Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Vägen ut
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-02-19

Medverkande

Björn Kjellman
Reine, skådespelare

Peter Haber
Jakobsson

Viveka Seldahl
Hillevi

Visa alla medverkande

Handling

Stockholm. Skådespelaren Reine är stjärna i en "spring-i-dörrar-fars" på Södra Teatern. När han får veta att hans kollega Ralf har sagts upp av teaterchefen, säger han själv upp sig...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna förutspådde publiksuccé för denna, som flera menade, välskrivna komedi. Särskilt framhölls skådespelarprestationerna.Mats Johnson, GP: "Det finns flera olika vägar in...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntkoordinator
Exekutiv producent
Ansvarig utgivare
Inspelningsassistent
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Filmkonsulent
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Steadicamoperatör
Elektriker
Elassistent
Passare
Passarassistent
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiker
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisitaassistent
Attributör
Kostymör
Maskör
Byggledare
Klädassistent
Ljudläggning
Mixning
Praktikant
Grafisk design
Försäkring
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Björn Kjellman Reine, skådespelare
Peter Haber Jakobsson
Viveka Seldahl Hillevi
Thomas Hanzon Ekman
Oliver Loftéen Andrej
Göran Ragnerstam Heikki
Michael Nyqvist Diego
Shanti Roney Glenn
Lamine Dieng Kostas
Zhao Li-Xin Cheng
Magnus Krepper Holmlund
Fyr Thorvald Strömberg Rolle
Tommy Karlsson fången
Chatarina Larsson teaterchefen
Jan Mybrand Ralf, skådespelare
Jonas Falk KVS-ledamot
Gunilla Abrahamsson KVS-ledamot
Lena B. Eriksson arbetsförmedlaren
Håkan Walles fångvaktaren
Sofia Rönnegård inspicienten
Eva Fritjofson journalisten
Iman Zolgharnian fånge
Hans Isaksson fånge
Rickard Johansson fånge
Inge Norlin fånge
Christer Sandberg fånge
Rolf Staav fånge
Roger Hagman fånge
Lars Göran Jansson fånge
Robert Larsson fånge
Björn Röstlinger fånge
Göran Schüsseleder fånge
Wladimir Tschernich fånge
Emmanuel Contreras Iglesias fånge
Kurt Bergström fångvaktare
Nicklas Dal fångvaktare
Thomas Dahlin fångvaktare
Hans Eriksson fångvaktare
John Galva fångvaktare
Ulf Olausson fångvaktare
Åke Ringwall fångvaktare
Peter Roth fångvaktare
Michael Alexandersson fångvaktare
Johnny Bergkvist fångvaktare
- Ej krediterade:
Oscar Alyhr
Johan Hamnegård
Lars Lundgren stuntman

Bolag

Produktionsbolag Sonet Film AB (i samarbete med)
Samproduktionsbolag Sveriges Television AB (SVT Drama)
Hägring Film HB
LB Konsult
Sandrew Metronome Sverige AB
TV 1000 Sverige AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 1999
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2010
Laboratorium FilmTeknik AB
Ljudläggning Ljudligan AB (dialogläggning)
Mixning Movie Track AB
Grafisk design Artwork AB
Försäkring Media Insurance Brokers ApS
Pressinformation Cinema Sweden AB

Handling

Stockholm. Skådespelaren Reine är stjärna i en "spring-i-dörrar-fars" på Södra Teatern. När han får veta att hans kollega Ralf har sagts upp av teaterchefen, säger han själv upp sig av solidaritet. Detta får dock till följd att Ralf får behålla sin anställning på teatern.

På arbetsförmedlingen finns det inga jobb för arbetslösa skådespelare. Reine tar då ett vikariat som fritidsledare på Kumla-anstalten. Han kommer till avdelning 7 där han får instruktioner av fängelsevakten Jakobsson. När Reine träffar fängelsedirektören Hillevi, ber han henne att få sätta upp en teaterpjäs, "Kaparen" av Edward Collins, med internerna. Detta går hon med på.

Jakobsson samlar internerna i en liten aula, och Reine berättar om sin idé. Men när Ekman, "regerande kung" på avdelningen, får höra om förslaget att internerna ska spela teater, kör han ut dem alla.

En av dem, Diego, övertalar emellertid några av sina medinterner, Heiki, Kostas och Cheng, att delta. Men de ställer upp först sedan Reine lovat dem att få spela på en riktig teater. Därmed ser de nämligen en chans att rymma. Eftersom pjäsen har fem roller, behöver de ytterligare en person. De väljer den unge Andrej, som är nyintagen. Allt till Ekmans stora förtret.

