Grundfakta

Media (93 st)

Originaltitel Spökreportern : En osann berättelse ur livet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1941-08-09

Medverkande

Åke Söderblom
Lasse Nylund, kallad Nysis, pressfotograf

Thor Modéen
Augustus Blomkvist, korvfabrikör/John "Jonte" Svensson, redaktör/Emil Blomkvist, Augustus bror

Annalisa Ericson
Karin Blomkvist, Augustus dotter, balettdansös

Erik "Bullen" Berglund
Tobias Holmgren, chefredaktör på Stockholms-Posten

Eric Abrahamsson
John Wester, andreredaktör

John Botvid
Nylund, chef för bildarkivet, Nysis pappa

Visa alla medverkande

Handling

Augustus Blomqvist är korvfabrikant i Arvika men när på hemliga författardrömmar. När han trots upprepade försök aldrig får något publicerat i ortstidningen, säljer han sin...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick en övervägande god kritik av Stockholms recensenter. Man kallade den "en skämtsam bagatell" av "en gosse med filmminne" (Filmson i AB), "en film på gott och ont" och "en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Åke Söderblom Lasse Nylund, kallad Nysis, pressfotograf
Thor Modéen Augustus Blomkvist, korvfabrikör/John "Jonte" Svensson, redaktör/Emil Blomkvist, Augustus bror
Annalisa Ericson Karin Blomkvist, Augustus dotter, balettdansös
Erik "Bullen" Berglund Tobias Holmgren, chefredaktör på Stockholms-Posten
Eric Abrahamsson John Wester, andreredaktör
John Botvid Nylund, chef för bildarkivet, Nysis pappa
Torsten Winge utländsk diplomat
Hilding Gavle Emanuelo Fernando, utländsk monark på besök
Viran Rydkvist fröken Ida Karlsson, pensionatsvärdinna
Emil Fjellström Hesa Fredrik, förbrytare
Bror Bügler Snutfagra Svensson, förbrytare
Wiktor "Kulörten" Andersson Kofotslasse, förbrytare
Mimi Pollak balettlärarinnan
Gideon Wahlberg nattredaktör
Erik A. Petschler utländsk diplomat
- Ej krediterade:
Aurore Palmgren fru Nylund, Nysis mamma
Axel Högel faktor
Artur Cederborgh Jonsson, redaktör på Arvika-Posten
Arne Lindblad chef för fotograferna (rollnamnet Manne Bergström anges ej i filmen)
Åke Claesson Fridell, operachefen
Carl-Gunnar Wingård en herre utanför Operan
Bror Abelli doktor Ahlman, Stockholms-Postens litteraturkritiker
Bellan Roos Gullan, kokerska på Ida Karlssons pensionat
Julia Cæsar Alfhild, Emil Blomkvists hushållerska
Gunnar Björnstrand ingenjör på korvfabriken
Arthur Fischer redaktör Palmgren
Carl Ericson vaktmästare på Stockholms-Posten
Walter Lindström nattredaktör
Gunnar Ekwall ombrytare
Georg Årlin redaktör
Greta Liming balettflicka
Gunnel Wadner balettflicka
Ingrid Björk balettflicka
Gudrun Stäck balettflicka
Bojan Westin balettflicka
Elly Christiansson servitris
Gustaf Färingborg en man vid Huddinge station
Oscar Åberg stinsen på Huddinge station
Folke Algotsson ingenjör på korvfabriken
Sven Tropp pianisten vid Operabalettens repetition
Curt Broberg redaktionspojke
Siri Olson nyfiken kvinna
Keith Hårleman nyfiken kvinna
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Hilmer Peters fotograf (bortklippt)
Åke Johansson Spiggen, springgrabb (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1941
Laboratorium AB Film-Labor
Kläder AB Sandrew-Ateljéerna syateljé

Handling

Augustus Blomqvist är korvfabrikant i Arvika men när på hemliga författardrömmar. När han trots upprepade försök aldrig får något publicerat i ortstidningen, säljer han sin korvfabrik, köper den nedgångna Stockholms-Posten för en billig peng och ordnar så han under namnet Emil Svensson blir anställd där som reporter.

