Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Stjärnsystrar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-03-05

Medverkande

Teresa Niva
Röda Johanna

Vania Panes Lundmark
Mörka Johanna

Fanny Kivimäki
Ljusa Johanna

Visa alla medverkande

Handling

En natt inträffar en märklig händelse på ett sjukhus i Norrland. Tre flickor föds som alla döps till Johanna, samtidigt som en stor, ny stjärna tänds uppe i himlen. Johannorna växer...

Visa hela handlingen

Press

En sympatisk och charmerande film, men med överdrivna didaktiska ambitioner och mer eller mindre framträdande dramaturgiska brister. Så kan kritikernas omdömen sammanfattas. Annika...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Verkställande producent
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Digital bearbetning
Scenografiassistent
Snickare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Attributör
Kläder
Sömmerska
Maskör
Klädassistent
Mixning
Grafisk form
Övrig medarbetare

Medverkande

Teresa Niva Röda Johanna
Vania Panes Lundmark Mörka Johanna
Fanny Kivimäki Ljusa Johanna
Tintin Anderzon Sonja
Palle Granditsky Anders
Mona Malm Susanne
Fredrik Hammar William
Jan Mybrand Johan
Jan Bylund reportern
Mikael Rundquist Martin
Anna Norberg Ann
Niklas Falk läkaren
Banjo hund Manno

Bolag

Handling

En natt inträffar en märklig händelse på ett sjukhus i Norrland. Tre flickor föds som alla döps till Johanna, samtidigt som en stor, ny stjärna tänds uppe i himlen. Johannorna växer upp ovetande om varandra men med samma känsla av saknad och ensamhet gnagande inom dem. En känsla som bara kan gå över om de träffas.

Åtta år senare. Röda Johannas största dröm är att få sväva omkring i en luftballong. Hennes mamma, Sonja, är sångerska och vill att Johanna ska sjunga på Rosfestivalen. Johanna vill inte, men det är ingen som lyssnar på henne.

En dag sätter hon en matt-tejp över munnen och förs till sjukhuset. Läkaren förstår den lilla flickan och vill att hon ska säga ett bestämt nej till sina föräldrar. Väl hemkommen säger Johanna nej; hon vill inte sjunga på festivalen. Samma kväll rymmer hon hemifrån. Pappa Johan far ut i bilen och börjar leta efter henne. Han hittar henne och hon förs återigen till sjukhuset. Det hela slutar med att Johanna får följa med sin pappa på en ballongfärd.

Mörka Johanna bor tillsammans med sin ensamstående pappa Martin. Hon vill bjuda hem sina kamrater på födelsedagsfest, men eftersom pappan måste arbeta i gruvan denna dag blir det inget av med den. Hon får i stället tillbringa dagen med sina släktingar, det äldre paret Anders och Susanne. Anders föreslår att de ska ha en gemensam födelsedagsfest - Johanna fyller 8 i dag och Anders 67 nästa dag, tillsammans 75 år! De börjar baka kakor tillsammans, men plötsligt faller Anders ihop och dör. Efter begravningen bommas släktingarnas hus igen och Susanne flyttar hem till Johanna och Martin. Susanne isolerar sig på rummet med sin sorg.

Några dagar går och en morgon väcker Johanna Susanne och berättar för henne att hon vet var Anders finns. Johanna plockar fram några av Anders saker som hon tagit med sig i en resväska, trädgårdshandskarna, munspelet, kakorna och annat. Susanne bryter sin isolering, far tillbaka till stugan där hon, Johanna och Martin håller ett födelsedagskalas till Anders minne.

Ljusa Johanna tycker om att sjunga och hennes dröm är att få sjunga på Rosfestivalen. Hon bor tillsammans med sin mamma Ann och pappa William. Ann gör plastrosor som ska försäljas på festivalen och hon klär ut hunden Manno med en rosdräkt för reklamens skull. Däremot får Johanna ingen dräkt.

På Rosfestivalen träffas de tre Johannorna som hastigast. När Manno rymmer far Ljusa Johanna iväg med en skoter tillsammans med två andra Johannorna för att leta efter hunden. Trion hittar så småningom Manno och återvänder till festivalen.

Längst fram i publiken står Ljusa Johanna och sjunger med. Sonja hör hennes röst och tar upp henne på scenen så att hon får sjunga därifrån och visa upp sin egenhändigt gjorda dräkt.

Efteråt träffas de tre flickorna och presenterar sig för varandra: Johanna, Johanna, Johanna - och med samma födelsedag! De är alltså stjärnsystrar och förblir vänner för livet. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 135901
Datum 1999-02-16
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2175 meter
Kommentar Aktlängder: 544-497-546-588


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2175 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En sympatisk och charmerande film, men med överdrivna didaktiska ambitioner och mer eller mindre framträdande dramaturgiska brister. Så kan kritikernas omdömen sammanfattas.

