Grundfakta

Media (63 st)

Originaltitel Spöke till salu
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-08-16

Medverkande

Hilding Gavle
greve Jan Casimir Creutzerhjelm

Tollie Zellman
grevinnan Creutzerhjelm

Karl-Arne Holmsten
Kåre Strömvall, läkare

Annalisa Ericson
Greta Skiöldebring, ägarinna till slottet Skiöldeborg

Katie Rolfsen
Thea Brummel, licentiat

Nils Poppe
"Kirre"

Visa alla medverkande

Handling

Doktor Kåre Strömvall far landsvägen fram en kväll med sin hund Andersson vid sin sida. Från bilradion hör han ett radioteaterstycke om spökslott och lönngångar. Just som han stängt...

Visa hela handlingen

Press

AB (M A): "Det spankulerande vita spöket på Birgerjarlsgatan kunde fyllt en nyttig mission som skrämsel åt rattfyllerister -- och publiken släpptes ut ur biografen fem minuter efter...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
B-foto
Musikarrangör

Medverkande

Hilding Gavle greve Jan Casimir Creutzerhjelm
Tollie Zellman grevinnan Creutzerhjelm
Karl-Arne Holmsten Kåre Strömvall, läkare
Annalisa Ericson Greta Skiöldebring, ägarinna till slottet Skiöldeborg
Katie Rolfsen Thea Brummel, licentiat
Nils Poppe "Kirre"
Carl Reinholdz "Snöret"
Rune Carlsten Simonsson, boven
Emil Fjellström Persson, slottsförvaltare
Anna-Lisa Baude Matilda Persson
Ragnar Widestedt Wisén, direktör på grammofonbolaget
- Ej krediterade:
Greta Bjerke sångerskan
Helge Hagerman Larsson, ljudingenjör
Anders Frithiof radioröst (ej i bild)
Nils Johannisson radioröst (ej i bild)

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1939
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Doktor Kåre Strömvall far landsvägen fram en kväll med sin hund Andersson vid sin sida. Från bilradion hör han ett radioteaterstycke om spökslott och lönngångar. Just som han stängt av radion får han se ett spöke vid vägkanten, blir skrämd, kör av vägen och slås medvetslös. Spöket kommer närmare och avslöjar sig som en yngre dam, Greta Skiöldebring, som ängsligt kör Kåres bil till sitt slott Skiöldingsborg och pysslar om den avsvimmade Kåre i salongssoffan. Kåre är den nye läkaren i byn.

Medan Greta väntar på att Kåre skall få tillbaka medvetandet övar hon sig i spökerier, stönar och viftar med en kniv. Kåre vaknar till liv och avväpnar henne. Av samtalet framgår att Greta väntade på ett par spekulanter till slottet, ett grevepar, och att hon har skrämt fel bil. Greveparet anländer sent på kvällen i sin bil medförande den kvinnliga historikern Thea Brummel. Grevinnan vill absolut ha ett spökslott och paret har rest omkring länge för att hitta ett. Thea Brummel hamnar snart i en hemlig lönngång och fastnar sedan i biblioteket där hon bl a funnit en uråldrig sexbok.

Kåre vandrar omkring med hunden Andersson och kommer in i en hemlig radio- och högtalarcentral, som skall garantera spökerier så att slottet kan säljas till grevinnan. Den som gjort anläggningen är ingenjör Larsson, just nu upptagen i Stockholm med att göra oräkneliga omtagningar med en grammofonsångerska. Han kan inte komma så Kåre får sköta spökerierna från centralen, därtill tubbad av vackra Greta, som han blivit förälskad i.

Medan Kåre missköter den tekniska anläggningen bryter sig två tjuvar, Kirre och Snöret, in på slottet för att stjäla konstskatter. De invecklas i spökerierna och i grevens drickande i slottets vinkällare. Ett våldsamt slagsmål utbryter och kompliceras av att en viss mystisk herr Simonsson uppenbarar sig och skyddar tjuvarna, men även han avväpnas till slut. Simonsson är tvångsfixerad vid konstsamlandet och stjäl för sin egen samlings skull. Han lovar returnera det som han redan stulit från slottet. Greveparet köper slottet. Greta och läkaren susar iväg i en bil vars radio spelar 'Bröllopsmarschen' av Mendelssohn.

Censur / granskning

Censurnummer 59918
Datum 1939-08-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2235 meter
Kommentar Den 24.8.1939 nedklippt till 2140 meter av Europa Film. Gransknings- och premiärkopiornas aktlängder: 430-474-526-375-430 = 2235 meter - 82 minuter. De nedklippta kopiornas aktlängder: 425-462-507-361-385 = 2140 meter - 78 minuter. Aktlängder: 430, 474, 526, 375, 430.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2235 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (M A): "Det spankulerande vita spöket på Birgerjarlsgatan kunde fyllt en nyttig mission som skrämsel åt rattfyllerister -- och publiken släpptes ut ur biografen fem minuter efter spöktimmens ingång. Ty klockan 22.15 hade en skämtsam reklamavdelning valt som lämpligt start för premiären på den svenska filmen Ett spöke till salu. Det behövdes onekligen lite påhittighet ty filmen själv var inte fullt så lustig -- tyvärr. Uppslag och möjligheter fanns annars och en del situationer voro roliga men i längden blev spökena väl tjatiga. De saknade det raffinemang man väntar av ett bättre spöke -- de här voro absolut inte i bästa spökklass. Man hade hunnit bli ganska sömnig -- jag skulle då aldrig börjat den premiären så sent -- innan det halvgamla grevparet Tollie Zellman-Hilding Gavle och det unga, Anna-Lisa Eriksson-Karl-Arne Holmsten fallit i varandras armar under släktporträtten.

