Grundfakta

Media (130 st)

Originaltitel Eli Sjursdotter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-12-26

Medverkande

Sten Lindgren
Per Jonsa, karolin

Sonja Wigert
Eli Sjursdatter/Eli Sjursdotter

Henrik Schildt
Jussi Nilsfolk/Jussi Nissfolk, karolin från Finland

Sven Magnusson
Hans Hansson, karolin från Hälsingland

Ingjald Haaland
Sjur Halgutusvein, Elis far

Arne Lindblad
Sølv-Sima/Silver-Sima, gårdfarihandlare

Visa alla medverkande

Handling

Carl Gustaf Armfeldt skulle under Karl XII:s fälttåg mot Norge organisera ett anfall från Jämtland mot Trondheim men misslyckades och började retirera mot Sverige. På nyårsdagen 1719...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Esq): "Det är i alla fall fråga om ett redbart, hedersamt arbete, och får man döma efter premiärstämningen på Astoria och Roxy kommer det att uppskattas efter förtjänst. Ett av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Kläder
Smink
Förtexter

Medverkande

Sten Lindgren Per Jonsa, karolin
Sonja Wigert Eli Sjursdatter/Eli Sjursdotter
Henrik Schildt Jussi Nilsfolk/Jussi Nissfolk, karolin från Finland
Sven Magnusson Hans Hansson, karolin från Hälsingland
Ingjald Haaland Sjur Halgutusvein, Elis far
Arne Lindblad Sølv-Sima/Silver-Sima, gårdfarihandlare
Ottar Wicklund Tor Norlien, en ung storbonde
- Ej krediterade:
Kari Grønn Margit, Sjur Halgutusveins systerdotter
Einar Vaage Soland Hovstrøen, norsk bonde
Karin Vaage Solveig, hans dotter
Tryggve Larssen Kobberkløveren/Kopparklövjaren
Finn Lange prästen
Johan Falkberget karolin

Bolag

Produktionsbolag Skandinavisk Biografservice
Merkur Film A/S
AB Svea Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1938
Övrigt bolag Merkur Film A/S 1938 (distributör i Norge)

Handling

Carl Gustaf Armfeldt skulle under Karl XII:s fälttåg mot Norge organisera ett anfall från Jämtland mot Trondheim men misslyckades och började retirera mot Sverige. På nyårsdagen 1719 överraskas arméstyrkan av tre dagars ihållande snöstorm följd av stark köld. Här börjar filmen: Vi ser hur svenskarna decimeras. Över 2.000 man omkommer av strapatserna innan man anländer till Duveds skans i Jämtland.

Norrmännen jagar delar av denna splittrade skara. Mest oförsonlig är bonden Sjur till vars gård tre karoliner anländer. Per Jonsa, finländaren Jussi Nilsfolk och Hans Hansson från Hälsingland. Sjur lyckas skjuta Hans Hansson och jaga de två andra på flykt. Uppe i Sjurs fäbod finns hans dotter Eli och dit kommer den utsvultne Per Jonsa. Hon tar sig an honom och de förälskar sig i varandra. Under tiden är det dansfest nere i den norska fjällbyn.

Eli badar i forsen intill fäboden (helt exponerad nakenscen)och rycks med av vattnet men räddas av Per intill ett vattenfall. Detta observeras från buskarna av den kringstrykande 'Koppar-klövjaren' som illvilligt skvallrar för Sjur att dottern slagit sig i lag med en svensk.

Sjur rycker ut med bössan i högsta hugg och har två följeslagare, av vilka en är den unge norske bonden Tor Nordlien som älskar Eli, men som själv uppvaktas av den trånande Margit, Elis kusin. Sjur lyckas bara skrämma Eli och Per på reträtt till en fjällhytta i en avlägsen trakt där de stannar tills Eli märker att hon är med barn. Det blir mycket knalt uppe i fjället, paret svälter och vandrar sedan mot svenska gränsen. Vid gränsmarkeringen råkar de i bakhåll. Sjur har hunnit fram med Tor och Sjur skall skjuta Per men riskerar att även få med Eli som ställer sig skyddande framför. Då avväpnar Tor den oförsonlige genom att skjuta honom. Per och Eli vandrar över gränsen i det svenska fjällandskapet.