Annika Gustafsson, SDS: "Filmer om flickor i den här åldern är sällsynta på repertoaren. Tjejer i publiken tvingas ofta identifiera sig med pojkar som huvudpersoner. Därför är Stjärnsystrar välkommen. (-)

Johannorna är inga dumma modeller, varken för flickor eller pojkar i publiken.

Sedan kan man tycka att Stjärnsystrar har en något tillrättalagd och pedagogisk uppbyggnad och att filmen hade mått bra av en bitvis hastigare rytm. Samtidigt som jag känner en viss irritation över den lite långsamma berättartakten attraheras jag av den norrländska sävligheten och flickornas repliker som kommer eftertänksamt. Vi befinner oss oändligt långt borta från exempelvis TV-seriernas snabba, hårt utmejslade dialoger.

Per Källbergs foto av fjällandskapet runt Kiruna i den vintriga halvdagern hänför. Många enskilda detaljer är utmärkta men filmen efterlämnar ett intryck av att någonting i den dramaturgiska bearbetningen inte fallit på plats och att något i den bildmässiga gestaltningen inte fått mogna tillräckligt. Tobias Falk debuterar som långfilmsregissör och behöver tid för att utvecklas."

Mats Johnson, GP: "Filmen är av det lilla formatet och målgruppen är lågstadieelever, snarare än tonåringar.

Falk har tidigare arbetat som regiassistent åt Suzanne Osten och i likhet med henne har han en dragning åt det pedagogiska. I filmens tre separata berättelser, vilka fogas samman i slutet, behandlas ämnen som gjorda för diskussioner mellan barn och vuxna. (-)

Tyvärr är [episoderna 1 och 3] övertydliga till och med för en sjuåring, och skildringen av vuxenvärlden är alltför schablonmässig.

Mittepisoden, som handlar om sorgearbetet efter en nära anhörigs död, är emellertid riktigt bra. (-)

Stjärnsystrar är en enkel film, men också klart sympatisk. Och någon traumarisk utsätts inte publiken för eftersom allt ordnar sig under den spännande finalen. Gott så."

Sven E Olsson, AN: "Tobias Falks film är anspråkslös och sympatisk, varför det kan tyckas en smula gnetigt att inte reservationslöst trycka den till sitt hjärta.

Men det välmenta i skildringen av och synen på barndomen naggas av all påtaglig valhänthet i hanteringen, från dialogen till replikföringen, från det grovhuggna i karaktärerna till det gullenuttiga slutet och den lika permanenta som ohöljda turistreklamen för Kiruna."

Johan Croneman. DN: "När Tobias Falk frigör sig från sin pedagogiska mission blixtrar det ibland till, poesin tittar fram i både Per Källbergs vackra bilder och i några enstaka välspelade scener ¿ men det är alltför långt emellan ögonblicken. Och vad värre är: en präktig paradox sätter sin prägel på hela filmen. Samtidigt som både Tobias Falk och manusförfattaren Johan Bogaeus nogsamt vill framhålla de 8-åriga flickornas kapacitet och förmåga att tänka själva, så visar de sig samtidigt helt sakna samma förtroende för de jämnåriga i publiken. Klokheterna b-o-k-s-t-a-v-e-r-a-s och upprepas likt ett mantra; ingen skall få gå miste om det fina, mjuka budskapet. Om det så skall bankas in. Det är rejält påfrestande. (-)

I Stjärnsystrar är tonträffen sällsynt, mycket beroende på en 'trevlig' text som känns mer lämpad för högläsning än dramatisering. (-)

Den vuxna ensemblen lider också av dessa problem, med undantag för en sprudlande Tintin Anderzon."

Bo Ludvigsson, SvD: "Stjärnsystrar är en blid, inte så sällan charmerande, familjefilm som söker sin form. Dramaturgisk knapphet i berättelse och bild uppvägs av ett sympatiskt och direkt tilltal: åskådaren känner starkt att det bakom Stjärnsystrar finns människor som vill berätta."

Kommentar Svensk filmografi

Tobias Falk (f 1968) långfilmsdebuterade med Stjärnsystrar. Efter regiutbildning på Dramatiska institutet 1990-93 hade han gjort en rad kortfilmer och även arbetat som regiassistent åt Gunnar Hellström, Suzanne Osten, Christina Olofson och Anders Grönros.

"Tobias Falk berättar att filmen är tänkt som en saga där grundidén kommer från gammal svensk folktro: alla människor har en tvillingsjäl (stjärnsyster) som de kanske inte har träffat än.

