Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Dödlig drift
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-03-12

Handling

Stockholm. En kvinna hittas våldtagen och lemlästad med handfängsel på en övergiven industritomt på Kungsholmen. Poliserna Fallenius och Hansson får hand om fallet.På en...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett kluvet kritikermottagande. En återkommande invändning gällde filmens bristande psykologiska trovärdighet. Några upplevde också de utdragna och blodiga våldsscenerna som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Produktionskoordinator
Platschef
Inspelningsassistent
Runner
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
On-lineredigering
Digital bearbetning
Musiktekniker
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Attributör
Kläder
Maskör
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Mikael Persbrandt Andreas
Stefan Sauk Göran
Andrea Vagn Jensen Glennie
Kjell Bergqvist Chris
Sissela Kyle Nanette
Suzanne Reuter Fallenius
Jakob Eklund Hansson
Sten Ljunggren Eriksson
Inga Landgré Andreas mamma
Tom Wentzel Simon
Niklas Falk Janne
Lina Englund Johanna
Vanna Rosenberg Vivianne
Robert Jelinek spanare
Sørine Mønsted Sanne
Margareta Pettersson portier 1
Nick Börjlind portier 2
Gunilla Larsson Johannas mamma
Sten Elfström Johannas pappa
Hans Lindgren man med hund
Hanna Ekman kvinna på cykel
Clas-Göran Turesson Gustav
Charlotta Larsson Kajsa
Peter Lindmark polis
Michael Dalager man på krogen

Bolag

Produktionsbolag Cinema Art Productions AB (i samarb m)
Samproduktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Birgitta & Imme
Filmekonomi AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1999
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2001
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1999
Distributör i Sverige (DVD) Nordisk Film AB 2007
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Europa Post Production AB (ljudbearbetning)
Motion Media T. Åberg (kassettkopiering)
Little Big Room Studios (musikstudio)
The Chimney Pot AB (digital efterarbetning)

Handling

Stockholm. En kvinna hittas våldtagen och lemlästad med handfängsel på en övergiven industritomt på Kungsholmen. Poliserna Fallenius och Hansson får hand om fallet.

På en restaurang håller Andreas tal till sin mor på hennes födelsedag. I present får hon en resa till San Michele och en schal av släkten. Av Andreas får hon dessutom ett par örhängen.

Hemma får Andreas besök av Simon och Janne. De vill att han ska hjälpa dem att sälja 400 datorer av märket G3.

Göran är en sjukskriven polis som förlorat sin hustru i en bilkrasch. Han är på grund av detta djupt deprimerad och anklagar sig själv för att ha förorsakat hennes död.

Fallenius och Hansson får av ett vittne veta att den dödade kvinnan förts bort av en man i polisuniform.

Andreas besöker sin hälare, Chris, och hans hustru Nanette. Chris åtar sig att ta hand om datorerna och sälja dem.

Göran läser Gula Tidningen och hittar annonser på personer som vill sälja datorer. Han känner till stölden av G3-datorerna och finner samma telefonnummer på flera av annonserna för datorer. Han far till telefonnumrets adress, men där är stängt.

Göran träffar två danska kvinnor, Glennie och Sanne, som kört vilse i sin bil och lotsar dem till Hotel Majestic där de ska bo. Han går ut tillsammans med dem och följer sedan Glennie till hennes hotellrum.

Andreas letar nu efter ett nytt offer som han ska våldta och lemlästa. Han finner ett perfekt offer i skolflickan Johanna. Halvt förklädd till polis stoppar han henne och tar henne med i sin bil till en nerlagd fiskfabrik där han sätter handfängsel på henne. Han tar flickans halsband, far hem till sin mor och ger henne det. Andreas återvänder sedan till Johanna och fullbordar sitt dåd som han videofilmar.

Göran gör ett besök hos Chris och framför sina misstankar om häleri. Han frågar efter G3-datorer men Chris har ingen inne, påstår han. Göran tar med sig en bärbar dator innan han lämnar Chris och Nanette. Han skuggar sedan Chris som kör till Andreas och berättar om händelsen, vilket Simon och Janne hör som just då besöker Andreas.

