Grundfakta

Media (59 st)

Originaltitel Fallet Ingegerd Bremssen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1942-03-11

Medverkande

Sonja Wigert
Ingegerd Bremssen, distriktssköterska

Anders Henrikson
Thomas Arnholm, underläkare, senare överläkare på S:t Barthels sinnessjukhus

Dagmar Ebbesen
syster Monica, sköterska på S:t Barthel

Gösta Cederlund
advokat Harald Fors

Olga Andersson
överstinnan Bremssen, Ingegerds mor

Marianne Löfgren
Kristin Mårtensson, familjen Bremssens hembiträde

Visa alla medverkande

Handling

En ung sjuksköterska, Ingegerd Bremssen, går en kväll ensam hem på en enslig skogsväg. En man dyker upp och antastar henne. Hon försöker fly undan men lyckas inte. Han våldtar henne och...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick genomgående beröm för sitt ambitiösa ämne och det allvar, med vilket det behandlades. Men sedan gick åsikterna ofta starkt isär bland Stockholms recensenter. De skilde heller...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Sonja Wigert Ingegerd Bremssen, distriktssköterska
Anders Henrikson Thomas Arnholm, underläkare, senare överläkare på S:t Barthels sinnessjukhus
Dagmar Ebbesen syster Monica, sköterska på S:t Barthel
Gösta Cederlund advokat Harald Fors
Olga Andersson överstinnan Bremssen, Ingegerds mor
Marianne Löfgren Kristin Mårtensson, familjen Bremssens hembiträde
Nils Lundell Lilja, Bremssens trädgårdsmästare
Georg Rydeberg löjtnant Walter von Baden, Ingegerds fästman
Carl Barcklind Edwin Ericsson, häradsdomare i Långheda tingsrätt
Ivar Kåge överläkaren på S:t Barthel
Gunnar Olsson Nilsson, patient på S:t Barthel
Gunnar Sjöberg Ivarsson, underläkare på S:t Barthel
Wera Lindby "Hamnbojan", fånge på kvinnofängelset i Malmsved
- Ej krediterade:
Ingrid Luterkort syster Kerstin, sköterska på S:t Barthel
Åke Claesson åklagaren
Carl Ström läkare på frontsjukhuset
Axel Högel Axel, tågresenär
Julia Cæsar Axels fru
Allan Nyrén Ragnar Johansson, pojken som hittat Ingegerds pass
Curt Masreliez läkare på frontsjukhuset
Ingrid Michaelsson Ingegerds väninna
Isa Palmgren Sigrid, Ingegerds väninna
Ann-Margret Bergendahl Ingegerds väninna
Siv Thulin Ingegerds väninna
Gösta Bodin rättegångsvaktmästaren
Harald Wehlnor vårdare på S:t Barthel
Åke Uppström Widegren, stationskarl, vittne
Helga Brofeldt åhörare i rättssalen
Helge Kihlberg åhörare i rättssalen
Birger Sahlberg föreståndaren på kvinnofängelset
Josua Bengtson fångvaktare
Emmy Albiin moster Marie, patient på S:t Barthel
Frithiof Bjärne Hallin, våldtäktsmannen
Lisa Wirström den sjuke pojkens mor
Gerd Mårtensson sköterska på frontsjukhuset
Göran Bernhard advokat Fors ena son
Helge Andersson chauffören som plockar upp den våldtagna Ingegerd
Hilmer Peters telegrambudet
Ebba Ringdahl fångvaktare på kvinnofängelset
Elsie Bodin fängelsesköterska
Birgitta Arman sköterska på S:t Barthel
Erik Forslund nämndeman
John Sandling åhörare i rättssalen
Uno Larsson åhörare i rättssalen
Gunhild Sundelius städhjälp hos Bremssens
Ida Otterström städhjälp hos Bremssens
Gunnar Nielsen en skadad på frontsjukhuset
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Dagmar Olsson
Helge Karlsson
Agda Helin
Millan Olsson
Carl Ericson

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1942
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

En ung sjuksköterska, Ingegerd Bremssen, går en kväll ensam hem på en enslig skogsväg. En man dyker upp och antastar henne. Hon försöker fly undan men lyckas inte. Han våldtar henne och försvinner.

En passerande bil tar upp henne och kör henne till ett sinnessjukhus, där hon tas om hand. Men hon har fått en svår chock och anser sitt liv helt förstört.

Ingegerd är dotter till en överste och godsägare och uppfostrad i dessa kretsar. Hon står i begrepp att gifta sig med den unge löjtnanten Walter von Baden och allt är klart för bröllopet. Hon hoppas på förståelse av honom men känner sig osäker. Trots detta talar hon om allt för honom.

Då hon endast möter oförstående hos honom, bryter hon själv förlovningen och reser bort.

