Grundfakta

Media (60 st)

Originaltitel Kalle på Spången
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-11-04

Medverkande

Edvard Persson
Karl Jeppsson, källarmästare på Spångens Gästgifvaregård

Bullan Weijden
Berta, Karls hustru

John Degerberg
Sjölund, sjökapten på landbacken

Carl Ström
landsfiskal Högberg

Tord Bernheim
Gösta Högberg, landsfiskalens son

Mim Persson
Stina, piga på Spången

Visa alla medverkande

Handling

Kalle på Spången alias gästgivare Karl Jeppsson glider fram över det skånska landskapet på en jättestor (konstgjord) gås och sjunger "Lite grann från ovan". Hans gästgiveri är...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Han vill så förtvivlat gärna reformera världen, avskaffa civilisation, systembolag m. m. och dundrar som den värsta (eller bästa) profet. Men så känner han...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Dialog
B-foto
Musikarrangör

Medverkande

Edvard Persson Karl Jeppsson, källarmästare på Spångens Gästgifvaregård
Bullan Weijden Berta, Karls hustru
John Degerberg Sjölund, sjökapten på landbacken
Carl Ström landsfiskal Högberg
Tord Bernheim Gösta Högberg, landsfiskalens son
Mim Persson Stina, piga på Spången
Annita Gyldtenungæ Karin, Karls oäkta dotter, piga på Spången
Walter Sarmell Mjölnar-Olle
Olga Hellquist Hortensia Kraft, spritkassörska på Spången
Harry Persson Oskar Olsson, brudgummen
- Ej krediterade:
Per Björkman dräng på Spången
Emy Owandner servitris på Spången
Stig Bergman smörgåsnisse på Spången
Georg Funkquist en amerikan
Georg Fernquist domaren
Gustav Runsten bilisten
Algot Larsson brevbäraren
Eva Norlin Anna, bruden
Sven Gustafson en gäst vid smörgåsbordet
Gun Sundström nunnan
Hans-Eric Stenborg flyglöjtnanten
Albert Johansson nämndeman i rätten
Uno Larsson åhörare i rättssalen
Max Linder poliskonstapel
Allan Waldner poliskonstapel
Helga Hallén matgäst på Spången
Knut Borglin student
Axel "Acke" Rudenschöld student
Allan Waldner stand-in för Edvard Persson
Ingrid Buhre student
Nils Erik Thorell Karl Jeppsons son
- Ej identifierade:
Alfhild Degerberg en kvinna

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1939
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2014
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Kalle på Spången alias gästgivare Karl Jeppsson glider fram över det skånska landskapet på en jättestor (konstgjord) gås och sjunger "Lite grann från ovan". Hans gästgiveri är sammankopplat med hans eget lantbruk. Flygningen på gåsen avbryts, vi klipps över till Kalles sängkammare, han har drömt, ramlat ur sängen, vilket kommenteras bistert av hans fru. Kalle hör hur grannen Sjölund signalerar med en skeppsklocka. Sjölund har varit sjökapten och byggt om sin veranda till kommandobrygga. Herrarna diskuterar lite kryptiskt om Sjölund kan komma över och grogga, men det är inte rätt ögonblick. Frun är arg och spritkassan inte öppen.

Vi träffar Karin och Stina mjölkande. Stina är piga hos Kalle och kär i landsfiskalens son Gösta, som behandlar henne illa. Karin är dotter till Kalle, men före hans giftermål. Det hela hålls hemligt för frun, Berta. Gösta har börjat slå för Karin som avvisar honom.

Mjölnar-Olle står i sin kvarn och ser Gösta på sin bullriga lättviktare köra förbi Karin som är ute med häst och trilla. Hästen skenar, en bil tvingas ut i landskapet, Olle lyckas stoppa framfarten men inte förrän man stött mot tågbommarna och skadat en av dem.