Göran undersöker datorn som han tagit hos Chris, men den är tom. Han får ett anonymt telefonsamtal om G3-datorer och att han ska bege sig till Rålambshovsparken. Där hittar han den döda Johanna.

Simon och Janne ber Andreas att ta hand om Chris, eftersom paret tror att polisen kan komma dem på spåren. Göran går än en gång in i Chris dator och återskapar filer. På en av dem finns bilder på den först dödade kvinnan.

Andreas mördar Chris och Nanette. Under tiden har Göran åkt till polisen, hämtat sitt tjänstevapen och lämnat datorn i sitt skåp. Han besöker Chris och finner honom mördad. Sedan kör han till fiskfabriken, dit han tidigare skuggat Chris och Andreas. Där finns Andreas som fängslar Göran.

Poliserna Fallenius och Hansson hittar datorn i Görans skåp och får se bilderna av den lemlästade kvinnan. De tror följaktligen att Göran är mördaren och sänder därför ut en efterlysning på honom som misstänkt för mord.

Detta hör Andreas på Görans polisradio. Göran kommer emellertid loss och slår ner Andreas. Denne får dock till slut ändå övertaget och tvingar med sig Göran till sin lägenhet, fängslar honom på en stol och tvingar honom att se på videon med lemlästningen av Johanna.

Andreas går ner till sin nyinflyttade granne Vivianne och mördar henne för att komma åt hennes ring. Glennie ringer på Görans mobil, som Andreas lagt beslag på, och talar in ett meddelande att hon flyttat till Hotell Örnen, vilket Andreas noterar.

Andreas ger sig av till Hotell Örnen sedan han riggat upp Göran i en snara så att det ska se ut som om denne begått självmord i Viviannes lägenhet. Men Göran lyckas ta sig loss och beger sig springande till hotellet och anländer i sista sekunden för att rädda Glennie från Andreas. Fallenius och Hansson hittar Andreas fängslad med ett papper som avslöjar vad han gjort sig skyldig till. Göran träffar Glennie och man kan ana att de blir ett par. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 135948
Datum 1999-03-02
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2968 meter
Kommentar Aktlängder: 581-592-495-541-549-210


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2968 meter
Längd i minuter 108 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett kluvet kritikermottagande. En återkommande invändning gällde filmens bristande psykologiska trovärdighet. Några upplevde också de utdragna och blodiga våldsscenerna som grovt spekulativa.

Johan Croneman, DN: "Dödlig drift är på ytan en skickligt berättad film, befolkad av begåvade skådespelare, stilsäkra grepp och miljöer. Rolf Börjlind ser till både bild, ett ovanligt effektivt ljud, karaktärer och kanske framför allt dialog. Han får ordentlig skjuts i många mellanscener tack vare sitt finsnickrande.

Många har säkert tvivlat på att Stefan Sauk och Mikael Persbrandt (bägge mycket bra) skulle rymmas på samma duk, men också här har Rolf Börjlind haft förmåga att väga jämnt, tona ner och spela i skarvarna.

Det är mycket som är bra. Scenografin, inte minst. Mikael Varhelyis patinering är ovanligt lyckad.

Kjell Bergqvist är kanske dock allra mest iögonfallande. (-) Han är intuitiv och lägger aldrig mycket emellan sig själv och sin gestaltning - han är en av våra allra bästa.

Problemet är filmens psykologiska ambitioner. En enveten panorering som lämnar det underliggande i fred. Fler och fler detaljer kring filmens seriemördare klarläggs, allt mindre betyder det, allt mindre begriper vi.

Allt mindre bryr vi oss."

Jan Söderqvist, SvD: "[Det] finns såväl många som goda skäl att se Rolf Börjlinds förstlingsverk i det fullvuxna formatet. Atmosfärerna, dialogerna, skådespeleriet, det gedigna hantverket överhuvudtaget: det finns både en genremässig säkerhet och ett visst mått av egensinnighet i berättandet som gör det här till en habil och i vissa stycken övertygande thriller. (-)

Men all grannlåt i världen kan inte dölja det bistra faktumet att detta i grund och botten är kitsch. Vilket i första hand drabbar Suzanne Reuter: samtliga hennes jargongiga repliker (-) faller till golvet som döda plattfiskar, och det är verkligen inte hennes fel.

