Grundfakta

Media (177 st)

Originaltitel En enda natt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-02-20

Medverkande

Ingrid Bergman
Eva Beckman, ekonomie studerande

Edvin Adolphson
Valdemar Moreaux, karusellskötare

Aino Taube
Helga Mårtenson, tivoliägarinna, änka

Olof Sandborg
överste Magnus von Brede, ägare till Rosenbergs slott, Evas förmyndare, Valdemars far

Erik "Bullen" Berglund
Hagberg, von Bredes hovmästare

Marianne Löfgren
Rosa, föreståndarinna för tivolits skjutstånd

Visa alla medverkande

Om filmen

Gustaf Molander och Ingrid Bergman i ännu ett närande samarbete, en melodram om enkelt cirkusfolk och traditionsbundna godsägare. Det är dock Edvin Adolphsons Valdemar, en...

Visa hela texten

Handling

Ett litet ambulerande tivoli har slagit ner sina bopålar någonstans på landet. Vi bekantar oss med dess invånare, t ex den livliga Rosa som har hand om skjutbanan och kraftkarlen Olsson,...

Visa hela handlingen

Press

DN (Per Lindberg): "En välgjord underhållningsfilm. Så välgjord som Gustaf Molander-filmer alltid äro. Men därjämte impressionistisk, sensuell, vilket hans filmer icke bruka vara....

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Gustaf Molander och Ingrid Bergman i ännu ett närande samarbete, en melodram om enkelt cirkusfolk och traditionsbundna godsägare. Det är dock Edvin Adolphsons Valdemar, en vuxen oäkting som slits mellan två världar, som till stor del stjäl showen.

Med runt tjugo regisserade filmer var 1930-talet utan tvekan Gustaf Molanders mest produktiva. Även om decenniet knappast räknas som höjdpunkterna i svensk filmhistoria så är det Molander som står för flera av de ljusa stunderna. I En enda natt tog han återigen hjälp av Gösta Stevens, manusförfattare till flertalet av Molanders främsta filmer.

Här skedde det efter en roman av danske Harald Tandrup, om karusellskötaren Valdemar Moreaux (Edvin Adolphson) som reser land och rike runt med tivolidirektrisen Helga Mårtensson (Aino Taube). De lever i ett frodigt, kärleksfullt förhållande, men medellös och stolt som han är vägrar han giftermål. När deras nöjesfält gör halt på landet nära Rosendals slott, på greve Magnus von Bredes ägor, ändras förutsättningarna radikalt. Efter en personlig tête-à-tête inser greven att Valdemar faktiskt är hans förlorade son, den oäkting som blev resultatet av grevens snedsprång en natt för länge sedan.

Dessa tidiga scener mellan greven tillika översten och Valdemar mönstrad som militär tillhör filmens glansnummer, välkoreograferade scener som får ta plats och flödar av Adolphsons ostoppbara charm.

Från denna charm går inte heller den pånyttfödda fadern oberörd. Han bestämmer sig för att anställa den förlorade sonen som stalldräng och anpassa honom till de fina salonger denne aldrig haft tillträde till. I detta ingår också att socialisera med överstens skyddsling, den unga Eva Beckman (Ingrid Bergman), en seriös student som väger sin tillvaro efter nationalekonomiska axiom. Om ens öppen för förhållande önskar hon en iskall partner och separata sovrum. Men när hon väl ingår ömsesidigt kamratskap med Valdemar tinar hon upp något.

Ändå visar sig hans passion för stark för hennes pragmatism, det löper en avgrund mellan deras respektive syn på kärlek. Han säger sig vara för fin för de enkla, för enkel för de fina, och därför rotlös. Men en karuselldräng planteras inte utan vidare om i salongen. Klyftan mellan cirkusmänniskor och godsägare – från ärlighet till ära – visar sig svår att överbrygga.

"En enda natt" syftar följaktligen inte bara på grevens snedsprång utan också på umgänget mellan Valdemar och Eva, återigen två världar som möts, här med likaså disharmoniskt resultat.

Det allvarligt menade i Molanders film, klasskillnaderna och determinismen mellan de olika livslotterna, tecknas på mallat vis och blir knappast föremål för mer än en fotnot i filmhistorien. Men det ligger något fint i utförandet, scener som spelas med övertygelse och vederhäftighet, vare sig det gäller på finare tillställningar eller hos patrasket som festar och bråkar på tivolits enkla kammare. Edvin Adolphson är ett självklart, självlysande centrum i en ensemble där ingen faller utanför ramen. Ingrid Bergman gör sin Eva med professionell känslokyla och bidrog sannolikt starkt till filmens popularitet.