Reine börjar med repetitionsarbetet, vilket vållar problem med säkerhetsbestämmelserna och orsakar konflikter inom gruppen och mellan gruppen och Ekman. Efter ett bråk mellan Heiki och Ekman förflyttas Heikki till Tidaholms-anstalten. Till allas förvåning hoppar en av Ekmans polare in som ersättare, den blyge Glenn, som i smyg lärt sig pjästexten.

"Teatergruppen" får tillstånd att göra ett studiebesök på Södra Teatern och ger sig av tillsammans med Hillevi, Jakobsson och dennes kollega Holmlund. På teatern dyker en journalist upp och intervjuar gruppen, något som Hillevi starkt ogillar. Upprörd blir hon också av Reines uttalande att de ska spela pjäsen på teatern. Men tidningsintervjun är mycket positiv, och styrelsen ger Hillevi mandat att låta internerna spela pjäsen på Södra Teatern - under förutsättning att hon tar det personliga ansvaret.

Glenns "förräderi" mot Ekman får förödande konsekvenser. Han slås helt enkelt ihjäl i en av fängelsets korridorer. Detta får Jakobsson, som hela tiden varit skeptisk till projektet, att anklaga Reine för hans död. Denne känner skuld, och uppsättningen verkar vara ett avslutat kapitel. Då kommer Andrej med förslaget att från Tidaholm hämta Heikki för att spela Glenns roll. Så sker.

Teatern är utsåld. Och Diego, Kostas, Heikki, Chen och Andrej gör succé. Men de kommer inte in för att tacka för applåderna. Gruppen har rymt, vilket upptäcks av Reine. Hillevi ställer sig på scenen för att förklara. Under tiden har Andrej ångrat rymningen och får till slut även de andra med sig. De återvänder till teatern och mottar publikens stående ovationer. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 135871
Datum 1999-02-04
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2952 meter
Kommentar Aktlängder: 279-487-528-515-444-483-216


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2952 meter
Längd i minuter 108 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna förutspådde publiksuccé för denna, som flera menade, välskrivna komedi. Särskilt framhölls skådespelarprestationerna.

Mats Johnson, GP: "Det finns flera olika vägar in i Vägen ut. En bär Jan Jönssons namn [se Kommentar], en annan Lars Noréns. Noréns nya blytunga pjäs 'Sju tre' kretsar också kring långtidsdömda fångar. Och Vägen uts fenomenala aktörer Shanti Roney, Göran Ragnerstam, Thomas Hanzon och Michael Nyqvist har alla samarbetat med Norén, senast i 'Personkrets 3:1'.

I jämförelse är naturligtvis Vägen ut lättgods, men tack vare de överraskande skådespelarvalen besitter filmen en fräschör och en spelglädje som jag inte har sett i en svensk komedi på väldigt länge.

Hur mycket av detta som är unge debutregissören Daniel Lind Lagerlöfs förtjänst är det svårt att sia om. Ensemblen är av det självgående slaget och manuset så bra att det i princip är omöjligt att misslyckas med. Men alla som såg Björn Kjellmans kalkoninsats i den vämjeliga komedin Zingo förra året inser att Lind Lagerlöf är en god personinstruktör som inte tillåter överspel utan håller en förhållandevis dämpad ton. (-)

Mina invändningar är bara två. En dramaturgisk vändpunkt i filmens slutskede känns bara konstig och gör så att tempot saggar en aning. Och till skillnad från de brittiska Allt eller inget och Brassed Off, filmer som Vägen ut i viss mån liknar, saknas en politisk udd utöver den enkla driften med svensk flummig kriminalvård."

Annika Gustafsson, SDS: "Vägen ut ska man se för humorns, charmens och inte minst de remarkabla skådespelarnas skull. Med sin blandning av skratt och tårar hittar den lätt till publikens hjärta. (-)

[Filmen] överraskar gång på gång med sina visuella kast och vittnar om en genuin begåvning hos Daniel Lind Lagerlöf. Han säger snabbt vad han vill med hjälp av en rad distinkta bildlösningar. (-)

Vägen ut formar sig till en saga om frihet, ansvar och respekt. Filmen har en tydlig moral. Det är absolut inget fel på den. Den invändning som trots allt det positiva ändå infinner sig ligger på manus- och regisidan. Hela det väloljade maskineriet leder till att berättelsen ibland förlorar i spontanitet. De förväntade skratten och tårarna hos publiken verkar bitvis alltför inplanerade."

