Grundfakta

Media (91 st)

Originaltitel Vi två
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-02-23

Medverkande

Sture Lagerwall
Sture Ahrengren, arkitekt

Signe Hasso
Kristina Ahrengren, Stures hustru

Stig Järrel
Baltsar Ekberg, byggnadsingenjör

Ilse-Nore Tromm
Helena Ekberg, Baltars hustru

Gösta Cederlund
professor Hagstam, arkitekt

Carl Barcklind
doktor Frodde, Stures gamla konfirmationslärare

Visa alla medverkande

Handling

Den unge arkitekten Sture Ahrengren är lyckligt gift med sin Kristina och han vill gärna ha ett barn, men hustrun skjuter på det och vill vänta tills han blivit egen och fått högre...

Visa hela handlingen

Press

DN (Per Lindberg): "Det har på sistone börjat tjatas om att svensk film behöver svensk vardagshumor och svenskt vardagsspråk. I berättigad reaktion mot en äldre, uppskruvad teaterton har...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Sture Lagerwall Sture Ahrengren, arkitekt
Signe Hasso Kristina Ahrengren, Stures hustru
Stig Järrel Baltsar Ekberg, byggnadsingenjör
Ilse-Nore Tromm Helena Ekberg, Baltars hustru
Gösta Cederlund professor Hagstam, arkitekt
Carl Barcklind doktor Frodde, Stures gamla konfirmationslärare
Torsten Hillberg generalkonsul Odelgren
- Ej krediterade:
Gunnar Björnstrand läkare
Gunnar Olsson Bogren på arkitektkontoret
Axel Högel åttabarnsfadern på BB
Stig Johanson byggnadsarbetare
Karl Erik Flens byggnadsarbetare
Gustaf Hiort af Ornäs byggnadsarbetare
Ernst Brunman byggmästare Bengtsson
Stina Sorbon Stures sekreterare
Lili Ziedner fröken Edqvist, Hagstams sekreterare
John Ericsson man vid bilolyckan
Arne Lindblad man vid bilolyckan
Sickan Castegren expediten i tobaksaffären
Birgit Chenon servitrisen på fiket
Signe Lundberg-Settergren arrendatorsfrun
John Westin forlossningsläkaren i telefon

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1939
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Den unge arkitekten Sture Ahrengren är lyckligt gift med sin Kristina och han vill gärna ha ett barn, men hustrun skjuter på det och vill vänta tills han blivit egen och fått högre inkomster. Han vinner tredje pris, 1.000 kronor i en tävling om ett friluftsbad, vilket förtörnar hans arbetsgivare professor Hagstam, som anser att hans personal inte skall syssla med saker utanför firman. Eftersom Ahrengren arbetat med projektet på fritid leder det hela till ett gräl som resulterar i att Ahrengren säger upp sig.

Han träffar en ungdomsvän, Baltsar Ekberg, som varit i USA och sedan etablerat sig som byggnadsingenjör i Stockholm. Han skall nu bygga en större villa åt en generalkonsul Odelgren och ordnar så att Sture Ahrengren ritar den. Baltsars sexiga hustru Helena inträder i handlingen som ett orosmoment.

På bygget blir det konflikt och arbetet ligger nere en tid. För att Sture skall få vila ett slag låter Baltsar honom låna en sportstuga dit Helena anländer vilket får Sture att alldeles glömma sin fru. Men Helena får ner dem bägge på jorden igen därtill hjälpt av Stures gamle lärare, dr. Frodde, och till sist Baltsar själv.

Helena och Baltsar far ut till sportstugan. Sture och Kristina skall komma efter, men det senare paret råkar ut för en bilolycka och Kristina blir lätt skadad. Även professor Hagstam har på sitt håll råkat illa ut och läggs in på ett lasarett, varifrån han tillkallar Kristina och säger att hennes make Sture kan få bli hans kompanjon, vilket Sture accepterar. Arbetskonflikten reder upp sig, villabygget kan fortsätta och nu har Kristina gått med på att ha barn, vilket framfödes under handlingens gång.

Censur / granskning

Censurnummer 59209
Datum 1939-02-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2480 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2480 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Per Lindberg): "Det har på sistone börjat tjatas om att svensk film behöver svensk vardagshumor och svenskt vardagsspråk. I berättigad reaktion mot en äldre, uppskruvad teaterton har man varit benägen att acceptera det karaktärslösa som tecken på en ny tidsstil. Man har varit benägen att utplåna gränsen mellan konstnärlig dialog och löst tjafs, mellan stil och svada, mellan spiritualitet och dumhet.

Så mycket trevligare var det därför att nu i Vi två få både se och höra en improvisatorisk lätthet som aldrig föll in i det vulgära. Förmodligen är den roman som ligger till grund för filmen, Hilding Östlunds 'Din nästas hustru', en ren och riktig sak. I varje fall har Ragnar Hyltén-Cavallius aldrig förr haft så god hand med ett filmmanus som denna gång. Mycket tyder på att Sture Lagerwall och Signe Hasso varit med om att ge dialogen dess impressionism.

