Grundfakta

Media (93 st)

Originaltitel Flickan i fönstret mitt emot
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1942-02-28

Medverkande

Sickan Carlsson
Ingrid Linder, skulptris

Elof Ahrle
Elof "Loffe" Boman, murare

Dagmar Ebbesen
fru Frida Boman, Loffes mor

Ludde Gentzel
Fredrik Boman, portvakt, Loffes far

Eric Abrahamsson
Oskar Blom, murare

Lill-Tollie Zellman
Elsa Manning, teaterdirektris

Visa alla medverkande

Handling

Loffe Boman är murare och jobbar på ett nybygge i Stockholm. Mitt emot hans arbetsplats har skulptrisen Ingrid Linder sin ateljé. Loffe vinkar åt henne och en dag blir de bekanta. För...

Visa hela handlingen

Press

Stockholms recensenter tog bra emot detta "vårlätta program" men förtjusningen inskränkte sig till två långa inledande kortfilmer. Ett undantag var två recensenter, som såg vänligt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Synopsis
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Sickan Carlsson Ingrid Linder, skulptris
Elof Ahrle Elof "Loffe" Boman, murare
Dagmar Ebbesen fru Frida Boman, Loffes mor
Ludde Gentzel Fredrik Boman, portvakt, Loffes far
Eric Abrahamsson Oskar Blom, murare
Lill-Tollie Zellman Elsa Manning, teaterdirektris
Einar Axelsson kamrer Dalsjö
Hugo Björne Iwar Swahne, byggmästare, Ingrids morbror och förmyndare
Ivar Kåge Thorsén, advokat
Georg Funkquist Wellinder, inredningsarkitekt
Bengt Dalunde Nisse Boman, Loffes lillebror
Wiktor "Kulörten" Andersson murare
John Elfström Pelle, murare
John Norrman nattvakten
- Ej krediterade:
Rolf Botvid murare
Sickan Castegren frun i fönstret
David Erikson journalist på Afton-Tidningen
Ernst Brunman murare
Axel Lindberg redaktör på Dagbladet
Eric Fröling juvelerare
Manne Grünberger murare
Carl Ericson mannen som sätter upp namnskylt på Bomans dörr
Douglas Håge agent från Livförsäkringsbolaget Lyckostjärnan
Hortensia Hedström fru Swahne
Helge Mauritz polis
Oscar Heurlin murare
Magnus Kesster Pettersson, journalist på Morgonposten
Nina Scenna biträde i juvelerarbutiken
Manetta Ryberg gäst på Loffes invigningsfest
Charley Paterson gäst på Loffes invigningsfest
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Millan Bolander dammsugaragent
Birger Sahlberg arbetare
Torsten Winge släktforskare
Mona Geijer-Falkner första frun
Agda Helin andra frun

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1942
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Loffe Boman är murare och jobbar på ett nybygge i Stockholm. Mitt emot hans arbetsplats har skulptrisen Ingrid Linder sin ateljé. Loffe vinkar åt henne och en dag blir de bekanta. För första gången är Loffe kär på allvar.

Loffe jobbar åt byggmästare Swahne, som är Ingrids morbror och förmyndare. Han tycker bra om Loffe men mindre bra om att Ingrid är så betuttad i honom.

Kamrer Dalsjö, som också är förtjust i Ingrid fast med mindre framgång, förklarar att Loffe naturligtvis bara är ute efter hennes pengar.

Swahne kommer då tillsammans med advokaten Thorsén på idén att pröva Loffes enligt Ingrid så gedigna karaktärsegenskaper. Loffe kallas upp på advokatens kontor och får där veta att en rik släkting i Amerika har testamenterat sin förmögenhet till honom. Fast formaliteterna ännu inte är klara, är advokaten glad att få betala ut ett avsevärt förskott på arvet. Swahnes och Thorséns idé är att när Loffe blivit rik skall han inte längre bry sig om Ingrid.

Men där tar de fel. Loffe skaffar sig och sina föräldrar en ny, elegant våning och ordnar en stor invigningsfest. Dit bjuds bl a Swahne, Thorsén och Dalsjö men också hans arbetskamrater på bygget. Hedersgäst är Ingrid.

Dit kommer också en skådespelerska Elsa Manning och hon ställer till så mycken förtret, när hon försöker vampa Loffe, att det blir en fnurra på tråden med Ingrid. Ingrid beslutar dra sig ur spelet och resa bort.

Då söker Loffe upp advokaten och säger till honom: Jag vill inte ha de här pengarna! Ge dem till välgörande ändamål eller vad ni vill. De har bara ställt till trassel för mig och nu vill inte Ingrid heller veta av mig.