Sven E Olsson, AN: "Daniel Lind Lagerlöf långfilmsdebuterar med en historia, som i ganska mycket erinrar om regissören Jan Jönssons snöpliga uppsättningsförsök 1986 med fångar just från Kumla. Manusförfattaren (-) Malin Lagerlöf har ändrat förutsättningar och utgång en smula så att storyns verklighetsunderlag inte stör den friska komediton som eftersträvats.

Resultatet har blivit en film med ett sjusärdeles tryck i spelet. Ja, en av de mest välspelade svenska filmerna på ganska länge. (-)

Vägen ut gestaltar en varm och optimistisk människosyn. Den får hjälp i detta inte bara av sina skådisar, utan också av nämnda manus - och en känslig rytmisering, både i klipp och musikläggning."

Jens Peterson, AB: "Vägen ut är ett litet mirakel.

Filmen lyckas både vara underhållande och allvarlig. Komisk när den skildrar skådespelaren Björn Kjellmans försök att få hårt kriminellt belastade fångar att spela teater. Och övertygande i sin bild av hårdheten på fängelser. (-)

Det är en skruvad historia, men det känns som att de här människorna finns. Vägen ut tål att nämnas i samma andetag som brittiska komedier som Allt eller inget och Brassed Off, humor i en hård social miljö."

Johan Croneman, DN: "Paret Lagerlöf har visserligen sann känsla för tajmning och definitivt för sina skådespelare ¿ men man gör det förfärande lätt för sig. Persongalleriet är grovt tillyxat, dramaturgin simpel och handlingen synnerligen lättläst. Nästa drag är alltid synligt, till och med repliker är möjliga att förutse.

Man tycks ha skalat och skalat och skalat på sitt manus. Komplexiteten har gått upp i rök.

Överraskningen och överrumplingen är kanske komedins starkaste, och viktigaste, grepp. När den som i Vägen ut helt uteblir, ja då förlorar man nästan all sin slagkraft. (-)

Många [skådespelare] är mycket bra. Michael Nyqvist och Shanti Roney har den där sjusärdeles förmågan att nollställa sig - och utifrån detta sedan fylla på med sin gestaltning och sina egna erfarenheter. Det syns att de är bra!

Peter Haber får också riktigt bra fason på sin yxiga plit - och Magnus Krepper, i en pytteliten roll som hans hantlangare, gör också något berömvärt av just ingenting. Björn Kjellman då? Omåttligt begåvad, men ingen styrsel, ingen riktning. "

Kommentar Svensk filmografi

Daniel Lind Lagerlöf (f 1969) långfilmsdebuterade med Vägen ut. Tidigare hade han arbetat som regiassistent åt Bille August med TV-serien och långfilmen Jerusalem (1996/18) och regisserat flera avsnitt av TV-serien Skärgårdsdoktorn (1997-98).

Filmens handling har verklighetsunderlag. 1986 instuderade och repeterade teaterregissören Jan Jönson Samuel Becketts I väntan på Godot med interner på Kumla-anstalten. Avsikten var att sätta upp pjäsen på Göteborgs stadsteater. "Men fyra av fem fångar rymde, pjäsen fick snöpligen ställas in och Beckett själv följde roat händelseutvecklingen från hemmet i Paris. Jan Jönson tog oförtröttligt med sig Beckett-pjäsen till USA och satte upp den på San Quentin-fängelset.

Känner ni igen historien? Den berättas i Jan Jönsons bok 'Stunder av verklighet', refereras till i hans teaterföreställning Stay Real och Jönson har också berättat om sitt arbete med internerna på Kumla och San Quentin i radio."

Ställd inför handlingen i Vägen ut blir han upprörd: "Hela ramen, grundkonceptet, i historien är min. Daniel Lind och Malin Lind Lagerlöf sökte upp mig för flera år sedan och bad om tillstånd att få göra filmen, men jag sa nej. De har fått nej från både mig och mitt förlag (Wahlström & Widstrand). 'Då gör vi det ändå' sa de, och nu har de ändrat historien, tagit bort Beckett och så vidare."

Daniel Lind Lagerlöf: "Jag tycker (-) att det är moraliskt vidrigt att påstå att man har ensamrätt till de här fångarnas liv. Jan Jönson har inte monopol på de här fångarna och deras berättelser - det vore ju odemokratiskt.

