Grundfakta

Media (80 st)

Originaltitel Juninatten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1940-04-03

Medverkande

Ingrid Bergman
Kerstin Norbäck, kallar sig senare Sara Nordanå

Marianne Löfgren
Åsa, sjuksköterska

Lill-Tollie Zellman
Jane Jacobs, modeexpert

Marianne Aminoff
Nickan Dahlin, telefonist på Dagsnyheterna

Olof Widgren
Stefan von Bremen, underläkare

Gunnar Sjöberg
Nils Asklund, sjöman

Visa alla medverkande

Om filmen

Ingrid Bergman hyllades för sin insats i Juninatten, som blev hennes sista film i Sverige före den internationella karriären. Filmen var en av flera som 1940 tog svensk film...

Visa hela texten

Handling

Den unga Kerstin Nordbäck har plats på ett apotek i en svensk landsortsstad. Hon lever helt ensam tills hon träffar en arbetslös sjöman, Nils Asklund. Han är den första människan som...

Visa hela handlingen

Press

De stockholmska filmrecensenterna överbjöd varandra i lovord om Ingrid Bergman i den kvinnliga huvudrollen: "Juninatten är en stor personlig succès för Ingrid Bergman, kanske den allra...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Ingrid Bergman hyllades för sin insats i Juninatten, som blev hennes sista film i Sverige före den internationella karriären. Filmen var en av flera som 1940 tog svensk film in en ny period av kvalitet och allvar.

Den unga Kerstin Nordgren lever ensam i en svensk småstad. Hon träffar en arbetslös sjöman och de blir ett par. Vartefter blir deras olikheter dock för uppenbara och Kerstin vill bryta relationen. Det resulterar i ett upprört bråk som slutar med skottlossning. Det hela uppmärksammas i pressen och Kerstin presenteras som ”den skadeskjutna svanen”. Hon flyr den lilla orten, flyttar till Stockholm och byter sitt namn till Sara Nordanå. Men det är inte lätt att skaka av sig det förflutna. 

1940 var en vändpunkt för den svenska filmen. 1930-talet hade kryllat av pilsnerfilmer och andra lättsamheter. I och med andra världskriget ville man inte längre bara underhållas av kultur- och nöjesutbudet, man hade också behov av reflektion och allvar. Och 1940 kom ett flertal filmer som skilde sig markant från 1930-talets merpart. Främmande hamn av Hampe Faustman är den film som oftast lyfts fram i detta sammahang men Juninatten och flera andra filmer stod också för ett nytt allvarsammare innehåll, och man såg en högre kvalitet inta den svenska filmkonsten.
 
Juninatten blev den sista filmen Ingrid Bergman medverkade i Sverige innan hennes internationella karriär tog fart. Året innan hade hon spelat mot Leslie Howard i en amerikansk remake av Gustaf Molanders Intermezzo från 1936, då Bergman också hade spelat huvudrollen. 1942 tog sen Bergman världen med storm när hon fick en av huvudrollerna i Casablanca. Hon gjorde sedan ingen mer roll i Sverige förrän 1967, då hon medverkade i Gustaf Molanders avsnitt i episod-filmen Stimulantia.

Regissören Per Lindberg fick inte så mycket beröm för Juninatten. Flertalet brister noterades av kritikerna. Bland annat saknade man den sensuella laddning som fanns i filmens förlaga, Tora Nordström-Bonniers debutroman med samma titel från 1933, som var en stor succé. Romanen har en erotisk öppenhet och även lesbiska undertoner, vilket man inte riktigt vågade föra över till filmversionen.

 Men filmen gick hem hos publiken och Ingrid Bergman hyllades för sin insats. I Dagens Nyheter skrev man att ”Juninatten är en stor personlig succès för Ingrid Bergman, kanske den allra största hon någonsin vunnit i svensk film. (-) Hon har aldrig varit så samlad, så intensiv, så på samma gång tekniskt säker och intuitiv i sin känsla.” Och i SocialDemokraten tyckte en recensent att hon förde in ”något av feberpuls i berättelsen”. 

