Grundfakta

Media (75 st)

Originaltitel Hennes lilla Majestät
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-10-06

Medverkande

Joachim Holst-Jensen
Hauge, generalkonsul

Sonja Wigert
Marianne, Hauges dotter

Anders Henrikson
Bengt Ahlman, kyrkoherde

Gösta Cederlund
Gösta Bergfelt, läkare

Carl Barcklind
Wicander, biskop

Gunnar Höglund
Gunnar Karlsson, bilreparatör

Visa alla medverkande

Handling

Skeppsredare Hauge skall sjösätta en av sina många båtar och den som skall svinga champagneflaskan är hans 23-åriga dotter Marianne, även kallad 'Hennes lilla majestät', som nästa dag...

Visa hela handlingen

Press

NDA (C B-n): "Det är som sagt en söndagsskoleberättelse, och det kan väl hända att det en och annan gång smyger sig in litet för mycket av predikan i den -- där talas moral i ganska...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Joachim Holst-Jensen Hauge, generalkonsul
Sonja Wigert Marianne, Hauges dotter
Anders Henrikson Bengt Ahlman, kyrkoherde
Gösta Cederlund Gösta Bergfelt, läkare
Carl Barcklind Wicander, biskop
Gunnar Höglund Gunnar Karlsson, bilreparatör
Aurore Palmgren Maria, kyrkoherdens hushållerska
Julia Cæsar Augusta Ljunggren
Carl Deurell Johan Ljunggren, Augusta Ljunggrens man, nämndeman
Sigge Fürst bilhandlare
Axel Högel Svensson, bilreparatör
- Ej krediterade:
Anna Olin fru Lindblom
Åke Grönberg slagskämpe
Arne Lindblad Hauges sekreterare
Stina Sorbon Mariannes väninna
Gerda Björne biskopinnan
Olga Appellöf kvinna i doktor Bergfelts väntrum
Hjördis Gille kvinna i doktor Bergfelts väntrum
Sven-Eric Carlsson Sven-Erik, fotbollsspelande grabb
Sickan Castegren skvallertant i mangelboden
Folke Algotsson man i midsommardansen
Gustaf Montelius violinisten i dansbaneorkestern
Sven Fors trumslagaren i dansbaneorkestern
Olle Johnsson dragspelaren i dansbaneorkestern

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1939
Distributör i Sverige (DCP) Telepicture Marketing Ltd 2019
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Skeppsredare Hauge skall sjösätta en av sina många båtar och den som skall svinga champagneflaskan är hans 23-åriga dotter Marianne, även kallad 'Hennes lilla majestät', som nästa dag vill fara till en väninna i Stockholm och bli brudtärna på hennes bröllop. Det blir tjugonde gången hon är tärna och fadern har vissa invändningar. Speciellt motsätter han sig att ge henne 2.000 kronor i reskassa. Men när hon står på den ställning från vilken hon skall sjösätta båten, vägrar hon göra det om inte fadern snabbt skriver ut en check på 1.500 kronor -- hon prutar lite. Och så sker.

Efter sjösättningen tar hon sin lilla sportbil och far mot Stockholm. Halvvägs mitt inne i Mellansverige kolliderar hon med en handdragen mjölkkärra, vrickar en fot och får bilen ramponerad. Byprästen, kyrkoherden och ungkarlen Bengt Ahlman, bevittnar det hela och låter henne bo några dagar i prästgården medan flickan återhämtar sig. Det blir midsommar och man dansar kring majstången. Prästen dansar hambo med Marianne och några av de mera gudfruktiga beskärmar sig. På hemvägen överraskar prästen några slagskämpar och när den ene drar kniv knockar prästen honom och tar kniven.

I byn finns en sjuk änkefru Karlsson, som har en son, Gunnar Karlsson, som reparerar Mariannes bil. Gamla fru Karlsson är allvarligt sjuk och man hoppas en läkare i Leipzig skall kunna bota henne, och prästen bidrager med 2.000 kr. Men fru Karlsson avlider i Leipzig och prästen försöker trösta sonen.

Bengt Ahlman är en modern präst som flackat runt i olika länder innan han slog rot i hemtrakten där hans far hade varit präst av den gammaldags sorten. Vi ser prästen föra konfirmationsundervisning i sin trädgård och Marianne sitter i bakgrunden ätande körsbär medan detta pågår.

Några av de gudfruktigare byborna anmäler prästen för stiftets biskop. Dels sparkar han fotboll, dels har han en norska boende hos sig, dels har han överfallit en oförvitlig yngling och slagit honom i ansiktet. Biskopen meddelar Ahlman att han skall komma och visitera. Ahlman går till sin vän doktorn i byn och berättar att de 2.000 han gav till fru Karlssons sjukresa hade tagits ur kyrkkassan och han kan inte återbetala dem i en hast. Läkaren kontaktar Marianne Hauge i Oslo, som inte får ut några pengar från fadern, men som kör fram till den stad som ligger närmast Ahlmans by och säljer sin bil för 2.000 kronor och cyklar sedan de återstående milen och räddar prästen. Kassan stämmer. Biskopen får träffa Marianne som meddelar att hon och Ahleman tänker gifta sig.

