Grundfakta

Media (51 st)

Originaltitel Vi Masthuggspojkar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1940-09-23

Medverkande

Åke Söderblom
Karl Svensson

Emy Hagman
Ada Pettersson

Gaby Stenberg
Elsa Frisk

Ludde Gentzel
Ludvig, "Ludde"

Visa alla medverkande

Handling

Karl är förlovad med Ada och i kretsen kring dem förekommer Gustaf, Elsa, Ludde, och Viktor. Gustaf är sjöman och kär i Elsa. Han är för hennes skull beredd att stanna på landbacken....

Visa hela handlingen

Press

Vi Masthuggspojkar fick av naturliga skäl sin urpremiär i Göteborg, där man bespetsat sig på att för första gången efter Boman på utställningen (1923) få en genuin Göteborgsfilm. I...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Åke Söderblom Karl Svensson
Emy Hagman Ada Pettersson
Lasse Dahlquist Gustaf
Gaby Stenberg Elsa Frisk
Ludde Gentzel Ludvig, "Ludde"
Benkt-Åke Benktsson Viktor
Bror Bügler Smith, direktör för AB Orientmattor
Georg Årlin Pelle Norman
Hillevi Stenhammar Hillevi
Erik Källquist Vilgot
Elsa Ebbesen-Thornblad fru Norman, Pelles mamma
Lillie Wästfeldt Gustafs mamma
Ulla Andreasson Peggy, Elsas brorsdotter
Gerda Landgren kontorsfröken på AB Orientmattor
John Botvid boråsaren i fotbollspubliken
Ingrid Foght kontoristen med bud om telefon
Wera Lindby flickan i skjutståndet
- Ej krediterade:
Wiktor "Kulörten" Andersson fotbollsentusiasten som hejar på Landala
Johan Fredrik Mellkvist Herbert, Luddes medhjälpare
Helge Karlsson en man vid skjutståndet
Ann-Margret Bergendahl servitris på uteserveringen
Herman Lantz man i fotbollspubliken
Robert Ryberg man i fotbollspubliken som leder hejakör
Göthe Andersson stockholmaren i fotbollspubliken
Manetta Ryberg dam i fotbollspubliken som frågar hur ofta någon blir ihjälsparkad
Tryggve Jerneman man i fotbollspubliken
Gunnar Almqvist en vithårig man i fotbollsstadions läktarkorridor
Helge Andersson en man i fotbollsstations läktarkorridor
Uno Larsson en nyfiken man utanför fotbollsstadion
Carl Ericson officer på örlogsstationen
Isa Palmgren flicka vid skjutståndet

Bolag

Handling

Karl är förlovad med Ada och i kretsen kring dem förekommer Gustaf, Elsa, Ludde, och Viktor. Gustaf är sjöman och kär i Elsa. Han är för hennes skull beredd att stanna på landbacken.

Men när Ada och Elsa tillfälligt sällskapar med den vidlyftige direktör Smith, blir det en allvarlig fnurra på tråden och t o m en brytning mellan Gustaf och Elsa.

Karl lyckas till sist förena dem och då avslöjas att den fine direktör Smith i själva verket är en skum figur, som bedriver handelsspionage i Göteborgs hamn.

Smith lyckas fly men med hjälp av flottans snabba motortorpedbåtar sätter hamnpolisen efter honom och är nära att få honom fast. Då går han rättvisan i förväg.

Censur / granskning

Censurnummer 61829
Datum 1972
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2085 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 61829
Datum 1949
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2085 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 61829
Datum 1940-09-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2085 meter
Kommentar Aktlängder: 560-565-560-400 = 2085 m. Aktlängder: 560, 565, 560, 400.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2085 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Vi Masthuggspojkar fick av naturliga skäl sin urpremiär i Göteborg, där man bespetsat sig på att för första gången efter Boman på utställningen (1923) få en genuin Göteborgsfilm. I den filmen hade Kålle och Ada varit med i gestalt av Robert Boman och Elsa Adenius. Nu skulle de populära figurerna äntligen återkomma. Men mottagandet blev inte så över sig entusiastiskt. Bartolo uttryckte det i GHT så här: "Kanske är det delvis krigets skull att denna lilla burleska filmhistoria om ett par masthuggspojkars flickebarnsbekymmer och glädjeämnen aldrig blev det filmepos om Göteborg, som vi kanske i hemlighet gått och väntat på lite var: staden Göteborg borde självfallet fått spela en huvudroll i sagospelet, men staden får knappast vara med annat än i några stänk och flikar. Det sammanhänger givetvis med den vittberömda samhällsandan, verksamheten och tystnaden. Devisen är kanske nyttig och nödvändig, konstnärligt befruktande kan den inte gärna bli, inte för en man bakom filmkameran, och allraminst om denna kamera skall fånga och levandegöra Göteborg i helg och söcken. Filmen verkar -- all den strålande livs- och spelglädjen till trots -- vingklippt. Det är ingen rymd över vare sig Kålle, Ada eller masthuggsbergen, och den härliga hamnen tittar då och då fram endast i små censurerade bitar, som inga främmande makter kunna vägledas av. (-)