Daniel (-) berättar att de under arbetet med filmen var i kontakt med en av de Kumlafångar som rymde inför premiären på 'I väntan på Godot'.

- Är det någon som ska ha erkännande för den här filmen så är det han, säger Daniel (-).

Han påpekar att Lars Norén i helgen också har premiär på pjäsen 7:3, där en man (Reine Brynolfsson) kommer till ett fängelse för att sätta upp en film med tre fångar.

- Men jag skulle ju aldrig påstå att Norén har snott vår idé ur filmen.

(-)

Jan Jönson, däremot, menar att filmen är ett plagiat av hans egen livshistoria, och att han via ombud har erbjudits en summa pengar för att hålla tyst om saken.

- Det är jävligt allvarligt vad de har gjort. Jag har kontakt med en advokat, men väntar tills jag sett filmen innan jag går vidare juridiskt" (GP 3.2.1999 liksom övriga citat i Kommentar).

Björn Kjellman och Shanti Roney erhöll båda Guldbaggar, för bästa manliga huvudroll respektive bästa manliga biroll.

För lovande insatser på filmens område av en yngre person belönade Svenska Filmakademin Daniel Lind Lagerlöf med 1999 års stipendium till Kurt Linders minne. "Stipendiaten har med regin av filmen Vägen ut visat sig behärska ett stoff som har en spännvidd från farsartad komedi till mörk naturalism, en balansgång som tyder inte bara på goda nerver utan också på gott handlag med text och skådespelare." (Ur motiveringen)

Inspelning

Sverige 1998-09-14 1998-10-31

Visningar

Sverigepremiär 1999-02-19 Biopalatset 6 Göteborg Sverige 108 min
1999-02-19 Royal Göteborg Sverige 108 min
1999-02-19 BioPalatset Malmö Sverige 108 min
1999-02-19 Metropol 1 Malmö Sverige 108 min
1999-02-19 Astoria Stockholm Sverige 108 min
1999-02-19 Biopalatset 1 Stockholm Sverige 108 min
1999-02-19 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 108 min
1999-02-19 Royal 1 Stockholm Sverige 108 min (samt ytterligare 45 platser)
TV-visning 2001-04-14 SVT2 Sverige 103 min
2002-12-13 SVT1 Sverige 103 min
2004-09-14 TV3 Sverige 103 min
2005-11-18 TV3 Sverige 103 min
Dvd-release 2010-05-28 Sverige
TV-visning 2013-07-20 TV4 Sverige
2018-02-04 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel In the Summertime
Kompositör Ray Dorset (1970)
Textförfattare Ray Dorset (1970)
Framförs av Mungo Jerry (1970)


Originaltitel Symphony
Kompositör Mark O'Sullivan (1998)
Walter Bäcklin (1998)
Framförs av Boolaboss (1998)


Originaltitel They Beat Their Children
Kompositör Mark O'Sullivan (1998)
Walter Bäcklin (1998)
Framförs av Boolaboss (1998)


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2000 Bästa skådespelare Björn Kjellman
Stockholm 2000 Bästa manliga biroll Shanti Roney
Guldbaggenominerad Stockholm 2000 Bästa manuskript Malin Lagerlöf
Festivalpris Lûbeck 1999 (Publikumspreis der Lübecker Nachrichten)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2952


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VÄGEN UT En fängslande komedi av Daniel Lind Lagerlöf
Affischdesign Dan Ahlquist
Artwork


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VÄGEN UT En film av Daniel Lind Lagerlöf


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VÄGEN UT En fängslande komedi av Daniel Lind Lagerlöf


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VÄGEN UT En fängslande komedi av Daniel Lind Lagerlöf.
Affischdesign Dan Ahlquist
Artwork


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 109 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vägen ut. Filmmanuskript av Malin Lagerlöf. 980819.
Omfång 119 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vägen ut. Filmmanuskript av Malin Lagerlöf. Ver. 3:e maj 1998.
Omfång 102 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I väntan på... Arbetstitel. Filmmanuskript av Malin Lagerlöf vers. 2 feb-98.
Omfång 109 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I väntan på... Filmmanuskript av Malin Lagerlöf. Vers. okt-97.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I väntan på... Filmmanuskript av Malin Lagerlöf, Daniel Lind. 970422
Omfång 109 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vägen ut. Filmmanuskript av Malin Lagerlöf. 980901.
Omfång 122 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?