Grundfakta

Media (76 st)

Originaltitel Lärarinna på vift : En osannolik berättelse för filmen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1941-09-29

Medverkande

Karin Ekelund
Karin Bergengren, lärare i franska och engelska, uppträder som sångerska med namnet Lucy Phillips

Allan Bohlin
Peter Kullby

Georg Rydeberg
doktor Bror Viberg, lärare

Gull Natorp
fröken Kristin Bruuhn, rektor för Sunninge flickpension

Eric Gustafson
Jens Worms-Pedersen, direktör för nattklubben Natuglen i Köpenhamn

Hugo Björne
styrelseordföranden för flickpensionen, greve

Visa alla medverkande

Handling

Den strikta lärarinnan Karin Berggren vid en förnäm internatskola för flickor på ett ärevördigt gammalt slott i Skåne reser en kväll över till Köpenhamn och går där på nattklubb....

Visa hela handlingen

Press

Stockholms filmrecensenter var över lag förtjusta över filmen, även om en eller annan biton hördes. Flera skrev att filmen påminde väl mycket även i enskildheter om förra säsongens...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Karin Ekelund Karin Bergengren, lärare i franska och engelska, uppträder som sångerska med namnet Lucy Phillips
Allan Bohlin Peter Kullby
Georg Rydeberg doktor Bror Viberg, lärare
Gull Natorp fröken Kristin Bruuhn, rektor för Sunninge flickpension
Eric Gustafson Jens Worms-Pedersen, direktör för nattklubben Natuglen i Köpenhamn
Hugo Björne styrelseordföranden för flickpensionen, greve (namnet Gyllenkruut nämns inte i filmen)
Eric Abrahamsson Napoleon Bengtsson, vaktmästare
Hjördis Petterson fröken Hedberg, lärare
Diana Miller nattklubbssångerskan
Liane Linden Astrid, elev
Karin Nordgren Gertrud Norell, elev
Ulla Hodell Marianne, elev
Helga Hallén dansk journalist
Ragnar Widestedt dansk journalist
Sigge Fürst "den store", Kullbys konspiratör på nattklubben
Artur Rolén hans medhjälpare
Sven Aage Larsen hovmästare på nattklubben
Ester Textorius fröken Boman, lärare
- Ej krediterade:
Paul Frandsen dansk journalist
Charles Hansen dansk journalist
Wiktor "Kulörten" Andersson dansk journalist
Åke Uppström dansk fotograf
Richard Lund lärare
Georg Fernquist lärare
Gertrud Bodlund lärare
Hortensia Hedström lärare
Eva Sachtleben lärare
Meta Pettersson lärare
Annalisa Rudberg lärare
Ingeborg Strandin skolkökslärarinna
Eivor Engelbrektsson Peters sällskap på nattklubben
Robert Ryberg bartendern på nattklubben
Gun Adler kanslist på flickpensionen
Kitty Selmer en dam
Harriett Philipson elev
Maud Bergman elev
Eric von Gegerfelt nattklubbsgästen som Karin flirtar med
Ann-Margret Bergendahl elev
Ingrid Jansson elev
Oscar Åberg nattklubbsgästen vid bordet bredvid Karin Bergengren och Bror Viberg på nattklubben
Elsie Albiin nattklubbsgäst
Folke Algotsson nattklubbsgäst
Gerd Mårtensson nattklubbsgäst
Betty Bjurström nattklubbsgäst
Gustaf Hedström nattklubbsgäst
Monica Schildt nattklubbsgäst
Leif Amble-Næss nattklubbsgäst
Sixten Sparre nattklubbsgäst
Manetta Ryberg nattklubbsgäst
Gunnar Johansson orkesterledaren på nattklubben
Pierre Colliander klarinettist
Karl Axel Karlén saxofonist
Roland Bengtsson basist
Francis & Day dansparet

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1941
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Maskör Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Den strikta lärarinnan Karin Berggren vid en förnäm internatskola för flickor på ett ärevördigt gammalt slott i Skåne reser en kväll över till Köpenhamn och går där på nattklubb.

