Grundfakta

Media (81 st)

Originaltitel Herr Husassistenten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-12-26

Medverkande

Elof Ahrle
Viktor "Vicke" Lundin, bilmekaniker

Aino Taube
Karin Lindmark

Tollie Zellman
Inga-Lill Runge

Gösta Cederlund
Alfred Runge, Inga-Lills man, advokat, Karins morbror

Emy Hagman
Blenda, husjungfru hos familjen Runge

Carl Barcklind
fabrikör Ludvig Ljung, farbror Ludde

Visa alla medverkande

Handling

Victor (Vicke) Lundin är bilmekaniker i ett garage där ägaren är en brutal och självisk person. Med honom grälar Vicke om de räkningar kunderna skall betala. Garageägaren tycker att de...

Visa hela handlingen

Press

AB (P -E): "Det tjänar ju ingenting till att i en recension börja diskutera en svensk film. Käre läsare, är ni emellertid trött på de evinnerligt goda karaktärstolkningarna i fransk...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkester
Orkesterledare
Scenografiassistent
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Elof Ahrle Viktor "Vicke" Lundin, bilmekaniker
Aino Taube Karin Lindmark
Tollie Zellman Inga-Lill Runge
Gösta Cederlund Alfred Runge, Inga-Lills man, advokat, Karins morbror
Emy Hagman Blenda, husjungfru hos familjen Runge
Carl Barcklind fabrikör Ludvig Ljung, farbror Ludde
Åke Engfeldt Freddy Runge, Alfreds och Inga-Lills son
Stig Järrel direktör Erik Ramgård
Lili Ziedner fröken Trotzig, anställd på Runges advokatkontor
Rune Carlsten C.O. Mollberg, ockrare
Lill-Tollie Zellman fröken Wadman, Alfred Runges sekreterare
Sigge Fürst ägaren till Elitegaraget, Vickes chef
Gösta Gustafson Leopold Pontén, kamrer, ägare till cykeln Stjärnan
Magnus Kesster en pokerspelare
Artur Cederborgh mannen i sängen som får ett telefonsamtal från Vicke
Rolf Botvid konstapeln på gatan
Douglas Håge fackföreningsmannen
Marianne Aminoff fröken i blomsterhandeln
- Ej krediterade:
Greta Ericson Vivi, Runges hembiträde som avskedas
Nils Idström Mankell, andre pokerspelaren
Ragnar Widestedt en man på auktionskammaren
Helge Karlsson bilmekanikern med mustasch
Göran Bernhard lille Olle
Erik Johansson Oskar, förmannen på garagebygget
Anna-Stina Wåglund Svea, barnjungfrun
Victor Thorén skrothandlaren
Göthe Andersson den långe mekanikern på Elitegaraget
Sixten Andersson byggnadsarbetaren på garagebygget
Helga Hallén en gäst som kommer in på restaurangen
Birgit Edlund den ljushåriga flickan vid pokerspelet
Jack Gill dragspelande gårdsmusiker
- Ej identifierad:
John Botvid

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1939
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Victor (Vicke) Lundin är bilmekaniker i ett garage där ägaren är en brutal och självisk person. Med honom grälar Vicke om de räkningar kunderna skall betala. Garageägaren tycker att de är för låga. Vicke beskylls för att mer eller mindre "jobba gratis". Vicke diskuterar sin framtidsdröm, att få ett eget garage, med en kund, advokat Runge, som erbjuder sig att skjuta till 20.000 kr, om Vicke kan ordna lika mycket.

Ägaren backar på en gammal cykel tillhörande kamrer Pontén med sin bil och skadar den, varefter Vicke och ägaren råkar i gräl. Vicke knockar honom och lämnar sin plats. Kamrer Pontén blir så tacksam att han lånar Vicke en fjärdedel av de pengar han behöver, 10.000 kr. Reversen skriver han på baksidan av en rekvisitionssedel tillhörande Elitgaraget.

