Grundfakta

Media (51 st)

Originaltitel Efterlyst : En modern Stockholms-historia
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-02-13

Medverkande

Birgit Rosengren
Marja (Elisabeth) Benzon

Isa Quensel
Ulla (Kristina) Ståhle, servitris

Carin Swensson
Brita Pettersson, kontorist

Edvin Adolphson
Gunnar Leijde, skilsmässoadvokat

Elof Ahrle
Erik Svensson, innehavare av Svenssons Tricotage

Linnéa Hillberg
Elisabeth Johanni, kontorist

Visa alla medverkande

Handling

Marja Benzon sitter på ett café i Stockholm och hör till sin fasa sig själv efterlysas i radion. Landsfiskalen i Kinna efterlyser 22-åriga Marja Elisabeth Benzon, som försvunnit från...

Visa hela handlingen

Press

SvD (V N): "Norrtullsligan har dessbättre inte förändrats, det är samma ungdomliga friskhet och ambition i den lilla flickskaran av årgång 39 som i den första 'ligan', olikheterna...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Dialog
Musikarrangör
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Birgit Rosengren Marja (Elisabeth) Benzon
Isa Quensel Ulla (Kristina) Ståhle, servitris
Carin Swensson Brita Pettersson, kontorist
Edvin Adolphson Gunnar Leijde, skilsmässoadvokat
Elof Ahrle Erik Svensson, innehavare av Svenssons Tricotage
Linnéa Hillberg Elisabeth Johanni, kontorist
Nils Hultgren Håkan (Emanuel) Svensson, Ullas fästman och senare make
Thor Modéen Patrik Rosén, källarmästare
- Ej krediterade:
Karin Kavli fru Docky von Meissenfeldt, frånskild
Carl Deurell Callerholm, vicevärd
Julia Cæsar fru Jansson, Eric Svenssons värdinna
Ludde Juberg full herre på restaurang Amarant
Magnus Kesster full herre på restaurang Amarant
Helge Hagerman Andersson, Vin & Spritcentralen, brudgum i Rådhusets vigselrum
Marianne Aminoff Linnéa, Anderssons blivande fru, Ullas servitriskamrat
Gustaf Färingborg Lindberg, Tobaksmonopolet, brudgum i vigselrummet
Ann Mari Uddenberg Gullan, Lindbergs blivande fru, Ullas servitriskamrat
Käte Schnitzer advokat Leijdes sekreterare
Gösta Cederlund borgmästaren, vigselförrättare
Manne Grünberger springpojke på Leijdes kontor
Carl Browallius kyrkoherden på pastorsexpeditionen
Georg Fernquist vaktmästaren på pastorsexpedtionen
Bellan Roos servitris på konditoriet
John Melin krögare på sammanträde
Helge Kihlberg krögare på sammanträde
Gösta Bodin krögare på sammanträde
Otto Adelby krögare på sammanträde
Inga Hodell Roséns hovmästarinna
Margit Andelius kontorist på Leijdes kontor
Carl Ericson vaktmästaren i Rådhusets vigselrum
Richard Lindström tjänsteman på pastorsexpeditionen
Per Hugo Jacobsson tjänsteman på pastorsexpeditionen
Inga-Lill Åhström Lilian Augusta Åbäck, blivande fru Sjögren i vigselrummet
Julius "Julle" Sjögren Julius Sjögren, brudgum
Berndt Westerberg tjuven på bussen
Sten Sture Modéen en gäst på Roséns restaurang
Oscar Åberg tågkonduktören
Adolf Niska hovmästare på restaurang Amarant
Per Albin Hansson statsminister Per Albin Hansson i fotbollspubliken
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Gustaf Hiort af Ornäs en man i Rådhusets väntrum

