Grundfakta

Media (94 st)

Originaltitel Fröken Vildkatt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1941-12-15

Medverkande

Marguerite Viby
Dolly Hansen, revyflicka

Åke Söderblom
Thomas Palm, aktuarie i Kungliga Kanalverket

Stig Järrel
major Jimmy Cronklinga på Taxingehus, Thomas morbror

Tollie Zellman
Carolina Cronklinga, hans hustru, Thomas moster

Håkan Westergren
Kalle Hallgren, ingenjör

Eivor Landström
Vera Blomberg, Thomas fästmö

Visa alla medverkande

Handling

Thomas är amanuens i Kungl Svenska Kanalverket, föräldralös, uppfostrad hos en moster och förlovad med den söta Vera Blomberg. Nu har han blivit befordrad till aktuarie i verket och skall...

Visa hela handlingen

Press

För en gångs skull var recensenterna i Stockholm ense om att Weyler Hildebrand i alla fall var en rasande duktig karl att göra film. I SocD skriver Chat: "Vad man ändå må säga om...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Musikarrangör
Orkester
Dirigent
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Marguerite Viby Dolly Hansen, revyflicka
Åke Söderblom Thomas Palm, aktuarie i Kungliga Kanalverket
Stig Järrel major Jimmy Cronklinga på Taxingehus, Thomas morbror
Tollie Zellman Carolina Cronklinga, hans hustru, Thomas moster
Håkan Westergren Kalle Hallgren, ingenjör
Eivor Landström Vera Blomberg, Thomas fästmö
John Botvid tågkonduktören
Georg Funkquist direktören på Nya Revyteatern
Artur Rolén John, betjänt på Taxingehus
Anna-Lisa Baude fru Andersson, Thomas hyresvärdinna
Dagmar Olsson Frida, fru Anderssons husa
Yngwe Nyquist Edvard Blomberg, Veras far, godsägare
Millan Bolander Greta Blomberg, Veras mor
- Ej krediterade:
Anna-Stina Wåglund sömmerskan på Taxingehus
Georg Fernquist hotellportiern
Folke Rydberg talaren vid Thomas utnämningsfest
Ivar Hallbäck man på Thomas utnämningsfest
Tore Christiansen man på Thomas utnämningsfest
Carl Winther pianisten på Thomas utnämningsfest
Egil Holmsen man på Thomas utnämningsfest
Wiange Törnkvist man på Thomas utnämningsfest
Harry Philipson man i biljettkassan på Norrköpings central
Harriett Philipson budet från Hatt- och Skokompaniet
Olle Ek hovmästaren på restaurangen
Adèle Söderholm påkläderskan
Bosse Rosendahl dirigenten på Nya Revyteatern
Alice Wallis dansös
Sven Aage Larsen dansare
Wallybaletten baletten på Nya Revyteatern
Gustav Wally stand-in för Åke Söderblom vid provuppträdandet

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1941
Laboratorium AB Kinocentralen
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Thomas är amanuens i Kungl Svenska Kanalverket, föräldralös, uppfostrad hos en moster och förlovad med den söta Vera Blomberg. Nu har han blivit befordrad till aktuarie i verket och skall gifta sig. Kamraterna har ordnat en hejdundrande skiva för honom före avfärden med fästmön till Malmö där han skall presenteras för de blivande svärföräldrarna.

På väg hem från festen får han syn på en kvinna, som förtvivlad kastar sig i sjön för att ta livet av sig. Naturligtvis hoppar han i och räddar henne. Det visar sig vara arbetslösa danska revy- och balettflickan Dolly Hansen. Han tar henne med hem till sin ungkarlslya. Där tar hon hand om aktuarien, som efter den dagen inte är sig lik.

Thomas tar i alla fall tåget mot Malmö, men Dolly är honom tätt i hälarna, och nu vidtar en farskarusell med oavbrutna förväxlingar och tilltrasslade förvecklingar som tvingar den korrekte ämbetsmannen in i olika skepnader, bl a som swingpjatt. Man hamnar även på ett spökslott, där handlingen trasslas till ytterligare.

Slutligen har Dolly totalt manövrerat ut Thomas' fästmö, som dock tröstar sig med en annan, och själv lagt beslag på honom i så hög grad att han gör henne sällskap in på revyscenen.

