Grundfakta

Media (160 st)

Originaltitel Gläd dig i din ungdom : Knut Toring. Ungdomstiden
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-08-14

Medverkande

Birgit Tengroth
Ebba Brun

Peter Höglund
Knut Toring

Carl Ström
Johan Toring, Knuts far/prästen som förkunnar lysning mellan Ebba och Helgo

Hilda Borgström
Hilda Toring, Knuts mor

Erik "Bullen" Berglund
Samuel Brun, Ebbas far, bonde

Anders Henrikson
Alrik, bonde

Visa alla medverkande

Handling

Knut Toring ligger i sitt rum i Stockholm och sover. Han sover oroligt och man ser vad som stör honom i inklippta scener: storstadens myller -- nutid -- och minnesbilder från hans ungdom på...

Visa hela handlingen

Press

NDA (Carl Björkman): "Man befinner sig här inte långt ifrån de sjöströmska bondefilmerna för tjugo år sedan, men man befinner sig ändå närmare den ryska filmen och dess psykologiska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Birgit Tengroth Ebba Brun
Peter Höglund Knut Toring
Carl Ström Johan Toring, Knuts far/prästen som förkunnar lysning mellan Ebba och Helgo
Hilda Borgström Hilda Toring, Knuts mor
Erik "Bullen" Berglund Samuel Brun, Ebbas far, bonde
Anders Henrikson Alrik, bonde
Gösta Gustafson Skrik-August, bonde
Anna Lindahl Aina Toring, Knuts hustru
Gösta Cederlund Lorentson, verkställande direktör för tidskriften Fristunden
Gunnar Sjöberg Helgo (Emanuel) Alfredsson
Alf Kjellin Henning, Alriks son
Åke Uppström Aron
Emmy Albiin mor Mina, Alriks hustru
- Ej krediterade:
Knut Lundström Knut Toring som pojke
Ragnar Planthaber Gösta Toring, Knuts yngre bror
Sol-Britt Agerup Ingegärd Toring, Knuts yngre syster
Tom Olsson Rune, Knuts och Ainas son
Gun Fredriksson Kajsa, Knuts och Ainas dotter
Bengt Palm bondpojke, Helgos, Hennings och Arons kamrat
Gunnar Höglund Hennings yngre bror vid ladan
Helge Kihlberg gäst på kalaset hos Johan Toring
Erik Forslund gäst på kalaset hos Johan Toring
Carl-Harald gäst på kalaset hos Johan Toring
Carl Deurell gäst på kalaset hos Johan Toring
Helge Karlsson gäst på kalaset hos Johan Toring
Hugo Lundström gäst på kalaset hos Johan Toring
- Ej identifierade:
Gideon Ringström ej identifierad roll
Erik Åström ej identifierad roll
Knut Frankman ej identifierad roll
Richard Lund ej identifierad roll
Jean Claesson ej identifierad roll
Erland Colliander ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1939
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Knut Toring ligger i sitt rum i Stockholm och sover. Han sover oroligt och man ser vad som stör honom i inklippta scener: storstadens myller -- nutid -- och minnesbilder från hans ungdom på landet. Hans fru väcker honom, hans barn äter ute i köket, han dyker upp på sitt arbete, där han är chefredaktör för Fristunden på den stora tidskriftskoncernen. Knut läser insända manus: fadda kärleksnoveller. Direktören kommer in och klagar över sjunkande upplaga och vill popularisera, medan Knut vill höja standarden. "Jag vill inte förmedla förfalskade varor åt folket", säger han. Direktören föreslår löneförhöjning (censuren klipper sedan en scen där en man erbjuder en prostituerad 50 kronor). Knut Toring värjer sig: Han har visioner av sig själv som ung, "jag har förrått och förnekat honom". Hemkommen tar han veronal och det hela tonar över till Knuts ungdomshem hos fadern, hemmansägare Johan Toring och hans hustru Hilda samt deras barn.

Knut är inte flitig i jordbruket, han vill slita sig från gården och inte bli "jordträl". Han läser flitigt alla böcker han får tag på, men föräldrarna håller sig till bibeln och katekesen. Föräldrarna oroas mycket över sonens breda form av läsning och man berättar historier om folk som blivit underliga av att ha läst för mycket.

Knut leker med grannflickan Ebba Brun, leken glider över på det erotiska planet där flickan tar initiativet. Hon lockar honom under en loge för att leta efter ägg. Knut hanterar situationen tafatt, flickan blir otålig och lämnar honom. Men han hittar en bok med en skildring av puberteten och läser för en kamrat. Ebba och Knut hamnar på en höskulle efter en dans, flickan lossar på sin kjol, men Knut är fortfarande inte tillräckligt företagsam.

