Grundfakta

Media (54 st)

Originaltitel Fröken Kyrkråtta
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1941-04-07

Medverkande

Marguerite Viby
Eva Holm

Edvin Adolphson
Anders Berg, bankdirektör

Ernst Eklund
överste Lindeberg, bankes styrelseordförande

Karl-Arne Holmsten
Lasse Berg, Anders son, kallas Swing-Lasse, schlagerkompositör

Eivor Landström
Vivi Lundgren, Anders Bergs förra privatsekreterare

John Botvid
kamrer Blomgren

Visa alla medverkande

Handling

Bankdirektör Anders Berg i Göteborg har funnit anledning att säga upp sin dittillsvarande sekreretare Vivi Lundgren, som uppenbart gjorde allt för att vampa honom. Eva Holm är en...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick genomgående mycket bra kritik av Stockholms recensenter: "en charmfull film" (Crick i NDA), "ett trevligt svenskt lustspel, utmärkt spelat och synnerligen trivsamt" (-hn i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Dialog
Produktionsassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Kläder
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Marguerite Viby Eva Holm
Edvin Adolphson Anders Berg, bankdirektör
Ernst Eklund överste Lindeberg, bankes styrelseordförande
Karl-Arne Holmsten Lasse Berg, Anders son, kallas Swing-Lasse, schlagerkompositör
Eivor Landström Vivi Lundgren, Anders Bergs förra privatsekreterare
John Botvid kamrer Blomgren
- Ej krediterade:
Carl Hagman Jönsson, hotellkypare
Georg Funkquist hovmästaren
Nils Johannisson hotellportiern
Emil Fjellström Andersson, nattvakt på banken
Arne Lindblad Pekka Jonsson, journalist
Ragnar Widestedt redaktör Strömberg vid Göteborgs Dagblad
Artur Cederborgh redaktör vid en konkurrerande Göteborgstidning
Ragnar Falck journalist som intervjuar Anders Berg
Douglas Håge journalist som intervjuar Anders Berg
Bror Abelli journalist som intervjuar Anders Berg
Folke Algotsson journalist som intervjuar Anders Berg
Blenda Bruno journalist som intervjuar Anders Berg
Greta Forsgren telefonist på Göteborgs Dagblad
Gudrun Brost gäst på partyt
Robert Ryberg gäst på partyt
Yngwe Nyquist gäst på partyt
Oscar Åberg konduktören
Ernst Brunman bankvaktmästare
Holger Sjöberg bankvaktmästare
Nils Hallberg en ung man i telefon
Gunnar Höglund en piccolo
Harry Björklund en kypare på dansrestaurangen
Elsie Albiin en dansande på restaurangen
Ernst Wellton en dansande på restaurangen
Thore Ehrling orkesterledare och trumpetare
Thore Jederby basisten
Stig Holm pianisten
Folke Eriksberg gitarristen
Gösta Hedén batteristen
John Björling klarinettist
Arne Domnérus klarinettist

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Bankdirektör Anders Berg i Göteborg har funnit anledning att säga upp sin dittillsvarande sekreretare Vivi Lundgren, som uppenbart gjorde allt för att vampa honom.

Eva Holm är en liten obetydlig sekreterare i den stora banken, hemligt förälskad i den ståtlige, ogifte bankdirektören med de grå tinningarnas charm. Genom små energiska knep får hon platsen som hans nya privatsekreterare. Där visar hon en sådan energi, duglighet och framåtanda att hon snart blir oumbärlig för honom.

Bankdirektören har en swing-frälst son, Lasse, som omedelbart blir förtjust i Eva och energiskt uppvaktar henne. Men hon väntar på den dag då bankdirektören själv skall inse vilken roll hon allra bäst kan spela. Den tidigare privatsekreteraren dyker upp och gör energiska försök att komma åt sin förre chef, men på ett elegant och effektivt sätt blir hon totalt utmanövrerad av Eva.