Censur / granskning

Censurnummer 63845
Datum 1941-12-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2915 meter
Kommentar Aktlängder: 606-554-528-552-440-235 = 2915 meter. Aktlängder: 605, 554, 528, 552, 440, 235.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2915 meter
Längd i minuter 107 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

För en gångs skull var recensenterna i Stockholm ense om att Weyler Hildebrand i alla fall var en rasande duktig karl att göra film. I SocD skriver Chat:

"Vad man ändå må säga om Weyler Hildebrands ganska ojämna insatser i fru Filmias tjänst, måste man dock erkänna, att han har en ovanlig vitalitet och variationsförmåga. (-) Filmen har blott så mycket handling som kan läggas på lillfingernageln, men den kommer med en handfull gott humör och så många melodier, att man får räkna dem på bägge händernas fingrar. Och så har den Marguerite Viby, och hon passar som hand i handske i rollen av en impulsiv och impertinent revydansös, vilken i brist på engagemang hänger sig om halsen på en kunglig svensk aktuarie och förvandlar honom till alla tiders swingpjatt. (-) Fröken Kyrkråtta är vorden balettråtta, men kvicksilvertemperamentet, det gäcksamma humöret och spelglädjen, som spritter i varje lem, dem har hon kvar. Hon är både sol- och vildkatt. (-)

Näst efter spelhumöret i filmen är det dess melodier man finner anslående. (-) Travestin på Helgdagskväll i timmerkojan: När gengasen falnar och dör, har verkligen goda poänger, och den där biten, som rimmar oj, koj, tandemhoj och Myrna Loy är inte ledsam heller."

Roderick i SvD: "På själva intrigen har Hildebrand inte nedlagt alltför stor möda. Originaliteten är föga bestickande. Hildebrand har för stora nävar för spetsknyppling och finbroderier. Det rejäla och hemstickade är hans specialitet. Om inte så många spiritualiteter fastna i maskorna, bekymrar det författaren mindre. Den breda, lättroade publiken har han ändå säkert i sin hand.

Fröken Vildkatt är en förväxlings- och förvecklingsfars av de många, men den har några lustigt turnerade scener och har av författare beståtts en regi med både fart och temperament. Framförallt spelas den i ett glittrande humör. (-) Det har varit ett lyckligt grepp att placera Marguerite Viby vid sidan av Åke Söderblom. De dansa på samma våglängd, två solkatter i swingtakt."

Även O R-t i DN har idel lovord för Weyler Hilde!brand, när denne vill "vara sig själv":

"En av Weylers största tillgångar är hans fullkomliga saknad av hämningar. Det är inte alltid en styrka -- även vid filmskapandet som ofta annars i tillvaron finns det tillfällen då det tvärtom är mycket lyckligt med hämningar -- men här är det ytterst välgörande.

(-) Manuskriptförfattaren Weyler har frejdigt skakat sin farscocktail. Han har plockat ett beprövat uppslag här och ett annat där, han har kryddat soppan med ett och annat infall som han hittat i höstens kåsörspalter, han har tillsatt litet vackra flickor ur hr Wallys revy, han har engagerat ett halvt dussin schlagerkompositörer att göra nya melodier på gamla slagdängor, han har lagt in en festlig svensk revymajor (Stig Järrel), som underhåller publiken med Calle Möllerminnen från Kongo och sina gamla kära 'Karrrlberrrgskamrrraterrr', han har fräst upp anrättningen med diverse pålitliga svenska filmfarsspökerier från anno dazumal, ja, han har till och med låtit gamla hederliga tältfällstolen från Pensionat Paradiset göra en come back . . .

Visst är det sant att det till sist blir litet för mycket av det goda, men när man hunnit så långt drar Hilde!brand hastigt och listigt ihop ridån. Det bästa är att han då faktiskt inte gjort sig skyldig till en enda verklig fadäs. Någon större fingerfärdighet när det gäller att avveckla de äventyr han sätter i gång har han inte. Men så länge upptågen pågår är han mycket påhittig, full av goda idéer och på ett rasande gott humör. Jag skulle nära på vilja säga att Fröken Vildkatt är hans bästa film. (-) Marguerite Viby ger en hel paraduppvisning av det okynniga revylynne, varmed hon besegrat publiken nere på 'Kisten' i Köpenhamn. Hon är ett ljuvligt kvicksilver den flickan."

Roderick i SvD om filmens final: "Det glada och inte alltigenom nogräknade äventyret Fröken Vildkatt utmynnar i en galauppvisning à la Wally. Det är pampigt påkostade scener, i vilka Weyler Hildebrand yppigt exponerar sin ambition att bli den svenska filmens Ziegfeld. Finalens klimax är dock inte balettflickorna utan Åke Söderbloms swingpjatt."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen byggde på en ungersk operett av författarparet Armand Szantó (1889--1964) och Michael (Mihály) Szécsén (1897--1968) med musik av Kárly de Fries, "Budapest-Wien", i vilken Marguerite Viby tidigare spelat den kvinnliga huvudrollen.

I det i SFI:s arkiv bevarade kontraktet om filmrätten, tecknat den 18 september 1940 mellan teaterförläggaren Carl Strakosch och Wivefilm, anges den nämnde Kárly de Fries (1897--1950) som kompositör för det "musikaliska lustspelet Budapest-Wien".

Inspelningen ägde rum under senare hälften av september och fram till de sista dagarna i oktober 1941. Filmen hade mycket få exteriörscener, de flesta arrangerades på Filmstaden och togs med bakprojektion. Revyscenerna i filmens slut var tagna på Oscarsteatern under medverkan av Wallybaletten.

