Grundfakta

Media (62 st)

Originaltitel Vi hemslavinnor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1942-04-04

Medverkande

Dagmar Ebbesen
fröken Kristiana Falk, hembiträde

John Botvid
Johan "Blomman" Blomqvist, ägare till Freja Platsbyrå

Ernst Eklund
fabrikör Teodor Larsson

Hjördis Petterson
Laura Larsson, Teodors fru

Karl-Arne Holmsten
Gunnar Andersson, Kristianas oäkte son, flygare

Maj-Britt Håkansson
Ingrid Larsson, Larssons dotter, 19 år

Visa alla medverkande

Handling

Fabrikör Teodor Larsson och hans familj har sista tiden bytt hembiträde ofta. Trots att man försökt även med ett manligt har det inte velat sig riktigt. Fru Larsson, född Rosenchrona, har...

Visa hela handlingen

Press

Alla recensenter berömde regissören Schamyl Baumans vardagston och trivsamma sätt att berätta. I AB skrev Filmson: "Schamyl Bauman är en överlägsen skildrare av svensk småborgerlighet....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Dagmar Ebbesen fröken Kristiana Falk, hembiträde
John Botvid Johan "Blomman" Blomqvist, ägare till Freja Platsbyrå
Ernst Eklund fabrikör Teodor Larsson
Hjördis Petterson Laura Larsson, Teodors fru
Karl-Arne Holmsten Gunnar Andersson, Kristianas oäkte son, flygare
Maj-Britt Håkansson Ingrid Larsson, Larssons dotter, 19 år
Kaj Hjelm Palle Larsson, Larssons son, 13 år
Dagmar Olsson Gullan, jazztokig husa hos Larssons
Carl-Gunnar Wingård Calle Bergman, frisör
Anna-Lisa Baude Anna Bergman, frisör Bergmans fru
Julia Cæsar Hanna, kokerska hos Larssons
Åke Engfeldt kadett Furustubbe, född Andersson, flygaspirant
Einar Axelsson baron Wolfgang
Bengt Ekerot Linus Tallhagen, hembiträdesaspirant
Bellan Roos springflicka
- Ej krediterade:
Mimi Pollak fröken Rosa "Rose" Réenchrona, friherrinna, Lauras syster
Jan Erik Lindqvist kadett Hare, flygaspirant
Sten Mattsson varubudet
Margit Andelius fru Karlsson, dam på platsbyrån som söker hembiträde
Olav Riégo Kristianas advokat
Helga Brofeldt ena städerskan på Larssons kontor
May Lööv Amanda, andra städerskan på Larssons kontor
Inger Sundberg den lilla flickan utanför kyrkan
Sickan Castegren gäst på förlovningskalaset
Lisa Wirström skolstäderskan
Georg Fernquist Larssons kamrer (bortklippt) (bortklippt i den slutliga filmen)

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1942
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2014

Handling

Fabrikör Teodor Larsson och hans familj har sista tiden bytt hembiträde ofta. Trots att man försökt även med ett manligt har det inte velat sig riktigt. Fru Larsson, född Rosenchrona, har kanske inte heller rätta handlaget med tjänstefolk.

Nu har man anställt ett nytt hembiträde, Kristiana. Hon kommer från landet och är en trotjänarinna av den gamla stammen, myndig och barsk men lojal och pålitlig, sparsam med både egna och hushållets medel och ett under av duglighet och arbetsamhet. Men det har frun i huset svårt att fatta.

Kristiana fick för 20 år sedan en son, som utackorderades och som hon under årens lopp tappat kontakten med.

Han heter Gunnar Andersson, och har vuxit upp till en ståtlig ung man och är nu kadett vid flygvapnet. Han har blivit bekant med husets unga söta dotter Ingrid och de har förälskat sig i varandra. Nu stundar stor förlovningsmiddag.

Då får Kristiana oväntat veta att Gunnar är hennes son. Det blir ett intermezzo på förlovningsmiddagen och med anledning av det lämnar hon familjen.

Det är yngste sonen i familjen, Palle, som är den ende som förstått verkliga sammanhanget. Han tar itu med problemet, ordnar upp alltsammans och får Kristiana att komma tillbaka.

Och då rustas det till familjebröllop i Seglora kyrka på Skansen.

Censur / granskning

Censurnummer 64264
Datum 1942-03-31
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2410 meter
Kommentar Granskningskopians (som saknade förtexter) aktlängder: 515-545-560-530-260 = 2410 m. Visningskopiornas aktlängder: 565-545-560-530-260 = 2460 m - 90 minuter. Aktlängder: 515, 545, 560, 530, 260.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2460 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Alla recensenter berömde regissören Schamyl Baumans vardagston och trivsamma sätt att berätta. I AB skrev Filmson: "Schamyl Bauman är en överlägsen skildrare av svensk småborgerlighet. Han känner dess fel, men älskar den för dess förtjänster. På samma sätt är det med Baumans egna filmer från denna småborgerliga vardag med dess andliga torftighet men mänskliga bekymmer; man är medveten om felen men ger sig inför de ofrånkomliga förtjänsterna. Vi hemslavinnor vinner först och främst genom sin hemtrevliga vardagston."