Lantbrukare Olsson anländer med bröllopsfölje och Kalle håller tal för brudparet. Det har blivit extra tilldelning. En sidointrig är att spritkassan förestås av stränga fröken Hortensia som terroriserar Kalle med att finrida på restriktionerna. Fru Berta är orolig över Karin och tror att Kalle är kär i henne.

Under bröllopsfesten tappar Olsson sin plånbok. Gösta knycker den och betalar champagne med en stulen hundralapp. Stina förstår att Gösta tagit plånboken och tvingar honom att ge henne den. Hon skall skaffa fram en hundralapp av egna pengar och ge Olsson det hela, men polisen kommer före och hittar plånboken hos henne. Hon häktas.

Karin och Olle har varit på ett tivoli och vunnit en del husgeråd. De går in i kvarnen och ställer upp vinsterna. Under tiden utbryter brand nederst i kvarnen -- Gösta har varit oförsiktig med tändstickor under rökning. Kalle störtar fram och är med om att rädda Olle och Karin från att bli innebrända. Berta får nu veta att Karin är hans dotter.

Landsfiskalen vill att myndigheterna skall ta rättigheterna från Jeppsson, som han anser har oärlig personal (Karin och Stina) men hans son Gösta erkänner att det var han som tog plånboken och vådantände kvarnen. Slutbild: Karin och Olle är gifta och har en liten son. Gösta och Stina är gifta och har en dotter.

Censur / granskning

Censurnummer 60402
Datum 1959
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2585 meter
Kommentar Antal kopior 1959-1971. Aktlängder: 435-375-525-540-490-220 = 2585 meter. Aktlängder: 435, 375, 525, 540, 490, 220.


Censurnummer 60402
Datum 1939-11-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2605 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2605 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Han vill så förtvivlat gärna reformera världen, avskaffa civilisation, systembolag m. m. och dundrar som den värsta (eller bästa) profet. Men så känner han plötsligt: 'nu håller jag visst på att göra mig löjlig -- hellre förekomma än förekommas'. Och så gör han sig löjlig med vett och vilja -- trollar bort domedagsstämningen genom ett skämt. Hastigt och lustigt virar han av sig profetturbanen och traskar ut att ge sockerbitar åt föl, mjölk åt hundvalpar och faderliga råd åt nykläckta gåsungar. Han är en patriark med husliga dygder -- liksom Gamla testamentets.

Vem annan skulle hitta på att börja en film med att rida gränsle på en overklig gås -- och besjunga Skånes verkliga slott, svandammar och åkerfält ur uppstoppat fågelperspektiv? När det börjar verka väl uppstyltat låter han fotografera sig bakifrån, och när man ser Edvard Perssons aktningsvärda akterspegel ovanför gåsens lika aktningsvärda kommer det första förlösande skrattet. Situationen är räddad till allmän belåtenhet.

Så går det genom hela filmen. Källarmästare Kalle på Skåne-gästgiveriet Spången har allsköns besvärligheter -- en ragata till hustru och en ragata i spritkassan, en dotter utom äktenskapet som han inte vågar erkänna, trassel med stölder, eldsvådor och länsman. Man hans kärlek till sin skånska fosterjord, sitt monumentala smörgåsbord, sina veteskylar, sina kreatur och sin nästa bär honom över besvärligheterna lika lekande lätt som den uppstoppade gåsen bär honom över slottsparkerna.

Man skrattar åt träffande och lustiga repliker -- den här gången faktiskt friserade av Kar de Mumma (denne har själv erkänt det -- inga dementier att vänta!), man betraktar med behållning de skånska naturbilderna, man tycker Persson sjunger bra -- särskilt den sista sången. Fölen och gåsungarna äro söta och situationerna roande."

SvD (Roderick): "Regissören gör visserligen sitt bästa med att införa smått amerikanska sensationer i den flegmatiska skånska idyllen. Han låter en häst skena med hjältinnan, den nätta Annita Gyldentungæ. Han arrangerar en beskedlig kriminalhistoria kring en plånboksstöld och låter den nonchalante filmboven Tord Bernheim bli upphovet till en kvarnbrand.