Avsnitt ur filmen ingick i kavalkadfilmen Åke klarar biffen (1952/4).

Tre partier ur filmen, alla med schlagersång som dominerande inslag, klipptes våren 1943 ut ur filmen och visades som separata kortfilmer under titlarna Oj, Oj, Oj (160 meter), Dolly gör karriär (565 meter) och Dårfinkar och näktergalningar (385 meter). Alla tre var i motsats till Fröken Vildkatt barntillåtna.

Filmen visades 1942 i Norge som Frøken Villkatt, medan det i Danmark inte kunde bli någon distribution, eftersom ASA-Film i Köpenhamn 1942 spelade in filmen under titeln Frøken Vildkat med Marguerite Viby i titelrollen. Regissörer var Alice O'Fredericks och Lau Lauritzen Jr. Den danska filmen hade premiär 28.8.1942 i Köpenhamn.

Förlaga

Originaltitel Budapest-Wien (Operett)
Sångtextförfattare Armand Szántó
Mihály Szécsén
Kompositör Károly de Fries


Inspelning

1941-09-15 1941-10-28
Filmstaden Råsunda Sverige
Oscarsteatern Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1941-12-15 Metropol Malmö Sverige 107 min
1941-12-15 Spegeln Stockholm Sverige 107 min
TV-visning 1995-04-01 Kanal 1 Sverige 102 min (bandad från en privatägd 16 mm-kopia)
SVT1 Sverige 102 min (bandad från en privatägd 16 mm-kopia)
Urpremiär 1941-12-15 Metropol Malmö Sverige 107 min
1941-12-15 Spegeln Stockholm Sverige 107 min
TV-visning 2008-11-17 SVT1 Sverige 102 min
2016-11-08 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Kärlek är kärlek
Kompositör Sten Axelson (1941)
Textförfattare Åke Söderblom (1941)
Sångare kör
Marguerite Viby (första repris)
kör (första repris)
kör (andra repris)


Originaltitel Bara jag får vara med dej
Kompositör Sten Axelson (1941)
Textförfattare Åke Söderblom (1941)
Sångare Marguerite Viby
Marguerite Viby (första repris)
Åke Söderblom (första repris)


Originaltitel Månde han leva
Kompositör Sten Axelson (1941)
Textförfattare Åke Söderblom (1941)
Sångare Wiggerskvartetten


Originaltitel Oj, Oj, Oj
Kompositör Sten Axelson (1941)
Textförfattare Åke Söderblom (1941)
Sångare Åke Söderblom
Wiggerskvartetten
Marguerite Viby (repris)
Åke Söderblom (repris)


Originaltitel Improvisation (Erling)
Kompositör Erik Erling


Originaltitel Allt detta och himlen därtill
Kompositör Sune Waldimir (1941)
Textförfattare Johan Falck (1942)


Originaltitel När tvenne hjärtan sjunga samma melodi
Kompositör Sten Axelson (1941)
Textförfattare Maurice Askew (1941)
Sångare Sigvard Wallbeck-Hallgren (dubbar Håkan Westergren)
Inga Sundström (dubbar Eivor Landström)


Originaltitel Helgdagskväll vid gengasbilen
Kompositör Sven Scholander (1924 "Helgdagskväll i timmerkojan")
Kai Gullmar (1941)
Textförfattare Åke Söderblom (1941 - parafras på "Helgdagskväll i timmerkojan")
Dan Andersson (1915 "Helgdagskväll i timmerkojan")
Sångare Marguerite Viby
Åke Söderblom


Originaltitel Hjärtats oro
Kompositör Sten Axelson
Textförfattare Karl-Ewert (1941)
Sångare kör


Originaltitel Flickan hon går i ringen
Dansare Marguerite Viby
Åke Söderblom
Wallybaletten


Originaltitel Swedish swing
Kompositör Jack Geddes (1941)
Bosse Rosendahl (1941)
Textförfattare Jack Geddes (1941)
Arrangör Thore Ehrling (1941)
Sångare Marguerite Viby
Åke Söderblom
Wallybaletten


Oj, Oj, Oj (1943) innehåller Fröken Vildkatt (1941)
Dolly gör karriär (1943) innehåller Fröken Vildkatt (1941)
Dårfinkar och näktergalningar (1943) innehåller Fröken Vildkatt (1941)

Ämnesord

Arbetslöshet
Balett
Förväxlingar
Gengasbil
Regissörer
Revyer
Självmordsförsök
Spökslott
Stockholm/Oscarsteatern
Swingpjatt
Tågresa
Ämbetsverk/kungligt

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 994


Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 1150


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm
Längd i meter 994


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fröken vildkatt.
Omfång 119 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fröken vildkatt.
Omfång 174 s. Rollista och lista över melodier (2 s.) ingår + miljölista inbunden i ett ex.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 55 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 50 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?