I SvD är Lill litet vemodigt nostalgisk: "Bauman har ju som regissör särskilt gott öra för de genuina tonfallen inom hemmets och kökets väggar, och den i och för sig enkla historien med delvis rätt omöjliga ingredienser och diverse luckor i logiken (-) serveras med åtskilliga nya publikknipande utbroderingar. Ibland broderas det litet för länge och sävligt bara. Men det är med sann glädje man återser Dagmar Ebbesen i den förträffliga hemslavinnans förtroendeingivande skepnad, och med vemod desslikes, eftersom hon representerar en försvinnande kategori av människor: de gammaldags, hederliga, anspråkslösa och arbetsamma jungfruarna."

Litet bitskt skriver Chat i SocD: "Skall det göras film om kokerskor och hembiträden nu, så vill man nog hellre se den nya generationen och dess problem, än en relik från forna dar, om än aldrig så rar bakom den riviga ytan. (-) Finns det verkligen inget annat att filma än sceniska succéer med en förbleknad gloria?"

I Arbetaren kallar -t filmen "ett synnerligen vårlätt program" och Löf skriver i NDA att den är "en skäligen enkel sak, schablonmässig och sentimental" men fortsätter sedan: "Hemslavinnor' är visserligen klippt och skuren för en sommarteater, men iscensättningen var välgjord och spelet elegant, och motiverar det tillfullo pretentiösa framförandet. Populärt blev det lilla tricket att fälla in Kristiana tillsammans med vaktparaden på Gustaf Adolfs torg, då hon var ute och besåg staden. Applåden riktade sig där till både regissör Bauman och hans tekniska medhjälpare. För många av oss i salongen var det nog också en upplevelse att på duken få se påskaftonens enda ägg."

De dåtida ransoneringarna speglades även i filmrecensionerna.

O R-t skriver i DN att Baumans nya film "knappast hör till de märkligaste numren bland hans collected works. (-) Det hela är mycket enkelt hopkommet, kanske lite för enkelt här och var, men det gör ju heller inte pretentioner på att vara annat än ett harmlöst folklustspel. (-)

Som alltid har Bauman lyckats bra med miljöteckningen. Den är den här gången något mera chargerad än eljest, men inte mera än att herrskapet Stockholm känner igen sig hos den fabrikörsfamilj med inte alltför åtstramad livsföring där den hyggliga Kristiana tar plats som ensamjungfru. Dagmar Ebbesen spelar fortfarande sin gamla paradroll. Hon har blivit lite rundare både i ansiktet och humöret sedan sist. Hennes nya Kristiana är mildare i tonen, även när hon biter ifrån sig som mest. Hon vet alldeles för mycket om människorna för att kunna allvarligt förarga sig över dem. Rollen är och förblir en gammal lustspels!konstruktion, men Dagmar Ebbesen fyller den nu som tidigare på ett förunderligt sätt med levande liv och äkthet."

Om sonen-kadetten, fortsätter Filmson: "Karl-Arne Holmsten i en väl troskyldig kadettroll visar ännu en gång att han är den trevligaste, manligaste och naturligaste 'filmcharmör' svensk film förfogar över. En vacker dag får han kanske visa att han kan mera."

Stockholm hade en dryg vecka tidigare fått en ny kvällstidning, den socialdemokratiska Aftontidningen (AT), som började komma ut den 26 mars 1942. En av dess recensenter var Stig Almqvist, gammal i gården som filmskribent. Vi hemslavinnor var den första svens!ka film han recenserade för AT. Han var inte särskilt förtjust i filmen, kallade den en "mellanfilm" för Bauman och fortsatte: "rätt torftig i anden, drägligt underhållande. Den fick sin slutapplåd, rätt matt och välförtjänt i sin matthet. Är det inte ganska länge sedan Bauman verkligen sög i nu: man har gärna andra pretentioner på honom än att han ska ge hjälpligt nytt liv åt gammalmodiga folklustspel."

Kommentar Svensk filmografi

Bakom filmen ligger det danska lustspelet "Den ny Husassistent" av Axel Frische (1877--1956) och Christian Bogø (1882--1945). Det hade sin urpremiär på Sønderbro Teater i Köpenhamn 1.10.1920. Lustspelet blev omedelbart en mycket stor framgång, och under de följande åren spelades det bl a ett par säsonger i följd på Folkteatern i Stockholm. Sammanlagt upplevde det över 700 föreställningar i Stockholm och vid den därpå följande turnén i landsorten.