Överklassens emotionella hämningar (-), dessa hämningar som gynnsam grogrund för psykopatologiskt beteende, och den fatalt stukade manligheten som söker sig uttryck i kvinnoattribut ¿ alla dessa klichéer är mycket nötta och trötta, och Börjlind har dessvärre ingen speciell idé om vad man kan ta sig till med dem, annat än damma av dem hjälpligt och nöta litet till på dem."

Sven E Olsson, AN: "Dödlig drift är ganska länge och ganska bra en psykologisk thriller om en ensam, men elitistisk man som kompenserar en anat kärlekslös uppväxt med sadistiskt sex och - för honom - lustfyllt välrepeterade styckmord. (-)

Fast filmen tappar den artistiska balansen och sin aktiverande och nervkliande måttfullhet under den sista halvtimmen. Där tippar filmen från thriller- till splatternivå, när Börjlind så att säga fläskar på med på tok för mycket blodsöl och för mycket äckelfrossande i död."

Mats Johnson, GP: "Rolf Börjlind har (-) gjort en högst förutsägbar, och psykologiskt förenklad film där schablonerna duggar tätt. Exempel: 'Han har mördat förr och kommer att göra det igen', säger polisen spelad av Suzanne Reuter innan hon mysteriöst försvinner ur handlingen.

Ett återkommande problem i psykopatskildringar är hur man skall visualisera Ondskan. Hitchcocks Psycho (-) innehåller bara två korta våldsscener. I Dödlig drift frossar Börjlind i sadistiskt våld och kvinnoförnedring när han visar hur Andreas kidnappar, fjättrar och plågar en 18-årig tjej. Varför så utdraget och detaljerat? Scenen känns bara spekulativ."

Jan Aghed, SDS: "Rolf Börjlinds Dödlig drift missbrukar ett flertal duktiga skådespelare i en bedrövlig studie av en seriemördares psykologi och handlingar, en stinkande thrillersoppa tillredd av en filmisk varuhuskleptoman. (-)

Maken till osjälvständigt dravel har sällan setts. Dessutom är den obehaglig på ett obehagligt sätt och njuter själv av det, sugande på vålds- och tortyrscener långt bortanför deras dramatiska funktion och poäng som om de vore välsmakande i stället för halvruttna skaldjur.

Mikael Persbrandts sadistiske psykopat och kvinnohatare, vars dödliga drift framgångsrikt trotsar Börjlinds förvirrade ansatser till förklaringar, jagas av Stefan Sauks tillfälligt sjukledige polisman. Med den senares sorgetrauma, maniska hämndbegär och rättsskipningsmetoder sällar sig filmen till den privata lynchjustis av bronsonskt märke som strängt taget gör det hela till ett försvar för polisiär fascism: bilderna av vad den efterspanades offer råkar ut för ger detektiven rätt att själv döda."

Kommentar Svensk filmografi

Rolf Börjlind (f 1943) långfilmsdebuterade som regissör med Dödlig drift. Då var han sedan länge en av de mest erfarna manusförfattarna i landet efter debuten 1980 med Papphammar-kortfilmerna (tillsammans med Gösta Ekman). Bl a står han som manusförfattare till Jönssonligan-filmerna (1984/16), (1986/17), (1989/21), de båda senare tillsammans med Gösta och Mikael Ekman, Kalabaliken i Bender (1983/15) och Morrhår och ärtor (1986/1; tillsammans med Gösta Ekman) samt under 90-talet till åtta Beck-filmer . Totalt hade han producerat ett trettiotal manus i olika genrer för film och TV.

1994 guldbaggebelönades han tillsammans med Peter Dalle för bästa manus, till Yrrol (1994/27).

I en intervju med Jonas Sima i Expressen (12.3.1999) bemötte Börjlind invändningar angående våldsskildringen i filmen:

" - Det finns inga vidrigheter i min film. Den är väldigt finessrikt gjord vad gäller våld. Hänsynsfull och oblodig, tycker jag. Det finns mycket lite av fysiskt våld i filmen, utan våldet visualiseras i huvudet hos åskådarna.

Jag tycker tvärtom att berättelsen är extremt våldsam och kvinnofientlig. Finns det nåt budskap i filmen?

