Grundfakta

Media (44 st)

Originaltitel Romans
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1940-12-17

Medverkande

Peter Kreuder
Peter Kreuder

Sonja Wigert
Britta Bergman

Sture Lagerwall
ingenjör Thor Hjelm, godsägare

Åke Ohberg
Sten, Thors vän

Wera Lindby
Ann Jansson, Stens väninna

Stig Järrel
Robert Lundberg, Kreuders impressario

Visa alla medverkande

Handling

Verksamheten vid Stenbrofors järnbruk är nedlagd. Ägaren Tor Hjelm står på ruinens brant. Han har stora skulder till en föregiven vän, disponent Fredriksson, som i själva verket vill...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna i Stockholm var ense om att denna nya variation av "mannen av börd och kvinnan av folket" var "en snäll julberättelse, naiv och troskyldig" och "så blåögd att det vore synd...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör

Medverkande

Peter Kreuder Peter Kreuder
Sonja Wigert Britta Bergman
Sture Lagerwall ingenjör Thor Hjelm, godsägare
Åke Ohberg Sten, Thors vän
Wera Lindby Ann Jansson, Stens väninna
Stig Järrel Robert Lundberg, Kreuders impressario
Dagmar Ebbesen tant Carola
Olof Winnerstrand farfar
Fritiof Billquist disponent Fredriksson, styrelseordförande i Agrarbolaget AB
Ragnar Falck Ragnar Jonsson
Carl Ström verkmästaren
Georg Funkquist dammsugaragenten
Gideon Wahlberg Karlsson
Nils Ohlin arkitekt Blommer
- Ej krediterade:
Nils Johannisson reseledaren
Artur Rolén fjärdingsman
Knut Lambert Lundin, hotelluppassaren
Ruth Weijden Lova, kokerskan
Ernst Brunman Blom, handelsmannen
Oscar Ljung direktör på Agrarbolagets kontor
Gösta Grip chauffören rundtursbussen
Kerstin Bergvall husjungfrun
Julia Cæsar tanten på bussen
Julie Bernby disponent Fredrikssons sekreterare
Harald Emanuelsson drängen som hämtar Kreuders väskor
Gunnar Almqvist rundtursresenär
Albert Johansson rundtursresenär
Hans Björnbo rundtursresenär
Birger Åsander mannen som hoppar hopprep
Uno Larsson konsertbesökare
Otto Adelby gäst på förlovningsfesten
Göthe Andersson gäst på förlovningsfesten
Olle Janson gäst på förlovningsfesten
Kerstin Ekwall hotelluppasserska
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Willy Peters
Karin Lannby

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1940
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Verksamheten vid Stenbrofors järnbruk är nedlagd. Ägaren Tor Hjelm står på ruinens brant. Han har stora skulder till en föregiven vän, disponent Fredriksson, som i själva verket vill komma över bruket. Fredriksson erbjuder Tor Hjelm en uppgörelse.

Men Tor tvekar och tar en sista chans: på förslag av den unga trädgårdsmästarinnan Britta Bergman förvandlar han bruksherrgården till hotell. Tyvärr kommer det inga gäster.

Så en dag meddelas: filmstjärnan Greta Garbo väntas. Men det är Ann, en väninna till Tors kamrat Sten som klätt ut sig i basker, mörka glasögon och ulster, som dyker upp. Då kommer ett telefonsamtal från Stockholm att den kände kompositören Peter Kreuder jämte sin impressario är på väg dit.

Alla tror att det är ett nytt skämt och tar emot de nya gästerna därefter. Impressarion får ett ämbar kallt vatten över huvudet.

Nu ser allt ännu hopplösare ut för Tor. Då skriver han till sin rika arvtant Carola för att beveka henne att hjälpa honom. Samtidigt har en arbetare på bruket uppfunnit en ny harv, som kan bli en lönande tillverkning.

Tant Carola kommer och i en hast förvandlas hotellet tillbaka till bruksherrgård. Peter Kreuder presenteras som en tysk vän på tillfällig visit och när han leker vid pianot, säger tant Carola: Inte alls dåligt för en amatör! Men någon hjälp i den svåra situationen ger hon inte Tor.