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1939
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Marja Benzon sitter på ett café i Stockholm och hör till sin fasa sig själv efterlysas i radion. Landsfiskalen i Kinna efterlyser 22-åriga Marja Elisabeth Benzon, som försvunnit från sitt hem. Hon skyndar ut på gatan och tar en buss, men en ficktjuv muddrar hennes handväska och hon kan inte betala. En skilsmässoadvokat, Gunnar Leijde, blir intresserad och hjälper henne med telefonpengar så hon kan kontakta väninnan Brita Pettersson. De kommer till hennes delade våning och överraskar Britas väninna Ulla med fästmannen Håkan Svensson, som surmulet avlägsnar sig för att gå på bio. Marja tänker betala tillbaka de två tioöringar som hon fått av advokaten -- han lämnade henne sitt visitkort -- när hon upptäcker en 50-lapp i väskan. Hon hade förlorat fem tior. Advokaten måste ha lagt dit pengarna.

In i flickvåningen kommer Erik Svensson som går runt och säljer damunderkläder -- han har redan träffat Marja när hon var på caféet och blev efterlyst. En viss sympati spirar mellan de två. Ulla och Håkan gifter sig borgerligt i Rådhuset och plötsligt får Leijde se Marja bland bröllopsvittnena och erbjuder henne en plats på sitt kontor, något som Marja tveksamt accepterar. Samtidigt med Ulla har även två av hennes servitriskamrater gift sig, det är flickorna Linnéa och Gullan. Hovmästaren avskedar de tre och säger att gifta servitriser är som att meta fisk utan mask på kroken, något som hamnar i dagstidningarna.

Marja och advokat Leijde tittar allt djupare i varandras ögon även om de har motsatta åsikter om äktenskapet. De ger sig av på en längre järnvägsresa, men Marja tvivlar på det äkta i advokatens känslor för henne och stiger av i Södertälje, där hon än en gång träffar Erik Svensson, som börjar slå sina lovar kring henne. Flickorna i den lilla våningen är nu arbetslösa och kan inte betala hyran. Det får äldsta kamraten i ungflicksvåningen veta och hon inställer sin länge planerade resa till Rivieran och betalar hyran med sina respengar.

Marja har fått plats på Amarant och advokat Leijde spårar henne dit. Under tiden friar Erik Svensson till Marja. När Marja äntligen kommer hem efter sitt möte med flickorna väntar advokat Leijde på gatan. Han har skrivit ett brev till Marja som hon går upp och läser. I det friar han på riktigt. Marja går ner och kysser honom stående på Norrtullsgatan, men de två lyckas starta ett nytt gräl och Marja slår upp den minutlånga förlovningen. Nästa dag accepterar hon Svenssons frieri, men på pastorsexpeditionen backar Svensson själv ur det hela. Gunnar Leijde har hunnit fram och Marja går än en gång med på att gifta sig med honom. Vid det här laget verkar prästen mycket förvirrad.

Censur / granskning

Censurnummer 59131
Datum 1939-02-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2765 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 220-210-300-280-240-280-260-385-290-300 = 2765 meter. Visningskopiornas aktlängder: 459-504-524-411-412-490 = 2800 meter - 102 minuter. Aktlängder: 220, 210, 300, 280, 240, 280, 260, 385, 290, 300.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2800 meter
Längd i minuter 102 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (V N): "Norrtullsligan har dessbättre inte förändrats, det är samma ungdomliga friskhet och ambition i den lilla flickskaran av årgång 39 som i den första 'ligan', olikheterna mellan förr och nu ligger mest i problem sådana som: hur ska det gå om jag inte får behålla min plats, när jag gifter mig? Filmen är på sätt och vis mycket starkt präglad av Elin Wägners medverkan i den, kanske hon också har givit den appelliknande rubriken Efterlyst, som ansluter sig till hennes senaste lakoniska romantitlar.

Emellertid, vem som nu gjort vad, så har det blivit en sympatisk, trevlig film om bra och trevlig, modern ungdom, i vars sällskap man trivs. Birgit Rosengren är riktigt typen för en sund och präktig, rar svensk flicka med det barnsligt runda ansiktet och det blanka blonda håret. Carin Svensson är en förtjusande, naturlig och lustig liten rulta till Stockholmsflicka. Isa Quensel är flickan med äktenskapsfrågan -- om hon skall få behålla platsen då hon gifter sig -- och Linnea Hillberg gör dämpat och behagligt den medelålders kontorsdam som arbetat i åratal för Rivieraresan, vilken aldrig blir av.

