Grundfakta

Media (104 st)

Originaltitel I natt - eller aldrig
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1941-06-04

Medverkande

Åke Söderblom
Erik Andersson, alias detektivförfattarpseudonymen Bing Hardwick

Thor Modéen
John Sjölin, Eriks assistent

Sickan Carlsson
Margit Holm, sekreterare

Barbro Kollberg
fröken Eva Hedman, rik arvtagerska

Håkan Westergren
advokat Bertil Hallgren, Evas förmyndare

Tollie Zellman
baronessan Rigolescu, född Jönsson

Visa alla medverkande

Handling

På ett mondänt vintersporthotell bor den unga, söta miljonärskan Eva Hedman, vaktad av sin juridiske rådgivare, advokat Bertil Hallgren, som är förtjust i två saker: Eva och att läsa...

Visa hela handlingen

Press

I natt eller aldrig var SF:s traditionella sommarprogram 1941 och Larz kallade i StT filmen för "den verkligt pigga sommarmyggan i repertoaren". Men Larz är ganska ensam om berömmet bland...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Manusbearbetning
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Åke Söderblom Erik Andersson, alias detektivförfattarpseudonymen Bing Hardwick
Thor Modéen John Sjölin, Eriks assistent
Sickan Carlsson Margit Holm, sekreterare
Barbro Kollberg fröken Eva Hedman, rik arvtagerska
Håkan Westergren advokat Bertil Hallgren, Evas förmyndare
Tollie Zellman baronessan Rigolescu, född Jönsson
Erik "Bullen" Berglund landsfiskal Ekberg
Eric Abrahamsson hotellportiern
Hugo Björne överste Werner, hotellgäst
Erik A. Petschler Berglind, receptionschefen
Margit Andelius fröken Viola Berg
Eivor Engelbrektsson fröken Lisa, hotellstäderska
- Ej krediterade:
Carl-Gunnar Wingård bokförläggaren
Georg Skarstedt landsfiskalens biträde
Wiktor "Kulörten" Andersson chauffören
Olga Adamsen hotellgäst (deltagare i den spiritistiska seansen)
Manne Grünberger hotellgäst (deltagare i den spiritistiska seansen)
Eva Sachtleben hotellgäst (deltagare i den spiritistiska seansen)
Eric von Gegerfelt hotellgäst
Yngwe Nyquist anländande hotellgäst
Bengt Dalunde hotellpiccolo
Marianne Gyllenhammar hotellgäst
Folke Algotsson hotellvaktmästare
Annita Gyldtenungæ hotellgäst (deltagare i seansen)
Wiange Törnkvist hotellgäst (deltagare i seansen)
Sol-Britt Agerup hotellgäst (deltagare i seansen)
Gustaf Hedström hotellgäst
Hortensia Hedström hotellgäst
Gerd Mårtensson hotellgäst
Blenda Bruno hotellgäst
Harriett Philipson hotellgäst (en av de unga flickorna vid receptionen)
Gunnar Almqvist hotellgäst
- Ej identifierad:
Stig Olin en ung man (rollen troligen bortklippt i den slutliga filmen)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1941
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

På ett mondänt vintersporthotell bor den unga, söta miljonärskan Eva Hedman, vaktad av sin juridiske rådgivare, advokat Bertil Hallgren, som är förtjust i två saker: Eva och att läsa detektivromaner. Där bor också den excentriska, svenskfödda baronessan Rigolescu, änka efter en rik rumän och med en hel uppsättning hundar omkring sig. Hon har en sällskapsdam, fröken Viola Berg, som hon efter bästa förmåga terroriserar.

Där bor också den koleriske överste Werner, som blir rasande varje gång någon av baronessans otaliga hundar stör honom, när han sysslar med sin enda passion: att spela schack.

Till detta hotell anländer en dag två gäster, som genast uppfattas som mystiska främlingar. Det är detektivromanförfattaren Bing Hardqick, som tar in inkognito under namnet Erik Andersson, och dennes assistent John Sjölin, en gammal förbrytare och fängelsekund, som nu ställt sin yrkeskunskap till författarens disposition.