Då får Britta en ny idé: Man skall ordna en stor konsert på Stenbrofors med Peter Kreuder. Konserten, som hålls i folkparken, blir en stor succé, och Tor har plötsligt pengar för att klara de aktuella ekonomiska svårigheterna.

Samtidigt har tant Carola tagit närmare reda på hur allt hänger samman och beslutat hjälpa Tor.

Tor och Britta har också funnit varandra och filmen avslutas med en stor förlovningsfest på Stenbrofors, där Peter Kreuder spelar upp till dans.

Censur / granskning

Censurnummer 62271
Datum 1940-12-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2315 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 560-410-525-375-445 = 2315 m - 85 minuter. Kopiornas längd efter utökning i akt 2, 4 och 5: 560-415-525-380-480 = 2360 m - 86 minuter. Aktlängder: 560, 410, 525, 375, 445.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2360 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna i Stockholm var ense om att denna nya variation av "mannen av börd och kvinnan av folket" var "en snäll julberättelse, naiv och troskyldig" och "så blåögd att det vore synd att ta den på allvar", som Nils Edgren skriver i SocD.

I NDA säger Tex om filmen att den är "så genuint svensk som man kan begära. En liten trivsam bagatell -- en filmvisa i svensk folkton. (-) Romans -- namnet verkar dock lite sökt -- är kanske ingen stor svensk film, men den är en trevlig och värmande liten sak, som kommer som på beställning så här till julen, då alla människor känna ett visst behov av att vara snälla och goda. Man känner trivsel både med miljö och folk." Tex slutar sin recension med att kalla filmen "en stillsam lovsång åt svenskhet, trohet och företag!samhet".

O R-t i DN: "En liten modern saga alltså. Genren är ömtålig, men den ligger utmärkt till för Tjernelds hela skaplynne, och Åke Ohbergs regi hade mycket lyckligt förverkligat manuskriptförfattarens intentioner. Kanske kunde man önskat att både manuskriptet och regin varit en smula fastare. Även det improvisatoriska måste vara grundligt genomtänkt när det gäller film. Det hela blev ibland en smula svävande och odeciderat. (-) Men väsentligare är dock att filmen så väl höll sin egen artistiska ton hela vägen och att den var så alltigenom vinnande och underhållande. Det är inte var dag man kan säga något sådant om en svensk film. Men här kunde man det verkligen. Romans är ingen s k storfilm, gör inte heller anspråk på att vara det -- gudskelov! -- men den har både charm, kultur och en underfundig humor, som blommar i ett helt pärlband av roande infall och lyckade turneringar av dialogen. Och musiken!"

Peter Kreuder, hans musik och insatser i filmen får många lovord. I AB skriver Filmson: "Ett är säkert: man kan inte överskatta Peter Kreuders, hans solisters och hans svenska orkesters insatser. Vad ett humoristiskt ackompanjemang betyder framgår exempelvis vid Lagerwalls och Ohbergs inspektionsrond i 'hotellet'. Men Kreuder har i sin mjuka musikbeledsagning och i sina konsertnummer, som enligt mästarens sunda principer alltid ha naturlig motivering, funnit ett äktsvenskt anslag."

Lill i SvD är också mycket förtjust över Åke Ohbergs debut som regissör: "Här få vi alltså tacksamt erkänna insatsen av en ny regissör, en man med öra och sinne för vad en hygglig svensk publik tål och tycker om. (-) Jag tror sällan en regissör debuterat under mera lovande auspicier än Åke Ohberg med den här filmen."

Skådespelarna, både i huvudrollerna och i de talrika birollerna, får genomgående mycket beröm. Lill skriver om Sture Lagerwall att han "för femtioelvte gången spelar komedi med en självklar blandning av ursprunglighet och virtuositet, av muntert gosselynne och amorös manlighet". Och Movie i StT fyller på: "Sture Lagerwall är fenomenal i konsten att göra mycket av det, som inte är särskilt mycket att göra av. Det visar han just i Romans. Bravo!"

Kommentar Svensk filmografi

Romans var Staffan Tjernelds första filmmanuskript men det blev knappast inledningen till någon karriär som filmförfattare. I fortsättningen skulle han endast sällan och sporadiskt medarbeta i film.