Då talar advokaten om att amerikaarvet bara var en bluff. Men det bekommer Loffe ingenting, helst som Ingrid redan ändrat sig och är tillbaka i fönstret mittemot bygget. Så slutar det hela lyckligt med att Loffe och Ingrid hittat tillbaka till varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 64088
Datum 1942-02-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2168 meter
Kommentar Aktlängder: 555-548-560-505 = 2168 meter. Aktlängder: 555, 548, 560, 505.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2168 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholms recensenter tog bra emot detta "vårlätta program" men förtjusningen inskränkte sig till två långa inledande kortfilmer. Ett undantag var två recensenter, som såg vänligt även på programmets huvudfilm, Flickan i fönstret mittemot.

Den ena var Lill i SvD, som skrev om filmen att "det är en vårfilm om någon, luftig och lätt och solskensglad och vänlig. Och barnslig, ack! Men denna moderna fabel om rikedomens förbannelse skall icke tas högtidligt och på allvar, den skall bedömas för vad den är, ett litet folklustspel med sång och utan pretentioner. Man myser gott och skrattar ofta åt den charmörige muraren i Elof Ahrles gestalt och den förälskade skulptrisen i Sickan Carlssons. Det är ett par favoriter som gå precis på samma våglängd, muntra, naturliga och hjärtevinnande. (-) Nils Jerrings regi håller god fart -- det är påfallande hur lätt och lekande den svenska filmtekniken numera arbetar i alster av denna art."

Den andra välvilliga recensenten var -hn i Arbetaren: "Flickan i fönstret mitt emot var i lustspelsgenren inte så oäven. Det var en vårlätt historia, som vi anammade för dess behagliga ton. Filmen var annars inte så särdeles originell till sitt innehåll, en tam kärlekshistoria mellan en muraryngling och en ung skulptris. (-) Intrigen var ju lite för grovt tillyxad, men trots detta intresserade händelseförloppet i alla fall. Det berodde på den behagliga lustspelstonen filmen igenom. (-) Ett trevligt och underhållande lustspel."

Men så var de övriga recensenterna så mycket mer nedgörande. I DN skrev O R-t att filmen "är ett svagt nummer i de svenska filmernas rad" och fortsätter: "Det var länge sedan det gjordes film på en så genant enkel historia som denna. (-) Kanske hade det i alla fall kunnat komma n å g o t ut av den lilla söndagsskoleberättelsen, om den lekts fram som en modern saga à la Kjeld Abell. Men så som filmen blivit finns det inte ett dyft av sagans lätta yrsel och försonande linje i den. Nils Jerring har förut visat att han inte saknar förutsättningar som långfilmsregissör, men han har tagit alldeles för torrt och charmlöst på historien om Loffe Bomans stora kärlek och falska Amerikaarv.

Sickan Carlsson kvittrar och ler och är söt, förstås, men det förslår inte långt. Elof Ahrle har ännu en gång råkat ut för sin gamla otur att bli felplacerad. Hans rejäla, säkra tag passar precis så länge han befinner sig på byggnadsställningen, men han går dåligt i par med Sickan. (-) Rollen skulle behövt något av Sture Lagerwalls okynniga pojkaktighet hos sin framställare. Det roligaste i filmen var en scen där Georg Funkquist i en subtil inredningsarkitekts skepnad försökte mörda den nya 'miljonärens' barbariskt mönstrade slips med blicken. Funkquist har verkligen en strålande förmåga att sätta spets på en liten struntroll."

I StT kallar Larz filmen "ett enklare folklustspel, där Elof Ahrle som skönsminkad byggnadsarbetare agerar Romeo för Sickan i fönstret mitt emot, som har en rik morbror och skulpterar litet smått."

Filmson skriver i AB att man efter en trevlig upptakt "hamnar rakt i Larv-Sverige."

Chat i SocD: "Anslaget (-) är lyckat. Människorna äro unga och glada, de ha lustig jargong och deras miljö är vardagsvänlig. (-) Men säg mig den fröjd, som varar beständigt?"

Sedan, skriver Chat, sätter filmen i gång en massa förvecklingar för att "få predika den sens moral, som de med penningar välförsedda filmproducenterna ha en viss faibless att föra till torgs: Fattigdomens välsignelse för vanligt enkelt folk. (-) Synd att denna film skulle gå upp som en sol och ner som en pannkaka!"

