Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (48 st)

Originaltitel Pengar från skyn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-12-26

Medverkande

Carl Barcklind
Leopold Paseman, fabrikör

Tord Stål
Gustaf, Pasemans brorson

Signe Hasso
Hanne, Pasemans brorsdotter

Olle Karlefeldt
Christian, Pasemans brorson

Olof Widgren
Hans Promm

Tollie Zellman
Madame Angéle

Visa alla medverkande

Handling

Bilfabrikör Leopold Paseman, en gammal stormrik och barnlös bilmagnat, kommer in på sitt kontor och ryter åt sina skrivmaskinsflickor som ställer sig upp i givakt. Sedan stänger han in...

Visa hela handlingen

Press

DN (J-e):"Rent ut sagt: Vilken likgiltig och bedrövlig soppa bjuds det inte på i denna film! Här har Signe Hasso kastat bort sin oförnekliga talang på en historia om det öde som kan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Carl Barcklind Leopold Paseman, fabrikör
Tord Stål Gustaf, Pasemans brorson
Signe Hasso Hanne, Pasemans brorsdotter
Olle Karlefeldt Christian, Pasemans brorson
Olof Widgren Hans Promm
Tollie Zellman Madame Angéle
Albert Ståhl Munder, advokat
Ruth Stevens von Ungewitter, "Raringen"
Peter Höglund Elis
Tom Walter herr Kock
Margit Andelius "Myran"
Hjalmar Peters Bernhard Ullman, restaurangägare
Siri Olson nattklubbssångerska
Märta Dorff en kvinna
Hugo Tranberg en man
Britta Estelle en dam

Bolag

Produktionsbolag AB Alba-Film
Samproduktionsbolag Nordland-Film GmbH
Distributör i Sverige (35 mm) AB Alba-Film 1938

Handling

Bilfabrikör Leopold Paseman, en gammal stormrik och barnlös bilmagnat, kommer in på sitt kontor och ryter åt sina skrivmaskinsflickor som ställer sig upp i givakt. Sedan stänger han in sig med sin vän advokaten Munder och blir sentimental om sin situation, han har ingen som kan överta rörelsen när han lämnar det jordiska. Paseman-verken växer, omsättningen stiger, förmögenheten ökar. Men vem skall föra allt detta vidare?

Han hade en bror som bröt med honom för många år sedan och som efterlämnat tre barn, Gustaf, Hanne och Christian. Men Leopold har aldrig träffat dem och vet ingenting om dem. Han skulle kunna låta dem ärva det hela, men först måste han undersöka vad de går för. Därför sänder han de tre var för sig 5.000 kronor och bifogar upplysningen att den som under tre års tid bäst har förvaltat detta lilla kapital skall insättas som universalarvinge i givarens testamente. Christian och systern Hanne var högst belåtna med denna plötsliga kassaförstärkning, men Gustaf ogillade det hela och fann det olustigt att ta emot pengar från en man som varit oförsonligt fientlig mot hans far. Men eftersom han sedan länge gått och funderat på en uppfinning, som kostade pengar att realisera, lyfte även han de 5.000 kronorna.

Så Gustaf köpte en ny motor. Hanne sade upp sig i Madame Angéles eleganta modehus där hon arbetade och bestämde sig för att själv konkurrera i branschen. Yngsta brodern Christian öppnade reklambyrå. Hela tiden följde Leopold Paseman med vad som hände för han hade skaffat sig en rapportör, en av hans anställda vid namn Hans Promm, men den unge mannen var redan tidigare förälskad i vackra Hanne utan att veta att hon var Leopolds brorsdotter. Samtidigt hade Hanne förälskat sig i honom utan att veta att han var anställd hos farbrodern.

Gustafs uppfinning misslyckades. Christians reklambyrå gick omkull. Och misslyckades gjorde även Hannes modeaffär. Nu kommer Leopold stickande med mera pengar och försöker reda upp det hela.