Censur / granskning

Censurnummer 60759
Datum 1940-01-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2050 meter
Kommentar Bolagets kortning. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 58847
Datum 1938-12-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2274 meter
Längd efter klipp 2260 meter
Kommentar Klipp i akt 3: kortas Elis gång till och i forsen, en kort ryggscen, kortat bärningen av Eli och den gloende gubbens vällustiga stirrande (14 meter). Granskningskopians aktlängder: 504-580-584-430-176 = 2274 meter. Visningskopiornas aktlängder: 504-580-570-430-176 = 2260 meter - 83 minuter. Aktlängder: 504, 580, 584, 430, 176.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2274 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Esq): "Det är i alla fall fråga om ett redbart, hedersamt arbete, och får man döma efter premiärstämningen på Astoria och Roxy kommer det att uppskattas efter förtjänst. Ett av filmens avsnitt imponerade särskilt: den Armfeldtska trasarméns marsch över fjällen i norsk-svenska gränstrakter. Sömngångaraktigt släpa sig karolinerna fram i bitande köld och rykande storm, uttröttade mannar stupa i drivorna, gevären stå som spöklika vårdar över de fallna. Morgonsolen lyser armodsgrått över ett oändligt griftefält. En trumslagarpojke har lyckats undgå kölddöden i lä av några förfrusna kamrater, men när han vacklar framåt och låter trumman ljuda i ett försök att kalla truppen till liv fälls han av en kula från en fientlig skytt. En svensk regissör berättar sällan med så kraftig, lugn realism, med så manlig, vederhäftig ton, och man måste uppriktigt beundra det tekniska kunnande som ligger bakom dessa bildsviter. Arne Bornebusch har tidigare lyckats bäst i kortfilmer men visar sig nu behärska större uppgifter.

Mindre inspirerande är filmens romantiska partier, skildringen av en karolins kärlekssaga med en norsk säterflicka. Tekniken är rapsodisk, man har ofta svårt att riktigt följa med i händelseutvecklingen liksom en del av den norsk-svenska dialogen är svår att uppfatta; åtskilliga uppträden bli också stelbent teatraliska. Fjällvidderna ge emellertid en fond som man inte ser sig mätt på. Skogsdjup, blanka sjöar, molnformationer, spelet av skuggor och dagrar över monumentala landskap ha varit tacksamt kamerastoff. Stor omsorg har offrats på tidstrohet i allmogedräkterna och allt som gäller 1700-talets livsföring i en fattig ödebygd."

NDA (Razor): "En svensk-norsk film med stora linjer är Eli Sjursdotter, som på annandagen hade sin premiär på Astoria och Roxy. Den är gjord efter Johan Falkbergets berömda roman, byggd på en episod från det olyckliga infallet i Norge av Armfeldts karoliner 1718. Regissören Arne Bornebusch har som inledning åstadkommit en rad suggestiva bilder från det tragiska återtåget över fjällen, då större delen av armén dukade under av köld och umbäranden. Karolinergravarna i Ånn och på många andra platser i västra Jämtland vittna liksom monumentet i Duved än i dag om sammanbrottet. Landskapet, som utgör ram till filmberättelsen, har en storslagen resning och regissören har även lyckats fånga fjällvärldens majestät i praktfulla tavlor. Mot denna bakgrund utspelas Eli Sjursdotters kärlekssaga med den flyktande karolinen, som irrat bort sig bland fjällen. Att den intresserar så starkt är främst Sonja Wigerts förtjänst, vars uttrycksfulla ansikte med de strålande ögonen är en upplevelse."

