Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (40 st)

Originaltitel I Lapplandsbjörnens rike
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1940-12-26

Handling

Filmen följer växt-, djur- och fågellivet i nordligaste Sverige under ett år med naturens växlingar som sammanbindande länkar. Det genomgående motivet är kampen för tillvaron...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick överallt i Stockholmspressen de mest översvallande lovord för sina natur- och djurbilder: "fotografiskt mästerliga bilder" och "grandiosa naturscenerier" (Jerome i DN), "en av...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Musik
Klippning
Kommentarförfattare
Kameraoperatör
Speaker

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Stig Wesslén
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1940
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017

Handling

Filmen följer växt-, djur- och fågellivet i nordligaste Sverige under ett år med naturens växlingar som sammanbindande länkar.

Det genomgående motivet är kampen för tillvaron under ödemarkens hårda och brutala former: den enes död den andres bröd. Därvid följer man bland annat lämmeltågens ödesvandring mot förintelsen som ett återkommande motiv i skildringen.

Censur / granskning

Censurnummer 62301
Datum 1940-12-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2275 meter
Kommentar Två kopior i augusti 1952 var nedkortade till 2115 m - 77 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2275 meter
Längd i minuter 80 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick överallt i Stockholmspressen de mest översvallande lovord för sina natur- och djurbilder: "fotografiskt mästerliga bilder" och "grandiosa naturscenerier" (Jerome i DN), "en av de intressantaste naturfilmer som gått över svenska biodukar", "en prestation värd de högsta lovord" och en "egenartad, fängslande och ställvis obeskrivligt vacker film" (Roderick i SvD), "ett dokumentärt svenskt filmarbete av sådan resning att det söker sin like i hela världen", "ett pionjärarbete och en kulturbragd", "vars resultat blivit en klassisk svensk dokumentärfilm" (Larz i StT), "ett bestående verk", "många års vackraste film" (Filmson i AB).

Roderick påpekar i SvD att denna dokumentärfilm är "lika rolig och spännande som någon spelfilm" och han fortsätter: "Nästan mänskliga äro dessa djur i sin individualitet. Där är den flirtige riptuppen, som förälskar sig i varje nytt lockrop han hör och helst ville rusa åt alla väderstrecken på en gång. Där är den lille fjällemmeln, så patetisk i sin blinda envishet. Det är lustigt att höra hans ilsket fnysande protester, när Wesslén försöker en intervju. Där äro vidare de rivaliserande orrarna, som likna ett par duellerande hovherrar på Richelieus tid, och där är den lilla närgångna hermelinen med sina snåla hamstrarögon -- hans tjuveri i den wesslénska matsäcken genomförs med yrkesmässig flinkhet. Mycket roligt är det också att bevittna bordsvanorna hemma hos fjällvråken, en aptitfrisk feodalfamilj. Hos flugsnapparen, rödhakesångaren och strömstaren är livsrummet kanske snävare tillmätt men glupskheten inte mindre."

I StT skriver Larz: "I naturen gäller lagen att äta eller ätas, och vildmarkens älskog är inte av det platoniska slaget. (-) Det är vilt sköna bilder när fåglarna kommer till vildmarken. Den lekande tjädertuppen spelar naturens egen kluckande kärleksmusik. (-) En svartsjuk och förälskad orrtupp -- där är i alla fall Charles Boyer liten!"

Tex i NDA påpekar att filmen visserligen saknar handling i vanlig bemärkelse, "men vad som däremot inte saknas är de moment, som höra en 'vanlig' film till: dramatisk skildring av den bittra kampen om brödfödan, rafflande gangsteröverfall och sydländskt het kärlek med eldiga donjuaner duellerande om Henne. (-) Här är aldrig fråga om några väldresserade djurens filmhjältar, några burfåglar eller taskspeleribjörnar -- detta ä r helt enkelt djuren och naturen sådan den är, ren och oförfalskad." Stig Wesslén förekom jämte några av sina medarbetare själv i filmen och han kommenterade den som genomgående speaker. Om det sistnämnda skrev Filmson i AB att "hans tydligen medvetna strävan att tala prins Wilhelms manliga språk stundom lurar honom att bli lite högtravande".