Det är dock inte det välmenta men alltför städade rafflet, som gör Kalle på Spången till en sevärd och charmfull film. Mycket i förvecklingarna utgör lättköpt långods från svensk buskteater. Kuschade äkta män, omänskliga landsfiskaler och ädelmodiga servitriser äro inga överraskande nya bekantskaper. Men Edvard Persson tager dem alla under sina vingars skugga. Han äger själv så mycken äkthet och originalitet att det även räcker att skyla bifigurernas banalitet.

Edvard Perssons frodiga spelgemyt sprider sig som en varm sol över hela filmen. Han står med båda fötterna stadigt i Skånemyllan. En materialist måhända, men en filosof och människovän. En krögare som älskar sången mer än akvaviten. Den rundhänta, livsbejakande generositeten smittar av sig. Persson är inte bara vår främste komiker, han är en verklig humorist. Kar de Mumma har sörjt för att han här har både vettiga och kryddade repliker att säga.

Kalle på Spången är en relativt anspråkslös film kring en gudajovialisk humorist. Den rymmer mycken vacker landskapslyrik, fylld av blond, svensk sommar. Den äger en sund folklighet, ett brett gemyt, som bör ge den en stor och tacksam publik. Man trivs hos Kalle på Spången och låter sig villigt kredensas av hans humor. Världen skulle te sig bra mycket bättre, om det fanns fler av hans ull."

Ny Dag (Ty): "Blir det ytterligare en sådan Edvard P-film, så måste folket i norr tro, att Skåne är en sådan idyll i verkligheten. Vilket inte alls är förhållandet. Skåne är också de fattiga lantarbetarnas och stenkojornas hemvist och rymmer även en hetsande storindustri. Det vore gott om Edvard P. nästa gång gav en glimt av detta Skåne.

Det skall ärligt erkännas, att han också nu gjorde ifrån sig bra som trygg, putslustig och hjärtegod gästgivare med en ragata till hustru som daglig plåga och en landsfiskal och pensionerad sjöbuss som trätobröder. Han har ett sätt att handskas med sina repliker som icke kan överträffas och man roade sig hjärtligt åt dem, fast det mest var gamla kända vitsar, som Kar de Mumma omstuvat."

Kommentar Svensk filmografi

Det var en av de mest framgångsrika Persson-filmerna. I Köpenhamn, där den hade premiär 29.1.1940, slog den under tyska ockupationen fullständiga rekord och gick först på tre biografer för att 11.4.1940 komma upp på biografen Nørreport, där den varade till 8.10.1941. Endast South Pacific har i Danmark varat längre på repertoiren.

Emil A. Lingheim (intervju 4.6.1975): "Filmen innehåller en del som jag klippte bort flera gånger, men som alltid kom tillbaka: Edvards sång vid ett 1500-talsslott. Det tyckte jag var helt påklistrat men det blev kvar i slutredigeringen. Där använde vi Trollenäs slott och Bosjökloster vid Ringsjön. Själva gästgivargården, Spångens gästgiveri, finns i verkligheten någon kilometer öster om Ljungbyhed och jag har varit där ett par gånger och kåserat om filminspelningen för pensionärer som sänts dit av fritidsnämnden i Helsingborg.

Kvarnen som brann skulle vi ta på ett ställe vid Helga som hade en å, men hembygdsföreningen stoppade detta. Vi fick i stället en kvarn utan vingar i Tågarp och vi fick vingarna från en tredje kvarn. Brandkåren var där och vi höll på hela natten. Det rådde beredskap så vi fick annonsera för att lugna folk, så att de inte trodde det hade något med kriget att göra. Men annonseringen gjorde att det kom väldiga skaror folk som stannade hela natten.

Ledningen gav order om att alla inte absolut motiverade svordomar skulle bort. Så vi strök de flesta i manus, men ibland fick jag sitta och klippa bort dem i ljudet. Största sammanhängande delen av Kar de Mummas bearbetning är avsnittet med de amerikanska turisterna, som förgäves ber att få en drink på värdshuset utan att behöva äta."

