Grundfakta

Media (81 st)

Originaltitel Lågor i dunklet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1942-03-02

Medverkande

Edvin Adolphson
Rolf Nordmark, biologilärare, husfar på Granbacken vid Ringsala internatskola

Stig Järrel
Birger Sjögren, latinlärare

Inga Tidblad
Eva Berg, senare Eva Sjögren, Birgers hustru

Hugo Björne
Edvard Bergfelt, rektor vid Ringsala internatskola

Linnéa Hillberg
Magda Bergfelt, rektor Bergfelts hustru

Hasse Ekman
Per Sahlén, gymnasist

Visa alla medverkande

Handling

Höstterminen börjar på Ringsala internatskola. "Husfar", magister Rolf Nordmark, återvänder liksom f d "husmor" Eva. Men hon har under sommaren gift sig med en ny lärare vid skolan,...

Visa hela handlingen

Press

"Regisuccès för Ekman" löd rubriken över den recension som M S-g skrev i NDA och det var ett omdöme som alla recensenter i Stockholm stämde in i, när det gällde Hasse Ekmans tredje...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Scripta
Dialog

Medverkande

Edvin Adolphson Rolf Nordmark, biologilärare, husfar på Granbacken vid Ringsala internatskola
Stig Järrel Birger Sjögren, latinlärare
Inga Tidblad Eva Berg, senare Eva Sjögren, Birgers hustru
Hugo Björne Edvard Bergfelt, rektor vid Ringsala internatskola
Linnéa Hillberg Magda Bergfelt, rektor Bergfelts hustru
Hasse Ekman Per Sahlén, gymnasist
Agneta Lagerfelt Anne-Marie Ström, servitris
Hilda Borgström änkefru Anna Charlotta Sjögren, Birgers mor
- Ej krediterade:
Mimi Pollak fröken Danielsson, husmor på Granbacken
Bengt Ekerot Åke Kronström, gymnasist
Åke Claesson doktor Lundvall
David Erikson Andersson, internatskolans vaktmästare
Ingrid Michaelsson telefonisten
Karl Erik Flens telefonistens fästman
Agda Helin doktor Lundvalls hushållerska
Aurore Palmgren Hulda, änkefru Sjögrens trotjänarinna
Eric von Gegerfelt rektorn vid Karlsbro Högre Allmänna Läroverk
Oscar Åberg läkaren hos fru Sjögren
Gunnel Wadner rektorsparets jungfru
Alvar Granström Persson, gymnasist vid Karlsbroläroverket
Bengt Blomgren Samuelsson, gymnasist i biologisalen
Ingemar Pallin gymnasist i biologisalen
Bengt Carenborg gymnasist i biologisalen
Per-Axel Arosenius gymnasist i biologisalen
Gunnar Hedberg gymnasist i biologisalen
Christian Bratt gymnasist vid latinlektionen
Folke Algotsson gäst på konditoriet
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Axel Högel tågpassagerare (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1942
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2013
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Höstterminen börjar på Ringsala internatskola. "Husfar", magister Rolf Nordmark, återvänder liksom f d "husmor" Eva. Men hon har under sommaren gift sig med en ny lärare vid skolan, Birger Sjögren, och i samband därmed lämnat sin befattning.

Den som i första hand blir berörd härav är Rolf, som alltid varit förälskad i henne men haft svårt att på rätt sätt ge uttryck åt sina känslor. Nu resignerar han och vill i fortsättningen endast betrakta henne som kamrat och god vän.

Men Evas man Birger uppfattar kontakten mellan dem inte så. Svartsjuka slår rot i hans redan av andra orsaker överspända hjärna, och han börjar mer och mer hata Rolf.

Birger är i själva verket en person med starka psykopatiska drag. Han rymmer en pyroman inom sig. Ibland får han ingen ro, förrän han tänt på någonstans och ser lågor. Lågor som brinner och flammar i dunklet. Det är som balsam på hans nerver.

En av gymnasisterna i skolan, Per Sahlén, har förälskat sig i lilla söta Anne-Marie Ström, som serverar på stadens kondis, och de brukar träffas i en lada utanför staden. En dag, när de är där, börjar ladan oförklarligt brinna. Per ser en man springande avlägsna sig och tycker att denne liknar skolans latinlärare Birger Sjögren. Han talar om sin iakttagelse för "husfar", magister Nordmark. Denne undersöker saken och förstår att Birger är den skyldige.

När Birger inser att Rolf är honom på spåren, gör han ett mordförsök på honom, samtidigt som han tänder på huset för att dölja gärningen.

Men mordförsöket misslyckas. Då förstår Birger att spelet är förlorat och går rättvisan i förväg med hjälp av en rakkniv.