Så småningom går det verkligen upp för hennes arbetsgivare vilka ytterligare strängar hon har på sin lyra, och en vacker dag måste han erkänna att han är hopplöst förälskad i henne.

Censur / granskning

Censurnummer 62801
Datum 1941-04-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2340 meter
Kommentar Aktlängder: 645-535-555-605 = 2340 meter. Aktlängder: 645, 535, 555, 605.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2340 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick genomgående mycket bra kritik av Stockholms recensenter: "en charmfull film" (Crick i NDA), "ett trevligt svenskt lustspel, utmärkt spelat och synnerligen trivsamt" (-hn i Arbetaren), "precis den lekande vardagsrytm som hör Baumans filmer till' (Filmson i AB), "en god folkkomedi...utmärkt i sitt slag" (Nils Beyer i BLM), "ett till alla delar vårdat filmlustspel, som stämmer en i dur och jagar kritisk grälsjuka på flykten" (Larz i StT), "en alltigenom roande och trivsam underhållning (-) en mysande, trevlig filmföreställning, där inte minst den slagfärdiga, rappa dialogen är att minnas" (Jerome i DN).

I SvD skrev Lill: "På en Baumanfilm har man aldrig tråkigt. (-) Den har denna spinnande trivsel i situationerna och vänliga vardagston i dialogen, som försonar med både banaliteter och absurditeter i handlingen. Denna (-) filmsagans luftiga domäner bortom allt sunt och torrt förnuft."

Skådespelarna fick genomgående god kritik men de flesta lovorden slösade recensenterna dock över Marguerite Viby, den danska skådespelerskan som engagerats för titelrollen. Jerome skriver i DN att hon "utvecklar en charm, ett humör, en energi och en kärlek till sitt arbete och en aptit på god mat som är oemotståndligt avväpnande. Här gå intuition och rutin tillsammans i perfekt stil. Man behöver bara tänka på scenerna då alla hennes beundrare kyssa henne i nacken och hon eftertänksamt undersökte hur det kändes i kroppen; effekten var briljant."

Nils Beyer kallade henne i BLM för ett "fenomen" och fortsatte: "Med sin sprittande aktivitet, sina klara, spelande ögon, sitt inre flöde av en spontan komik friskade hon upp den gamla komedin, så att den blev som ny för våra ögon och öron."

Kommentar Svensk filmografi

Teaterpjäsen hade premiär i Budapest 1927. I Sverige framfördes den första gången den 16 januari 1929 på Komediteatern i Stockholm, där den blev en långvarig succé. Den spelades under de följande åren även på landsomfattande turnéer i svenska landsorten. Pjäsen har spelats över hela världen och filmats ett flertal gånger, första gången 1931 i Tyskland under titeln Arm wie eine Kirchenmaus i regi av Richard Oswald. Redan fyra månader senare kom den första amerikanska inspelningen, Beauty and the Boss, regisserad av Roy Del Ruth. Dessa har under årens lopp följts av ett svåröverskådligt antal filminspelningar i snart sagt alla filmproducerande länder i världen.

Schamyl Bauman och hans manuskriptförfattare Ragnar Hyltén-Cavallius -- med Lorens Marmstedt som "script supervisor" -- hade gett personerna svens!ka namn, försvenskat pjäsens handling och förlagt den till Göteborg och Stockholm istället för Wien.

Filmen spelades in under senare hälften av januari och under februari med smärre kompletteringar i början av mars 1941. Den hade mycket få exteriörtagningar men flera scener togs på plats, bl a på Grand Hotel i Stockholm (dock ej hotellrummen), i Sörmlandsbanken i Stockholm och på Torslanda flygrestaurang i Göteborg. Det var från början avsett att parallellt med den svenska filmen en danskspråkig version skulle spelas in och en sådan var redan på förhand såld till Danmark. Men därav blev ingenting. Däremot lades det bearbetade svenska manuskriptet till grund för den nedannämnda danska inspelningen senare under året.