Censur / granskning

Censurnummer 60231
Datum 1939-10-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2234 meter
Kommentar Aktlängder: 320-310-344-304-328-328-300 = 2234 meter. Aktlängder: 320, 310, 344, 304, 328, 328, 300.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Selenophon
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2234 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

NDA (C B-n): "Det är som sagt en söndagsskoleberättelse, och det kan väl hända att det en och annan gång smyger sig in litet för mycket av predikan i den -- där talas moral i ganska tunga vändningar, och texten utlägges en och annan gång en smula väl omständligt. Men den har som sagt en älskvärd och intagande atmosfär, den är riktigt svensk, lika svensk som de linhåriga ungar som i filmen sjunger 'Härlig är jorden' med friska och späda barnaröster. Och den har vackra landskapsbilder, som äro lika svenska de.

Den blivande biskopinnan är Sonja Wigert, ett pikant och putslustigt litet flickebarn, som börjar som rik redaredotter i Oslo och även ger andra tillfällen att demonstrera flärd och elegans. Hon är ganska förtjusande, inte minst sedan hon blivit allvarsam och börjat komma på bättre tankar: societetsflickan rymmer åtminstone en nypa karaktärsskådespelerska. Anders Henrikson är föremål för hennes förälskelse och är frisk och trevlig, fast han inte precis verkar alldeles hemmastadd i prästens roll. En smula förklädd kanske. Nej, då är han långt mera sig själv när han sparkar boll och metar och i andra former idkar friluftsliv. Biskopen däremot är övertygande hela tiden -- en utmärkt liten karaktärsprestation av Carl Barcklind, hjärtlig och allvarsam på en och samma gång."

DN (O R-t): "Man gläder sig åt att Henrikson åter fått en filmroll som inte artistiskt deklasserar honom. Synd bara att den mitt i sin riktighet också är tämligen färglös. När författarna, som tydligen själva insett detta, söka göra den intressantare genom att låta kyrkoherden berätta om sin ungdoms bistra sjömansliv blir det dock bara påklistrat. Man tycker att det borde funnits andra möjligheter att göra kyrkoherdens roll och därigenom filmen mera givande: till exempel genom ett bättre utnyttjande av filmens tacksamma så-tuktas-en-argbigga-motiv, vilket ligger som upplagt för en rad trivsamma komediscener sedan det bortskämda norska flickebarnet väl installerats som gäst i prästgården, tills hennes vrickade fot kurerats. Där var manuskriptet alldeles för litet genomarbetat.

Sak samma gäller om den bildserie där kyrkoherden lånar pengar ur församlingskassan för att hjälpa en fattig sjuk mor till en specialist för operation. Här blev allting för självfallet. Man fick ingenting av den oro och tveksamhet, hela den inre kamp som måste föregått kyrkoherdens beslut och det var verkligen beklagligt då man hade en skådespelare med Henriksons utförsgåvor till förfogande i rollen.

Först mot slutet blev Hennes lilla majestät fastare, varmare och rörligare. I hög grad var det Sonja Wigerts förtjänst. Vilken pillemarisk ynde hon har den flickan, vilken lekfull lätthet och gratie i allt hon företar sig. Och vad hon kan rent tekniskt! Här blandar sig ett medfött behag med en brådmogen teaterkunnighet så tjusigt att man kapitulerar utan villkor. Man förstod knappast att Henrikson kunde hålla sig så prästerligt korrekt inför denna trollunge som hans roll föreskrev."

Kommentar Svensk filmografi

Den första filmatiseringen kom 1925 och regisserades av Sigurd Wallén som troligen skrev manus själv. Här är handlingen den att en överste (Oscar Textorius) har en dotter (Margita Alfvén -- filmdebut för kompositören Hugo Alfvéns dotter) som rymmer hemifrån för att spela huvudrollen i en pjäs, "Hennes lilla majestät", vilken ges av ett resande teatersällskap. Översten infångar dottern före premiären och deporterar henne till en prästgård, där dottern tror att prästen (Gunnar Tollnæs) tillhör prästgårdens tjänarstab. En alkoholiserad landsfiskal anmäler prästen för biskopen i stiftet och handlingen rullar vidare tills flickan blir gift med prästen.

1939 kom som sagt ljudfilmsversionen och då har översten blivit norsk skeppsredare och prästen anmäls för stiftets biskop av en av byns gammalreligiösa familjer.

