Grundfakta

Media (50 st)

Originaltitel Man och kvinna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1940-01-08

Medverkande

Hugo Björne
herr Svensson

Gerda Björne
fru Svensson

Sol-Britt Agerup
Majken, Svenssons dotter

Gunnar Höglund
Svenssons son

Jean Claesson
stadsbud

Pó Chai
mannen

Visa alla medverkande

Handling

I en kort (senare bortklippt) prolog i ett svenskt hem kommer man hos familjen Svensson att tala om vad "en handfull ris" kan betyda. Snabbt förflyttas man sedan till Thailand, där...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmsrecensenterna var genomgående mycket positiva till filmen, som vid sin premiär föregicks av en storslaget vacker dokumentärfilm från den första Lingiaden i Stockholm sommaren...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Hugo Björne herr Svensson
Gerda Björne fru Svensson
Sol-Britt Agerup Majken, Svenssons dotter
Gunnar Höglund Svenssons son
Jean Claesson stadsbud
Pó Chai mannen
Mé Ying kvinnan

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1940
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

I en kort (senare bortklippt) prolog i ett svenskt hem kommer man hos familjen Svensson att tala om vad "en handfull ris" kan betyda.

Snabbt förflyttas man sedan till Thailand, där filmen skildrar en man vid namn Pó Chai och hans hustru Mé Ying. Nygifta drar de ut i djungeln för att bosätta sig där och odla sitt ris. De har en hund, en get och två apor med sig.

Men olyckorna hopar sig. En tiger river geten. De dödar tigern och säljer skinnet men en av aporna kastar pengarna i elden. Till detta kommer torkan som hotar bränna bort det nysatta riset.

Då beger sig mannen till de stora teakskogarna. Där får han arbete som elefantförare, när de fällda träden släpas bort. Han har goda inkomster och vill ta hustrun dit.

Men då kommer det efterlängtade regnet. Risfälten därhemma börjar grönska och mannen skyndar hem till hustrun. Nu kan de förtröstansfullt se framtiden an.

Censur / granskning

Censurnummer 60623
Datum 1943-04-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 780 meter


Censurnummer 60623
Datum 1939-12-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2000 meter
Kommentar Annan längduppgift: 1946 m - 71 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2000 meter
Längd i minuter 73 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmsrecensenterna var genomgående mycket positiva till filmen, som vid sin premiär föregicks av en storslaget vacker dokumentärfilm från den första Lingiaden i Stockholm sommaren 1939, även den regisserad och klippt av Gunnar Skoglund.

O R-t i DN kallar filmen "en inom svensk produktion absolut unik skapelse" och fortsätter: "Skildringen av de unga makarnas liv är ofta rent betagande, fri från allt det vi brukar kalla 'film' i dålig mening. Händelserna avlösa sig med osökt naturlighet, och det unga siamesiska paret rör sig framför kameran som om den inte existerade för dem. Det finns inte en skymt av vanligt filmiskt effektsökeri i denna film. Och ändå rymmer den en scenföljd som hör till de mest spännande någon svensk film uppvisat: berättelsen om hur Pó Chai fångar tigern som stör friden på hans nyodling. Den är helt enkelt glänsande, vem det nu är som har äran av dessa bilder, Skoglund eller Fejos. Och hur briljant är inte elefanternas arbete skildrat när Pó Chai under den stora torkan tar plats i de väldiga teakskogarna! Man kan säga att detta inte är spelfilm i vanlig mening. Men vad betyder det när det i stället är ett stycke levande liv! Det är också som filmen i dess helhet alldeles storartat återgivet av fotografen, Gustaf Boge. Men de överflödiga och de fadda svenska ateljébilderna, med vilka filmen inleddes, hade man gärna avvarit."