Författaren skriver på en ny bok men har ingen fantasi, han behöver levande människor som modeller och tar dem som finns på hotellet. En kväll, när han dikterar ett avsnitt i sin nya bok, råkar advokaten höra brottstycken som nämner personerna på hotellet. Han drar genast slutsatsen att det nyanlända paret är förbrytare som förbereder en stor kupp, kanske med honom själv som offret.

Detta sätter igång en farskarusell, som förvandlar hotellet till ett dårhus. Baronessans pärlhalsband försvinner, polisen tillkallas och när Sjölin i kommissarien igenkänner den som en gång satte fast honom och fick honom dömd, inser både han och författaren att de är illa ute, om de inte snabbt kan lösa gåtan med det försvunna pärlhalsbandet.

Det lyckas emellertid, och som belöning får författaren en slutkyss av advokatens sekreterare som kommit till dennes undsättning på hotellet.

Censur / granskning

Censurnummer 62931
Datum 1941-05-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2255 meter
Kommentar Granskningskopian saknades förtexter. 2278 meter med förtexter. Den 4 juli 1941 utökades samtliga kopior med 62 meter i akt 3 (totalt 2340 meter). Aktlängder (långa versionen): 498-530-515-559-238 = 2340 meter - 86 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2340 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

I natt eller aldrig var SF:s traditionella sommarprogram 1941 och Larz kallade i StT filmen för "den verkligt pigga sommarmyggan i repertoaren". Men Larz är ganska ensam om berömmet bland stockholmsrecensenterna. De övriga är tämligen ense i sitt fördömande av filmen. I AB kallar Filmson filmen för "en tämligen enkel farshistoria i lyxutförande".

I NDA säger Axon att filmen "till slut" blir "ett acceptabelt nöje", men att "de flesta personer, man stiftade bekantskap med, föreföllo mer likna karikatyrer än levande människor".

Om den anonyme författaren till filmen, "A Paul", skriver Jerome i DN att "tyvärr saknar denne både originell fantasi och kvickhet".

Filmens regissör, Gustaf Molander, får också en släng av sleven: "Hr Molander har knappast det rätta och lätta handlaget för en filmfars."

Roderick i SvD: "En Molanderfilm brister aldrig i elegans och kunnande. Den kan sällan frånkännas teknisk kvalitet. Men Molanders ambition att skapa komedier i amerikansk stil är inte så helt lyckad. Han anstränger sig energiskt att vara roande, lustig. Och kanske just det är felet i denna komedi -- han anstränger sig. Lustspelsleken blir i alltför hög grad ett utspekulerat uppvisningsnummer, blir alltför mycket ren teknik. Den löser sig inte i fri, spontan, lycklig lek. (-) Han har hållit longörerna borta om också till ett dyrt pris. Spelet forceras alltför hårt. (-) Skämtet blir ofta ansträngt och jäktat."

Skådespelarna, en rad av Sveriges vid denna tid mest populära filmaktörer, får också genomgående halvbra eller halvdålig kritik.

Till det sistnämnda kan fogas några ord av Axö i Arbetaren, som tydligen fått nog av den senaste tidens filmer med Åke Söderblom och Thor Modéen som ett lustspels- eller farspar: "Liksom i 99 av 100 Modéen-Söderblom upplöses den skäligen enkla intrigen i att Söderblom med skälvande kastrattenor bedyrar Sickan Carlsson sin hastigt påkomna och synbarligen omotiverade kärlek."