De upprörande händelserna, som Birgers hustru Eva efter hand också kommit att genomskåda och se orsakerna till, har fört henne och Rolf närmare varandra än tidigare. Deras kamratskap har mognat till ömsesidig kärlek och ingen av dem tvekar längre att ge uttryck åt den.

Censur / granskning

Censurnummer 64116
Datum 1942-02-21
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2645 meter
Längd efter klipp 2575 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 535-620-570-545-375 = 2645 m. Akt 3: en del scener då ladan brinner (10 meter). Akt 4: Sjögrens minnesrevy över föregående bränder med undantag av första bilden; Sjögren tar på sig strumporna utanpå skorna före mordförsöket; en del av övervåldet mot Nordmark; hela förevisningen hur det går till med eldens anläggning hos Nordmark (tillsammans 60 meter). Det är önskligt, att den plumpa och nivån neddragande repliken "Cæsar förökade horornas antal" utgår. Aktlängder efter censurklipp: 535-620-560-485-375 = 2575 m - 94 minuter. Aktlängder: 535, 620, 570, 545, 375.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2575 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Regisuccès för Ekman" löd rubriken över den recension som M S-g skrev i NDA och det var ett omdöme som alla recensenter i Stockholm stämde in i, när det gällde Hasse Ekmans tredje film, som gick i en helt annan stil än den första Med dej i mina armar (1940/30) och den därpå följande Första Divisionen (1941/18).

I AB skriver Filmson: "Lågor i dunklet är en utsökt välgjord svensk film. Den fängslar både genom sin mörka grundton och sitt lätta handlag men framför allt genom en okonstlad och träffsäker människo!skildring som hedrar den unge författaren och regissören Hasse Ekman i lika hög grad som de förträffliga skådespelarkrafter som bära upp en av de mest välspelade svenska filmer man sett."

Larz i StT: "Hasse Ekman fortsätter som överraskningarnas man, den svenska filmens 'gossen med filmsinnet'. Sin stilsäkerhet har han redan dokumenterat både i en crazy och en flygfilm. Nu visar han sig också kunna hålla innehåll, människostudium, i den eleganta formen, och Lågor i dunklet befäster det intryck man fått av honom som 'coming man'. Den nya filmen serveras som en 'psykologisk thriller' (varmed menas en psykologiserande thriller, vilket dock låter tråkigare) och det stämmer precis. Det är en stark spännande svensk kriminalfilm, men inte efter vanlig mall, utan en aktuell studie i brottslingspsykologi: ett försök att klarlägga vad som kan ligga bakom tidningarnas täta mordbrännarnotiser.

Det handlar om en skollärare med anlag för förföljelsemani -- och pyromani. En kusligt sammansatt människosjäl, sjuk i märgen. (-) Den bristande balansen tar sig i äktenskapet uttryck i patologisk svartsjuka, och för inbillade oförrätter hämnas skolläraren på sitt förflutna och sitt närvarande, kort sagt på hela tillvaron. (-) Antydningens konst, sorgligt försummad i svensk film, får här en chans. (-)

Med huvudrollens besättande står och faller trovärdigheten. Den står -- tack vare Stig Järrel, som här tagit semester från sina lustiga krumelurer och gör sin största och intressantaste roll på film. (-) Men helhetsintrycket blir ändå på det rätta sättet otäckt suggestiv, och Järrels prestation är nog den svenska filmsäsongens märkligaste."

O R-t ägnar som vanligt i DN ett stort utrymme åt de filmer och filmare som intresserar honom positivt: "Ingen kan beskylla Hasse Ekman för att plöja i gamla fåror. Med frejdig ambition söker han nya vägar, som de äldre mindre djärva herrarna i den svenska filmproduktionen inte vågat pröva. Om de nu över huvud taget kommit att tänka på dem. Efter Första divisionen har den unge filmregissören med Lågor i dunklet givit sig i kast med att göra en psykologisk thriller. (-) Den är inte så alltigenom fullödig som Första divisionen var i sitt slag, men den är ändå en märklig produkt, som visar att Hasse Ekman inte bara har ett ovanligt gott tekniskt handlag när det gäller att göra film, utan också sinne för psykologiska konflikter. (-) I olikhet med de flesta andra svenska filmer har människorna här inte blivit klichéer. Man tycker sig ha mött dem allesammans, alltifrån den farbroderlige rektorn, den fjällbitne biologimagistern och den olycklige latinläraren ner till pojkarna på deras rum, upptagna av sina beniga skrivningar och första oskyldiga förälskelser. Inte minst anmärkningsvärd är den lyckade utformningen av de kvinnliga rollerna. (-)

Filmen är bra spelad. Framför allt gäller det Stig Järrels latinlärare. Det är en styv studie, där skådespelaren liksom koncentrerat spelet i den nervösa, osäkra opålitliga blicken. Lite teatralisk blir Järrel ibland, men inte så det stör, och lite teater måste det nog gå i figuren, alltid på spänn som han är, alltid tvungen att vara på sin vakt för att inte blotta sig. I Inga Tidblad (hustrun) hade Järrel naturligtvis en utmärkt motspelerska, det var verkligen en glädje att här för en gångs skull få se en mogen konstnärinna i en svensk film. Synd bara att kameran tycks ha så svårt att göra hennes själfulla ansikte full rättvisa."

