Grundfakta

Media (67 st)

Originaltitel Livet på en pinne
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1942-09-28

Medverkande

Åke Söderblom
Jimmy Smith, jur. stud.

Annalisa Ericson
Betty Carlberg, hans fästmö

Thor Modéen
Aldor Johnsson

Katie Rolfsen
Chicago-Rosie

Torsten Winge
Röde Magnus

Carl Hagman
poliskommissarien

Visa alla medverkande

Handling

Aldor Johnson är en gammal, tidigare men oftast föga framgångsrik gangster. I 17 år har han fört ett strävsamt liv och försörjt sig nödtorftigt på inbrott och rånöverfall. Nu står...

Visa hela handlingen

Press

Det var tummen ner för filmen i alla recensioner i Stockholm. Filmen kunde lika gärna ha hetat "S o p p a p å e n s p i k eller vad ni vill," skrev S G-d i en dräpande kort recension...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Dirigent
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Åke Söderblom Jimmy Smith, jur. stud.
Annalisa Ericson Betty Carlberg, hans fästmö
Thor Modéen Aldor Johnsson
Katie Rolfsen Chicago-Rosie
Torsten Winge Röde Magnus
Carl Hagman poliskommissarien
Carl Reinholdz detektivkonstapel
Douglas Håge överkonstapel
- Ej krediterade:
Kotti Chave Allan Carlberg, Bettys bror
Hilda Borgström moster Malin, Jimmys moster
Carl Browallius Henriksson, hennes advokat
John Norrman John, portvakt
Rune Halvarsson patrullerande poliskonstapel
Arthur Fischer Lurven
Anna-Stina Wåglund Kitty, Rosies påkläderska
Charles White servitör på Chat Noir
Richard Lund läkaren
Kerstin Holmberg sjuksyster
Artur Rolén brandsoldaten
Axel Isaksson vakthavande polis
Hans Björnbo hovmästaren på Chat Noir
Birger Sahlberg rockvaktmästaren på Bringels Bar
Eivor Engelbrektsson Allans bordsdam på ordensmiddagen
Mary Hjelte gästen på Chat Noir som får sin cape söderskuren
Bertil Berglund en man i den mötande lastbilen
Gerd Mårtensson Carlbergs husa
Berns De Reaux servitören på Bringels Bar
Paul Hagman en gäst på Bringels Bar
Hans Bjerkeling gäst i garderoben på Bringels Bar
Tor Borong scenarbetare på Alcazarteatern
Focker & Sydfox apachedansörerna på Alcazar
Tor Wallén gäst på Chat Noir
Wiange Törnkvist gäst på Chat Noir
Felix Alvo gäst på Chat Noir
Christian Bratt medlem av baletten på Chat Noir
Susanna Östberg medlem av baletten på Chat Noir

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1942
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Aldor Johnson är en gammal, tidigare men oftast föga framgångsrik gangster. I 17 år har han fört ett strävsamt liv och försörjt sig nödtorftigt på inbrott och rånöverfall. Nu står han inför sitt livs svåraste uppdrag, men vad gör man inte för en vän.

Vännen är den amerikanske gangstern Röde Magnus som tillsammans med Chicago-Rosie rest över Atlanten i hopp att kunna försörja sig bättre i gamla Europa än det lyckades i Chicago. Nu är han ute på en liten "expedition" men råkar trampa fel och ramla genom taket ner till en ung, sorgsen och levnadstrött jurist, Jimmy Smith.

Men Jimmy blir bara glad att träffa Röde Magnus. Jimmys fästmö Betty Carlberg har nämligen några timmar tidigare slagit upp deras förlovning, sedan han händelsevis råkade svårt skada hennes bror vid en bilolycka. Nu vill han inte leva längre!

Så Jimmy engagerar den plötsligt arbetslöse Röde Magnus att mot lämplig kontant ersättning skjuta honom före klockan 6 nästa morgon. Själv kan Jimmy inte göra det för det finns en självmordsklausul i hans livförsäkring på 200 000 kronor, som han vill skall tillfalla hans före detta fästmö.

Det hela passar Röde Magnus utmärkt. Lätt förtjänta pengar, som han nu kunde använda att resa tillbaka till Amerika för, i hopp om en ny framtid där.

Men när det kom till kritan, visade det sig svårare än Röde Magnus trott, så han bad vännen Aldor att överta uppdraget, vilket denne som god vän och kamrat alltså gjorde.

Det såg också ut att gå galant. Aldor hittade Jimmy på en restaurang och stoppade diskret en liten helvetesmaskin i fickan på honom. Så var den saken klar! Men till Aldors bestörtning klarade Jimmy sig och försvann.

Så jakten gick vidare. Slutligen fick Aldor upp spåret igen och hittade Jimmy på en teater. Men denne undkom igen genom att kasta sig in i en virvlande apachedans på scenen, och Aldor visste inte att Jimmy minuterna innan hade försonat sig med Betty och inte alls ville bli skjuten längre.

Men det förstår han när han når fram till den efter den vilda apachedansen halvt avsvimmade Jimmy, där denne ligger ömt sluten i Bettys armar.