Hon får ett plötsligt infall, när hon hör nattklubbens internationella schlagersångerska sjunga. Hon stiger själv upp och börjar sjunga.

Hennes improviserade inhopp resulterar i ett engagemang på nattklubben, som hon accepterar endast för att få de pengar som hon vill använda att täcka en förment förskingring i skolkassan av rektorskan. Så i fortsättningen ämnar hon vara sträng lärarinna i frans!ka på dagarna i Skåne och glittrande glad och vacker nattklubbssångerska på nätterna i Köpenhamn.

Den skånska internatskolan baserar sin verksamhet på en svensk-amerikansk donators årliga bidrag och när denne hör ryktet om förskingring, skickar han sin son Peter Kullby till Sverige för att inspektera skolan och undersöka om ryktet talar sant.

Men minuterna innan Peter sätter igång att revidera skolans kassa har Karin lyckats smuggla in de 3.000 kronor som fattas och som hon fått i förskott för 14 dagars uppträdande på nattklubben i Köpenhamn.

Då upptäcks emellertid hennes planerade dubbelliv. Skandalen är ett faktum. Men hon gör stor succé på nattklubben och "omvänder" t o m hela lärarkåren som rest över Sundet för att personligen konstatera skandalen.

Då har Peter också hunnit gå i god för henne och när engagemanget i Köpenhamn är slut och skolåret till ända, kommer hon inte att återvända till varken Skåne eller Köpenhamn. Hon följer Peter över Atlanten som hans hustru.

Censur / granskning

Censurnummer 63151
Datum 1941-08-11
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2284 meter
Kommentar Aktlängder: 518, 572, 514, 283, 397.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2284 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholms filmrecensenter var över lag förtjusta över filmen, även om en eller annan biton hördes. Flera skrev att filmen påminde väl mycket även i enskildheter om förra säsongens stora succé Swing it, magistern! (1940/33) men man tyckte sig även ana reminiscenser från både "Trötte Teodor" och "Lilla Helgonet". I varje fall hade idén varit i säck innan den kom i påse.

I NDA skriver Axon att filmen "har ett mycket skämtsamt och fantasifullt innehåll, av vilket den fåkunnige och klumpige skulle kunna ha gjort en dålig fars av flabbigaste karaktär. Börje Larsson har av det lätta och fladdrande ämnet icke endast gjort en elegant komedi utan även en mycket rolig sådan. Filmen är fylld av lustiga infall, fyndiga turneringar och grundligt genomtänkta scener, som icke bli mindre roliga genom den absoluta frånvaron av all burlesk komik. (-) Regissören har låtit hela filmen få karaktären av en gäcksam och putslustig kurragömmalek, som flyter fram i väl sammanfogade bilder. (-) Dess styrka är, att den aldrig släpper komeditonen, inte ens i de muntraste ögonblicken, samt att den ger tid och rum för en rad förträffliga rollprestationer."

O R-t i DN är litet mera kritisk. Han kallar filmen "en liten svensk filmberättelse med sånginslag: en snäll veckotidningsnovell" och fortsätter: "En given fördel är att Börje Larsson inte gör några som helst ansatser att leka crazy. Hans film flyter fram blåögt svenskt. Den har lite svårt att komma i gång, men när den väl gjort det upptäcker man rätt vad det är att man faktiskt sitter där och trivs med de rentav söndagsskolaktigt hyggliga människorna i den. Bara inte speltakten vore så flegmatisk och temperaturen så sval! Man längtar efter åtminstone en enda verkligt varm spelscen, där människorna skall tina upp, men den kommer inte. Regissören har tydligen hämmats av vetskapen om att han ännu inte är någon personregissör -- och så har han helt enkelt undvikit att låta filmen blomma upp i några större spelscener. Det är det väsentliga felet med denna eljest sympatiska lilla film. Konflikterna i den löser sig alldeles för schematiskt, sobert och svalt."