Mest negativ är S Almqvist i AT som inte hittar något försonande i filmen. Den är, skriver han, "ingen bekantskap som man gärna gör. För synopsis svarar Jules Sylvain. Man spårar hans kalla hand litet varstans i ny svensk produktion. Ett är förundransvärt: att detta av vita ben lysande uppslag kunnat avyttras till ett traditionsrikt filmbolag. Säljare och köpare må stå där med skammen.

Konstruktionen skallrar lång väg. Elof Ahrle är murare och jobbar på ett bygge. Han är hederlig och fattig. Från sin byggnadsställning når han med ett par språng in till en ateljé, där skulptrisen Sickan Carlsson kladdar med lera på sitt vis. Hon är käck och rik. Dessa två tycker bra om varandra, och Sickan introduceras hemma hos murarföräldrarna Dagmar Ebbesen och Ludde Gentzel och upphäver klass-skillnaden.

Nu har filmen hållit på en kvart, och slutet är redan nära. Men Sylvain griper in, förgriper sig på sin hjälte och hans hyggliga föräldrar och låter dem bära sig illa åt under en full timmes tid av koncentrerad förolämpning och gemen lögn. Författaren begår ett samvetslöst förräderi mot de försvarslösa figurer han själv skapat. Nej, naturligtvis inte skapat. Pladdrat fram i bilen någon gång mellan stan och Råsunda."

Kommentar Svensk filmografi

Idén till filmen kom från början från Börje Larsson. Han tog kontakt med Jules Sylvain och tillsammans utarbetade de en synopsis, som Sylvain sålde till SF den 29 oktober 1940. Samma dag tecknade Börje Larsson avtal med SF att på grundval av denna synopsis skriva ett "fullständigt filmmanuskript", Detta levererade han i januari 1941, men det godkändes inte av SF som begärde vissa omarbetningar. När manuskriptet trots detta inte fann nåd, fick Gardar Sahlberg, som då var anställd på SF:s manuskriptavdelning, i uppdrag att bearbeta det, och när filmen sedan visades, stod han -- jämte Jules Sylvain som idégivare -- under pseudonymen N Gardar ensam angiven som författare. Sahlbergs insats i det slutliga manuskriptet torde dock främst ha gällt vissa sångnummer med dialog och sångtexter.

Filmen spelades in under augusti och september 1941.

Inspelning

1941-08 1941-09
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1942-04-22 Spegeln Stockholm Sverige 79 min
Sverigepremiär 1942-02-28 Metropol Malmö Sverige 79 min
TV-visning 1986-06-14 TV1 Sverige 76 min
1991-12-14 Kanal 1 Sverige 76 min
1996-03-26 SVT2 Sverige 76 min
2000-05-30 SVT1 Sverige 76 min
Urpremiär 1942-02-28 Metropol Malmö Sverige 79 min

Musikstycken

Originaltitel En murargesäll
Kompositör Kai Gullmar (1942)
Textförfattare Gardar (1942)
Sångare Elof Ahrle
kör (event. Kvartetten Synkopen)


Originaltitel Sonat, piano, K. 331, A-dur
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1783)
Instrumentalist Ludde Gentzel (occarina - dubbad av ?)


Originaltitel Menuett, violin, D-dur. Ur Don Giovanni
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1787)
Instrumentalist Ludde Gentzel (occarina - dubbad av ?)


Originaltitel På sätt och vis Paris
Kompositör Kai Gullmar (1942)
Textförfattare Gardar (1942)
Sångare Elof Ahrle
Sickan Carlsson


Originaltitel Sankt Örjanslåten


Originaltitel Utan mej
Kompositör Kai Gullmar (1942)
Textförfattare Gardar (1942)
Sångare Elof Ahrle
Ludde Gentzel
Sickan Carlsson
Dagmar Ebbesen


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)
Instrumentalist Ludde Gentzel (trombon - dubbad av ?)


Originaltitel Modlitwa dziewicy/La prière d'une vierge
Kompositör Tekla Bądarzewska-Baranowska (1851)


Originaltitel Abschied der Gladiatoren
Kompositör Hermann Ludwig Blankenburg (1905)


Ämnesord

Advokater
Amerikaarv
Bluff
Byggmästare
Förmyndare
Inredningsarkitekt
Murare
Portvakter
Skulptris
Skådespelerska
Släktforskare
Stockholm
Vamp

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2159


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2159


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2160


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript av Börje Larsson.
Omfång 172 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 39 s. Rollista och produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Das Mädchen im Fenster gegenüber.
Omfång 2 s. Rollista och produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Das Mädchen im Fenster gegenüber.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Censurbeskrivning.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Das Mädchen im Fenster gegenüber.
Omfång 35 s. + 1 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?