I dag kan man notera att filmen är en av Per Lindbergs främsta och den har kvaliteter utöver Bergmans insats. Lindberg hade både som teaterman och filmregissör en ambition att skapa folkteater – teater och film måste också finnas till för och skildra arbetarpubliken. Och för att det skulle bli mer trovärdigt flyttade han ut kameran till de verkliga miljöerna. Utöver det sociala fokuset hade Lindberg även en expressionist sida. Han älskade att experimentera med ljus och skuggeffekter, liksom närbilder. I Juninatten smälter hans olika sidor samman på ett lyckligt sätt: fotot, arbetarklassen, de verkliga miljöerna och i centrum – Ingrid Bergman.

Lova Hagerfors (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Ingrid Bergman Kerstin Norbäck, kallar sig senare Sara Nordanå
Marianne Löfgren Åsa, sjuksköterska
Lill-Tollie Zellman Jane Jacobs, modeexpert
Marianne Aminoff Nickan Dahlin, telefonist på Dagsnyheterna
Olof Widgren Stefan von Bremen, underläkare
Gunnar Sjöberg Nils Asklund, sjöman
Gabriel Alw professor Tillberg, överläkare
Olof Winnerstrand "greven"
Sigurd Wallén Johansson-Eldh, kallad "Röken", chefredaktör på Dagsnyheterna
Hasse Ekman Willy Wilson, journalist på Dagsnyheterna
Maritta Marke Miss Vanja, journalist på Dagsnyheterna
Gudrun Brost fru Nilsson, telefonist på Dagsnyheterna
John Botvid "Gurkan", pressfotograf
Karin Swanström fru Cronsiöö
Carl Ström doktor Berggren, läkare på lasarettet i Sundsvall
- Ej krediterade:
Charley Paterson domaren
Ernst Brunman stadsfiskalen
Alf Kjellin underläkare
Karin Nordgren sjuksköterska utanför operationssalen
David Erikson journalist
Mona Geijer-Falkner Nils Asklunds hyresvärdinna, skomakarfru
Richard Lund journalist
Kerstin Ekwall Nickans rumskamrat
Gunnar Björnstrand journalist
Jean Claesson stadsfiskalens biträde
Erik Forslund patient hos doktor von Bremen
Nils Dahlgren bokhandelsbiträde på NK
Werner Ohlson en väntande patient
Ivar Wahlgren journalist
Nils Jacobsson "grevens" chaufför
Margareta Malmgren operationssköterska
Tom Olsson Svenne, ung patient
Allan Linder skomakarfruns son
Wilma Malmlöf åhörare i rättssalen
Hjördis Gille åhörare i rättssalen
Gunnar Almqvist åhörare i rättssalen
Astrid Svedman åhörare i rättssalen
Hugo Bolander journalist
Nils Whiten rockvaktmästare
Anna-Stina Wåglund en mor med ett litet barn på armen på sjukhuset
Albert Johansson nämndeman
Millan Bolander polisyster i rätten
- Ej identifierade:
Sol-Britt Agerup
Britta Larsson
Sven Göran Alw
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Nina Scenna mannekäng
Marianne Lenard mannekäng
Mimi Pollak grevinnan Ribba
Douglas Håge en man
Carl Deurell en man
Viran Rydkvist en fru

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1940
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Den unga Kerstin Nordbäck har plats på ett apotek i en svensk landsortsstad. Hon lever helt ensam tills hon träffar en arbetslös sjöman, Nils Asklund. Han är den första människan som visar henne vänlighet och värme och de inleder ett förhållande.

Men de två är alltför omaka och hon beslutar sig för att bryta med honom. Det blir en upprörd scen, där ett skott brinner av och skadar henne svårt.

Vid en uppmärksammad rättegång döms han till fängelse och hon får figurera i stockholmspressen som "Den skadskjutna svanen" i ett reportage av den helt skrupelfrie journalisten Willy Wilson.