Så är det herrarna, först Edvin Adolphson som i rollen av den av äktenskapets avigsidor uttråkade skilsmässoadvokaten presterar ett på samma gång mjukt och intensivt spel. Tor Modéen är en kolerisk restaurangdirektör, Elof Ahrle har fått en närapå allvarlig uppgift, som han gör så bra och övertygande att man tycker det är synd, att han i alla fall måste prestera ett stycke burleskt tokstolleri. Över huvud taget är dialogen så pass fylld av samtal om 'riktiga' ämnen och både kloka och kvicka tankar, att en del vulgära lustigheter kunnat arbetas bort. Till exempel uppläsningen ur gamla fästmansbrev.

Regissör Bauman har gjort filmen med fyndighet och god stil, men mot slutet blir den omständlig och segt utdragen, för många och långa dialoger kommer den dramatiska spänningen att nästan avsomna."

AB (Filmson): "Här är nu för ovanlighetens skull en svensk film som angår en. Det är inte bara den omisskännliga Stockholmstonen, vilken ligger djupare än blott och bart i de sparsamma exteriörerna. Här skymtar välkänt valhänta små vardagsöden och här angripes aktuella problem som når även utanför den nya Norrtullsligans lilla krets.

Här är frågan om gift kvinnas arbete och arbetsgivarens godtycke -- om än i förenklad form -- här är skilsmässofilosofi och här är äktenskaplig idealism och realism utan onödiga överdrifter. Här är den halvt hemliga längtan till man, hem och barn, hela den välsignade kvinnliga klokskapen och oförnuftet. Alltsammans verkar inte ha kommit ogrumlat ur Elin Wägners klara källa, men i den mån det hela verkar uppfriskande vill man tro att det är hennes förtjänst. Oscar Hemberg har snits på repliken och Schamyl Bauman själv har en sällsynt förmåga att skapa en trivsam vardagsatmosfär kring sina figurer."

StT (Robin Hood): "Bauman kan sina typer, han har studerat dessa kretsar. Han har som regissör blivit målvedveten och skaffat sig auktoritet. Han får skådespelarna att verka avspänt vardagliga och säga sina repliker liksom i förbifarten -- vilket tar skruv. Han har fått pli t. o. m. på den bångstyrige hr Thor Modéen.

Elof Ahrle är den dygdige underklädersförsäljaren -- renhårig sentimentalist, och Edvin Adolphson förföraren som sig omvänder. Ingen av dem verkar riktigt hemmastadd i sin roll. Värst är det för Ahrle. Hans filmteknik är ännu inte färdig, han är för grov och brysk i övergången från stämning till stämning. Men han förtjänar all aktning. Han är inte rädd att överge sin patentsäkra skämtsamhet och bli försmådd älskare. Han har framtiden för sig: han arbetar oförskräckt att utvidga sitt register. Och känslofond har han -- en ovanligt mänsklig herre -- det är bara tekniken som ännu så länge klickar en millimeter när det gäller ömmare känslor."

Kommentar Svensk filmografi

Elin Wägner (1882-1949) publicerade romanen "Norrtullsligan" år 1908 på Ljus Förlag i Stockholm. Den filmades ganska nära boken av Per Lindberg 1923 med manusbearbetning av Hjalmar Bergman. Här har Elin Wägner och Oscar Hemberg gjort en moderniserad version av självförsörjande flickor som fortfarande bor på Norrtullsgatan (nr 48) och som kallar sig för Norrtullsligan. Vissa huvuddrag finns kvar i version nummer 2, t ex att Marja arbetar som sekreterare åt en jurist och fastnar för honom -- i den första filmen och romanen arbetar "Pegg" hos en häradshövding som kassörska och faller för honom i slutscenen. Men mellan de två filmversionerna är stora skillnader och få likheter. Alla rollnamnen är ändrade och författarinnan som själv medarbetade om manus till Efterlyst, har inte på något ställe angett "Norrtullsligan" som förlaga. Man kan i stället betrakta Efterlyst som en slags modern fortsättning eller parafras.