Inspelning

1939-07-03 1939-10-04
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Trollenäs slott Eslöv Sverige
Bosjökloster Höör Sverige
Tågarp Sverige
Spångens Gästgifvaregård Ljungbyhed Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1939-11-04 Astoria Stockholm Sverige 95 min
1939-11-04 Plaza Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 1976-04-14 TV2 Sverige 91 min
1982-12-26 TV2 Sverige 91 min
1991-03-19 TV2 Sverige 91 min
1997-12-24 SVT2 Sverige 91 min
1999-12-30 SVT1 Sverige 91 min
2003-04-14 SVT1 Sverige 91 min
2004-01-13 SVT1 Sverige 91 min
2006-02-28 SVT1 Sverige 91 min
Urpremiär 1939-11-04 Astoria Stockholm Sverige 95 min
1939-11-04 Plaza Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 1974-04-14 TV2 Sverige
Dvd-release 2014-10-22 Sverige (utgiven i samligen "Fyra klassiska filmer med Edvard Persson")
TV-visning 2020-05-05 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Lite grann från ovan
Kompositör Lasse Dahlquist (1939)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1939)
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Kalle på Spången
Kompositör Lasse Dahlquist (1939)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1939)
Sven Gustafson (1939)
Sångare Edvard Persson
Harry Persson
Tord Bernheim
kör


Originaltitel Släbodans
Arrangör Emrik Sandell (1924)
Maurits Werner (1924)


Originaltitel Ljud-Pelles vals
Kompositör Edvin Lindberg


Originaltitel Vila vid denna källa
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Pilarnas land
Musikarrangör Erik Baumann


Originaltitel Pilarnas land
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel När klockorna ringa till ave
Textförfattare Edvard Persson (svensk text 1939)
Musikarrangör Nathan Görling
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Sång till Skåne
Kompositör Felix Körling
Textförfattare Charles Henry
Sångare kör (studenter)


Originaltitel För gamla Sveriges väl
Kompositör Alvar Kraft (1939)
Textförfattare Charles Henry (1939)
Sångare Edvard Persson
kör (studenter)


Originaltitel Skördegille
Arrangör Erik Baumann


Originaltitel Skåne är ett härligt land
Musikarrangör Erik Baumann


Originaltitel Lördagsfröjd
Kompositör Algot Nilsson


Originaltitel Landstormsmusik
Kompositör Algot Nilsson


Originaltitel Jag har bott vid en landsväg
Kompositör Alvar Kraft (1939)
Textförfattare Charles Henry (1939)
Sångare Edvard Persson


Glada paraden (1948) Citat ingår från Kalle på Spången (1939)
Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Kalle på Spången (1939)
Från spex till sex (1971) Citat ingår från Kalle på Spången (1939)

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Bosjökloster/Ringsjön
Bröllop
DK Komedi
Eldsvådor
Gäss
Gästgivare
Häst/skenande
Kvarn
Landsfiskaler
Rättegångar
Skörd
Slott/Trollenäs
Smörgåsbord
Spritkassa
Spritrestriktioner
Stölder
Tågarp
Värdshus

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2465


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Slutmix


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel KALLE PÅ SPÅNGEN
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KALLE PÅ SPÅNGEN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KALLE PÅ SPÅNGEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Birger Lundqvist


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KALLE PÅ SPÅNGEN
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Kæmpe-sukces'en LANDEVEJSKROEN med den glade gut fra Stockholm Edvard Persson
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtrykkeri aktieselskab


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Edvard Persson i den store folkekomedie LANDEVEJSKROEN
Tryckeri Parrot Litho A/S


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Kalle på Spången
Omfång MC-hjälm i brunt läder


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kalle på Spången.
Omfång 83 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Kalle, der Wirt vom Wirthaus Spangen.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 9 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 23 s. Sångtexter (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Kalle på Spången.
Omfång 3 s. sångtexter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 25 s.


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?