Alla recensenter är ense om att Karin Ekelund är strålande i titelrollen. Larz kallar henne i StT "den enda filmskådespelerska av internationella mått vi har kvar inom landets gränser".

Chat skriver i SocD att hon "är den perfekta primadonnan: skön att se på, suverän i attityden och charmfull till sättet."

Roderick i SvD: "Särskilt är det Karin Ekelunds film. Hon är helt enkelt strålande som lärarinnan, blommande ljuvlig. Hon spelar sin komediroll med ett blont, mjukt temperament, som bara glittrar och ler. (-) Dessutom är hon mycket vackert fotograferad och bär toaletter som göra allt för att framhäva hennes paranta skönhet."

Av birollerna fick speciellt Eric Gustafson beröm för "några dråpliga scener som köpenhamnsk nattklubbsägare" (Roderick i SvD). "Hans affärsuppgörelse med Karin Ekelund var en liten komedipärla" (Axon i NDA).

För ovanlighetens skull uppmärksammades även filmens fotograf med en liten kommentar av O R-t i DN: "Martin Bodin har svarat för fotot. Det är elegant och säkert, som allt denne fotograf gör, men lite svalt och kyligt, precis som den lilla komedin själv."

Kommentar Svensk filmografi

Börje Larsson hade alltsedan mitten av 1930-talet flitigt medarbetat i svensk film dels som manuskriptförfattare, dels anonymt eller under pseudonymen Stor-Slam som textförfattare till schlager. Som manuskriptförfattare hade han i stor utsträckning samarbetat med regissören Ragnar Arvedson och mycket av dennes sobra berättarstil kände man igen i Lärarinna på vift, som var Börje Larssons debut som filmregissör. Börje Larsson fortsatte att flitigt skriva filmmanuskript till mitten av 1950-talet, då han lämnade Sverige och bosatte sig i Spanien.

Lärarinna på vift var hans första helt egna film. I ...som en tjuv om natten (1940/11) hade han delat regi-skapet med Ragnar Arvedson.

Lärarinna på vift blev för Börje Larsson en odelad framgång, inte minst därför att filmen blev en av SF:s största kassasuccéer vid denna tid. Börje Larsson fortsatte att regissera film, men enligt mångas uppfattning ingen med samma elegans och lätta hand som debutfilmen. I och med avflyttningen till Spanien i mitten av 1950-talet slutade han även att regissera, men lät under början av 1960-talet locka sig att på somrarna i Sverige regissera bl a tre Åsa-Nisse-filmer.

Lärarinna på vift har uppgetts bygga på en engelsk novell. Så torde emellertid knappast vara fallet, även om grunden heller inte som uppgavs i samband med filmens premiär är ett originalmanuskript av Börje Larsson. Bakom filmen ligger en idé, som Jules Sylvain i januari 1940 i muntlig form sålde till SF, och av det bevarade, skriftliga kontraktets egendomligt försiktiga formuleringar från SF:s sida kan man förmoda att det i alla fall ligger "en utländsk idé" bakom Sylvains filmförslag. Om så är fallet, torde den med största sannolikhet stamma från författarparet Adolf Schütz och Paul Baudisch, vars betrodda och kommersiellt framgångsrika ombud Jules Sylvain länge var. Börje Larsson fick redan i mars 1940 i uppdrag att på grundval av den av SF inköpta idén utarbeta ett manuskript. Efter godkännande av detta engagerades han i december 1941 att regissera inspelningen. Filmen spelades in under slutet av januari och hela februari och mars 1941. Den bestod till allra största delen av interiörer och den danska nattklubben var byggd i en av ateljéerna på Filmstaden. De fåtaliga exteriörbilderna, som främst var förlagda till det gamla slottet Vrams-Gunnarstorp vid foten av Söderåsen i Skåne, spelades in i början av maj. Lärarinna på vift var SF:s dyraste inspelning under 1941 och även den som krävde den längsta tiden: 45 aktiva inspelningsdagar mot normalt 30--35 dagar. Men den blev även bolagets största succé den säsongen.

