Grundfakta

Media (48 st)

Originaltitel Oss baroner emellan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-12-26

Medverkande

Adolf Jahr
baron Gustaf Adolf Leijoncloo, ranchägare i Agentina, utger sig för att vara Gustaf Lund

Birgit Tengroth
Inga-Lill Dahlström, guvernant

Gösta Cederlund
Hektor Blomqvist, ägaren till godset Fresta gård, filatelist

Tollie Zellman
Agnes Blomqvist, Hektors hustru

Elsa Desolneux
Karin, Hektor och Agnes adoptivdotter

Thor Modéen
Vilgot Sällberg, konstnär

Visa alla medverkande

Handling

 På motionsinstitutet sitter konstnären Vilgot Sellberg och sliter med en roddapparat. In kommer en ung man och presenterar sig som Gustaf...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "Skada att Jahr har så svårt att få bra manuskript. Att han inte precis är född till baron är ju inte hans fel och skulle väl inte häller i filmens långa lopp ha betytt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
Musikarrangör

Medverkande

Adolf Jahr baron Gustaf Adolf Leijoncloo, ranchägare i Agentina, utger sig för att vara Gustaf Lund
Birgit Tengroth Inga-Lill Dahlström, guvernant
Gösta Cederlund Hektor Blomqvist, ägaren till godset Fresta gård, filatelist
Tollie Zellman Agnes Blomqvist, Hektors hustru
Elsa Desolneux Karin, Hektor och Agnes adoptivdotter
Thor Modéen Vilgot Sällberg, konstnär
Magnus Kesster Jönson-Hammarlöf-Bratt, bedragare
Hilding Gavle Hansson, Blomqvists betjänt
Gull Natorp friherrinnan Victoria Sällberg på Svenningehus, Vilgots syster
- Ej krediterade:
Eric Laurent tränare på motionsinstitutet
Julia Cæsar fru Agda Holmblom, pensionatsföreståndarinna
David Erikson landsfiskalen
Viran Rydkvist landshövdingskan Larsson, Vilgots modell
Siegfried Fischer mannen på parkbänken som flirtar med Inga-Lill
Signe Lundberg-Settergren en äldre hyresgäst på Kungsklippan
Bellan Roos en hyresgäst på Kungsklippan
Douglas Håge Jönson-Hammarlöf-Bratts kumpan
Herman Lantz föreståndaren för Esso-macken
Helge Karlsson Lundström, landsfiskalens biträde
Folke Algotsson en tränande på motionsinstitutet
Erik Johansson en tränande på motionsinstitutet

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1939
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2010
Laboratorium AB Film-Labor

HandlingPå motionsinstitutet sitter konstnären Vilgot Sellberg och sliter med en roddapparat. In kommer en ung man och presenterar sig som Gustaf Adolf Lejoncloo, systerson till Vilgot Sellberg. Han har gett sig av hemifrån i unga år, utvandrat till Argentina och tjänat ihop till en jordegendom där. Nu skall han ett slag förvalta sin faster Victoria Sellbergs gods Svenningehus. Tant Victoria är en rivig gumma som inte kan glömma att hennes make för flera år sedan rymde med en ormtjusare.

Adolf kör runt på Djurgården och räddar en ung dam undan en efterhängsen knodd. Hon heter Inga-Lill Dahlström och är guvernant till Karin, adoptivdotter till makarna Blomqwist på Fränsta gård. Men det får inte Adolf veta just då. Hon försvinner i en spårvagn och Adolf spanar efter henne på Kungsklippan. Adolf bilar ut på landet och träffar än en gång Inga-Lill, nu vid en bensinstation tillsammans med Karin och hennes tankspridda fosterfar, filatelisten Hektor Blomqwist. Adolf säger att han heter Gustaf Lund och erbjuder sig att köra hem dem till Fränsta gård samtidigt som han accepterar att bli Hektor Blomqwists sekretarare.