Även Lill i SvD tycker att prologen "kanske inte är så helt lyckad" och kallar filmens fortsättning "en liten helt förtjusande film av stort etnografiskt intresse". Hon betonar också det skickliga reportaget från bl a arbete i teakskogarna med elefanternas insatser. Eljest är hon och nästan alla recensenter rörande ense om att filmen berättar sin story "enkelt och älskvärt" (SvD), "med en naturlighet och friskhet som var rent förunderlig" (NDA), och att de två huvudpersonerna "agera med ett naturligt behag och en glädje som på det högsta hedrar Fejos och Skoglund" (SvD).

Filmson i AB är den ende, som är något kallsinnig. Han kallar filmen "en förlängd kortfilm", som "artar sig till en vildmarksromans i traditionell stil". Många recensenter har haft den drygt en månad tidigare premiärvisade Midnattssolens son i friskt minne och gjort jämförelser med den i sina recensioner. Chat i SocD uttryckte bra den allmänna uppfattningen därvidlag: "Filmen har inte ett så starkt dramatiskt inslag som Midnattssolens son hade, men den är oerhört intressant."

Kommentar Svensk filmografi

AB Svensk Filmindustri hade utrustat en filmexpedition som under ledning av ungraren Paul Fejos (1897-1963) i februari 1937 avreste från Sverige till Sundaöarna i dåvarande Holländska Indien. Som fotograf medföljde dansken Rudolf Fredriksen och som ljudingenjör svensken Nils Lövén. Avsikten var att uppta ett antal dokumentär- och skolfilmer och ett av målen var ön Komodo, där jätteödlorna skulle filmas. Dessutom skulle man göra inspelningar i bl a norra Thailand (dåvarande Siam) och på Malackahalvön.

Resultaten motsvarade emellertid inte förväntningarna, delvis kanske därför att expeditionen drabbades av olika allvarliga motgångar. Ett år senare, i februari 1938, skickades därför Gunnar Skoglund jämte fotografen Gustaf Boge och ljudteknikern Åke Sixten Leijonhufvud ut för att officiellt biträda Fejos men i praktiken överta inspelningen, som nu på Skoglunds initiativ i första hand koncentrerades till en dokumentärfilm med spelfilmshandling, förlagd till Siam.

Med undantag av prologen, där det talas svenska, men som 1943 klipptes bort i samband med att filmen återfick sitt ursprungliga namn En handfull ris, talas enbart siamesiska (thailändska) i filmen.

I Sverige kom filmen att omväxlande kallas Man och kvinna och En handfull ris, vid några tillfällen med den senare titeln inom parentes efter den förra.

I Tyskland, där filmen distribuerades undet titel Eine Handvoll Reis, presenterades filmen som en tysk produktion, inspelad av Film-Studio Walter Leckebusch i München. Den svenska prologen var där utbytt mot en betydligt längre tysk, inspelad i München. Tysk premiär 12.10.1952, alltså tolv år efter den svenska premiären.

I Storbritannien distribuerades filmen 1949 under titeln A Handful of Rice och i USA 1951 av RKO som Jungle of Chang.

Vid filmfestivalen i Venedig sommaren 1939, där filmen fick sin inofficiella urpremiär, belönades den med en av biennalens pokaler.

Inspelning

1937 1938
Filmstaden Råsunda Sverige (prolog)
Thailand

Visningar

Sverigepremiär 1940-01-08 Spegeln Stockholm Sverige 73 min
Urpremiär 1940-01-08 Spegeln Stockholm Sverige 73 min
Annan visning 1960 Warszawa Polen

Utmärkelser

Festivalpris Venedig 1939 (biennales pokal, t.m. Gläd dig i din ungdom)
Filmbewertungsstelle (Wiesbaden) Wiesbaden (prädikat: wertvoll)

Ämnesord

Danserskor
Djungel
Elefanter
Marknad
Risodling
Teakskog
Thailand
Tigerjakt
Timmeravverkning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1982


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1982


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2151


Bestånd Affischer

Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel MAN OCH KVINNA / EN HANDFULL RIS
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Omfång 9 s. Produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 10
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?