Kommentar Svensk filmografi

Miljön i Eli Sjursdotter är ytterst folkloristisk med mängder av autentiska redskap och gamla hyddor och hus. Som exteriör i filmen har man bl a använt Rørosvidda, Sanderstølen i Valdres samt olika platser i Härjedalen. Karolinernas tågande genom snön är tagna vid Tydalsfjällen.

Filmen är en påkostad co-produktion mellan Merkur Film A/S i Norge samt direktör C. O. Hertzberg på Skandinavisk Biografservice i Stockholm. För den svenska distributionen svarade Svea Film AB. Från Europa Film utlånades Arne Bornebusch för den svenska versionen.

När exteriörfilmningen skulle påbörjas 1 april 1938 på Tydalsfjällen med 200 karolinutklädda statister utbröt en kraftig snöstorm som på den svenska sidan av Kölen förorsakade flera turistolyckor. Fotografen Hans Scheib, chefsfotograf vid Leni Riefenstahls olympiafilm, behövde knappast alls använda de medförda flygplansmotorerna som skulle simulera storm. Tågandet genom snön filmades i stället i en högst autentisk orkan.

Romanen "Eli Sjursdotter" av Johan Falkberget (1879-1967) utkom 1913.

Vid andra censureringen 1940 ändrades filmens titel till Den siste karolinen.

Förlaga

Originaltitel Eli Sjursdatter (Roman)
Författare Johan Falkberget


Inspelning

1938-04-01 1938
Norsk Film AS Jar Norge (ateljé)
Rørosvidda, Trøndelag fylke Norge
Tydalsfjällen, Trøndelag fylke Norge
Sanderstølen, Valdres, Oppland fylke Norge
Härjedalen Sverige (diverse platser)

Visningar

Sverigepremiär 1938-12-26 Astoria Stockholm Sverige 83 min
1938-12-26 Roxy Stockholm Sverige 83 min
Urpremiär 1938-10-31 Eldorado Oslo Norge 80 min
Annan visning 1939-12-26 Finland

Musikstycken

Originaltitel Marcia Carolus Rex
Kompositör Wilhelm Harteveld (1912)


Originaltitel Stycke, piano, op. 32. Frühlingsrauschen
Kompositör Christian Sinding (1893)


Originaltitel Elis sang
Kompositör Jolly Kramer-Johansen
Sångare Elsa Munthe-Kaas (dubbar Sonja Wigert)


Originaltitel Nynnevisa
Kompositör Jolly Kramer-Johansen
Sångare Elsa Munthe-Kaas (dubbar Sonja Wigert)


Originaltitel Intermesso
Kompositör Jolly Kramer-Johansen


Originaltitel Vinjesange. Vaaren
Kompositör Edvard Grieg (1880)
Textförfattare Aasmund Olafsen Vinje (1860)


Originaltitel Sjurs død
Kompositör Jolly Kramer-Johansen


Originaltitel Ett folk. Nr 2, Sverige
Kompositör Wilhelm Stenhammar (1905)
Textförfattare Verner von Heidenstam
Sångare kör


Ämnesord

Armfeldt/Carl Gustaf
Död/ihjälfrysning
Fjälltrakter
Folkdans/norsk
Fäbod
Karl XII, kung av Sverige (1682-1718)
Karoliner
Krig/mot Norge (1718-19)
Mord
Nakenbad
Norge
Snöstormar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2347


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2346


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2346


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ELI SJURSDOTTER
Tryckeri Affischtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ELI SJUSDOTTER
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DEN SISTE KAROLINEN
Tryckeri Oskar Peréus tryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DEN SISTE DRABANTEN (Eli Sjursdotte)
Affischdesign [?] Topsy


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ELI SJURSDOTTER
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel "synopsis". En film efter Johan Falkbergets kända roman med samma namn. Synopsis och manus: Henning Ohlson.
Omfång 12 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En kärlekssaga fjällen och viddernas rike. Efter Johan Falkbergets roman med samma namn. För filmen av Henning Ohlson.
Omfång 128 s. Miljölista (35 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?