I manus till Efterlyst står på försättsbladet:

"Kärleken och äktenskapet. En Stockholms-film av Elin Wägner och Oscar Hemberg. Dialog: Oscar Hemberg och Schamyl Bauman."

Det kan vara intressant att notera en mening i den kritiska recension som Wägner skrev med anledning av stumfilmens premiär. Det var i Sydsvenska Dagbladet där hon antyder att romanens samhällskritiska engagemang förytligats. Hon ser hur verklighetens flickor i romanen blivit ett vimmel av "täcka ansikten". Och om verklighetsskildringen: "...allt är transporterat över i filmens romantiska värld, där gränsen mellan tid och rum är upphävd, där alla äro sköna och där chefen kommer i bil just som den fulla herrn är som vidrigast..."

De detaljerna går även att leta fram i Efterlyst.

Förlaga

Originaltitel Norrtullsligan (Roman)
Författare Elin Wägner


Inspelning

1938-10-28 1939-11
AB Sandrewateljéerna Stockholm Sverige (Lästmakargatan)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1939-02-13 Saga Gävle Sverige 102 min
Urpremiär 1939-02-13 Saga Gävle Sverige 102 min
Sverigepremiär 1939-02-13 Odéon Helsingborg Sverige 102 min
Urpremiär 1939-02-13 Odéon Helsingborg Sverige 102 min
Sverigepremiär 1939-02-13 Astoria Stockholm Sverige 102 min
Urpremiär 1939-02-13 Astoria Stockholm Sverige 102 min
Sverigepremiär 1939-02-13 Plaza Stockholm Sverige 102 min
Urpremiär 1939-02-13 Plaza Stockholm Sverige 102 min
Annan visning 1944-05-20 Olympia Stockholm Sverige 102 min (nypremiär)

Musikstycken

Originaltitel The Lambeth Walk
Kompositör Noel Gay (1937)
Douglas Furber (1937)
Textförfattare Kar de Mumma (svensk text 1938)
Noel Gay (engelsk text 1937)
Douglas Furber (engelsk text 1937)
Gardar (svensk text 1939)
Framförs av Edvin Adolphson (trallas och visslas)


Originaltitel La-di-da
Kompositör Jokern (1939)
Textförfattare Jokern (1939)
Sångare Elof Ahrle
Birgit Rosengren


Originaltitel Drunt' in der Lobau
Kompositör Heinrich Strecker (1928)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (svensk text 1933)
Fritz Löhner-Beda (tysk text 1928)


Originaltitel Marja-vals
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Ich muss wieder einmal in Grinzing sein
Kompositör Ralph Benatzky (1915)
Textförfattare Ralph Benatzky (tysk text 1915)
Svasse Bergquist (svensk text 1915)


Ämnesord

Advokater
Efterlysning/i radio
Ficktjuvar
Fotbollsmatch
Hansson, Per Albin (1885-1946)
Hovmästare
Kyrkoherde
Pastorsexpeditioner
Präst
Servitris
Stockholm/Norrtullsgatan
Stockholm/Rådhuset
Vigsel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2831


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2839


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel EFTERLYST
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EFTERLYST
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EFTERLYST
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel EFTERLYST
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtrykkeri aktieselskab
Affischdesign [?] Lundvald


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärleken och äktenskapet. En Stockholmsfilm av Elin Wägner och Oscar Hemberg. Dialog: Oscar Hemberg och Schamyl Bauman.
Omfång 120 s. Miljölista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärleken och äktenskapet. En Stockholmsfilm av Elin Wägner och Oscar Hemberg. Dialog: Oscar Hemberg och Schamyl Bauman.
Omfång 120 s. Interiörlista (2 s.) ingår. Lösa maskinskrivna blad (6 s.).
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?