SvD (Roderick): "Men den clairska spiritualiteten har inte lämnat några andespår efter sig i den arvedsonska situationskomiken. Det vore kanske också att ställa för stora krav på ett harmlöst svenskt farsupptåg. De spökhumoresker manuskriptförfattarna, herrar Börje Larsson och Gunnar Widegren, fablat ihop bygga på gamla pålitliga ingredienser. Svängande lönndörrar, vandrande riddarrustningar, mörka källarvalv. Förvecklingarna kunna inte beskyllas för någon större originalitet. Påhitten äro litet gengångaraktiga. Att de i alla fall blevo ganska lustiga och skrattretande är främst skådespelarnas förtjänst.

Besättningen i den gamla borgen är idel beprövade farsveteraner. Hilding Gavles nackbenade greve roar med sitt distingerade slottskratt. I tonfallen spökade stundom en biskoplig gengångare från Blancheteatern. Gavle assisterades praktfullt av sin grevliga maka, Tollie Zellman, habitué på adelsspöken. I deras fjät trippade Katie Rolfsen som en genom sin tankspriddhet absolut spökimmun licentiat. Clownerna Nils Poppe och Carl Reinholdz excellerade i akrobatiska krumsprång, lekande Fyrtornet och Släpvagnen. Roligaste spökprofilen visade Emil Fjellström i sin förstenade fasa. I rollen av en svensk Boguslavsky skymtade Rune Carlsten. Karl-Arne Holmsten och Annalisa Ericson fungerade nöjaktigt som andeframkallare.

I salongen rådde ingen gravlik tystnad. Publiken uppskattade kabarén. Den tjöt som gastar."

StT (Robin Hood): "Spökena formligen trampa varann på tårna, så trångt blir det. Grevinnan -- och en del av publiken -- föreföll nöjd.

Undertecknad hörde inte till den delen. Visst är tonen i filmen ledig och småtrevlig, visst ha alla spökfilmstricks sedan världens skapelse uppmobiliserats. Men med större konstnärlig fantasi hade filmen kunnat bli åtskilligt kusligare, ihåligare och roligare. Spöken få inte vara enkla. På deras raffinemang får det inte vara någon ända. Tänk på det spöke som reste västerut."

Kommentar Svensk filmografi

Detta är första filmen i en serie komedier där Poppe och Reinholdz (i denna film tjuvarna Snöret och Kirre) används som ett par, något i stil med en moderniserad version av Fyrtornet och Släpvagnen. De matchas tillsammans framgent i följande filmer: Melodin från Gamla Stan (1939/26) regi: Ragnar Frisk. Kronans käcka gossar (1940) regi: Sigurd Wallén. Karusellen går (1940) regi: Sigurd Wallén. Beredskapspojkar (1941) regi: Sigurd Wallén. Det spökar, det spökar (1943) regi: Hugo Bolander. Pengar -- en tragikomisk historia (1946) regi: Nils Poppe.

Inspelning

1939-02-28 1939-05-12
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1939-08-16 Aveny Stockholm Sverige 81 min
1939-08-16 Lorry Stockholm Sverige 81 min
TV-visning 1986-03-30 TV2 Sverige 78 min
1990-08-05 TV2 Sverige 78 min
1998-03-03 SVT1 Sverige 78 min
Urpremiär 1939-08-16 Aveny Stockholm Sverige 81 min
1939-08-16 Lorry Stockholm Sverige 81 min

Musikstycken

Originaltitel Narcissus
Kompositör Ethelbert Nevin (1898)


Originaltitel Här dansar Kustens glada kavaljer
Kompositör Lasse Dahlquist (1938)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1938)
Framförs av Karl-Arne Holmsten (visslar)


Originaltitel Oči čërnyja, oči strastnyja/Otji tjornyja, otji strastnyja
Textförfattare Karin Juel (svensk text)
Sångare Greta Bjerke


Originaltitel Im tiefen Keller sitz' ich hier
Kompositör Ludwig Fischer (1802)
Textförfattare Ernst Wallmark (svensk text)
Karl Müchler (tysk text 1802)


Originaltitel Mandom, mod och morske män
Textförfattare Richard Dybeck (1858)


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel The Phantom Brigade
Kompositör William H. Myddleton (191-?)


Ämnesord

Bilfärd
Bilolyckor
Direktörer
Grammofoninspelning
Greve
Grevinna
Inbrott
Konststöld
Läkare
Lönngångar
Radioanläggning
Radioteater
Slott
Spöke
Tjuvar
Vinkällare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2160


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2460


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SPÖKE TILL SALU
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Spöke till salu SPÖKE TILL SALU
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SPÖKE TILL SALU
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SPÖKE TILL SALU
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SPÖKE TILL SALU SPÖKE TILL SALU SPÖKE TILL SALU
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SPÖKE TILL SALU
Tryckeri Ljunglöfs


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 109 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 120s. Rollista och miljölista (11 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?