Inspelning

(45 inspelningsdagar) 1941-01-21 1941-05-15
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Vrams Gunnarstorps slott Bjuv Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1941-10-13 Spegeln Stockholm Sverige 83 min
Sverigepremiär 1941-09-29 Skandia Norrköping Sverige 83 min
TV-visning 1985-07-29 TV2 Sverige 80 min
1991-02-11 Kanal 1 Sverige 80 min
1998-01-27 SVT1 Sverige 80 min
Urpremiär 1941-09-29 Skandia Norrköping Sverige 83 min
Annan visning 1947 Polen

Musikstycken

Originaltitel Bobinga
Kompositör d'Alvarez-Carter (1941)
Textförfattare Börje Larsson (engelsk text 1941)
S.S. Wilson (svensk text 1941)
Sångare Diana Miller


Originaltitel Kärlekens ABC
Kompositör Jules Sylvain (1941)
Textförfattare Åke Söderblom (1941)
Sven Paddock (1941)
Sångare Ruth Moberg (dubbar Karin Ekelund)


Originaltitel Var hälsad
Kompositör Jules Sylvain (1941)
Textförfattare Åke Söderblom (1941)
Sven Paddock (1941)
Sångare kör (internatflickor)


Originaltitel Punchinello
Kompositör Chet Forrest (1940)
Bob Wright (1940)
Textförfattare Chet Forrest (1940)
Bob Wright (1940)
Dansare Francis & Day


Originaltitel Oh, Minnie
Kompositör Sam Samson


Originaltitel För din skull
Kompositör Hans Åke Gäfvert (1938)
Textförfattare Åke Söderblom (1938)
Sven Paddock (1938)
Sångare Ruth Moberg (dubbar Karin Ekelund)
Lisbeth Bodin (repris; dubbar Ulla Hodell)


Originaltitel The Flat Foot Floogie
Kompositör Leroy "Slam" Stewart (1938)
Bud Green (1938)
Slim Gaillard (1938)
Textförfattare Leroy "Slam" Stewart (1938)
Bud Green (1938)
Slim Gaillard (1938)


Originaltitel Never Took a Lesson in My Life
Kompositör Jack Lawrence (1940)
Diane Foore (1940)
Textförfattare Helmy Kresa (engelsk text)
Tommy (svensk text)


Ämnesord

Danmark/Köpenhamn
Flickskola
Förskingring
Internatskola
Nattklubbar
Nattklubbssångerska
Revision
Skolinspektion
Skåne/Vrams-Gunnarstorps slott
Språklärarinna

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2278


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lärarinna på vift. Filmscenario av Börje Larsson.
Omfång 178 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Lärarinna på vift. Censurbeskrivning.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Lärarinna på vift. Censurbeskrivning.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Lärarinna på vift. Censurbeskrivning.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Eine Lehrerin auf dem Bummel. Lärarinna på vift. Eine unwahrscheinlische Erzählung für den Film.
Omfång 24 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Eine Lehrerin auf dem Bummel. Lärarinna på vift.
Omfång 4 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Eine Lehrerin auf dem Bummel. (Lärarinna på vift).
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Eine Lehrerin auf dem Bummel. (Lärarinna på vift).
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Eine Lehrerin auf dem Bummel. (Lärarinna på vift).
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Ateacher out on the spree.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis of Lärarinna (A teacher out on the spree. A film with Swedish dialogue and synchronized music.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Lärarinna på vift.
Omfång 29 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Lärarinna på vift. Le collège s'amuse.
Omfång 37 s. + 1 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Lärarinna på vift. (Le collège s'amuse).
Omfång 10 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Madame la professeur fait la bombe.
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Madame la professeur fait la bombe. (Titre suédois: Lärarinna på vift).
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Lärarinna på vift. En osannolik berättelse för filmen av Börje Larsson.
Omfång 30 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program folio
Språk Franska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?