Per Gerhard (intervju 3.11.1975): "Min far skrev minst tre pjäser. Den mest kända är ju 'Hennes lilla majestät', men han turnerade även med 'Hans Kunglig Höghet' som han skrev åt Gösta Ekman. Det fanns en tredje pjäs, vars titel fallit mig ur minnet, men som han skrev åt Georg Blickingberg -- någonting med vilda västern tror jag. De två sistnämnda pjäsernas manus har kommit bort, jag känner ingen som har dem. 'Hennes lilla majestät' däremot finns bevarad." ('Hans Kunglig Höghet' ingick i Gösta Ekmans turné 1918 och hade stockholmspremiär på Alhambra Teatern 4 juli 1921.)

Karl Gerhard (1891-1964) hade premiär på "Hennes lilla majestät" på Göteborgs Friluftsteater 14.7.1920. Det är möjligt att detta verkligen är urpremiär. För närvarande finns inga tidningsklipp bevarade som förlägger premiären tidigare.

Teaterföreställningen recenserades i Göteborg 16.7.1920. Frans Oscar Öberg var både regissör och innehavare av huvudrollen "Karl-Axel Ahlman, präst". Den unga dam som ställer till förvirring på prästgården har rollnamnet Catherina Grubner och tolkades av Lisa Lundholm. Viran Rydkvist förekommer som nummer två på rollistan närmast under prästens roll och hon spelar en Betty Roos, som enligt recensionerna var "en gammal giftaslysten förnäm fröken", någonting som inte finns med i ljudfilmsupplagan av pjäsen.

Samtliga recensenter i Göteborg var mycket vänliga mot teaterpjäsen och Göteborgstidningens signatur "-p-" skriver om författaren: "Han handskas lätt och lekfullt med sina figurer och lägger i deras mun repliker, som avlockar åskådaren det ena goda skrattet efter det andra. Med ett ord: stycket är trevligt och bra ihopkommet."

Enda kritiken riktas mot dekoren. I Göteborgs Morgonpost skriver "Bell" att "Lyckås prästgård i all ära -- nog var den ömkligt liten och anspråkslös".

I Stockholm hade pjäsen premiär på Folkteatern den 3.9.1921, återupplivades ett par gånger och gick senast på Boulevardteatern 6.9.1944 i Manne Gròbergers regi. Karl Gerhard spelade ej med i någon av de stockholmska versionerna, men Mary Johnson gjorde Catherine Grubners roll på Folkteatern 1921.

Förlaga

Originaltitel Hennes lilla Majestät (Pjäs)
Författare Karl Gerhard


Inspelning

1939-07-17 1939-09-04
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Oslo Norge
Stockholm Sverige
Norrsunda kyrka Sigtuna Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1939-10-06 Astoria Stockholm Sverige 82 min
1939-10-06 Plaza Stockholm Sverige 82 min
TV-visning 1957-04-07 Stockholm Sverige 78 min Stockholmssändaren
1957-04-10 Göteborg Sverige 78 min Göteborgssändaren
1998-06-14 SVT1 Sverige 78 min
2002-05-07 SVT1 Sverige 78 min
2003-12-30 SVT1 Sverige 78 min
Urpremiär 1939-10-06 Astoria Stockholm Sverige 82 min
1939-10-06 Plaza Stockholm Sverige 82 min
Annan visning 1939-10-05 Porsgrunn Norge
1939-10-05 Skien Norge
1939-10-05 Tønsberg Norge
TV-visning 2012-05-08 SVT1 Sverige
2014-10-20 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Vad kvinnan tänker ...
Kompositör E.O. Olle Johnsson/ Harborg /= Eskil Eckert-Lundin (1939)
Textförfattare Agge (1939)


Originaltitel Härlig är jorden
Textförfattare Bernhard Severin Ingemann (dansk text 1850 - "Dejlig er Jorden")
Cecilia Bååth-Holmberg (svensk text 1884)
Arrangör Jan Yngwe
Sångare Stockholms Gosskör (dubbar manliga och kvinnliga konfirmander)


Originaltitel Flickan hon går i ringen
Sångare kör (midsommarfirare)


Originaltitel Höga berg och djupa dalar
Sångare kör (midsommarfirare)


Originaltitel Vagnhäradsvalsen
Kompositör E.O. Olle Johnsson/ Harborg /= Eskil Eckert-Lundin (1939)


Ämnesord

Bilolyckor
Biskop
Bröllop
Cykling
Förskingring
Generalkonsul
Knivslagsmål
Konfirmation
Kyrka/Norrsunda
Kyrkoherde
Majstång
Midsommarfirande
Oslo
Sjösättning
Skeppsredare
Slagsmål
Tärna

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2245


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2245


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HENNES LILLA MAJESTÄT
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HENNES LILLA MAJESTÄT
Tryckeri Ljunglöfs


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hennes lilla Majestät. Scenario. Av Gösta Stevens efter Karl-Gerhards pjäs med samma namn.
Omfång 85 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hennes lilla Majestät.
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hennes lilla Majestät.
Omfång 126 s. + inbundna blad med anteckningar
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 82 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?