När Kerstin tillfrisknat, lämnar hon staden och får plats på ett apotek i Stockholm. Samtidigt ändrar hon sitt namn till Sara Nordanå.

I Stockholm kommer hon i kontakt med tre flickor, sjuksköterskan Åsa, modeexperten Jane och Nickan, som sitter i telefonväxeln på den tidning, där Willy Wilson arbetar.

En kväll, när hon har jourtjänst på apoteket, dyker den nu villkorligt frigivne Nils Asklund upp. Hon försöker vara lugn och stillsam, men skräcken gripen henne likväl oemotståndligt. Hon ringer till Åsa om hjälp.

Så träffar hon Åsas hemlige fästman underläkaren Stefan von Bremen, och det uppstår på ömse håll kärlek vid första ögonkastet.

Det blir en smärtsam uppgörelse för dem bägge med Åsa, som båda nu svikit. Men när den väl är över, far Stefan och Sara tillsammans ut i världen.

Censur / granskning

Censurnummer 61320
Datum 1940-02-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2440 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2415 meter. Kopiornas aktlängder: 585-565-492-562-211 = 2415 meter - 88 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2415 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De stockholmska filmrecensenterna överbjöd varandra i lovord om Ingrid Bergman i den kvinnliga huvudrollen: "Juninatten är en stor personlig succès för Ingrid Bergman, kanske den allra största hon någonsin vunnit i svensk film. (-) Hon har aldrig varit så samlad, så intensiv, så på samma gång tekniskt säker och intuitiv i sin känsla." (O R-t i DN)

"Ingrid Bergman är len, mjuk och sval som en öm kvinnohand på feberhet kind, och när det brinner i hjärtat på henne eller hettar till i själen, för hon också in något av feberpuls i berättelsen. Rösten är musikaliskt vacker, ömsom mild som västan, ömsom het som ökenvinden eller häftig som vårstormen. Må vi skicka henne en hälsning över havet och be henne komma hem igen med frisk aptit på flera sådana filmroller!" (Nils Edgren i SocD)

Filmens manuskript fick däremot mera syrlig kritik. Framför allt fäste man sig vid att romanens styrka och intensiva atmosfär av Stockholm en ljus natt i juni helt saknades. "Atmosfären är visserligen erotiskt laddad emellanåt men tar aldrig in junivind och syrendoft" (Lill i SvD).

I konsekvens härmed fick också regissören Per Lindberg ett ofta ganska svalt beröm, även om man gärna framhöll filmens livfullhet, dramatiska uppbyggnad och underhållande karaktär.

Som ett kuriosum kan antecknas att chefredaktören för tidningen med sensationsreportern "Röken", spelad av Sigurd Wallén, hade anlagt en Per Lindbergsmask. Men det gillade inte O R-t i DN: "Hans redaktör 'Röken' var en teatergubbe från 'Röda rummet' och 'Rödluvans' tider."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen byggde på författarinnan Tora Nordström-Bonniers debutroman med samma titel, skriven hösten 1932 och publicerad 1933. Boken blev på sin tid en stor publiksuccé och snart förelåg intresse för att filma den. SF inköpte filmrätten i november 1935 och det avsågs därvid att författarinnan skulle biträda vid utarbetandet av filmmanuskriptet, som uppdrogs åt den på Filmstaden som lektör-journalist-scriptgirl anställda Ragnhild Prim. Detta manuskript lades emellertid på is, och man återvände till romanen och dess grundidé.

Gunnar Tannefors skrev en synopsis, som SF inköpte 1937. Denna bearbetades sedan av Torsten Lundqvist, men torde inte ha använts av filmens manuskriptförfattare Ragnar Hyltén-Cavallius, när han i juni 1939 utarbetade sitt manuskript.

En avsevärd nackdel vid filmens inspelning var att denna ej kunde ske just i juni. O R-t i DN skriver också att det i filmen "mera verkar augusti än juni". I själva verket var det oktober.