Nu har det blivit en film i det lilla formatet, 'lustspel med äventyrsanlag'. Äventyret är inte så illa tänkt, en handelsspion i Göteborg avslöjas och förföljes och omkommer ömkligen. Det är utan tvivel filmens höjdpunkt, så länge de metrarna vevas, vilar det en lyrisk beredskapsstämning över Kålle för att inte tala om trolske ölutköraren Ludvig: hans galopp med ölvagnen utefter Karl Johansgatan och ner till hamnen med Prippens öl exploderande akterut likt ett sannskyldigt luftvärnsbatteri, det är en av de scener som komma att leva kvar, långt sedan de övriga förbleknat och dött. Annars är det ont om riktiga fullträffar i denna film. (-) Tidpunkten var illa vald för denna inspelning, det är kanske den huvudsakliga anmärkningen man måste göra mot denna göteborgsfilm, manuskriptet är nog också en aning tunt -- men kvar står spelglädje, som inte skådas varje dag i en svensk film eller i en film överhuvudtaget. Här ha göteborgare spelat på sin mammas -- låt vara hemligstämplade -- gata, det märks sanneligen, och främst i skaran tronar Ludde Gentzel med sin ölkusk. Han är strålande i all sin glada vishet. Men inte heller Åke Söderblom och Emy Hagman som Kålle och Ada gjorde någon vemodig i biosalongen. Premiärpubliken var med på noterna, den ena applådåskan avlöste den andra, och blir fortsättningen thesso lik, kommer Vi Masthuggspojkar att slå längdrekord i Göteborg.

Och så fortsätta vi väl och vänta på filmen som komma skall: filmen om Göteborg."

Recensenterna i Stockholm tog genomgående vänligt emot denna film från Göteborg, även om alla var ense om att det var en mycket tunn anrättning.

Movie kallade den i StT "en trivsam och småtrevlig historia från Masthugget (-). Där finns Kålle och Ada livslevande i Åke Söderbloms och Emy Hagmans personer."

Nils Edgren kallar i SocD filmen för en "ändå mycket sympatisk underhållning, som tjusar med sina vackra bilder", medan Axon i NDA skriver att "själva storyn är i enklaste laget", "en bagatellartad historia om Karl, Ada, Gustav, Elsa, Ludde och Victor".

Medan Filmson i AB kallar filmen "vitsfrisk", är O R-t i DN mera reserverad: "Kanske skulle man önskat att roligheterna blivit mera strongt utformade och att dialogen undvikit en del genant gamla nummer ur Svenskt Skämtlynne, men underhållningen serverades så älskvärt och anspråkslöst avväpnande att man gärna översåg med den bristande originaliteten."

Nils Edgren i SocD: "Åke Söderblom, Emy Hagman, Lasse Dahlquist och Ludde Gentzel svara naturligtvis med brio för de äktgöteborgska tonfallen och det glada västkusthumöret. För Söderbloms del gäller det ett nytt och säkert grepp om publiken och för Lasse Dahlquist ett genombrott också som filmaktör."

Filmen får även beröm av flera recensenter för sin atmosfär och genuina göteborgsstämning. Lill skriver i SvD: "Det är lätt att säga vad som är bra och roligt i filmen: den genuina göteborgstonen, det slagfärdiga humöret, den rappa och målande miljöskildringen, farten och en påfallande bra och vacker fotografering. Det står saltvatten och friska vindar kring upptågen, hamnen lever i lyftkranar, vinschar och tåg, i spända segel och skrov vid skrov."