På sitt rum har Knut nu Folkbildningsförbundets vandringsbibliotek som han läser från på natten. Fadern ser hans tända ljus och säger till att han skall släcka. Han släcker men tänder igen när fadern har gått. Knut blir allt mera frisinnad och kritiserar broderns katekesläsning under allmän förstämning från resten av familjen.

Ebba Brun ber honom komma till granngården och slå en större havreåker som hennes far inte orkar med för att han är sjuk. Knut kommer och slår den medan Ebba binder kärvar. Han gör det så energiskt att hela åkern blir klar på en dag. Efter denna kraftprestation tar han den villiga Ebba och de älskar för första gången. I hemmet väntar bonden Samuel Brun otåligt på sin dotter, men lugnar ner sig när ungdomarna kommer och meddelar att hela åkern är klar.

Knut arbetar vidare på faderns gård under en viss osämja. Nätterna tillbringar han ofta i sängen hos Ebba Brun, medan fadern ligger sjuk i en annan del av huset. Ebba vill stanna i byn och Knut vill resa till stan. Knut anser att en gård kan binda människor på ett olyckligt sätt. Ebba gifter sig därför med Helgo i stället. Knut och Ebba tillbringar en sista natt tillsammans före bröllopet. Knuts föräldrar är besvikna på sonen som lämnar sin bygd och far till storstaden.

Tillbaka till Knut Torings sovrum och hans hustru Aina. Han berättar för frun att han tänker lämna tidskriften. "Jag måste bevara min ande levande." De besöker barnkammaren och smeker sina barn.

I köket hos Knuts gamla föräldrar på landet. Modern skriver ett brev till sin son med religiös innebörd: "Du skall inte förglömma att Vår Själ och Ande skall tillbaka till Herren Gud, Honom som har givit oss den."

Censur / granskning

Censurnummer 59772
Datum 1939-07-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2426 meter
Längd efter klipp 2423 meter
Kommentar En mindre del av kärleksscenerna i akt III och IV. Den 18.8.1939 av filmbolaget nedklippt till 2301 meter 84 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2426 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

NDA (Carl Björkman): "Man befinner sig här inte långt ifrån de sjöströmska bondefilmerna för tjugo år sedan, men man befinner sig ändå närmare den ryska filmen och dess psykologiska intresse för dem som stå nära jorden. Det har sina risker, och Per Lindberg har inte alldeles undgått dem: här finns longörer, och man skulle önskat mer än en episod mera dramatiskt laddad. Då och då tränger en scenreplik igenom. Man befinner sig i teaterns närhet.

Och ändå! Hur välgörande verkar inte -- den understrukna ambitionen till trots -- denna film, där 'allvarsamt och bottenärligt är varje av dess anletsdrag'.

Välgörande därför att den i alla fall siktar på själen och det väsentliga, därför att den med intresse sysslar precis med det som svensk film eljest brukar gå förbi med förakt. Långsamt rullar detta lilla bondeepos upp sig, men själva långsamheten ger plats för en omständlig och omsorgsfull människoskildring, som låter oss bli bekant med gestalterna och där vi komma dem in på livet. Vi möta dem i episoder, som låter oss se ett stycke in i dem, och flera av dessa episoder äro verkligen älskvärda och graciösa mitt i all sin litet tölpiga svenskhet. Det gäller inte minst kärleksscenerna, pubertetens lek, som ännu inte har hunnit växa till lidelse. Men man har på känn att censurens sax en och annan gång varit framme och arbetat här både i fråga om ljus och ljud: Per Lindbergs kamera brukar kunna vara mera närgången, Vilhelm Moberg kan tala ett mustigare språk."

SvD (Roderick): "De flesta regissörer skulle tvekat inför en så svårmanövrerad uppgift som en filmatisering av Vilhelm Mobergs ur dramatisk synpunkt föga enhetliga roman 'Sänkt sedebetyg'. Själsliga kriser, inre stormar bruka ju inte utgöra särskilt lockande filmstoff. Publiken fordrar yttre handling. Men Lindberg har inte fallit för frestelsen att bearbeta och inlägga publikfriande moment. Han har blivit bokens anda trogen. Diktarens intentioner ha följts utan synbara kompromisser. Vilhelm Moberg har ju också som manuskriptförfattare stått vid regissörens sida.