Samtidigt debuterade Åke Ohberg (1905--1975) som filmregissör. Han skulle redan nästan år komma igen i den sysslan och under 1940-talet totalt regissera 14 filmer, genomgående av mera seriös art än debutfilmen. Efter ytterligare fyra filmer i början av 1950-talet skulle han 1955 dra sig helt tillbaka både som regissör och skådespelare och kort därefter lämna Sverige.

Den tyske musikern och kapellmästaren Peter Kreuder (f 1905) var efter landsomfattande konsertturnéer vid denna tid mycket populär i Sverige. Han hade i Sverige tidigare gjort musik till kortfilmer men Romans var hans första svenska långfilm. Räknat från hans allra första långfilm, den tyska Kadetten (1931), var Romans den 34 långfilm, som han gjorde musiken till.

Filmen spelades in under september och oktober samt början av november 1940.

Inspelningen av Peter Kreuders konsert i Folkets Park ägde rum fredagen den 13 september 1940. Estraden var uppbyggd på Europa Films ateljéområde och publiken bestod uteslutande av statister, som efter filmkamerans placering oavbrutet flyttades om för att ge intrycket av en oöverskådlig folkmassa.

Filmen distribuerades i det av tyskarna ockuperade Tjeckoslovakien, där Peter Kreuder spelat för soldaterna, under de alternativa tyska och tjeckiska titlarna Romanze/Romance.

Inspelning

1940-09-03 1940-11-12
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Hässelby slott Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1940-12-17 Saga Stockholm Sverige 86 min
TV-visning 1988-07-17 Kanal 1 Sverige 81 min
1992-04-04 Kanal 1 Sverige 81 min
1995-04-04 TV2 Sverige 81 min
1998-04-21 SVT1 Sverige 81 min
Urpremiär 1940-12-17 Saga Stockholm Sverige 86 min

Musikstycken

Originaltitel Romans (Kreuder)
Kompositör Peter Kreuder (1940)
Textförfattare Roni (1940)


Originaltitel Långt, långt bort
Kompositör Peter Kreuder (1940)
Textförfattare Karl-Lennart (1940)


Originaltitel Valurile Dunări
Kompositör Ion Ivanovici (1880)


Originaltitel Champagnegalop
Kompositör Hans Christian Lumbye (1845)


Originaltitel Blaues Meer
Kompositör Peter Kreuder
Instrumentalist Peter Kreuder (piano)


Originaltitel Arholmavalsen
Kompositör Albin Carlsson (1909)
Textförfattare H. S-s (1909)


Originaltitel Drick ur ditt glas
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)


Originaltitel Gubben Noak
Textförfattare Carl Michael Bellman (1766)


Originaltitel Fjäriln vingad syns på Haga
Kompositör Carl Michael Bellman (1791)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1791)


Originaltitel Liksom en herdinna högtidsklädd
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)


Originaltitel Vila vid denna källa
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)


Originaltitel Movitz blåste en konsert
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)


Originaltitel For a State Occasion
Kompositör Barry Tattenhall


Originaltitel Jänta å ja'
Textförfattare Fredrek på Rannsätt (1840)


Originaltitel Hej, tomtegubbar ...


Ämnesord

Arkitekt
Arvtant
Bankrutt
Brukspatroner
Brukssamhällen
Debutfilm
Direktörer
Disponenter
Folkets Park
Hembiträden
Järnbruk/nedlagt
Konserter
Trädgårdsmästare
Uppfinnare
Växelryttare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Större än 850 x 1100
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Romance
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S
Affischdesign [?] Lundvald


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ROMANZE


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Kurze Inhaltsangabe.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 75 s. + ca 10 s. tillägg, löst i manus.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Manuskript: Staffan Tjerneld.
Omfång 22 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 23 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Kreuderfilmen,
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Résumé succint du manuscript. Romance.
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Riassunto della trama. Romanza.
Omfång 2 s.
Språk Italienska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 32 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel P.S. betreffend Peter Kreuder - film.
Omfång 6 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Romanze.
Omfång 24 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Kort innehållsbeskrivning.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Flera språk


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?