Grundfakta

Media (54 st)

Originaltitel Alle man på post
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1940-11-06

Medverkande

Aino Taube
Greta Eriksson, lotta

Elof Ahrle
1740 "Kurre" Karlsson, beredskapsman

Anders Henrikson
löjtnant Bertil Eriksson, Gretas man

Arnold Sjöstrand
major Arvid Eng

Nils Ekman
ingenjör Lennart Eriksson, Bertils bror, spion

Åke Grönberg
konstpale "Knubben" Landgren, beredskapsman

Visa alla medverkande

Handling

Kurre, "ekenskis", en enkel man ur folket, blir inkallad till militär beredskapstjänstgöring vid ett luftvärnsförband i havsbandet och förvandlad till 1740 Karlsson. Han gillar inte alls...

Visa hela handlingen

Press

Filmen togs mycket väl emot av stockholmstidningarnas recensenter. Bäst sammanfattade O R-t i DN mottagandet: "De svenska militärfilmerna ha för det mesta varit ett ganska ledsamt kapitel....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Dialog
Synopsis
Inspicient
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Aino Taube Greta Eriksson, lotta
Elof Ahrle 1740 "Kurre" Karlsson, beredskapsman
Anders Henrikson löjtnant Bertil Eriksson, Gretas man
Arnold Sjöstrand major Arvid Eng
Nils Ekman ingenjör Lennart Eriksson, Bertils bror, spion
Åke Grönberg konstpale "Knubben" Landgren, beredskapsman
Carl-Gunnar Wingård 385 "Dirken" Adelryd, beredskapsman
Karl Kinch 386 "Kandis" Hansson, beredskapsman
Ivar Kåge överste Nylén
Ragnar Widestedt major Lundblad
John Elfström "Lantis" Svensson, beredskapsman
Åke Uppström "Plåtis", beredskapsman
Tord Stål kapten Santesson
Inga-Bodil Vetterlund "Knubben" Landgrens fru
- Ej krediterade:
Sven Bertil Norberg löjtnant Carlesson
Johan Falck löjtnant Nilsson från nöjesdetaljen
Hugo Björne militärprästen
Oscar Heurlin portiern på Stadshotellet
Stig Johanson beredskapsman
Nils Kihlberg officer
Gunnar Björnstrand militärläkaren vid blodgrupperingen
Ruth Weijden kvinnan med hunden i hotellets skyddsrum
Frithiof Bjärne poliskonstapeln
Hartwig Fock tidningsförsäljaren
Carl Andersson hotellvaktmästare
Folke Algotsson hotellvaktmästare
Astrid Bodin kvinna i hotellets skyddsrum
Gustaf Hedberg löjtnanten som Knubben stöter ihop med
John Sandling beredskapsman
Hilmer Peters beredskapsman
Ann-Margret Bergendahl kvinna i skyddsrummet
Lisa Wirström kokerska i skyddsrummet

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1940
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Kurre, "ekenskis", en enkel man ur folket, blir inkallad till militär beredskapstjänstgöring vid ett luftvärnsförband i havsbandet och förvandlad till 1740 Karlsson. Han gillar inte alls det militära utan försöker hitta på ett sätt att slippa undan. För den skull stjäl han en plånbok. I den hittar han emellertid ett papper som tyder på att en spion är i farten för att stjäla vissa hemligheter om vapenfabriken Granfors.

Kurre börjar tänka om, påverkad av kamraterna i förläggningen. Han går till sin närmaste chef, löjtnant Bertil Eriksson, och talar om vad han upptäckt. Eriksson, som lever i ett olyckligt äktenskap, är samtidigt inblandad i ett triangeldrama, där hans hustru och major Arvid Eng är de två andra.

Eriksson fullföljer undersökningen av spionaffären och uppdagar att spionen ifråga är hans egen bror, ingenjören Lennart Eriksson.

Han anordnar då en nattlig bilfärd med sin bror och därvid styr han bilen över en brant, så att bägge omkommer.

Som ram kring detta skildras den militära beredskapens vardag med kränkningar av neutraliteten, skarpa skott, störtande flygplan och vapenlastade fartyg, som blir torpederade utanför kusten. Kurre blir samtidigt helt omvänd till den rätta medborgarandan i oros- och allvarstider.