Den svenska Fröken Kyrkråtta fick visserligen premiär i Köpenhamn vid en specialföreställning den 25 april 1942, men någon kommersiell distribution fick den inte på grund av att ASA-Film efter diverse turer förvärvat filmrätten för Danmark och spelat in filmen sommaren 1941. I denna rent danska film med titeln Frøken Kirkemus spelade Marguerite Viby åter titelrollen men nu mot Poul Reumert. Regissörer var Alice O'Fredericks och Lau Lauritzen jr. Filmmanuskriptet hade utarbetats av den danske författaren Paul Sarauw, som därvid hade det svenska manuskriptet som grundval. ASA hade förvärvat rätten till Kai Gullmars musik till den svenska Fröken Kyrkråtta och använde den i den danska filmen, som fick sin premiär i Odense den 26 december 1941.

En tid efter stockholmspremiären på den svenska Fröken Kyrkråtta stämde manuskriptförfattaren Ragnar Hyltén-Cavallius filmbolaget för att på det grövsta ha förvanskat hans manuskript vid inspelningen och därmed kränkt hans författarrätt. Han yrkade ett skadestånd med 10.000 kronor. I olika inlägg i pressen preciserade han samtidigt hur och i vilken utsträckning hans intentioner förvanskats och "nedsjaskats". Om regissören Schamyl Bauman påstod han att han "missförstått stycket" och dialogbearbetaren Hasse Ekman kallade han "specialist på svensk enfald". Han vann inget gehör hos Stockholms Rådhusrätt men väl i mars följande år i hovrätten, som enhälligt tillerkände honom ett skadestånd med 50 kronor "för tillskyndat lidande".

Förlaga

Originaltitel A templom egére (Pjäs)
Författare László Fodor


Inspelning

1941-01-13 1941-03-08
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Grand Hôtel Stockholm Sverige
Bromma flygplats Bromma, Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1941-07-29 Royal Stockholm Sverige 86 min
Sverigepremiär 1941-04-07 Aveny Norrköping Sverige 86 min
TV-visning 1970-01-27 TV2 Sverige 82 min
1992-10-20 TV2 Sverige 82 min
1995-10-31 TV2 Sverige 82 min
2000-05-15 SVT1 Sverige 82 min
2004-11-02 SVT1 Sverige 82 min
Urpremiär 1941-04-07 Aveny Norrköping Sverige 86 min
TV-visning 2006-07-04 SVT1 Sverige 82 min
1971-01-06 TV2 Sverige 82 min
2016-07-26 SVT1 Sverige
2019-07-29 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Om du bara ler mot mej nå'n gång
Kompositör Kai Gullmar (1941)
Textförfattare Heman (1941)
Sångare Marguerite Viby (under filmens förtexter)
Karl-Arne Holmsten (första repris)
Marguerite Viby (första repris)
Edvin Adolphson (första repris)
Karl-Arne Holmsten (andra repris - visslas)


Originaltitel General Cederschiöld
Kompositör Per Grundström


Originaltitel En vårnatt i Wien
Kompositör Kai Gullmar (1941)
Textförfattare Heman (1941)
Orkester Thore Ehrlings orkester (repris)
Sångare Marguerite Viby
Dansare Edvin Adolphson
Marguerite Viby


Originaltitel Meditation
Kompositör Thore Ehrling (1941)
Orkester Thore Ehrlings orkester


Ämnesord

Bank
Bankdirektörer
Göteborg/Torslanda flygrestaurang
Kontor
Privatsekreterare
Stockholm/Grand Hôtel
Stockholm/Sörmlandsbanken
Vamp

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2322


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2322


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fröken kyrkråtta.
Omfång 179 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fröken kyrkråtta.
Omfång 141 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 40 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fröken kyrkråtta.
Omfång 141 s. + 11 s. löst tillägg.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kyrkråttan. Komedi i tre akter av Ladies Laus Fodor.
Omfång C:a 130 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?