"Det moraliska budskapet i En enda natt är plikten att hålla den sexuella lustan i schack, under kontroll och i sträng disciplin. Ett enda felsteg, en enda natts avvikelse från dygdens stig, kan leda till människors fördärv och olycka", skrev Rune Waldecranz. Den generella kritikermottagandet varierade från svalt till gott.

Man skulle också kunna läsa filmen som en något modernare, om än bara marginellt mindre statisk sedeskildring, där arbetarklassen ser till att roa sig både innan- och utanför äktenskapet, medan överklassen stänger in sig innanför kalla murar oavsett. En enda natt behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med ödesdigra misstag, utan ännu mer om det sociala åskådliggörande som dessa klavertramp kan leda till.

Jon Asp (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Dialog
Ej inspelat manus
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Scenografiassistent
Maskör
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Ingrid Bergman Eva Beckman, ekonomie studerande
Edvin Adolphson Valdemar Moreaux, karusellskötare
Aino Taube Helga Mårtenson, tivoliägarinna, änka
Olof Sandborg överste Magnus von Brede, ägare till Rosenbergs slott, Evas förmyndare, Valdemars far
Erik "Bullen" Berglund Hagberg, von Bredes hovmästare
Marianne Löfgren Rosa, föreståndarinna för tivolits skjutstånd
Magnus Kesster Olsson, kraftkarl på tivolit
- Ej krediterade:
Sophus Dahl Krogh, norrman på Medelhavskryssning
Ragna Breda fru Krogh
Johan Eklöf Lanzberger, direktör för Cirkus Lanzberger
Tor Borong kapten Walter, lejondomptör vid Cirkus Lanzberger
Wiktor "Kulörten" Andersson Bodin, von Bredes stallskötare
Ka Nerell von Bredes husa
Arne Lindblad Palm, kortspelare hos Bodin
Nils Nordståhl ung man vid Rosas skjutstånd
Åke Grönberg ung man vid Rosas skjutstånd
Olle Janson ung man vid Rosas skjutstånd
Ingrid Envall en flicka på karusellen
Stina Sorbon en flicka på karusellen
Eivor Engelbrektsson flickan som förestår lyckohjulet
Herman Lantz tivolibesökare vid styrkemätningen
Bo Hederström dansande på båten
Tage Almqvist dansande på båten
Rutger Nygren dansande på båten
Diana Miller dansande på båten
Gösta Grip dansande på båten
Bertil Anderberg en man vid styrkemätningen
Folke Helleberg servitör på båten

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1939
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Ett litet ambulerande tivoli har slagit ner sina bopålar någonstans på landet. Vi bekantar oss med dess invånare, t ex den livliga Rosa som har hand om skjutbanan och kraftkarlen Olsson, som svartsjukt bevakar henne. Vi träffar den mörke Valdemar som sköter karusellen och även fungerar som utropare. I dess biljettkassa sitter manhaftiga skönheten Helga Mårtensson, som äger tivolit och avlönar Valdemar. Några högreståndspersoner står och tittar på, bl a översten, greve Magnus von Brede, och denne stirrar ingående på Valdemar. Därefter kommer han att tänka på att tivolit placerat sig på hans ägor utan tillstånd.

Brede far hem och tittar på ett gammalt porträtt av sin far som har en märklig likhet med Valdemar och han börjar undra om inte tivoliskötaren är resultatet av något snedsprång inom hans familj.

Det är morgon över tivolibacken. Valdemar går in i Helgas husvagn och sätter på kaffet varefter han väcker henne med att daska till henne på stjärten. De smågrälar om att Helga är slarvig och diskar illa, detta avbryts av överstens hovmästare som anländer och kallar Valdemar till ett möte på godset klockan tolv. Han går dit och berättar att hans far är en okänd man som tillbringade "en enda natt" med hans mor, blonda varietésångerskan Matilda och försvann sedan han lagt pengar på bordet. Hans morfar var clownen Moreaux.

