Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sjön
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-01-29

Handling

Vintern 1997. En död man släpas ut på isen till en sjö. Genom en upphuggen vak i isen pålas den döde fast i bottnen.Drygt ett år senare. Lisa Berg, framgångsrik...

Visa hela handlingen

Press

Sjön sågades rakt av i storstadspressen. Bara kvällstidningarna fann försonande drag i filmen.Johan Croneman, DN: "Manuset är riktig rappakalja.De logiska luckorna är...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regi, andrateam
Filmkonsulent
Undervattensfoto
Kläder
Maskör
Smink
Ljudläggning
Mixning

Medverkande

Bolag

Handling

Vintern 1997. En död man släpas ut på isen till en sjö. Genom en upphuggen vak i isen pålas den döde fast i bottnen.

Drygt ett år senare. Lisa Berg, framgångsrik fastighetsmäklare, återvänder efter tio år hem från London tillsammans med sambon Martin för att sälja barndomshemmet. Hennes pappa, Ernst, är nämligen spårlöst försvunnen. Att pappan dödförklarats meddelar henne både prästen och poliskommissarien Olsson. De menar att han kan ha gått ner sig eller fallit i en ravin i ödemarken. Till Lisa infinner sig några vänner för att beklaga sorgen, farbrodern Sven och byborna Kurt och Lasse. Hennes pappa gick i bygden under namnet Farsan.

I frysboxen hittar Lisa och Martin kött inslaget i en tidning, daterad den 7 februari 1997, två dagar efter det att Farsan försvann. På kvällen besöker de ortens danssalong där de bland andra träffar den berusade Lasse. Lisa och Martin talar om att ta sig till Farsans jaktstuga uppe vid sjön.

Lasse åker till stugan för att bränna upp den. När han tittar ut över sjön, ser han plötsligt hur pålen stiger upp ur vattnet. Han tar sig med båt ut till pålen, men ramlar i vattnet och drunknar.

Följande dag kommer Lisa och Martin till jaktstugan, där hon hittar andra halvan av den tidning, daterad den 7 februari, de tidigare påträffat i frysboxen. Den är adresserad till Ernst Berg. I sjön finner Martin en gympasko med en fot i skon.

Lisa besöker sin mamma Margareta, sedan länge skild från pappan. Margareta berättar hur ondskefull Farsan egentligen var. Lisa blir mer och mer besatt av att ta reda på vad som hänt pappan. Detta blir för mycket för Martin som åker till Göteborg.

Liket av Lasse, utan ena foten, hittas i sjön. I en papperskorg i jaktstugan finner Lisa ett kassakvitto som hon tar till den lokala affären. Kvittot är från den 7 februari och kassörskan Alice kan se att det var Sven som handlade. Prästen berättar för Lisa om hur Farsan stals Svens kvinna och lurade honom på arvet.

Efter begravningen av Lasse återvänder Martin. Under begravningsmiddagen skäller Lasses hustru Agnes ut Sven och säger att han var ett dåligt föredöme för Lasse. För Lisa berättar Kurt hur Farsan lurat av honom skogen han ärvt.

Lisa besöker återigen Margareta och berättar att hon tror att Sven ligger bakom Farsans försvinnande.

Lasses fot hittas, och Lisa går med den till poliskommissarien Olsson. Med sig har hon också tidningen från den 7 februari och kvittot från affären. Olsson visar för Lisa en hel pärm med förseelser som Farsan gjort sig skyldig till.

Lisa tar med sig Sven till jaktstugan "för att fiska". Hon konfronterar honom med sina misstankar, och han berättar om en middag som ägde rum den 7 februari. Under vapenhot tvingar Lisa ut Sven på sjön för att sedan lämna honom och vapnet. Kurt dyker upp och skjuter ihjäl Sven med Lisas vapen. När Lisa hör skottet, blir hon förfärad över att, som hon tror, Sven tagit sitt liv.

Kurt berättar hur den ödesdigra middagen utvecklade sig. Farsan misshandlade honom och för att få slut på detta högg Lasse foten av Farsan. Kurt högg sedan Farsan till döds.

Lisa hotar Kurt och skjuter honom i foten. Hon slås emellertid medvetslös av Kurt som tänder eld på stugan. Lisa kvicknar dock till och kan ta sig ut. Kurt försöker skjuta henne från den båt han rott ut i, men faller i vattnet och drunknar. Då dyker Martin upp och säger: "Nu åker vi hem."