Censur / granskning

Censurnummer 62048
Datum 1940-11-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2060 meter
Kommentar Aktlängder: 525-495-520-520 = 2060 m. Aktlängder: 525, 495, 520, 520.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2060 meter
Längd i minuter 75 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen togs mycket väl emot av stockholmstidningarnas recensenter. Bäst sammanfattade O R-t i DN mottagandet: "De svenska militärfilmerna ha för det mesta varit ett ganska ledsamt kapitel. (-) För första gången kommer här en svensk militärfilm som både har hållning och gott humör och som är helt fri från fadäser." Filmen har, fortsätter O R-t, "fångat något av vår neutralitetsvakts vardag, som knappast någon av de inhemska militära spelfilmer vi hittills haft tillfälle att se. Dess miljöskildring har, frånsett några lätt patenterade tonfall här och var, en äkthet som vi inte äro bortskämda med i genren."

Larz (StT): "Detta är film 'Modell 40'. Den stramaste beredskapsfilm vi haft. Den har nämligen lyckats bli både dramatisk och trovärdig samtidigt." "Denna kärnfullt korthuggna svenska film", fortsätter Larz, "handlar om beredskapsmännen i ett luftvärnsbatteri invid en stor fabrik, på den tid då det drog ihop sig som värst, och då man mindre än någonsin visste om ett flyglarm var övning eller allvar. Mot den bakgrunden utspelas en både spännande, rolig och ändå värdig berättelse, s o m m y c k e t v ä l k u n d e h a i n t r ä f f a t. Den ges med ett stramt grepp kring handlingen, och med rappt, vitalt bildspråk."

Roderick i SvD: "Svensk film hade länge märkvärdigt och genant svårt för att skildra försvarets folk naturligt och korrekt. Den enda synpunkt som anlades var brackans förlegat flabbiga. Den enda militärfilm man tycktes vilja kosta på sig var beväringsfarsen, där officerare och meniga konsekvent figurerade som Strixkarikatyrer. (-) Men det var nu ingalunda humorn och humöret kritiken riktade sig mot utan den anda av hållningslöshet och den urspårade komik, som gjorde sig bred i den svenska militärfilmen. Man förvånade sig också uppriktigt över att inte svenska filmförfattare kunde komma på den näraliggande idén att skriva en dramatisk spelfilm om och kring försvarets män." Men denna nya film, fortsätter Roderick, är "en film om samhällsanda, vaksamhet och tystnad, en film fylld av manlig pliktkänsla, oskrymtad käckhet och kamratligt, gott lynne. Handlingen utspelar sig till stor del vid ett luftvärnsbatteri och det nojsas friskt bland mannarna. 'Beväringskomik' finns det även här, utan försköning men också utan grovheter. (-) Alle man på post utgör ett glädjande bevis på den nya andan i svensk film."

Pen i Ny Dag menar att Alle man på post fick ett oförtjänt gott mottagande just i sin egenskap av beredskapsfilm och fortsätter: "...man fick intrycket att manuskriptet skrivits av radiomajoren Eriksson (-). Det var nämligen den erikssonska "nymilitarismen" som gjorde sig bred i anrättningen -- även om en och annan inkallad knorrade en smula någon enstaka gång, så var alla som en man i uppfattningen, att nu hade de verkligen något att försvara. (-) Vi misstänker att Alle man på post blir lite hårdsmält även för den som är villig att acceptera dess Major-Eriksson-mentalitet."

Anders Henrikson var inte bara regissör för filmen. Han gestaltade även en av filmens viktigaste personer, en officer av en typ som aldrig tidigare torde ha förekommit inom svensk film: "en intellektuellt betonad officerstyp av modernt snitt". (Roderick i SvD)

O R-t i DN berömmer också Henrikson som "den sammanbitne, ödesmärkte löjtnanten" och i StT skriver Larz att han gör "en finetsad studie av sin tragiske officer, märkt av olyckor både i äktenskap och yrke".