Men åter en gång kommer mannen, som våldtagit henne, i hennes väg. Hon grips av skräck och skjuter ner honom.

Ingegerd häktas och hennes sinnesbeskaffenhet skall undersökas. Hon kommer tillbaka till sinnessjukhuset och träffar åter läkaren Thomas Arnholm där. Han hade redan första gången intresserat sig för hennes fall och nu gör han allt för att försöka lösa upp det krampaktigt knutna hos henne. Tack vare honom kan den psykologiska bilden bli klarlagd.

Men det blir rättegång och anklagelsen mot henne gäller överlagt mord. Efter spännande förhandlingar blir hon emellertid frikänd. Rätten anser att hon handlat i självförsvar.

Efter frikännandet reser Ingegerd än en gång bort men nu i sällskap med Thomas, bägge på väg för att tjänstgöra vid ett frontlasarett. Ett nytt gemensamt liv väntar dem.

Censur / granskning

Censurnummer 64150
Datum 1942-03-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2385 meter
Kommentar Aktlängder: 505-395-510-505-470 = 2385 m. Aktlängder: 505, 395, 510, 505, 470.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2385 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick genomgående beröm för sitt ambitiösa ämne och det allvar, med vilket det behandlades. Men sedan gick åsikterna ofta starkt isär bland Stockholms recensenter. De skilde heller inte -- som de eljest ofta gjorde i motsvarande fall -- på Dagmar Edqvists manuskript, Anders Henriksons regi och roll och Sonja Wigerts framställning av titelrollen.

I DN skrev O R-t: "Dagmar Edqvists roman om Ingegerd Bremssen innehåller ett livfullt dramatiskt stoff. Där finns ett intressant problem, ett par förträffliga roller och starka sensationer. Hela boken verkar faktiskt som skriven med sikte på filmen, och det är alltså helt naturligt att den inte undgått sitt öde. Författarinnan har den här gången själv utarbetat scenariot. Det börjar bra. De briljanta inledningskapitlen har inte behövt förändras nämnvärt, de är i sig själva färdig film. Där har också regissören, Anders Henrikson, skapat utmärkta scenföljder. Över huvud taget är regiarbetet säkrare och mera inspirerat än i hans senaste produkter. (-) När den ändå inte blivit den hundraprocentiga framgång man tycker att den borde kunnat bli beror det som så många gånger annars på manuskriptet.

Dagmar Edqvist har tyvärr inte i fortsättningen ur filmsynpunkt lyckats bemästra sitt stoff så bra som i inledningskapitlen. Ju längre in i filmen man kommer, desto kraftlösare blir scenariot. Det förlorar sin dramatiska spänst samt -- vad värre är -- även i alltför hög grad kontakten med det som är det centrala i romanen: Ingegerd Bremssens personliga problem. Med sina nedärvda speciella hedersbegrepp anser hon sin ära fläckad genom det yttre våld hon utsattes för då hon råkade ut för 'Långhedamannen'. Det intressantaste i boken är inte hur hon till sist blir frikänd från anklagelsen att ha mördat denne, utan doktor Arnholms arbete för att befria henne från de komplex som hindrar henne att åter bli en harmonisk människa efter de chocker hon upplevat. (-)

Sonja Wigert gör, som man kunde väntat, titelrollen både intelligent och intagande. Den unga skådespelerskan har en pålitlig filminstinkt, men eljest får hon väl i alla fall främst anses vara comédienne. Ingegerd Bremssens tonfall ligger inte bra till för henne, alldeles frånsett att hon i hela sin apparition är väl flickaktig för uppgiften. Anders Henrikson hade i stället som doktor Arnholm fått en roll som passade precis för hans knappa, behärskade spelsätt, det blev hans bästa filmprestation sedan Ett brott."

Axon skriver i NDA att regissören Anders Henrikson "varsamt handskats med det ömtåliga stoffet" och betonar att "huvudvikten icke lagts på vare sig de kriminella inslagen eller på de skakande scenerna. Dessa moment i berättelsen har mera antytts än understrukits. Filmen skildrar i stället med omsorg och psykologisk skärpa Ingegerd Bremssens själsliga sammanbrott, förhållandet till läkaren Thomas Arnholm, och hur denne slutligen får henne att återvinna sin andliga balans. Scenerna mellan dessa, Sonja Wigert och Anders Henrikson, äro också filmens intressantaste och mest värdefulla. (-)

Ingegerd Bremssens roll är tillrättalagd för en stor och impulsiv skådespelerska. Sonja Wigert kan knappast lastas för, att hon icke helt räckte till för den svåra uppgiften. Visserligen anse vi, att hon var mer till sin fördel här än i tidigare komedienneroller, men vad som fattades hennes fröken Bremssen var den både yttre och inre resning, som man vid läsandet av romanen förlänar denna svenska överste- och godsägaredotter. Sonja Wigerts Ingegerd blev en liten olycklig flicka med komplex, och man saknade dragen av blodfull, stolt jungfru eller nordisk valkyria, om man så vill. (-) Men på innerligheten och mjukheten i hennes spel var icke att ta miste, och hon kan konsten att leva på filmen. Hon var också för en gångs skull överdådigt fotograferad."