Vicke ingår kompanjonskap med advokat Runge och direktör Ramgård och de upprättar ett kontrakt daterat Stockholm den 15 september 1938. Kamrer Pontén dör och på Runges kontor sköter man kamrerens dödsbo och där hittar man reversen på kamrerens tillhörigheter på auktion. Man köper skuldbrevet och för in det som "osäker fordran" vilket skulle ge dem en överhand gentemot Lundin.

Man meddelar Lundin att han enligt kontraktet måste vara god för 20.000 kr, vilket han nu inte är utan han måste lösa ut samtliga med 30.000 kr eller gå i likvidation. Han blir sparkad från sitt eget garage.

Han köper den gamle kamrerens cykel från en lumphandlare och far runt som reparatör och gör småjobb.

Vicke har träffat Runges husa som meddelar att fru Runge sagt upp sitt hembiträde och husan föreslår fru Runge att försöka med ett manligt i stället -- Vicke. Han får platsen och upptäcker att Runges systerdotter, Karin, är en dam som han konverserat med tidigare om sitt garage. Advokat Runge gillar inte att ha Vicke som hembiträde, men det ignoreras av hans fru. Under tiden erbjuder man garaget till fabrikant Ludvig Ljung, av Karin kallad farbror Ludde. Karin berättar för Ludde hur det hela förhåller sig och handlingen kompliceras. Vicke upptäcker Runges son Freddy i klorna på ett pokergäng där han förlorat 600 kr av sin mors hushållskassa.

Efter ett stort uppträde hos familjen Runge meddelar Ludde att han ställer upp med 30.000 kr för Vickes räkning så han kan köpa ut sina kompanjoner och överta garaget. Han bygger ett annex till garaget så att han och Karin får en bostad och kan gifta sig.

Censur / granskning

Censurnummer 58854
Datum 1938-12-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2545 meter
Kommentar Aktlängder: 575-585-560-555-270 = 2545 meter. Aktlängder: 575, 585, 560, 555, 270.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2545 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (P -E): "Det tjänar ju ingenting till att i en recension börja diskutera en svensk film. Käre läsare, är ni emellertid trött på de evinnerligt goda karaktärstolkningarna i fransk film, tycker ni farten är för högt uppskruvad i amerikansk eller vämjes ni vid dessa naturliga och realistiska filmer, som utlänningarna ibland packar på oss, så skall ni gå och se Herr husassistenten. Där får ni ett övermått av de gamla stillastående, pålitliga teateruppställningarna, ni behöver inte anstränga hjärnan med några konstigheter, och även om ni kanske ibland tycker att replikerna hänger i luften, så får ni betänka att det inte alltid är så lätt att hitta de rätta orden i den rätta situationen.

Anser ni dessutom att Elof Ahrle är typen för en älskare och 'reko stare', så bör ni rusa dit, ty han är faktiskt alldeles ypperlig enligt gängse svenska filmbegrepp. Hela vårt svenska typgalleri återfinnes också, där man bör framhålla Tollie Zellman, som spelar ypperlig teater, och Lili Ziedner, som sketchar lika ypperlig revy. Ragnar Arvedson hade regisserat."

NDA (Razor): "Herr Husassistenten gick förra säsongen på Folkets hus i dansk version. Där var det rena farsen med fart och fläkt över det hela. Den svenska filmversionen har sökt göra om farsen till någon slags finare komedi, vilket inte utfallit odelat lyckligt. Tempot blir stundtals väl släpigt och behöver man vara så ansträngt känslosam, för att göra ett lustspel. Det är väl ändå meningen att advokatens fula lilla knep skall vara huvudsak! Dansken Fleming Lynge begrep den saken bättre än Börje Larsson och Ragnar Arvedson. Han hade hittat på hela historien om advokatknepet -- inte för att moralisera utan för att få en effektfull bakgrund till den dråpliga sängkammarscenen.