Det sistnämnda får debuterande långfilmsregissören Nils Jerring ta åt sig och O R-t påminner i DN om att Jerring kommer från journal- och kortfilmen: "Hans första långfilm har sina svagheter, inte minst därigenom att regissören många gånger är mera intresserad för miljön än för själva spelscenerna; kortfilmsreportaget i filmen är det fullödigaste".

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades in under maj, juni och första hälften av juli med en väsentlig del som exteriörer i Göteborg.

Nils Jerring (1903-1966), som i många år troget tjänat SF som regissör för kort- och beställningsfilmer, debuterade med Vi Masthuggspojkar som långfilmsregissör. Han skulle under de närmast följande åren regissera ytterligare fem långfilmer, samtliga för SF. Sedan återgick han till kort- och journalfilmen.

Även om Vi Masthuggspojkar inte officiellt var en samproduktion mellan SF och Svea Film bör den nog uppfattas så. Det var SF som i februari 1939 köpt den ursprungliga idén till filmen av Ivar Johansson och Lasse Dahlquist och därvid uppdragit åt Ivar Johansson att utarbeta manuskriptet. Per G Holmgren, sedermera regiassistent vid inspelningen, hade ungefär samtidigt sålt en synopsis till en göteborgsfilm till Svea Film och syftet med samproduktionen mellan SF och Svea Film torde ha varit att förhindra att två göteborgsfilmer kom ut mer eller mindre samtidigt.

Inspelning

1940-05-01 1940-07-16
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Hamnen Göteborg Sverige
Masthugget Göteborg Sverige
Kustens varv Göteborg Sverige
Långedrag Göteborg Sverige
Götaplatsen Göteborg Sverige
Liseberg Göteborg Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1940-10-07 Spegeln Stockholm Sverige 76 min
Sverigepremiär 1940-09-23 Kaparen Göteborg Sverige 76 min
1940-09-23 Victoria Göteborg Sverige 76 min
TV-visning 1985-12-25 TV2 Sverige 73 min
1991-02-26 TV2 Sverige 73 min
1997-09-11 SVT1 Sverige 73 min
2001-06-19 SVT1 Sverige 73 min
Urpremiär 1940-09-23 Kaparen Göteborg Sverige 76 min
1940-09-23 Victoria Göteborg Sverige 76 min

Musikstycken

Originaltitel Mr. Mac MacGormac
Kompositör Lasse Dahlquist (1940)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1940)
Sångare Lasse Dahlquist (repris)
Åke Söderblom (repris)
Ludde Gentzel (repris)
Benkt-Åke Benktsson (repris)
Framförs av Åke Söderblom (visslas)
Lasse Dahlquist (andra repris - visslas)


Originaltitel Slack i focken
Kompositör Hilding Ahrborn
Textförfattare Åke Söderblom
Sångare Ludde Gentzel
Lasse Dahlquist
Emy Hagman
Åke Söderblom
Gaby Stenberg
Benkt-Åke Benktsson


Originaltitel Valse Intermezzo
Kompositör Gunnar Johansson (1940)


Originaltitel Swing Mr. Charlie
Kompositör Harry Brooks
J. Russel Robinson
Irving Taylor


Originaltitel I'm in Love With a Brand
Kompositör Lou Handman


Originaltitel Jo jo mensann, de' vet la jag
Kompositör Lasse Dahlquist
Textförfattare Lasse Dahlquist
Sångare Lasse Dahlquist
Hillevi Stenhammar
Åke Söderblom
Instrumentalist Hillevi Stenhammar (gitarr)


Originaltitel Älvsborgsvisan
Textförfattare August Wilhelm Thorsson (1883)
Sångare Åke Söderblom
Emy Hagman


Originaltitel I beredskapstjänst
Kompositör Gunnar Johansson


Ämnesord

Beredskap
DK Komedi
DK Kärlek
Direktörer
Fotbollsmatch
Göteborg/Fiskeauktion
Göteborg/Hamnen
Göteborg/Kustens varv
Göteborg/Liseberg
Göteborg/Långedrag
Göteborg/Masthugget
Göteborg/Trädgårdsföreningen
Göteborgsvitsar
Hamnpolis
Kålle och Ada
Motortorpedbåt
Spion

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2074


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2066


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2074


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ewes tryckeri AB
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 154 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kalle och Ada av Ivar Johansson.
Omfång 133 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Inledningstexter.
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?