Censur / granskning

Censurnummer 58820
Datum 1938-12-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2550 meter
Kommentar Aktlängder: 555-445-525-535-490 = 2550 m - 93 minuter. Aktlängder: 555, 445, 525, 535, 490.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2550 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (J-e):"Rent ut sagt: Vilken likgiltig och bedrövlig soppa bjuds det inte på i denna film! Här har Signe Hasso kastat bort sin oförnekliga talang på en historia om det öde som kan följa för en flicka om fem tusen kronor komma i ett brev på posten. För all del, det är inga moraliskt upprörande sensationer som blir följden; bara ett sammelsurium av stillastående situationer och meningslösa dialoger, som ideligen komma åskådaren att snegla åt dörren. Bredvid fru Hasso är det egentligen bara Carl Barcklind som lyckas trolla med sin omöjliga roll. Hans jovialitet förnekar sig inte häller här. Lika litet som Tollie Zellmans goda smak i fråga om kläder. Det var allt som allt ljuspunkterna i den annars så trista tavlan."

AB (Filmson): "Signe Hasso är en fantastisk tillgång för filmen. Den bör bara inte slösas på dåliga filmer. Den här komedien om en syskontrio, som får pengar från skyn av en rik farbror och förvaltar dem med brottslig godtrogenhet, är alldeles för likgiltig för att klä henne.

Det är inte bara de tyskspråkiga skyltarna i uppställningarna, som skvallra om "osvenskheten" i denna svenska version av tysk slätstrukenhet. Hassos röst skär igenom den tyska naiviteten nån gång, men hon får ingen resonans för sina allvarsamt varma tonfall, lika lite som Olof Widgren. Som bevis på hans filmduglighet har detta opus sitt speciella berättigande och man noterar tacksamt en del unga svenska filmherrar med frisk diktion. Filmens unga damer slår dock omedelbart ned humöret: något tristare än Silverbaren får man leta efter mellan Stockholm och Wien. Carl Barcklind och Tollie Zellmans viga munlag ansluter sig till filmens slitna lustspelsstil, men förfelar förstås inte ett och annat flabb.

Tekniskt sett är filmen tadelfri och fast Harry Hassos foto förefaller föga inspirerat har man sällan sett hans förtjusande maka så underbart vacker. Ljudet är mönstergillt."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen baseras på romanen "Tüchtig, tüchtig die Pasemanns" av Walter Sawitzky (1892-1950), publicerad 1938. Samtidigt med denna svenska version, arbetsnamn Tur i oturen, gjordes en tysk: Geld fällt vom Himmel, regi Heinz Helbig, foto Harald Hasso, premiär 7.11.1938 i Wien och den 24.11.1938 i Berlin. Signe Hasso var den enda skådespelare från den svenska versionen som medverkade där.

I en intervju i Allers Familjejournal den 31.1.1939 berättar Signe Hasso:"Två dagar innan inspelningen skulle börja visade det sig att manuskriptet var omöjligt, och vi fick hastigt och lustigt se oss om efter ett nytt manus. Vi hittade en trevlig novell i "Nachtausgabe" och satte oss i förbindelse med författaren. Sedan skrevs scenerna ut allteftersom vi filmade. Vi fullbordade både den tyska och den svenska versionen på tjugo dagar."

Förlaga

Originaltitel Tüchtig, tüchtig die Pasemanns (Roman)
Författare Walter Sawitzky


Inspelning

1938 1938
Rosenhügel-Filmstudios Wien Österrike
Wien Österrike

Visningar

Stockholmspremiär 1939-02-13 Skandia Stockholm Sverige 93 min
Sverigepremiär 1938-12-26 Scala Helsingborg Sverige 93 min
1938-12-26 Folkets Husbiografen Nynäshamn Sverige 93 min
1938-12-26 Roxy Örebro Sverige 93 min
Urpremiär 1938-12-26 Scala Helsingborg Sverige 93 min
1938-12-26 Folkets Husbiografen Nynäshamn Sverige 93 min
1938-12-26 Roxy Örebro Sverige 93 min

Ämnesord

Advokater
Bilfabrik
Modehus
Reklambyråer
Testamenten
Uppfinnare
Wien/Rosenhügel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2525


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PENGAR FRÅN SKYN


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PENGAR FRÅN SKYN
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel PENGAR FRÅN SKYN
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?