Huvudrollen i pjäsen hade redan från premiären 1921 i Stockholm spelats av Dagmar Ebbesen, som hade en väsentlig del i pjäsens framgång i Sverige.

Efter det att pjäsen slutspelats, filmades den också nästan omedelbart som stumfilm: Hemslavinnor, regi Ragnar Widestedt, premiär på Röda Kvarn i Stockholm 4.9.1923. Tio år senare filmades den på nytt, nu som ljudfilm och i en svensk-dansk samproduktion. Ragnar Widestedt var åter regissör och i den svenska versionen spelade Dagmar Ebbesen än en gång sin gamla paradroll. Premiär i Stockholm 10.4.1933 (1933/9). Vi hemslavinnor är den tredje inspelningen, och för tredje gången gör Dagmar Ebbesen rollen, nu enligt olika recensenters uttalanden med en djupare och mera mogen karakterisering än kanske någonsin.

En av herrarna bakom Wive Film, direktör C F Anderson på Kinocentralen, hade 1.11.1941 köpt filmrätten till lustspelet av den danske rättsinnehavaren. Han överlät den sedan till ett för ändamålet särskilt bildat konsortium, som företräddes av Wive Film och som i slutet av januari 1942 engagerade Schamyl Bauman att utarbeta filmmanuskriptet och omhänderha regin. Bauman tog för manuskriptet den flyhänte Torsten Lundqvist till hjälp, så att inspelningen kunde starta redan den 11 februari 1942. Den höll på i fem veckor och avslutades den 21 mars 1942. Redan 14 dagar senare, på påskafton, hade filmen premiär, vilket får anses vara en exceptionellt kort tid för klippning, musikarrangemang och laboratoriearbete.

Förlaga

Originaltitel Den ny Husassistent (Pjäs)
Författare Axel Frische
Christian Bogø


Inspelning

1942-02-11 1942-03-21
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (
Skansen Stockholm Sverige
Norrbro Stockholm Sverige
Järfälla kyrka Järfälla Sverige
Hanviken Tyresö Sverige (flygfältet)

Visningar

Sverigepremiär 1942-04-04 Royal Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 1973-11-06 TV2 Sverige 86 min
1975-07-07 TV2 Sverige 86 min
1980-12-24 TV2 Sverige 86 min
1982-11-21 TV2 Sverige 86 min
1991-07-31 Kanal 1 Sverige 86 min
1995-01-19 Kanal 1 Sverige 86 min
2000-12-18 SVT1 Sverige 86 min
2004-11-09 SVT1 Sverige 86 min
Urpremiär 1942-04-04 Royal Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 2008-03-10 SVT1 Sverige 86 min
Dvd-release 2014-05-14 Sverige (utgiven i samlingen "Den stora Hembiträdesboxen")
TV-visning 2016-09-13 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Bonjour l'amour
Kompositör Kai Gullmar (1942)
Textförfattare Gus Morris (1942)
Sångare Sven-Olof Sandberg (ej i bild)


Originaltitel Delmonico
Kompositör Nathan Görling (1940)
Zilas Görling (1940)


Originaltitel Menuett för celesta
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel General Cederschiöld
Kompositör Per Grundström


Originaltitel Kungliga Svea Livgardes paradmarsch
Kompositör Wilhelm Körner


Originaltitel Tavlor på en utställning. Nr 5, Balet nevylupivšichsja ptencov
Kompositör Modest Musorgskij (1874)


Originaltitel Vergangenes Glück
Kompositör Ida Prade
Textförfattare Helge Roundquist (svensk text)
Jenny Morrot-Ritzhaupt (tysk text)
Sångare Dagmar Ebbesen


Originaltitel Royal-Fox
Kompositör Maj Sønstevold


Originaltitel Love in the Night
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Sunset
Kompositör Nathan Görling
Zilas Görling


Originaltitel Serenad, nr 4
Kompositör Wilhelm Peterson-Berger (1900)


Originaltitel Han kommer i spinn
Kompositör Kai Gullmar (1942)
Textförfattare Gus Morris (1942)
Sångare Kaj Hjelm


Originaltitel Bröllopet på Ulfåsa. Bröllopsmarsch
Kompositör August Söderman (1865)


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Vi hemslavinnor (1942)

Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Bröllop
Fabrikör
Flygkadett
Folkpjäs
Friherre
Frisör
Förlovningar
Hembiträde/manligt
Hembiträden
Högreståndsmiljö
Platsbyrå
Stockholm/Seglora kyrka
Vaktparaden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2484


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Kopia


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Omfång 45 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemslavinnor. Filmscenario av Torsten Lundqvist och Schamyl Bauman, fritt efter Christian Bogös och Axel Frisches pjäs.
Omfång 94 s. Miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 94 s. + 3 s. tillägg, löst. Miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?