Jerome i DN är också kritisk: "Wessléns beledsagande tal till bilderna är alltför påträngande och litterärt svulstigt".

Ännu skarpare formulerar Pablo det i SocD: "En blandning av snusförnuft och larvigheter, till på köpet illa framförd, sticker av så mycket värre just därför att naturens eget, ofta tysta, språk är så mycket vältaligare. En sådan scen som orrspelet med tuppen kråmande sig för den koketta hönan, den förstörs ju alldeles av det sätt varpå den kommenteras. (-) Som det nu är, så bör man absolut se filmen, men man bör inte lyssna till den."

Även författaren Sven Barthel, som recenserade filmen i BLMs första nummer med filmrecensioner, berömde filmen men var starkt kritisk mot speakertexten: "den beledsagande texten -- framsagd av Wesslén själv -- lider av samma fel som hans bok i ämnet, den är rätt svulstig".

Kommentar Svensk filmografi

Stig Wesslén uppgav själv att filmen tagit sex år att spela in, men förberedelserna tog så pass lång tid att den egentliga inspelningen började först i april 1937. Den avslutades senhösten 1937 och sedan vidtog ett omfattande klippnings- och redigeringsarbete. Stig Wesslén hade själv finansierat filmen. Först på ett sent stadium av efterarbetet trädde Svea Film in som ekonomisk partner.

Tidigare hade Stig Wesslén gjort två natur- och djurfilmer, Ardnas, nordfjällens konung (1932/22) och Kungsörnen (1931), bägge inspelade mer eller mindre parallellt under åren 1930--1932. Den förra användes av Wesslén i första hand som "föreläsningsfilm", d v s som komplement till egna föreläsningar och föredrag. Den senare var en "halvlång" film om 1.835 m och distribuerades av Norstedts dåvarande skolfilmavdelning. I Stockholm visades den första gången offentligt på Palladium den 16 december 1931.

Bilder ur bägge filmerna ingår jämte anslutande text i Wessléns bok "Kungsörnarnas dal", Stockholm 1932.

I Wessléns bok "På Lapplandsfjällen bland björnar", Stockholm 1940, berättas om inspelningen av I Lapplandsbjörnens rike och är reproducerade ett stort antal bilder ur filmen, samtliga förstorade från filmremsan.

För denna inspelning hade Wesslén anskaffat ett teleobjektiv av för samtiden mycket avancerat slag samt själv konstruerat därför nödvändiga hjälpmedel.

Musiken till filmen komponerades och spelades in av Stig Wessléns far, musikdirektör Rudolf Wesslén, och byggde delvis på gamla lapska jojklåtar.

Filmen var fri från granskningsavgift i censuren och fr o m 1952, då den möjligheten infördes, befriad från nöjesskatt.

Inspelning

Norra Sverige Sverige
i ateljé Stockholm Sverige Filmen är helt inspelad i norra Sverige med undantag för smärre kompletteringar, som efteråt tagits i ateljé i Stockholm.

Visningar

Sverigepremiär 1940-12-26 Riviera Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1989-12-26 TV2 Sverige 80 min
2002-04-30 SVT1 Sverige 80 min
2006-05-29 SVT1 Sverige 80 min
Urpremiär 1940-12-26 Riviera Stockholm Sverige 83 min
TV-visning SVT1 Sverige 80 min
2010-10-26 SVT1 Sverige

Ämnesord

Björnar
Djurbilder
Dokumentärfilm
Filmkameror
Fjällfors
Fjällräv
Fjällvråk
Hermeliner
Hökuggla
Kungsörnar
Lappland
Lämmeltåg
Naturfilm
Naturfilmare
Orrspel
Pilgrimsfalk
Renskiljning
Samer
Snöstormar
Svenska minoriteter, samer
Tjäderspel
Vårblommor
Älgar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2171


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2171


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2171


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?