Inspelningen startade strax efter mitten av oktober och pågick t o m första veckan i december 1939. Därför har filmen också så få exteriörbilder.

Även i ett annat avseende blev filmen kritiserad, först av dagstidningarnas recensenter, sedan i vidare utsträckning i översiktsartiklar. Lill skrev i SvD att romanens handling återberättades i filmen "med en viss, i alla avseenden välmotiverad inskränkning." Filmson i AB skrev att man vid inspelningen "med hänsyn till censuren och den goda smaken måst göra en del uteslutningar". Till dessa uteslutningar hörde den psykologiskt mest centrala scenen i hela berättelsen: Stefans och Saras möte i juninatten, den scen som gett romanen dess namn och dess "farliga" profil. Det var med andra ord de öppet skildrade, erotiska inslagen i berättelsen, som hur väsentliga de än var för det psykologiska mönstret och därmed nödvändiga för helheten, fått stryka på foten.

Romanen har olika inslag av både halvgångna och öppet livsbejakande, erotiska scener, som vi i dag inte tycker är så märkvärdiga, men som den gången ansågs alltför djärva och frigjorda för att kunna gestaltas i film. Förutom en klart uttalad sympati för abort hade den vissa lesbiska övertoner och några lätt antydda antisemitiska inslag i form av "tanklösa" sidorepliker. Den var alltså den gången som helhet "hett filmstoff".

Förlaga

Originaltitel Juninatten (Roman)
Författare Tora Nordström-Bonnier


Inspelning

1939-10-18 1939-12-05
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Kungsträdgården Stockholm Sverige
Apoteket Svanen vid Stureplan Stockholm Sverige (m.fl. Stockholmsmiljöer)

Visningar

Sverigepremiär 1940-04-03 Röda Kvarn Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1989-07-15 TV2 Sverige 85 min
1993-06-08 TV2 Sverige 85 min
1997-06-03 SVT2 Sverige 85 min
2001-06-05 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1940-04-03 Röda Kvarn Stockholm Sverige 88 min
Cinemateksvisning Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Für Elise, pianobagatell, a-moll
Kompositör Ludwig van Beethoven (1810)
Instrumentalist Olof Widgren (flöjt - dubbad av ?)
Framförs av Olof Widgren (visslar)


Originaltitel Jag vet ett litet hotell
Kompositör Jules Sylvain (1939)
Textförfattare Jokern (1939)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör (studenter)


Ämnesord

Apotek
Arbetslöshet
Jourtjänst
Junikväll
Rättegångar
Sjukhus
Sjöman
Stockholm Kungsträdgården
Stockholm/Apoteket Svanen
Vådaskott

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2432


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gunnar Håkansson


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel JUNINATTEN


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel AMANTA LEGITIMA


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Juninatten.
Omfång 29 s. + 1 s. produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Juninatten. (Night in June).
Omfång 37 s. + 1 s. produktionsuppgifter.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Juninatten.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Juninatten.
Omfång 150 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Juninatten.
Omfång 157 s. Rollista, miljölista mm (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Juninatten. Efter en roman av Tora Nordström-Bonnier. Filmmanus av Ragnar Hyltén-Cavallius.
Omfång 38 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Juninacht. Nach dem roman von Tora Nordström-Bonnier. Filmmanuskript von Ragnar Hyltén-Cavallius.
Omfång 38 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Juninatten. Efter en roman av Tora Nordström-Bonnier. Filmmanus av Ragnar Hyltén-Cavallius.
Omfång 29 s. + 1 s. rollista och produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel One magical night.
Omfång 37 s. + 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Juninatten. Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Juninatten. Trailer.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Juninatten. Censurbeskrivning.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Juninacht.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Juninatten.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Illusion.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel A night in june.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Illusion.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Juninacht.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Juninatten. Filmmanuskript efter Tora Nordström-Bonniers roman. Av Ragnar Hyltén-Cavallius.
Omfång 130 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?