Som sådan får han som första uppdrag att tillsammans med pressfotografen Lasse Nylund, kallad "Nysis", göra ett reportage om Operabaletten. Där träffar han sin dotter Karin, som inte alls går på hushållsskola i Stockholm, som föräldrarna tror, utan utbildar sig till dansös. Han lyckas undgå att bli avslöjad inför Nysis, som bara har ögon för den vackra Karin.

Men när det sedan gäller att skriva reportaget, kommer redaktör Svensson ömkligen till korta. Det blir Nysis, som senare på kvällen, efter att ha träffat Karin igen, snabbt svänger ihop en klatschig artikel, som nästa dag hamnar på tidningens första sida.

Framgången ger många nya uppdrag. I Huddinge möter man en besökande monark och bjuder honom på stångkorv hos Nysis' mamma. I Roslagen blir man i tillfälle att avslöja ett förbrytargäng, som håller till i ett spökslott.

Nysis drömmer också om något annat än han är. Han vill bli journalist och reporter och signerade artikeln om operabaletten med "Napoleon". På natten drömmer han att han är Napoleon och Karin en söt liten Madame Sans-Gêne i empire och korkskruvslockar.

Så när allt är lyckligt överståndet, får Blomqvist-Svensson för första gången ett egenhändigt författat bidrag in i sin ägandes tidning: "Förlovade: Lasse Nylund och Karin Blomqvist."

Censur / granskning

Censurnummer 63118
Datum 1941-08-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2415 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 535-480-520-565-315 = 2415 m - 88 minuter. Visningskopiornas aktlängder: 595-480-520-565-335 = 2495 m - 91 minuter. Aktlängder: 535, 480, 520, 565, 315.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2495 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick en övervägande god kritik av Stockholms recensenter. Man kallade den "en skämtsam bagatell" av "en gosse med filmminne" (Filmson i AB), "en film på gott och ont" och "en blandning av gammalt och nytt" av en filmförfattare med ett ofta "friskt och charmerande tjuvpojkslynne" (Roderick i SvD) eller "en renodlad fars i stockholmsk tidningsmiljö, skriven med gott humör av Hasse Ekman" (N E i SocD).

Om det senare tillägger N E dock något ironiskt att filmen har "många roliga och även för journalisten hittills obekanta interiörer från en stockholmsredaktion".

Movie i StT: "Hasse Ekman har samlat gammalt och nytt i sin senaste film och skakat om alltsammans med ogenerad säkerhet. Han har inte glömt, att han i en mycket lyckligt turnerad episod med hjälp av en husaruniform agerat benrangel i En natt på Smygeholm, och han återupplivar nu den historien genom att låta Emil Fjellström traska omkring i skelettmålning, för att söka skrämma andra, men mest bli skrämd själv. Händelserna i spökhuset höra f. ö. till filmens allra roligaste scener, man skrattar mycket och hjärtligt åt tokerierna. Och man har även strålande roligt åt kungareportaget i Huddinge, främst tack vare Hilding Gavles dråpliga prestation. Rena spexet var de Napoleonska drömscenerna, och här gick Åke Söderblom i elden med frejdigt humör."

Den längsta och mest ingående recensionen får filmen emellertid i DN, där O R-t skriver:

"Hasse Ekmans och Schamyl Baumans nya lustspel Spökreportern står inte riktigt i klass med de filmer de två herrarna senast samarbetat om. Det har inte den levande svenska vardagston som gjorde Swing it, magistern! till en av förra säsongens mest lyckade produkter och inte det kultiverade behag som gör Fröken Kyrkråtta så intagande. Spökreportern står närmare det mera bastanta skämtlynne som florerade inom de svenska lustspelen för några år sedan. Men den skiljer sig samtidigt från de flesta av dessa: den är inte dum. Hasse Ekman, som fabricerat manuskriptet, är en ung man med huvudet på skaft och den nya ungdomens högst välgörande frihet från sentimentalitet. Det är också förbluffande hur mycket denne unge man k a n av film, den 'osanna berättelse ur livet' han här serverar är verkligen film, mitt i sin stollighet är den tänkt i film, och det är mer än man kan säga om de flesta svenska filmer."