Under Adolfs tidigare färd genom landskapet har han tappat sin väska från bilen och småskojaren Jönsson-Hammarlöf-Bratt har plockat upp den samt övertagit identiteten baron Gustaf Adolf Lejoncloo. Adolf upptäcker att han på sin nya plats på Fränsta gård har en underlig herre vankande runt bärande hans namn, och han finner sig i detta för han vill ostört uppvakta Inga-Lill.

Fru Blomqwist visar upp sitt fina pärlhalsband till middagen och anförtror alla att hon låser in det på nätterna i ett lönnfack i biblioteket. Det blir en del nattligt härjande med pärlorna och till slut placerar Jönsson dem i Adolfs rum för att han skall bli misstänkt. Både Adolfs tant Victoria och konstnären Vilgot vet nu var han finns och känner till maskeraden. Victoria uppenbarar sig och reder ut det hela. Och Adolf får sin Inga-Lill, som låtsats vara misstänksam mot honom, men som hela tiden vetat vem han var. Hon hade nämligen antecknat hans bilnummer och den vägen utrönt vilken baron som var äkta baron.

(redigerad 2020-02-06, ursprungligen publicerat i bokverket "Svensk filmografi 3")

Censur / granskning

Censurnummer 60700
Datum 1939-12-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2334 meter
Kommentar Aktlängder: 415-474-440-385-375-245 = 2334 meter - 85 minuter. Aktlängder: 415, 474, 440, 385, 375, 245.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2334 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "Skada att Jahr har så svårt att få bra manuskript. Att han inte precis är född till baron är ju inte hans fel och skulle väl inte häller i filmens långa lopp ha betytt så mycket, om där funnits material för en stor och stark och numera lagom nerbantad karl att göra något av. Kärlek vid första ögonkastet och sillsallad på gammalmodigt fjäsk för fina namn är inte mycket att komma med. Inte ens som satir. Ibland blev det också bara hr Jahrs två charmanta tandrader att titta på.

Det hyggliga slutresultat som trots detta kan noteras får i hög grad skrivas på regissör Ivar Johanssons konto. Han har satt något så när hyfs på filmens umgängeston. Och direktör Sandrew har bestått en flott uppsättning, så att man verkligen fick intrycket att herrskapet Blomkvist var på särdeles grön kvist. Filmen har även fått en utmärkt ensemble. Fröken Tengroths enkla, rara och okonstlade flicka är en god tillgång. I en andraplansroll visar Thor Modéen att han också kan spela film utan att chargera. Hans prestation som artisten Sällberg hörde faktiskt till filmens bästa. Även fru Zellman undvek, så långt det sig göra lät, att slå över i farskomiken. Gösta Cederlund och Hilding Gavle voro slutligen utmärkta."

StT (Larz): "Svensk films (och svenska filmstjärnors) trängtan till svenska gods och herresäten är rik och stark. Där utspelas många lustspel. Där, i en egendomlig drömvärld, samlas av de mest mystiska anledningar de mest mystiska och ståndsskilda personer för att frotteras med varann. Detta sagt i allmänhet.

Vad den här filmen beträffar, är den ett steg framåt. Det är inte längre adeln som står för imbecilliteten -- nej här är det godsägande paret så imbecilla att det räcker och blir över, och ändå heter de bara Blomquist! Den riktiga baronen är en modern friskus, spänstig till kropp och själ.

Det är Adolf Jahr. Trevligt självsvåldig, i prima form, idealcharmören i ett sånt här 'oförargligt' lustspel. Hans tandgård blixtrar i kapp med huvudföremålet i den inflätade kriminalhistorien, som skulle kunna kallas 'Juvelskrinet i paraplystället' eller 'Vem smög in strumpan i hans byrålåda?' Magnus Kesster är den stryktäcke boven; när alla lämnar gården, visar han sin vidriga fysionomi i fönstret; det står stämplat på hans panna -- ja, hela ansiktet fullständigt skriker ut: 'Nu stjäl jag den dyrbara pärlcolliern!'"