I StT skriver Larz: "Det skall vara Anders Henrikson till att våga sig på ett sådant ämne -- och göra det så fint och ömsint, lika fint och ömsint som han själv spelar den manliga huvudrollen. Hans läkaregestalt får en stillsam auktoritet; det är en läkare med djup känsla för sitt kall, och en man med hjärtats nobless. Man får en känsla av att han är den enda som kan hjälpa den stackars överkänsliga och nästan övermänskligt hårt prövade Ingegerd Bremssen. Man får också en känsla av att ingen skulle kunna spela denna Ingegerd Bremssen mer nerv- och själfullt än Sonja Wigert; hon är en violin som någon sparkat sönder men som under kärleksfulla händer småningom återfår tonen."

I BLM var Georg Svensson mer positiv mot den aktuella svenska filmproduktionen än på länge: "Anders Henrikson visade vad han förmådde som regissör i Ett brott. Med Fallet Ingegerd Bremssen når han högre. Så vitt anmälarens erfarenhet sträcker sig är det den nyare svenska filmkonstens bäste skapelse. Ett brott rev, Fallet Ingegerd Bremssen griper. (-) Faktum är att det är ytterst ovanligt inte bara i svensk film att se så förtätade och fint komponerade scener som här, de vittna om artistisk säkerhet icke minst därigenom att de äro alldeles fria från effektsökeri och medvetet artisteri. (-) Jag kan inte heller erinra mig att jag någonsin i svensk film hört människorna tala så naturligt -- det gäller både vad de ha att säga och hur de säga det -- och röra sig så ogenerat framför kameran. (-)

Det märkligaste med denna film är dock inte att den är så duktigt gjord och så redbart tänkt. Det är Sonja Wigert. Något så besjälat som hennes spel i den kvinnliga huvudrollen ser man ytterst sällan. Att hon tar regi perfekt och in i varje nyans vet vad man får göra inför kameran och inte får göra är tydligt men detta aktgivande, som så ofta binder en skådespelare, sker hos henne liksom i trance medan hon hela tiden lyssnande är vänd inåt mot sin känsla. Utan yttre åthävor spelar hon på blotta intensiteten av sin inlevelse, på sitt underbart uttrycksfulla, skälvande ansikte. En alldeles levande människa är också Anders Henriksons läkare. Ingen av våra skådespelare använder sig av så små medel som han, ingen kan som han skenbart alltid vara precis densamme och ändå för varje gång en helt ny person, lika verklig som dem man möter ute i livet."

Kommentar Svensk filmografi

Dagmar Edqvists (f 1903) roman "Fallet Ingegerd Bremssen" kom ut 1937 och blev liksom hennes tidigare böcker mycket uppmärksammad och diskuterad.

Filmens inspelning började sista veckan i november 1941 och varade till mitten av februari 1942.

Förlaga

Originaltitel Fallet Ingegerd Bremssen (Roman)
Författare Dagmar Edqvist


Inspelning

1941-11-25 1942-02-12
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1942-03-11 Saga Stockholm Sverige 87 min
Urpremiär 1942-03-11 Saga Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1992-06-29 TV2 Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel Mövisa
Textförfattare Torsten Flodén (specialtext 1942)
Sångare Ingrid Michaelsson
Isa Palmgren
Ann-Margret Bergendahl
Siv Thulin
- (samt okänd skådespelerska)


Originaltitel Life and Love
Kompositör Haydn Wood (1938)


Originaltitel Fille bom-bom-bom
Textförfattare Felix Körling (svensk text)
Sångare Anders Henrikson
Gösta Cederlund
Gunnar Sjöberg
Göran Bernhard
- (samt okänd liten pojke)


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Fallet Ingegerd Bremssen (1942)

Ämnesord

Dråp
Frontlasarett
Häradsrätt
Kvinnofängelse
Läkare
Rättegångar
Sinnessjukhus
Sjukhus
Självförsvar
Trauma
Tåg
Våldtäkter
Överfall

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2390


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Der Fall Ingegerd Bremssen von Dagmar Edqvist.
Omfång 27 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis till Ingegerd Bremssen.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel P.M. beträffande "Fallet Ingegerd Bremssen".
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The Case of Ingegerd Bremssen by Dagmar Edqvist.
Omfång 29 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Fallet Ingegerd Bremssen av Dagmar Edqvist.
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fallet Ingegerd Bremssen.
Omfång 96 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?