I korta tillbakablickar, interfolierade med nutid, åskådliggörs Lisas minnen av sin pappa, som misshandlade henne och också försökte våldföra sig på henne. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 135835
Datum 1999-01-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2645 meter
Kommentar Aktlängder: 543-542-560-588-412


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem DTS Digital Theater System
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sjön sågades rakt av i storstadspressen. Bara kvällstidningarna fann försonande drag i filmen.

Johan Croneman, DN: "Manuset är riktig rappakalja.

De logiska luckorna är åtskilliga, karaktärerna kantiga och den styltiga dialogen skriven på näsan, alternativt i tomma intet - det är särskilt fint när Lisa, angående pappans, den erkänt aktive skogsmannens och jägarens försvinnande säger: 'Vad skulle han ut och göra?'. Det är i sammanhanget ungefär lika begåvat som att fråga sig vad Tarzan gör i djungeln.

Lisas plötsliga 'uppvaknande' innehåller samma typ av kullerbyttor. Plötsligt minns hon hur pappan hade misshandlat och våldtagit. Ett sådant återuppväckt trauma kräver hela genrens samlade subtilitet för att övertyga oss. Hur sluga och listiga Lisa skulle ha kunnat förträngt och ljugit om i stort sett hela sitt liv, ja det förefaller mer än osannolikt. Omöjligt, helt enkelt.

Lisas sorti, tillika filmens final, är också högst otillfredsställande. Vi känner oss som publik givetvis både frustrerade och lurade när den hårdkokta realismen plötsligt överges för en helt ny, betydligt mer öppen, tolkningsfri genre. Vad skall vi tro på?

Naturmystiken slår också slint, den besjälade sjön återkommer alltför många gånger, påflöjtad av en överdrivet dramatisk Björn J:son Lindh. Regissören Hans Åke Gabrielsson visar inget övermått av förtroende för betraktaren.

Skådespeleriet blir givetvis härefter ojämnt och yvigt."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Man kan tycka att filmkonsulenten Reidar Jönsson och den lika erfarne producenten Peter Kropénin efter att ha läst Hans Ivebergs manus till filmen Sjön borde ha varnat regissören Hans Åke Gabrielsson. Det är nämligen ett mycket dåligt manus. Inte bara därför att den thrillerartade intrigen känns konstruerad, replikerna är usla och personerna saknar varje psykologisk trovärdighet. (-)

Få klichéer saknas. Se bara på bilderna. Hör på ljud och musik. Färgerna är dova, ljudet dunkelt, sjön som ruvar på sin farliga hemlighet bubblar oroväckande, musiken väcker onda aningar och byborna tiger, super och håller ihop. (-)

Hans Åke Gabrielsson har gjort ett antal biograffilmer förut, två till exempel om Jönssonligan. Men jag tror inte att en aldrig så skicklig regissör hade klarat av att göra något hyfsat av denna bedrövliga historia."

Sven E Olsson, AN: "[Filmen] saknar inte bara dramatisk och psykologisk förtätning. Den saknar också dramaturgiskt fokus; slirar mellan att vara skrämselfattig spöksaga, en whiskydelirisk kortvariant av Hem till byn och tafatt pusseldeckare.

Bildlösningarna är primitiva, replikerna torftiga och Hans Ivebergs anorektiska manushar knappast fyllts ut av särdeles många skådespelare.

Regina Lund är kanske inte den som främst sänker Sjön, men hon höjer inte heller nivån. Hennes mimik är plastigt stel, och jag vet inte om Marlon Brando-suddet i hennes diktion är en artistisk finsak utanför min fattningsförmåga - eller om hon inte kan bättre än så.

Byfånigt är det, alltsammans."

Bo Ludvigsson, SvD: "Även i spänningshistorier, särskilt sådana som utger sig för att vara psykologiska thrillrar, måste det finnas ett visst mått av logik i intrigen (finns inte det måste berättandet vara så effektivt att man inte ges tillfälle att upptäcka, än mindre fundera över, blottorna).