SvD (Lill): "Personligen fann jag berättelsens inledande partier bäst -- antagligen original av scenariots upphovsman Rolf Husberg, som plockat in en del aktualiteter kring höstens bensinförbud m. m. i upptakten. Det rådde ett lekfullt humör och en angenämt hygglig ton, ändå tills man hamnade på den vita herrgården med dess plebejiska härskarinna -- en roll av den typ som Tollie Zellman vid det här laget borde vara utled på, fast hon alltjämt spelar den con amore. Men för all del, berättelsen vindlar fram utan fadäser och utan störande hakar, och Ivar Johanssons regi tar ut ungefär vad som finns av komiska och överraskningseffekter. Det skrattades åtskilligt i salongen.

I huvudrollen ler Adolf Jahr alltjämt sitt tappra leende och hoppar över diverse staket etc. med oförminskad lätthet -- men ska vi inte låta denne svenske Fairbanks snart få en chans i något nytt och givande fack?"

Kommentar Svensk filmografi

Filmen baseras på en svensk översättning av en engelsk roman. K. R. G. Browne (1895-1940), sannolikt dödad under ett bombanfall mot London, skrev den humoristiska romanen "Following Ann" 1925, den utkom i svensk översättning av Sigfrid Lindström 1928 och kallades "För en flickas skull".

Rolf Husberg (intervju 7.10.1975): "Det originella är att det var jag själv som köpte romanen av Browne, för jag hade läst den på svenska och skrev till författaren som meddelade att han sålt alla filmrätter utom just till Skandinavien. Jag betalade sedan en ganska blygsam summa. Därefter skrev jag manus på det hela och försökte få regissera den på Sandrews, men man anställde Ivar Johansson för detta. Produktionsledare var Lorens Marmstedt och jag vill minnas att detta var Sandrews första film. Själv hade jag en syssla som man skulle kunna kalla inspelningsledare."

Förlaga

Originaltitel Following Ann (Roman)
Författare Kenneth R.G. Browne


Inspelning

(sommaren) 1939 1939
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Djurgården Stockholm Sverige
Kungsklippan Stockholm Sverige
Säby gård Ingarö Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1940-01-15 Astoria Stockholm Sverige 85 min
1940-01-15 Plaza Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1939-12-26 Palladium Malmö Sverige 85 min
TV-visning 1991-05-12 TV3 Sverige 82 min
1996-03-16 TV3 Sverige 82 min
1996-11-24 TV3 Sverige 82 min
Urpremiär 1939-12-26 Palladium Malmö Sverige 85 min
Dvd-release 2010-05-05 Sverige 81 min
TV-visning 2011-12-06 SVT1 Sverige
2013-10-22 SVT1 Sverige
2014-12-29 SVT1 Sverige
2018-05-07 SVT1 Sverige
2018-05-07 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Daisy Bell
Kompositör Harry Dacre (1892)
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1906)
Harry Dacre (engelsk text 1892)
Arrangör Sam Rydberg


Originaltitel Vi gå över daggstänkta berg
Kompositör Edwin Ericson (ev. efter gånglåt från Hälsingland)
Textförfattare Olof Thunman
Sångare Gösta Cederlund (trallar)


Originaltitel Tango Argentino
Kompositör M. Bruhn (1939)
Dansare Tollie Zellman
Magnus Kesster


Ämnesord

Adoptioner
Baron
Filatelist
Gods
Guvernant
Konstnär
Lönnfack
Motionsinstitut
Pärlhalsband
Roddapparat
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Kungsklippan
Stölder
Säby gård/Ingarö

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2305


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2303


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel OSS BARONER EMELLAN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign ? Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel OSS BARONER EMELLAN
Tryckeri Offsettryck: Wernqvist & Co


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel OSS BARONER EMELLAN
Tryckeri Offsettryck: Wernqvist & Co


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel För en flickas skull av K.R.C. Browne.
Omfång 20 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Oss baroner emellan.
Omfång 99 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Oss baroner emellan.
Omfång 99 s. + 7 s. tillägg, löst i manus. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 45 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Unter uns Baronen. (Oss baroner emellan).
Omfång 62 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?