Inga Tidblad, vars spröda spelstil alltid ansetts passa bättre på teatern än i film, får genomgående mycket beröm för sin psykologiskt vanskliga roll. Filmson skriver i AB: "Inga Tidblad fyller med sitt om Bergner erinrande ljusa allvar sin roll: hon är svalt förtjusande som den otillfredsställda lärarinnan som på något sätt dras till den märkte läraren, när hon inte funnit något gensvar hos den alltför försynt kamratlige kollegan, hon får en att känna med henne, när hon dunkelt börjar ana tragedin och hon finner fint uttryck för den dämpade smärtan. Inga Tidblad är en m ä n n i s k o-framställare som svensk film behöver."

Helt negativ var däremot Georg Svensson i BLM. Han kallar filmen "valhänt och beskedlig", säger om Järrel att han "verkar mera vaxkabinettsfigur än tragisk människa" och fortsätter: "Någon spänning kan inte uppstå, eftersom man bara behöver ha sett Järrel en gång för att förstå att han är farlig för den allmänna säkerheten."

Kommentar Svensk filmografi

Lågor i dunklet var Hasse Ekmans tredje film som författare och regissör. För dialogen hade han haft författarinnan Dagmar Edqvist som medarbetare.

Filmen spelades in under december 1941 och januari 1942 med de sista scenerna tagna första veckan i februari. Scenerna med den brinnande ladan spelades in vid Gåshaga på Lidingö.

Stig Järrels patologiske latinlärare var en föregångare till latinläraren Caligula i Alf Sjöbergs och Ingmar Bergmans Hets (1944/27).

I filmens manuskript heter latinläraren Birger Thorell och hans mor kallas hela tiden fru Thorell. Efternamnet ändrades först under inspelningen.

Filmens premiär var planerad och även förhandsannonserad till fredagen den 20 februari 1942 men kunde på grund av att censuren var tveksam inför filmen och ville ha längre tid på sig för bedömning inte äga rum förrän måndagen den 2 mars och då först efter att ovan redovisade klipp om sammanlagt 70 meter (knappt tre minuter) hade företagits i filmen.

Avsnitt ur filmen ingick i Dårskapens hus (1951/20), en kavalkadfilm från Terrafilm som innehöll utdrag ur 17 av Hasse Ekmans filmer från 1940-talet.

Ett avsnitt ingick även i Terrafilms interna jubileumsfilm Fram för lilla Terra, när bolaget 1948 fyllde 10 år.

Inspelning

1941-12-02 1942-02-05
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (
Frihamnen Stockholm Sverige
Saltsjö-Duvnäs station Nacka Sverige
Järfälla kyrka Järfälla Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1942-03-02 Roxy Gävle Sverige 94 min
1942-03-02 Palladium Malmö Sverige 94 min
1942-03-02 Royal Stockholm Sverige 94 min
1942-03-02 Roxy Örebro Sverige 94 min
TV-visning 1998-05-08 SVT1 Sverige 93 min
2002-01-15 SVT1 Sverige 93 min
2003-11-11 SVT1 Sverige 93 min
Urpremiär 1942-03-02 Roxy Gävle Sverige 94 min
1942-03-02 Palladium Malmö Sverige 94 min
1942-03-02 Royal Stockholm Sverige 94 min
1942-03-02 Roxy Örebro Sverige 94 min
TV-visning 2012-04-17 SVT1 Sverige
Dvd-release 2013-12-11 Sverige
TV-visning 2014-11-11 SVT1 Sverige
2017-09-12 SVT1 Sverige
2020-04-21 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Min soldat
Kompositör Jokern (1940)
Textförfattare Jokern (1940)
Sångare Bengt Ekerot


Ämnesord

Censur
Internatskola
Latinlektor
Lärare
Mordbränder
Mordförsök
Premiär/uppskjuten
Psykopat
Pyroman
Rakkniv
Rektorer
Självmord
Stockholm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2618


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2568


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel FLAMMER I MÖRKRET
Tryckeri Nornotryk


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Dialogue-list. Flames in the dark.
Omfång 19 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 148 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Flammen in dunkel.
Omfång Ca. 50 s. + 2 s. Innehållsbeskrivning, löst.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogliste.
Omfång 31 s. + 2 s. innehållsbeskrivning, löst.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogues.
Omfång 26 s. INnehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogues.
Omfång 33 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper JA
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?