Söker man något att anmärka på, finns givetvis också det. Framför allt en liten sockrad grötighet (gout suédois) i lustspelstonen här och var och en rörande förenkling av problemet om barn och äktenskap. Men man vill hälst slippa kritisera inför den graciösa svalkan och det humoristiska allvaret i detta förtjusande lustspel med dess ungdomliga kroppslighet och dess naiva öppenhet. Man vill hälst bara be publiken lägga märke till den utsökta fraseringen hos de två styva unga artisterna, sekunderade av Stig Järrel och Ilse-Nore Tromm, den senare visserligen mer bunden än de övriga. Hela denna kvartett gick rätt in i publikens hjärtan. Medan både Carl Barcklind som gammal konfirmationslärare och Gösta Cederlund som gammal bitvarg togo applåder för sina maximer om kärlek och barnalstring.

Schamyl Bauman hade givit filmen en underhållande bildrytm, som mjukt ansluter sig till berättelsen, påhittig, utan omständlighet. En välförtjänt succés."

SvD (Lill): "(-) Alltsammans klart, redigt, rejält och sympatiskt. Scenerna rada upp sig lätt och naturligt, dialogen flödar så osökt och ohämmat som man vant sig vid i regissör Baumans filmer och spelet håller den lagom lätta och lagom allvarliga komeditonen precis som det skall vara.

En invändning mot det rent kompositoriska i historien kan dock icke tillbakahållas; det gäller vad som borde varit en kort epilog, sedan konflikten lösts och orosmolnen av alla slag skingrats, men som i stället fått svälla ut till en kompakt och naiv nativitetspropaganda, visserligen älskvärd och välment men tyvärr fullkomligt onödig. Denna utväxt på den dramatiska byggnaden är emellertid den enda allvarliga anmärkning man har lust att rikta mot Vi två. Filmen är anspråkslös, vinnande, välgjord i det tekniska och underhållande. Den ger en bit modern vardag med moderna unga människor på ett riktigt sätt. Ibland är den banal -- som livet oftast är banalt, en smula sentimental som verkligheten kan vara.

Paret Signe Hasso och Sture Lagerwall har nu nått en naturlighet i samspelet, som ger alla de intima scenerna den charm som är nödvändig, de äro unga och förälskade på ett samtidigt spontant och raffinerat sätt. Fru Hassos utsökt känsliga mimik lyfter ibland prestationen upp på ett nästan Bergnerskt plan, även om rollen icke ger tillfälle till någon särskilt differentierad framställning."

Kommentar Svensk filmografi

Författaren Hilding Östlunds (1894-1969) roman "Din nästas hustru" kom ut 1936, han medarbetade sedan med Ragnar Hyltén-Cavallius om manus till denna film, Vi två, som lätt sammanblandas med en svensk film inspelad i Paris 1930 med samma titel i regi av John W. Brunius med bl a Edvin Adolphson, Anne-Marie Brunius och Ragnar Falck i rollerna. Manus den gången på en amerikansk pjäs av John Meehan bearbetad av Elsa Kastengren och de två filmerna har ingenting gemensamt annat än titeln.

Förlaga

Originaltitel Din nästas hustru (Roman)
Författare Hilding Östlund


Inspelning

1938 1938
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1939-03-16 Royal Stockholm Sverige 91 min
Sverigepremiär 1939-02-23 Rialto Norrköping Sverige 91 min
TV-visning 1956-12-05 Stockholmssändaren Sverige 87 min
1956-12-06 Göteborgssändaren Sverige 87 min
1967-07-28 Sverige 87 min
1989-07-11 TV3 Sverige 87 min
1998-07-17 SVT1 Sverige 87 min
2001-09-17 SVT1 Sverige 87 min
2002-07-22 SVT1 Sverige 87 min
2004-06-29 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1939-02-23 Rialto Norrköping Sverige 91 min
TV-visning 2017-02-06 SVT1 Sverige
2019-04-15 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Smickra en kvinna
Kompositör Ernfrid Ahlin (1939)
Textförfattare Roland (1939)
Sångare Ilse-Nore Tromm


Originaltitel Santa Lucia
Kompositör Teodoro Cottrau (1850/51)
Textförfattare Teodoro Cottrau (italiensk text 1850/51)
Arvid Rosén (svensk text "Natten går tunga fjät")
Sigrid Elmblad (svensk text "Sankta Lucia, ljusklara hägring")
Sångare Signe Hasso


Ämnesord

Arkitekt
Barnafödsel
Bilolyckor
Blockad
Byggnadsingenjör
Strejker

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2476


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI TVÅ
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VI TVÅ
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI TVÅ
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg
? Lange


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel WIR ZWEI
Tryckeri Offsetdruck Paul Grasnick
Affischdesign ? Geffers


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel VI TO
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtrykkeri aktieselskab
Affischdesign Erik Strand


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?