För övrigt saknade man scenerna, när herrskapet är borta, och Emy Hagman dansar Lambeth walk. I filmen har Emy Hagmans roll sjunkit ned till nära nog ett intet. På spinnsidan är det bara de båda beprövade primadonnorna Tollie Zellman och Lilli Ziedner, som bereda någon större glädje. Aino Taube verkar för säker och överlägsen, en smula overklig i sin grandezza. Hon skall väl ändå föreställa en vanlig snäll flicka i 20-åren. Carl Barcklinds gamla farbror myste som en snäll gammal jultomte, medan Rune Carlsten var hans raka motsats som den gamle ockrarräven. Gösta Cederlunds advokat var ett mästerstycke i sitt slag -- det är nog inte lätt att göra den rollen så pass trovärdig. I en biroll skymtade förre herr husassistenten Sigge Fürst, som emellertid endast hade till uppgift att ta emot en storsmocka av sin efterträdare i rollen. Var stjärnsmällen symbolisk eller endast en tillfällighet -- filmens gest mot teatern?"

Kommentar Svensk filmografi

Pjäsen som bildar filmens bas är dansk och författad av paret Fleming Lynge (1896-1970) och Axel Frische (1877-1956) och hade urpremiär i Köpenhamn på Det Ny Teater 26.12.1937. På denna pjäs "Den mandlige Husassistent", gjorde Fleming Lynge och Svend Rindorm ett danskt manuskript till en film med samma namn, regisserad av Arne Weel, som hade premiär i Köpenhamn 22.8.1938.

I Sverige hade pjäsen premiär på Folkets Hus-Teatern den 8.10.1938 där den gick 70 gånger. Ragnar Klange regisserade och han hade även en roll i pjäsen. Garagemekanikerns roll spelades av Sigge Fürst och hans flamma av Inga-Bodil Vetterlund. Bland övriga medverkande märktes Emy Hagman, Douglas Håge, Gustaf Lövås och Helen Lyth. I filmen spelade sedan Fürst den knölige garageägarn och Emy Hagman behöll sin teaterroll som husan. Pjäsen hade översatts och bearbetats av Guido Valentin. Gösta Wahlenius (Gus Morris) var kapellmästare på Folkets Hus och några av hans melodier är med i filmen.

År 1954 gjordes ytterligare en film på temat "manlig hjälp i köket". Rolf Husberg regisserade En karl i köket efter manus av Gösta Stevens. Filmen har dock inga större likheter med Lynges pjäs.

Förlaga

Originaltitel Den mandlige Husassistent (Pjäs)
Författare Fleming Lynge
Axel Frische


Inspelning

1938-09-30 1938-12-15
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1939-01-16 Aveny Stockholm Sverige 93 min
1939-01-16 Lorry Stockholm Sverige 93 min
Sverigepremiär 1938-12-26 Palladium Helsingborg Sverige 93 min
Urpremiär 1938-12-26 Palladium Helsingborg Sverige 93 min

Musikstycken

Originaltitel Erotikon
Kompositör Emil Sjögren (1883)


Originaltitel En bra karl hela veckan
Kompositör Sven Goon (1938)
Textförfattare Sven Paddock (1938)
Sångare Elof Ahrle


Originaltitel The Lambeth Walk
Kompositör Noel Gay (1937)
Douglas Furber (1937)
Textförfattare Kar de Mumma (svensk text 1938)
Noel Gay (engelsk text 1937)
Douglas Furber (engelsk text 1937)
Gardar (svensk text 1939)
Sångare Emy Hagman


Originaltitel Jag har tittat för djupt i ett par blåa ögon
Kompositör Gösta Wallenius (1938)
Textförfattare Dardanell (1938)
Sångare Elof Ahrle


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Herr Husassistenten (1938)

Ämnesord

Advokater
Bilmekaniker
Cyklar
Dödsbo
Garage
Hembiträde/manligt
Likvidation
Poker
Reverser
Stockholm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2451


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2446


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HERR HUSASSISTENTEN
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HERR HUSASSISTENTEN
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel HERR HUSASSISTENTEN
Tryckeri Størvold & Sønner


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HERR HUSASSISTENTEN
Tryckeri Uddeholms Offset


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 185 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Herr Husassistenten. Manuskript: Fleming Lynge, Börje Larsson och Ragnar Arvedson.
Omfång 44 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Herr Husassistenten.
Omfång 47 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Finska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?