I centrum för grabbarna på luckan och beredskapstjänstens vardag står dock Elof Ahrle med sin oöverträffade replik. Men han får dela berömmet med Åke Grönberg, tidigare inte alltid uppmärksammad efter förtjänst. SocD (Edg): "De ha bägge fått idealroller som ett par grabbar på post. Ahrle är en figur som i början inte trivs över hövan i 'lumpen', men innan han är färdig har han kommit underfund med en hel del, och när det gäller, är han den förste att med ett glatt mod fullgöra sina plikter. Han är alldeles särskilt bra i repliken den här gången och noterar fullträff på fullträff i sin karakterisering av lägrets rolighetsminister. Det kändes som en befrielse att se honom i en verklig uppgift och att han klarar den så bra. Nästan på samma sätt är det med Åke Grönberg, en skådespelare med något av Ahrles och Fridolf Rhudins naturlighet i sin aktion och diktion, en frisk och sund och god och glad pojke."

Kommentar Svensk filmografi

Alle man på post var den film, som definitivt bröt med den traditionella svenska militärfarsen och dess välkända mönster. Kanske hade redan Kadettkamrater (1939/28), som haft premiär i december 1939, gett en föraning om vad som var att vänta, men de bägge filmer våren 1940, som hämtat motiv från militärlivet, Kronans käcka gossar (1940/3) och Hjältar i gult och blått (1940/7), hade varken försökt eller lyckats bryta det konventionella mönstret.

Vid inspelningen av filmen, som skedde under sommaren 1940, medverkade representanter för Försvarsstabens film- och förströelsedetaljer aktivt för att få händelseförlopp och lokalfärg så riktiga som möjligt.

På ett bevarat exemplar av filmens manuskript står "med rättelser av Iseborg". Härmed åsyftas Harry Iseborg, som fr o m 1941 sporadiskt dyker upp som författare och/eller medförfattare till filmmanuskript i den allra populäraste genren. Hans medverkan vid manuskriptet torde ha gällt Elof Ahrles repliker, "ekenskisens" typiska jargong, där revy- och schlagerförfattaren Harry Iseborg dokumenterat sitt kunnande i olika sammanhang.

Inspelning

(sommaren) 1940 1940
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1940-11-06 Aveny Stockholm Sverige 75 min
1940-11-06 Lorry Stockholm Sverige 75 min
TV-visning 1972-10-14 TV2 Sverige 72 min
1991-10-27 TV3 Sverige 72 min
2004-04-26 TV4 Sverige 72 min
2004-05-30 TV4 Sverige 72 min
2004-06-19 TV4 Sverige 72 min
2004-07-30 TV4 Sverige 72 min
2005-03-27 TV4 Sverige 72 min
2005-07-25 TV4 Sverige 72 min
Urpremiär 1940-11-06 Aveny Stockholm Sverige 75 min
1940-11-06 Lorry Stockholm Sverige 75 min
TV-visning 2018-01-31 TV4 Film Sverige
2018-08-24 TV4 Film Sverige
2019-07-06 TV4 Film Sverige
2019-10-15 TV4 Guld Sverige
2019-11-12 TV4 Guld Sverige
2020-01-30 TV4 Guld Sverige
2020-03-05 TV4 Guld Sverige
2020-03-31 TV4 Guld Sverige
2020-04-12 TV4 Film Sverige
2020-05-08 TV4 Guld Sverige
2020-05-11 TV4 Film Sverige
2020-06-04 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Sjömanssång
Kompositör Sven Rüno


Originaltitel Sjömansvals
Kompositör Sven Rüno


Originaltitel Tonerna
Kompositör Carl Sjöberg (1892, publ. 1901)
Textförfattare Erik Gustaf Geijer (1834)
Sångare Carl-Gunnar Wingård


Originaltitel Alle man på post
Kompositör Gösta Wallenius (1940)
Textförfattare Nils Perne (1940)
Sångare Elof Ahrle
Karl Kinch
John Elfström
Åke Grönberg
Carl-Gunnar Wingård
Åke Uppström
kör


Ämnesord

Beredskap
Bilolyckor
Flygolycka
Luftvärnsförband
Militärtjänst
Neutralitetskränkning
Skjutning
Spioneri
Stockholm
Torpedering
Triangeldrama
Väddö
Äktenskapstrassel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2033


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2033


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Alle man på post. Filmscenario.
Omfång 161 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Alle man på post. Filmscenario.
Omfång 160 s. + 6 s. miljölista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?