragnar Hyltén-Cavallius utförligt i sin bok "Följa sin genius", sid 295-300. Han skriver att Poul Knudsens originalberättelse utspelas på en ö utan förbindelse med fastlandet. Tiden måste vara sent 1800-tal. I juni 1938 undersökte man en fyrplats på Östergarn, en ö utanför Gotlands ostkust, men den fyr det skulle gälla var i ruiner, så man valde Grönskärs fyr utanför Sandhamn även om den inte var av gotländsk typ.

Förlaga

Originaltitel Du skal ikke begære (Manus)
Författare Poul Knudsen


Inspelning

1938 1938
AB Irefilms ateljéer Stockholm Sverige
Visby Gotland Sverige
Grönskärs fyr Värmdö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1938-10-10 Alcazar Stockholm Sverige 94 min
1938-10-10 Astoria Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 1998-04-24 SVT1 Sverige 90 min
2001-09-03 SVT1 Sverige 90 min
2003-06-30 SVT1 Sverige 90 min
2004-05-18 SVT1 Sverige 90 min
Urpremiär 1938-10-10 Alcazar Stockholm Sverige 94 min
1938-10-10 Astoria Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 2012-12-03 SVT1 Sverige
2014-12-01 SVT1 Sverige
2017-10-10 SVT1 Sverige
2020-06-02 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Det var dans på bryggan därhemma
Kompositör Ernfrid Ahlin
Textförfattare Roland
Sångare Alfred Maurstad


Originaltitel Med Eros penna
Kompositör Eric Westberg


Originaltitel Vingar kring fyren
Kompositör Ernfrid Ahlin
Textförfattare Roland


Originaltitel Vår tangomelodi
Kompositör Ernfrid Ahlin (1938)
Textförfattare Roland (1938)


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Sångare Valborg Svensson


Originaltitel Nearer, My God, to Thee
Kompositör Lowell Mason (1856)
Textförfattare Sarah Flower Adams (engelsk text 1841)
Emanuel Linderholm (svensk text 1912)
Sångare Anna Lindahl (sjunger på engelska)
kör (sjunger på engelska)


Ämnesord

Alkoholism
Barnafödsel
Bröllop
Fyr/Grönskärs
Fyrbiträde
Fyrmästare
Norrmän
Sjöman
Skärgård/Stockholms
Slagsmål
Stormar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2564


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2564


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VINGAR KRING FYREN
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VINGAR KRING FYREN
Tryckeri Oskar Peréus tryckeri


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 27 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Av Ragnar-Holmström. Filmsynopsis, byggd på en originalidé av Paul Knudsen.
Omfång 67 s. + 2 s. tillägg, löst.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Stjärnor över havet. Av Ragnar Holmström. Filmsynopsis, byggd på en originalidé av Paul Knudsen.
Omfång 46 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 49 s.
Språk Danska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 147 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 147 s. + 4 s. handskrivet tillägg, löst.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Av: Ragnar Holmström. Filmsynopsis, byggd på en originalidé av Paul Knudsen.
Omfång 42 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?