Kommentar Svensk filmografi

Bakom pseudonymen "A Paul" dolde sig de bägge österrikiska författarna Adolf Schütz (1895--1974) och Paul Baudisch (1899--1977), som kommit till Sverige som flyktingar. Detta var deras första svenska filmmanuskript, men de skulle under de följande åren bli många. De framträdde nästan utan undantag under olika pseudonymer, av vilka "Per Schytte" var en av de vanligaste. De var snabba och flyhänta och medverkade mer eller mindre anonymt i nästan alla svenska lustspel och farser under 1940- och 1950-talen men hade ständigt ambitionen att även skriva allvarligare, dramatiskt seriösa manuskript. Som farsförfattare låg de bakom bl a Poppes Bom-serie alltifrån Soldat Bom (1948/33) till Dum-Bom (1953/27). Som tvivelaktigt seriösa författare var de männen bakom Luxfilms satsningar på Viveca Lindfors i Anna Lans (1943/19) och Appassionata (1944/5). Omkring 1945 blev de osams och arbetade ett år på var sitt håll, men insåg sedan bägge att de behövde varandra. Baudisch var en fantasimänniska med ett övermått av idéer och osorterade infall. Schütz var den mera saklige och affärsmässige med en realistisk inställning till vad som var logiskt och möjligt. Få svenska filmförfattare har blivit så utskällda under årens lopp som Schütz och Baudisch, och få så anlitade.

I natt eller aldrig spelades in i december 1940, januari och februari 1941. Hela hotellet byggdes i ateljé och exteriörscenerna inskränkte sig till några få.

Inspelning

1940-12-04 1941-02-26
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
(i stort sett inga exteriörer förekommer i filmen)

Visningar

Sverigepremiär 1941-06-04 Spegeln Stockholm Sverige 83 min (den 6 juli förlängde bolaget filmen med 62 meter till 2340 meter eller 86 minuter)
TV-visning 1987-10-24 TV2 Sverige 82 min
1991-09-16 Kanal 1 Sverige 82 min
2000-02-15 SVT1 Sverige 82 min
Urpremiär 1941-06-04 Spegeln Stockholm Sverige 83 min (den 6 juli förlängde bolaget filmen med 62 meter till 2340 meter eller 86 minuter)

Musikstycken

Originaltitel Fox spiritu
Kompositör Gunnar Johansson


Originaltitel Ett skepp går till Shanghai
Kompositör Jules Sylvain (1938)
Textförfattare Jokern (1938)


Originaltitel Bakom floret på er hatt, Madame
Kompositör Jules Sylvain (1929)
Textförfattare Gösta Stevens (1929)


Originaltitel Manuela
Kompositör Jules Sylvain (1935)


Originaltitel I Struck a Match in the Rain
Kompositör Jeff Clarkson (1934)
Textförfattare Jack Le Soir (1934)
Harry F. Clarkson (1934)


Originaltitel Who's Afraid of the Big Bad Wolf
Textförfattare Frank E. Churchill (engelsk text 1933)
Ann Ronell (engelsk text 1933)
Dardanell (svensk text)
Dix Dennie (svensk text)
Bearbetning Frank E. Churchill (1933)
Ann Ronell (1933)
Sångare Thor Modéen


Originaltitel Oh what a big big boy
Kompositör Lasse Dahlquist (1941)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1941)
Sångare Åke Söderblom
Sickan Carlsson


Ämnesord

Advokater
Foxterrier
Författare
Förväxlingar
Gangsterfilm (amerikansk)/Parodi
Miljonänka
Pärlhalsband
Seans/spiritistisk
Stölder
Vintersporthotell

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 20


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2274


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2342


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 185 s. + 3 s. rollförteckning löst i ett ex.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel I natt eller aldrig. Regi: Gustaf Molander. Manuskript: A. Paul. Bild: Åke Dahlquist. Ton: Lennart Unnerstad.
Omfång 1 s. Rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Heute Nacht oder nie.
Omfång 5 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Heute Nacht oder nie. (I natt eller aldrig). Regie: Gustaf Molander. Drehbuch: A. Paul. Bild: Åke Dahlquist. Ton: Lennart Unnerstad.
Omfång 2 s. Rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Heute Nacht oder nie. Regie: Gustaf Molander. Manuskript: A. Paul. Foto: Åke Dahlquist. Ton: Lennart Unnerstad.
Omfång 50 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel I natt eller aldrig. Regi: Gustaf Molander. Manuskript: A. Paul. Foto: Åke Dahlquist. Ton: Lennart Unnerstad.
Omfång 36 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel I natt eller aldrig. Regi: Gustaf Molander. Manuskript: A. Paul. Foto: Åke Dahlquist. Ton: Lennart Unnerstad.
Omfång 50 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?