- Det tror jag inte. Jag är ju kvinnohatare, enligt Åsa Moberg och andra, så jag jobbar väl vidare på den myten. Här har jag varit intresserad av att skildra en seriemördares psyke. Detta började när jag skrev manus till en serie Beck-filmer. Då studerade jag tillgänglig litteratur kring amerikanska seriemördare, särskilt Robert Resslers forskning.

Vad är så våldsamt intressant med seriemördare?

- Det är ganska enkelt att skildra ett monster som ett monster. Det blir intressant när man söker belysa andra sidor av dessa starkt personlighetskluvna män, som kan vara fullständigt normala utåt sett även mnär sjukdomen gror och slår ut. Se fallet Thomas Qvick. Ämnet är också dramatiskt tacksamt.

Och kommersiellt! Varför blir vissa personer seriemördare?

- Man vet att seriemord på okända offer är det snabbast ökande mordsättet i det moderna samhället. Ett socialt mönster finns i bakgrunden. Morden har samband med urbaniseringen, arbetslösheten, snabbare kommunikationer, allmänna våldsutvecklingen.

Jag tillhör dom som menar att en film också kan vara ett moraliskt ställningstagande. Var finns moralen i Dödlig drift?

- Jag är nog för ointellektuell för ett sånt resonemang."

Tror jag inte. (-) Det är mycket våld nu. Hur tror du den unga biopubliken påverkas?

- Det avpersonifierade, orelaterade och stereotypa våldet utan känslor, typ Hamilton, är tröskelsänkande och en farlig nednötning av medkänslan. Det är jag övertygad om. Jag hoppas min film med levande karaktärer har en annan funktion. Men det vet jag ju inte."

Förlaga

Originaltitel Dödlig drift (Roman)
Författare Bo Norgren


Inspelning

med omnejd Stockholm Sverige 1998-10-05 1998

Visningar

Sverigepremiär 1999-03-12 Filmstaden Göteborg Sverige 108 min
1999-03-12 Palladium Göteborg Sverige 108 min
1999-03-12 Royal Malmö Sverige 108 min
1999-03-12 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 108 min
1999-03-12 Filmstaden Söder 1 Stockholm Sverige 108 min
1999-03-12 Rigoletto 1 Stockholm Sverige 108 min (samt ytterligare 53 platser)
TV-visning 2004-08-13 TV4 Sverige 103 min
2005-03-12 TV4 Sverige 103 min
2005-03-24 TV4 Sverige 103 min
2005-11-18 Kanal 5 Sverige 103 min
2006-12-21 Kanal 5 Sverige 103 min
Videorelease 1999-09 Sverige 103 min
TV-visning 2008-01-05 Kanal 5 Sverige 103 min
Dvd-release 2007-11-19 Sverige
TV-visning 2019-07-01 TV4 Film Sverige
2019-07-19 TV4 Film Sverige
2019-07-20 TV4 Film Sverige
2019-08-04 TV4 Film Sverige
2019-08-13 TV4 Film Sverige
2019-08-22 TV4 Film Sverige
2019-08-30 TV4 Film Sverige
2019-09-05 TV4 Film Sverige
2019-09-10 TV4 Film Sverige
2019-09-17 TV4 Film Sverige
2019-10-01 TV4 Film Sverige

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2000 Bästa skådespelare Mikael Persbrandt

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2958


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2956


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2955


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2968


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DÖDLIG DRIFT
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DÖDLIG DRIFT
Affischdesign Ohlsson & Co


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel "version 2". [Av] Rolf Börjlind fritt efter en roman av Bo Nordgren.
Omfång 128 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "version 5". Av Rolf Börjlind fritt efter en roman av Bo Nordgren.
Omfång 104 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "version 1". [Av ] Rolf Börjlind.
Omfång 114 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "treatment". Av Rolf Börjlind.
Omfång 69 s. Brev till läsaren (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "version 8". Av Rolf Börjlind fritt efter en roman av Bo Norgren.
Omfång 109 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dödlig drift. Rolf Börjlind fritt efter en roman av Bo Norgren. Version 2 April 1998.
Omfång 122 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Färg papper 10
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?