Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (21 st)

Originaltitel Tåget går klockan 9
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1941-11-15

Medverkande

Thor Modéen
Oskar Reyner

Torsten Winge
Fredrik Reyner, Oskars bror

Allan Bohlin
Thomas Linder, advokat

Gaby Stenberg
Gun Lagerström

Lill-Tollie Zellman
Anne-Marie

Carl Hagman
Werner, direktör

Visa alla medverkande

Handling

Stockholms Central en kväll. I högtalaren meddelas att snälltåget 7.03 är försenat och ankommer först halv åtta. På stationen väntar de oroliga bröderna Oskar och Fredrik Reyner på...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna i Stockholm var ganska ense om att Tåget går klockan 9 som helhet inte var särskilt lyckad. Några recensenter tyckte t o m att den inledande långa kortfilmen Gatans serenad,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Thor Modéen Oskar Reyner
Torsten Winge Fredrik Reyner, Oskars bror
Allan Bohlin Thomas Linder, advokat
Gaby Stenberg Gun Lagerström
Lill-Tollie Zellman Anne-Marie
Carl Hagman Werner, direktör
Carl Ström Magnusson
Sten Lindgren Edkvist
Eric Gustafson Sandberg
Ragnar Widestedt Persson, direktör
John Botvid poliskommissarie
Artur Rolén Westerlund
Signe Lundberg-Settergren fru Forsberg
Eric Laurent Hedberg
Ingrid Envall fröken Olsson
Gösta Bodin taxichaufför
Folke Helleberg poliskonstapel
Hartwig Fock poliskonstapel
David Erikson förste herrn
Helge Mauritz andre herrn
Åke Wedholm tredje herrn

Bolag

Produktionsbolag AB Sonora
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sonora

Handling

Stockholms Central en kväll. I högtalaren meddelas att snälltåget 7.03 är försenat och ankommer först halv åtta. På stationen väntar de oroliga bröderna Oskar och Fredrik Reyner på advokat Thomas Linder, som skall göra ett uppehåll mellan två tåg. På stationen väntar även dennes fästmö Gun Lagerström, som vill att de skall ta ut lysning samma dag för att kunna gifta sig fredagen den 28 -- en dag som hon läst i en veckotidning är speciellt lyckosam som bröllopsdag.

Men när Thomas väl kommer, avfärdar han bröderna Reyner med att han inte har tid med deras angelägenheter, han måste först och främst skaffa fram ett intyg, som kan fria en av hans klienter i en rättegång nästa dag i Umeå.

Nu börjar en vild karusell med jakt på intygsgivaren, som först blivit felvisad, sedan kidnappad och därefter jämte kidnapparna jagad av fästmön, samtidigt som denna gör sitt yttersta för att få tag på det prästbetyg, utan vilket det inte kan bli någon lysning.

Polisens radiobilar sätts in, taxi jagar bovarna och slutligen blir de fast. Allt klaras upp. Det friande intyget undertecknas. Prästbetyget kommer fram, lysningen blir av, den ena av de vimsiga bröderna Reyner blir t o m förlovad och -- viktigast av allt -- Thomas hinner i sista ögonblicket med tåget till Umeå klockan 9.

Censur / granskning

Censurnummer 63682
Datum 1941-11-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1805 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1805 meter
Längd i minuter 66 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna i Stockholm var ganska ense om att Tåget går klockan 9 som helhet inte var särskilt lyckad. Några recensenter tyckte t o m att den inledande långa kortfilmen Gatans serenad, vilken kommenteras nedan, var bättre än huvudfilmen. Roderick kallade denna i SvD "en krystad, kantig, ganska charmlös film" och sade att den som kriminalkomedi visserligen är "snygg och välansad, utan blodfläckar på manschetterna" men att den "saknar totalt spänning".

I DN skriver O R-t att "hela filmen är en bagatell som man inte får ta alltför allvarligt: ett harmlöst svenskt försök att göra en fars med amerikanskt tempo. Om någon svensk filmregissör skall med framgång ta hand om en dylik historia, där det gäller att sätta ordentlig fart på karusellen, så är det Ivar Johansson, och i stort sett måste man också säga att det inte finns mycket att anmärka på den fart han håller. (-)

En fars skall visserligen vara trasslig så det förslår, men den måste samtidigt vara glasklar i detaljerna: nöjet förringas alltid om man behöver anstränga sig för att följa med i en farsgalopp. Och det måste man ibland här."

Även Roderick i SvD är positiv till Ivar Johanssons glada och snabba tempo:

"Ivar Johansson har i sin regi gjort allt, som göras kan. Han får en smula fart i de tröga scenerna. Men att ingjuta spänning i en handling, som mestadels segar sig fram via telefonsamtal och taxiresor är knappast tacksammare än att göra en thriller av en adresskalender."

Filmens två dominerande skådespelare, Thor Mo!déen och Torsten Winge "i två lindrigt klyftiga bröders skepnad", som O R-t karakteriserar dem i DN, utvecklar en "oförfalskad spelglädje", något som Junior i SocD däremot är mera kallsinnig inför. Han kallar filmen "en fars med en myckenhet av fåraktiga inslag. Dessa representeras främst av ett par roller, där Torsten Winge ges tillfälle att se dum ut något så när lagom, medan Thor Modéen breder ut sin fåraktighet över ett allt för väl tilltaget utrymme."

Om det unga paret i filmen: "Vad Bohlin beträffar verkar han litet för patenthurtig, och fr. Stenberg är fortfarande lika söt, men ännu inte mer än ett löfte." (Bern i NDA)

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelade mellan halv åtta och 9 på kvällen, vilket på ett ungefär överensstämde med filmens speltid, som var 1 timme och 6 minuter.

Filmen spelades in under större delen av juli och första veckan i augusti 1941. Då den tidigt beräknades bli för kort som långfilm, spelades under nio dagar i mitten av september in en lång kortfilm, Gatans serenad, där producenten, grammofonbolaget Sonora, lät ett antal av sina populäraste artister framträda, bl a Evert Taube och Ulla Billquist. Dessutom medverkade Gustav Wally i ett kombinerat sång- och revynummer.

Gatans serenad var skriven av Nils Perne och Sven Paddock och regisserad av Ivar Johansson. För musiken svarade bl a Seymour Österwalls och Bosse Rosendahls orkestrar. Filmen var 885 meter, vilket innebär en speltid av 32 minuter, den var alltså nästan exakt hälften så lång som Tåget går klockan 9. Några beröringspunkter mer än att producenten var densamma fanns inte mellan de bägge filmerna. Men på många håll, bl a av Movie i StT, fick kortfilmen bättre kritik än långfilmen.

Inspelning

1941-07 1941-08
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1941-11-15 Skandia Stockholm Sverige 66 min
Urpremiär 1941-11-15 Skandia Stockholm Sverige 66 min
TV-visning 1977-07-04 TV2 Sverige 63 min

Ämnesord

Advokater
Inbrott
Kidnappning
Radiobil/polisens
Rättegångar
Stockholms Central
Taxi
Tåg

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel TYKKE THOR TA'R AFFAERE! (TOGET GAAR KL. 9)


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 118 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 156 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 11
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?