Som en hälsosam motvikt till underhållningsfilmerna vill Per Lindberg ge oss 'litterär' film. Filmberättelser som bibehålla skönlitteraturens krav på psykologisk sanning och personlig prägel. Men äga filmatisk utformning. Det är traditionerna från den Sjöströmska storhetstiden, vilka alltför länge legat i träda, som nu åter tagas upp. I Gubben kommer märktes starka inflytanden från fransk film. I denna får man ofta rysk film i tankarna, närmast Mark Donskojs ypperliga skildring av Gorkis ungdom. Kompositionen är i mycket densamma. Knut Torings uppväxtår och mognande till man berättas episodiskt, i en räcka lyriska och dramatiska scener. Intrig i konventionell mening saknas helt. Tekniken har sina risker. Faran för longörer är överhängande. Men Lindbergs grepp om ämnet är så starkt, så personligt, att intresset aldrig slappnar. Han ger de ofta lösligt hopfogade scenerna egenvärde."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen blev extra omnämnd i pressen på grund av censuringripanden. Dels under förberedande stadium när Per Lindberg lät chefen för Statens Biografbyrå, Gunnar Bjurman, läsa själva manuskriptet för att han skulle uttala sig om vilka partier som kunde bli känsliga vid den senare bedömningen av filmen. Om detta står att läsa i "Filmcensuren" av Erik Skoglund, sid. 154-155. Det är inte helt klart vad som togs bort under manusdiskussionen och det som föll direkt under censursaxen. Möjligen har avsnittet med den prostituerade som erbjuds 50 kronor aldrig inspelats utan strukits redan i manus. Men det är klart att klippning skett i kärleksscenerna, därför att vid granskningen 13 juli 1939 antecknades av G. Bjurman på censurkortet: "Klippt en mindre del av kärleksscener i akt III och IV", vilket innebär att scenen med 50-kronorsdamen, som fanns i akt I, inte nämns på detta kort.

Uppståndelsen kring censurdebatten denna gång fick Moberg att föreslå en breddning av Biografbyråns sammansättning. "I filmcensorernas krets borde finnas personer som företräder inte bara pedagogiska utan även rent konstnärliga synpunkter. Filmcensuren fick inte bli en hämsko på det fria skapandet inom svensk filmkonst", refererar Skoglund.

Romanen "Sänkt sedebetyg" av Vilhelm Moberg (1898-1973) utkom 1935.

Förlaga

Originaltitel Sänkt sedebetyg (Roman)
Författare Vilhelm Moberg


Inspelning

(kompletteringar) 1939-01-21 1939-02-26
1938-09-05 1938-11-15
Filmstaden Råsunda Sverige
Tyresta Tyresö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1939-08-14 Röda Kvarn Stockholm Sverige 89 min
TV-visning 1967-05-19 TV Sverige 85 min
1973-03-31 TV2 Sverige 85 min
1990-09-17 Kanal 1 Sverige 85 min
1996-09-01 SVT2 Sverige 85 min
1998-08-15 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1939-08-14 Röda Kvarn Stockholm Sverige 89 min
Cinemateksvisning 2019-11-11 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Gläd dig i din ungdom
Kompositör Jules Sylvain (1939)


Originaltitel Tjo faddira
Kompositör Jules Sylvain (1939)
Sångare Carl Ström


Originaltitel Munspelsvals
Kompositör Knut Broberg
Instrumentalist Alf Kjellin (munspel - dubbad av ?)


Utmärkelser

Festivalpris Venedig 1939 (biennales pokal, t.m. Man och kvinna)

Ämnesord

Bibeln
Bibliotek
Dansbanor
Folkbildning
Gudsfruktan
Havre
Jordbruk
Katekesen
Kärlek/sexualumgänge
Landet/staden
Läshunger
Pubertet
Skörd
Stockholm
Tidskrift

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2300


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2289


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GLÄD DIG I DIN UNGDOM Efter Vilhelm Mobergs "Sänkt sedebetyg"
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GLÄD DIG I DIN UNGDOM efter Vilhelm Mobergs "Sänkt sedebetyg"
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GLÄD DIG I DIN UNGDOM Efter Vilhelm Mobergs bok "Sänkt sedebetyg", registrerad av Per Lindberg och fotograferad av Åke Dahlquist.
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel GLÄD DIG I DIN UNGDOM Efter Vilhelm Mobergs "Sänkt sedebetyg"
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel GLÄD DIG I DIN UNGDOM
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter Vilhelm Mobergs roman Sänkt sedebetyg, för filmen av Vilhelm Moberg och Per Lindberg.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 150 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Freu dich in deiner Jugend.
Omfång 30 s. + 1 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?