Valdemar går och von Brede är helt klar över att han är Valdemars far. Det var han som sov en natt med Matilda. Han sänder sin hovmästare till tivolit och säger till Valdemar att han kan bli anställd på godset som hästskötare och få en egen stuga. Valdemar accepterar och under avskedshippan i Helgas husvagn blir det slagsmål mellan honom och kraftkarlen Olsson samt mellan Helga och Rosa. Någon tid efteråt säger översten att han tror att han är Valdemars far och föreslår att Valdemar skall stanna på godset ett år och se hur alla parter kan komma överens. Det gör han och sköter godsets hästar perfekt.

Medan dagarna går blir han alltmera intresserad av överstens skyddsling, den unga Eva Beckman, som har en mycket kall inställning till manskönet. Hon börjar tina upp i umgänget med Valdemar, men när det kommer till sexuella handgripligheter grips Eva av panik och drar in sig i sitt skal. Till slut återvänder Valdemar till tivoliägarinnan Helga Mårtensson och fortsätter sitt liv med det kringresande tivolit.

Censur / granskning

Censurnummer 58919
Datum 1939-01-05
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2477 meter
Längd efter klipp 2475 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2480 m. Censurens klipp i slutet av akt 5: en del av Valdemars erotiska övervåld mot Eva (2 meter). Visningskopiornas aktlängder (efter utökning med 5 meter i akt 3 och censurens klipp med 2 meter i akt 5): 607-535-565-560-213 = 2480 meter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2480 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Per Lindberg): "En välgjord underhållningsfilm. Så välgjord som Gustaf Molander-filmer alltid äro. Men därjämte impressionistisk, sensuell, vilket hans filmer icke bruka vara.

Man bör inte anlägga några litterära synpunkter på Gösta Stevens manus efter Tandrups roman. Visserligen skymtar i filmens huvudscener ett så allvarligt problem som klyftan mellan över- och underklass -- här mellan cirkusfolk och godsägare. Och visserligen avser titeln att utsäga något så tillspetsat som att en enda natts möte mellan en varietédam och en aristokrat kan få så vådliga följder som en bastard och att det bara behövs en enda natts möte mellan bastarden och en filosofie licentiat för att bastarden skall visa att han inte blivit aristokrat. Men denna tillspetsning verkar ungefär som modet av i förrgår eller som ekot ur en detektivroman. Den allvarliga delen av filmen är tyvärr en smula pretentiös, konstruerad och osannolik.

I denna del dominerar Ingrid Bergman. Hon har fått på sin lott att göra en fil. lic, nationalekonom och maktstreber, en modern intellektuell fröken, som tyvärr inte av författaren fått några bevis på sin intellektualitet. Hon utstrålar en kyla och en indolens som känns riktig. Och hon har en formkultur som är beundransvärd. Rollfiguren stannar därför också en stund på näthinnan som en perfekt modeteckning. Men längre når den inte; därtill finns för lite stoff i rollen.

Lyckligtvis för filmen är bastarden fallen inte bara efter aristokraten utan också efter varietédamen. Och skildringen av tivolilivet och vagabondglädjen är det som ger filmen dess friskhet. Edvin Adolphson är i sitt ässe som tivolicharmör. Smidig som en äkta zigenare, energisk som ett äkta halvblod, grann både att se och höra, romantiskt svart i ögonen, lika skicklig i att sköta hästar, hundar, kvinnor och lejonungar som att hålla svadan i gång. En stor dampublik får verkligen någonting att se på.

Herrpubliken å sin sida har också en glädjekälla. I Aino Taube. Hon är filmens överraskning. Man har hittills vant sig att betrakta henne som en artist, uppfostrad av sin skicklige fader i att bruka små medel och skarp iakttagelse vid omsorgsfull människogestaltning. Denna gång visar hon emellertid att hon också besitter glädje att gå ut över sina egna vanegränser. Hon gör sin karusellägarinna trovärdig, slampig, slitstark och kelen. Det är ingen liten ära för Aino Taube att man kan tro henne vara dotter till Françoise Rosay vid Cirkus Barlay.

Genom någon underlig naturens lust till oordning har det inplantats i oss en drift att skratta när vi ser kvinnor slåss. Aino Taube och Marianne Löfgren äro medvetna därom, och de slåss i cirkusvagnen så att det blir alla tiders slagsmål. Ett slagsmål som förmodligen kommer att göra filmen till svenska folkets egendom. Magnus Kesster assisterar verksamt vid slagsmålet.

I de mera stillsamma scenerna spelar Olof Sandborg en avmätt, traditionstyngd överste och Bullen Berglund en lika traditionstyngd hovmästare."

AB (Filmson): "-- Jag ska gärna bli din hustru och mor åt dina barn men jag vill inte bli din älskarinna!