Filmen har, fortsätter O R-t, "snuddat vid ett uppslag som kunde ha blivit en verkligt festlig satir. Men manuskriptförfattarens favoritförfattare heter inte G. B. Shaw, utan P. G. Wodehouse, och så har det i stället blivit ett harmlöst spex. Det är inte heller så illa när författaren som här är en kvickögd ung herre. Om hans manuskript bara varit bättre trimmat, här och var brister det en del på den punkten, hade det i s i n g e n r e varit närapå idealiskt. När Spökreportern knappast som helhet blivit någon särskilt lyckad film, ligger dock det väsentliga felet hos regin, Bauman är förträfflig när han får en uppgift som passar honom, men den här har inte riktigt gjort det. Hans tempo är det trygga svenska lustspelet med anknytning av komedi, farsen och spexet passa honom inte lika bra. (-) Manuskriptet och regin dra åt var sitt håll i Spökreportern, de arbeta, skulle man kunna säga, på olika våglängder. Historien skulle berättas mycket rappare, dess rapsodi ur tidningsvärlden -- vilken annars som miljö är bättre träffad än i många anspråksfullare svenska filmer -- borde haft något av rotationspressens snabba takt.

Men annars är Spökreportern visst inte någon ledsam film! Man har hjärtligt roligt åt många scener i den, och Åke Söderblom har fått en roll efter sitt kynne som den klipske pressfotografen. Filmen skulle bara må gott av lite mera av det kvicksilver han har i kroppen."

Kommentar Svensk filmografi

Recensenterna uppehöll sig genomgående mer vid Hasse Ekmans insats som manuskriptförfattare än Schamyl Baumans som regissör. Det var också efter denna film som Hasse Ekman i filmkretsar kom att kallas "Pojken med filmminnet", en parallell till Film-Journalens dåtida pristävlan om "flickan med filmsinnet". Hasse Ekman tog emellertid inte åt sig, han fortsatte i åtskilliga filmer de närmaste åren att redovisa minnen från glada biobesök.

Spökreportern spelades in under senare delen av mars, april och första veckan av maj 1941.

Hilding Gavle, som spelade den besökande monarken, hade anlagt en om kung Alfonso av Spanien påminnande mask.

Inspelning

1941-03-17 1941-05-06
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)
Huddinge Sverige (exteriörer)
Roslagen Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1941-08-09 Astoria Stockholm Sverige 91 min
1941-08-09 Plaza Stockholm Sverige 91 min
Urpremiär 1941-08-09 Astoria Stockholm Sverige 91 min
1941-08-09 Plaza Stockholm Sverige 91 min

Musikstycken

Originaltitel Chanson du temps présent
Kompositör Metchenet


Originaltitel Suite de valse
Kompositör Edvin Rendahl


Originaltitel Långt ifrån dig
Kompositör Erik Konrad Andersson


Originaltitel The Lambeth Walk
Kompositör Noel Gay (1937)
Douglas Furber (1937)
Textförfattare Kar de Mumma (svensk text 1938)
Noel Gay (engelsk text 1937)
Douglas Furber (engelsk text 1937)
Gardar (svensk text 1939)
Sångare Annalisa Ericson
Dansare Annalisa Ericson
Åke Söderblom


Originaltitel Bella figlia dell'amore. Ur Rigoletto
Kompositör Giuseppe Verdi (1851)
Textförfattare Francesco Maria Piave (italiensk text 1851)
Ernst Wallmark (svensk text 1861)
Sångare Annalisa Ericson (ordlös sång)
Åke Söderblom (ordlös sång)
Dansare Annalisa Ericson
Åke Söderblom


Ämnesord

Diplomat
Huddinge
Korvfabrik
Kungabesök
Madame Sans-Gêne
Napoléon Bonaparte (1769-1821)
Nyhetsreporter
Operabaletten
Operachefer
Pressfotografer
Roslagen
Spökslott
Stockholmstidning
Tidningsredaktioner

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2499


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2499


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri AB Boktryckerivara


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 155 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 157 s. Produktionsuppgifter, innehållsbeskrivning och miljölista (2 s.) ingå.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 175 s. Miljölista, rollista, handskriven inklistrad översikt m.m. (ca 20 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 11
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?