- Jag undrar om man inte är som mest fantastisk när man är åtta år gammal. Då har man varit med om kärlek, svek och alla stora känslor. Tänkt, börjat förstå, ställt sig filosofiska frågor. Johan Bogaeus (manusförfattaren) ville göra en film för sin dotter där de inte skulle göra tjejiga saker - utan vara människor i första hand.

En av flickorna får lära sig säga nej. En annan får trösta sin sorgsna mormor. En tredje får rädda livet på någon. De känner sig också alla missförstådda av omgivningen, särskilt de vuxna." (DN 5.3.1999)

De tre flickor som spelar Johannorna är alla från Kiruna:

" - Jag provfilmade i fyra-fem månader, åkte runt själv med kamera i skolorna och träffade alla tjejer i Kiruna i den åldern, berättar Tobias.

När valet var klart repeterade han med enbart flickorna i två veckor. (-)

Vania, 9 år, Fanny, 10, och Teresa, 11, gör allt själva i filmen, inklusive skoterkörningen.

- Vi hade en spärr på skotern, så den kunde inte skena iväg, påpekar Tobias och lovordar sina unga stjärnor. (-)

Under arbetet med Stjärnsystrar hade Tobias Falk barn som rådgivare. Först berättade han historien om och om igen, sedan hade han provvisningar under klippningen.

- Jag hade hela tiden direktkontakt med publiken." (GP 5.3.1999)

Vid den internationella barnfilmfestivalen i Montréal, Kanada, tilldelades Stjärnsystrar första priset, Grand Prix de Montréal.

Inspelning

1998-04-05 1998-05-15
Kiruna med omnejd Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1999-03-05 Filmstaden 12 Göteborg Sverige 79 min
1999-03-05 Filmstaden 2 Malmö Sverige 79 min
1999-03-05 Filmstaden Sergel 12 Stockholm Sverige 79 min
1999-03-05 Filmstaden Söder 4 Stockholm Sverige 79 min
1999-03-05 Rigoletto 5 Stockholm Sverige 79 min (samt ytterligare 11 platser)
TV-visning 2002-01-12 SVT1 Sverige 76 min
2003-05-25 SVT1 Sverige 76 min
2004-01-05 SVT1 Sverige 76 min
2005-01-03 SVT1 Sverige 76 min

Musikstycken

Originaltitel Rosor i snö
Kompositör Mikael Sundin
Textförfattare Johan Bogaeus
Mikael Sundin


Originaltitel Shine on Me
Kompositör Mikael Sundin
Textförfattare Mikael Sundin


Originaltitel Stjärnsystrar
Kompositör Mikael Sundin
Textförfattare Mikael Sundin


Utmärkelser

Festivalpris Cartagena 2002 (jurypriset, Ficci / Festival Internacional de Cine de Cartagena, Cartagena, Colombia)
Cartagena 2002 (barnjurypriset)
Cartagena 2002 (barnjurypriset, Ficci / Festival Internacional de Cine de Cartagena, Cartagena, Colombia)
Kairo 2001 (2:a pris)
Kairo 2001 (2:a pris, Ciff - Cairo International Film Festival, Egypt)
New York 2000 (Bamy Award för bästa långfilm vid BAM /Brooklyn Academy of Music/)
Montreal 1999 (Grand Prix de Montréal; barnfilmfestivalen)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel STJÄRNSYSTRAR


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel STJÄRNSYSTRAR


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sensommarversionen. Ett långfilmsmanus av Johan Bogaeus.
Omfång 109 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Etapp 2-versionen. Johanna gånger tre. Av Johan Bogaeus.
Omfång 89 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johanna gånger tre. Ett långfilmsmanus (till en film för flickor som snart fyller åtta) av Johan Bogaeus.
Omfång 68 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johanna gånger tre. Ett långfilmsmanus (till en film för flickor som snart fyller åtta) av Johan Bogaeus.
Omfång 70 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johanna gånger tre. Ett utkast till en långfilm för flickor som snart fyller åtta. Av Johan Bogaeus.
Omfång 70 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johanna gånger tre. En film för flickor som snart fyller åtta. Och andra. Av Johan Bogaeus.
Omfång 82 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johanna gånger tre. Ett utkast till en långfilm för flickor som snart fyller åtta. Av Johan Bogaeus.
Omfång 82 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johanna gånger tre. Ett utkast till en långfilm för flickor som snart fyller åtta. Johan Bogaeus.
Omfång 71 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tre Johanna (heter alla tre flickorna Johanna...).
Omfång 46 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 90 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tre flickor, tre historier, en stjärna av Johan Bogaeus.
Omfång 96 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 79 s. + 1 s. handskrivna kommentarer.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tre flickor, tre historier, en stjärna av Johan Bogaeus.
Omfång 76 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper 8
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?