-- Jamen, hur ska du kunna bli min hustru utan att bli min älskarinna?

-- Tjaa. Du har inte något utpräglat sinne för nyanser.

Kvintessensen i den dramatiskt laddade filmen En enda natt ligger förborgad i detta av Röda Kvarnspubliken livligt applåderade replikskifte mellan Ingrid Bergman och Edvin Adolphson. Hon är en ovanligt ointressant och sorgligt utspökad herrgårdstös, den där endels stöder sig mot kakelugnsfrisen i dekorativ riddräkt, endels bommar på änder i jaktkonfektion och endels vantrivs i vidrigt vidbrättad solhattselegans på medelhavskryss. Han är en besynnerlig bastard av en SF-svensk godsägareöverste och en kosmopolitisk karuselldräng. Jag har verkligen inte läst Harald Tandrups roman som ligger till grund för denna fantasifulla, frasrika och ändå tämligen förnuftiga filmkomedi, men den synes ha rymt allt vad svensk film mer eller mindre olyckligt förälskat sig i: oäktingar, herrgårdsfröknar, ungkarlspappor och tattarromantik."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "En eneste Nat" av den danske författaren Harald Tandrup (1874-1964) utkom 1935.

Anders Henrikson, Stina Bergman och Guido Valentin skrev var sitt manus till denna film, men alla tre underkändes av producenten.

En enda natt hade urpremiär i landsorten den 20.2.1939 men det är dock okänt var.

Förlaga

Originaltitel En eneste nat (Roman)
Författare Harald Tandrup


Inspelning

1938-04-08 1938-04-13
1937-10-02 1937-12-20
Tyresö slott Tyresö Sverige
Filmstaden Råsunda (ateljé)

Visningar

Stockholmspremiär 1939-03-13 Röda Kvarn Stockholm Sverige 91 min
Sverigepremiär 1939-02-20 Skandia Uppsala Sverige 91 min
TV-visning 1976-12-26 TV1 Sverige 87 min
1990-07-22 Kanal 1 Sverige 87 min
1999-04-21 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1939-02-20 Skandia Uppsala Sverige 91 min

Musikstycken

Originaltitel Hofball-Tänze, op. 161
Kompositör Joseph Lanner (1840)


Originaltitel Nu ska vi opp, opp, opp
Kompositör Jules Sylvain (1937)
Textförfattare Gösta Stevens (1937)
Sångare Edvin Adolphson (visslas även)


Originaltitel Ach, ich hab' sie ja nur auf die Schulter geküsst. Ur Der Bettelstudent
Kompositör Carl Millöcker (1882)
Textförfattare Ernst Wallmark (svensk text 1883)
Richard Genée (tysk text 1882)
Friedrich Zell (tysk text 1882)
Sångare Edvin Adolphson (sjungs på svenska)
Aino Taube (sjungs på svenska)


Originaltitel After the Ball
Kompositör Charles K. Harris (1892)
Textförfattare Charles K. Harris (1892)
Ernst Wallmark (svensk text)
Sångare Edvin Adolphson (sjungs på svenska)
Marianne Löfgren (sjungs på svenska)


Originaltitel You're My Best Bet
Kompositör Clay Boland
Textförfattare Clay Boland


Originaltitel Charlie Is My Darling
Sångare Ingrid Bergman (sjungs på engelska)


Originaltitel Polonäs, piano, nr 6, op. 53, Ass-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1842)
Instrumentalist Ingrid Bergman (dubbad av ?)


Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Gods
Greve
Hovmästare
Husvagn
Hästskötare
Karusell
Skjutbanor
Slagsmål
Tivolin
Överste

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2475


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2474


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2477


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 38


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN ENDA NATT
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN ENDA NATT
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN ENDA NATT
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel EN ENDA NATT
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN ENDA NATT
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gunnar Håkansson


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel "filmscenario" av Gösta Stevens efter Harald Tandrups roman.
Omfång 89 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "filmmanuskript" av Gösta Stevens efter Harald Tandrups roman "En eneste natt".
Omfång 141 s. + tillägg 3 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "filmmanuskript" av Gösta Stevens. Efter Harald Tandrups roman "En eneste natt."
Omfång 142 s. Rollförteckning (1 s.) ingår. Miljölista (5 s.) inklistrat i manus.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Efter Harald Tandrups roman.
Omfång 46 s. Produktionuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Längd i minuter 91 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?