Helst ska de också innehålla ett par överraskningsmoment. Antingen i form av yttre händelser eller genom att karaktärerna utvecklas åt ett eller annat oväntat håll (dessa kan då inte vara för schablonmässigt tillyxade). Utan dylika inslag blir det lätt stillastående, ett intryck som kan förstärkas av ett stelt skådespeleri och stum replikföring.

I fallet Sjön innebär bristerna att de intressanta frågorna - bl a om man har rätt att ta en annan människas liv bara för att hon/han är ett svin och om sanningen alltid måste fram till varje pris - får stå och slå i vassen."

Annika Gustafsson, SDS: "Skräckfilmsgenren kräver fingertoppskänsla. Det har inte regissören Hans Åke Gabrielsson även om man märker att han trots allt försökt vara återhållsam. Slutet utvecklas för sakta. Det är aldrig bra när man som publik sitter med facit i hand då finalen närmar sig.

Men den starkaste invändningen gäller skildringen av landsbygdsbefolkningen. Nog för att det finns original och töntar i verkligheten men efter Änglagård, Jägarna, Under solen och nu Sjön räcker det med endimensionella porträtt av människor som mentalt verkar att ha stannat i utvecklingen.

Tur att Fucking Åmål korrigerar bilden."

Jens Peterson, AB: "Till genren hör att saker och ting aldrig är vad de verkar vara. Men det är de i Sjön. Det är bara den stackars huvudrollsinnehaverskan som får ägna lång tid åt att ta reda på det som biobesökaren redan fått se.

Det är dock spännande och välgjort, med väl valda skådespelare som håller laddningen vid liv. Regina Lund är mycket bra i huvudrollen. Björn Gedda en gripande figur som hennes farbror. Fredrik Hammar är den gamle pojkvännen. Jonas Falk gör precis som i Under solen en präst som försöker hålla kontroll över bygden men möts av ringa respekt."

Kommentar Svensk filmografi

Hans Åke Gabrielsson (f 1948) började filmbanan som animatör hos Per Åhlins PennFilm, där han bl a medverkade i Dunderklumpen (1974/7) och kortfilmsklassikern Karl-Bertil Jonssons julafton (1975). Under 80-talet var han verksam som manusförfattare och regissör vid Sveriges Television, där han bl a svarade för dramaserien Tre terminer (1991), efter Fritiof Nilsson Piratens roman.

Gabrielsson hade före Sjön gjort två biograffilmer, Jönssonligan & den svarta diamanten (1992/17) och Jönssonligans största kupp (1995/2).

Visningar

Sverigepremiär 1999-01-29 Victoria Göteborg Sverige 96 min
1999-01-29 Filmstaden 1 Malmö Sverige 96 min
1999-01-29 Filmstaden Söder 2 Stockholm Sverige 96 min
1999-01-29 Saga 1 Stockholm Sverige 96 min
1999-01-29 Skandia Stockholm Sverige 96 min (samt ytterligare 27 platser)
TV-visning 2002-03-15 SVT1 Sverige 93 min
2003-06-11 SVT1 Sverige 93 min
2003-08-31 TV3 Sverige 93 min
2004-08-12 TV3 Sverige 93 min
2005-10-14 TV3 Sverige 93 min
2006-09-16 Kanal 5 Sverige 93 min
2007-12-31 Kanal 5 Sverige 93 min
Dvd-release 1999-10-01 Sverige
TV-visning 2019-12-03 TV4 Film Sverige
2019-12-20 TV4 Film Sverige
2019-12-23 TV4 Film Sverige
2020-01-12 TV4 Film Sverige
2020-01-15 TV4 Film Sverige
2020-02-02 TV4 Film Sverige
2020-02-06 TV4 Film Sverige
2020-02-13 TV4 Film Sverige
2020-02-20 TV4 Film Sverige
2020-02-26 TV4 Film Sverige

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2000 Bästa skådespelerska Regina Lund

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2620


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SJÖN
Affischdesign Dan Ahlquist
Artwork


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Regina Lund SJÖN Årets kallaste svenska thriller...


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SJÖN
Affischdesign Dan Ahlquist
Artwork


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel 1:a versionen.
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 9:2. Av Hans Iverberg.
Omfång 106 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 10 (regibearbetning). Av Hans Iverberg.
Omfång 118 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 11 (regibearbetning). Av Han Iverberg.s
Omfång 117 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?