Censur / granskning

Censurnummer 64640
Datum 1942-08-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2640 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2640 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det var tummen ner för filmen i alla recensioner i Stockholm. Filmen kunde lika gärna ha hetat "S o p p a p å e n s p i k eller vad ni vill," skrev S G-d i en dräpande kort recension i SocD. "En smaklös och ledsam anrättning" och "en produkt som SF borde ha stoppat i säcken", skrev Walker i SvD. "Rena smaklösheten", kallade Larz den i StT. "Hur kan man överhuvud tota till en sådan film?" frågar Filmson i AB. "Den här gången", skriver O R-t i DN, "har Weyler Hildebrand grundligt trampat i klaveret" och fortsätter: "Finns det verkligen filmhabituéer som inte någon gång förut mött historien om den levnadströtte herrn vilken kommer överens med en tjänstvillig gangster om att denne skall vara vänlig knäppa honom vid lämpligt tillfälle, men sedan bittert ångrar sig och har allt sjå i världen att klara sig från att bli pepprad? En gång i världen såg jag en kusligt spännande fransk film på uppslaget, Weyler har som sagt valt att koka ihop en fars på det. Men han har inte haft den eleganta lätthet som här skulle behövts; filmen har blivit grovt tillyxad situationskomik (-) det mesta är bara dumt, tjockt och olustigt."

S Almqvist anslog däremot i AT överraskande försonliga tongångar: "Man har sett värre. Så långt ner mot botten är det visserligen meningslöst att angiva gradskillnader, ty på dessa nivåer befinner man sig i varje fall djupt under nollstrecket, och det kan aldrig bli fråga om att rekommendera, blott om att söka avskräcka. Men rätt skall vara rätt: av de utslag av låg svensk filmkomik, som under årens lopp spruckit fram på stackars Spegelns duk, är icke Livet på en pinne det allra mest plågsamma. Man kan uthärda den framför allt därför, att den icke misshandlar och förolämpar några människor; ty det finns inga människor i denna benvita, ödsliga fars. Att se sprattelgubbar bära sig obegripligt och fånigt åt, är visserligen i hög grad ledsamt men kan knappast ge anledning till indignerade beklaganden.

Dessutom är Katie Rolfsen parant i ett par sångnummer med balett.

Det verkar som en artighet mot herr Dymling, som den 1/10 tillträder chefsposten på SF, att släppa ut denna felspekulation den 28/9. Veterligen är heller ingen produktion av liknande uppläggning under arbete eller förberedelse i Råsunda, och man kan hoppas, att en ganska förnedrande SF-linje nu nått sin avslutning. Därför är det också onödigt med hårda ord mot svanesången."

Kommentar Svensk filmografi

Bakom filmen låg en bok "Mr. Preed's Gangster" av den engelske författaren Ladbroke Black (1877--1940), som denne gett ut 1939 och SF i augusti 1941 köpt filmrätten till.

Filmen spelades in under senare hälften av januari och hela februari med de sista scenerna i början av mars 1942. Filmen hade mycket få exteriörscener.

SF uppgav i sin reklam att musiken till filmen i stor utsträckning komponerats av Jules Sylvain. Men bolagets musikrapport till STIM upptar ingen musik av Sylvain utan anger att all beledsagande musik komponerats av SF:s fast anställde kapellmästare Gunnar Johansson. Nu föreligger emellertid samtidigt i SF:s arkiv ett avtal mellan Sylvain och SF, daterat 17 juli 1942, alltså då filmen befann sig i slutstadiet av sitt färdigställande, där Sylvain mot en i kontraktet angiven kontant summa överlåter musiken till Livet på en pinne till SF. Det var knappast första gången som en person skrev en musik, som sedan någon annan fick stå för officiellt. Under 1940-talet hände detta även flera gånger med filmernas manuskript: man betalade någon som inte haft med saken att göra för att vederbörande skulle skylta med sitt namn.

Chicago-Rosie i Livet på en pinne var en andlig syster till Chicago-Susie i Hildebrands Gentlemannagangstern (1941/4), som Katie Rolfsen också spelade, fast i sin nya uppenbarelse fick hon även uppträda och sjunga på en revyscen, sannolikt för att där dryga ut handlingen.

Förlaga

Originaltitel Mr. Preed's Gangster (Roman)
Författare Ladbroke Black


Inspelning

Sverige 1942-01-14 1942-03-04
Filmstaden Råsunda (ateljé)
Stockholm (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1942-09-28 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1986-07-26 TV1 Sverige 92 min
1992-02-28 Kanal 1 Sverige 92 min
2000-01-24 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1942-09-28 Spegeln Stockholm Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel O alte Burschenherrlichkeit
Textförfattare Eugen Höfling (tysk text 1825)
August Lindh (svensk text)
Sångare kör


Originaltitel Chicago Rosie
Kompositör Sten Axelson (1942)
Textförfattare Sven "Esse" Björkman (1942)
Sångare Katie Rolfsen
kör


Originaltitel Chicago, min gamla barndoms stads
Kompositör Lasse Dahlquist (1942)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1942)
Sångare Katie Rolfsen


Originaltitel Bä, bä, vita lamm
Kompositör Alice Tegnér (1892)
Textförfattare August Strindberg (1872 efter barnramsan "Ba, Ba, Black Sheep")


Originaltitel Kom upp och titta till mej
Kompositör Sten Axelson (1942)
Textförfattare Sven "Esse" Björkman (1942)
Sångare Katie Rolfsen


Originaltitel Det är sång och musik (vi vill ha)
Kompositör Lasse Dahlquist (1942)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1942)
Sångare Lasse Dahlquist (ej i bild - grammofon)
Katie Rolfsen
Åke Söderblom


Ämnesord

Advokater
Apachedans
Bilolyckor
Förlovning/uppslagen
Gangster
Jurist
Polis
Revyer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2645


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Livet på en pinne. Arbetsscenario av W. Hildebrand, fritt efter en historia av Ladbroke Black. ("Mannen som söker sin mördare").
Omfång 169 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 41 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Um Haaresbrite.
Omfång 33 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Livet på en pinne. Scenario och regi: Weyler Hildebrand.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Livet på en pinne. (Censurbeskrivning).
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Um Haaresbrite. Drehbuch und Regie: Weyler Hildebrand.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?