Grundfakta

Media (70 st)

Originaltitel En vår i vapen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-01-04

Medverkande

Gaby Stenberg
Gullan

Ingrid Borthen
Elsa, växeltelefonist

Kotti Chave
Gustav Lind, bilmekaniker

George Fant
Kalle Andersson, bilmekaniker

Bertil Solberg
Pelle, Kalles systerson

Visa alla medverkande

Handling

Vi möter en grupp unga vuxna i en svensk industristad krigsvåren 1940. Bilmekanikern Kalle Andersson tar hand om sin mor och sin systers barn. Han har ett stormigt förhållande med...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna lovordade Åke Dahlqvists lyriska naturfotografi och tyckte att det var en välregisserad och välspelad film, som demonstrerade Skoglunds förtjänster som kort- och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

- I den ordning de uppträder:
Gaby Stenberg Gullan
Ingrid Borthen Elsa, växeltelefonist
Kotti Chave Gustav Lind, bilmekaniker
George Fant Kalle Andersson, bilmekaniker
Helge Mauritz Oscar
Bertil Solberg Pelle, Kalles systerson
Rita Sandström Kajsa, Kalles systerdotter
Jullan Kindahl fru Andersson, Kalles mor
Gunnar Ekwall Magnusson, verkstadsägare
Erik "Hampe" Faustman furir Åke Berglund
Georg Funkquist Jacobsson, kontorschef
Harry Persson Janne Jansson, värnpliktig 39
Thore Thorén Jerka, värnpliktig
Fritiof Billquist löjtnant Moldén
Åke Uppström sergeant Linde
Börje Mellvig veterinären (felaktigt anges Folke Mellvig i förtexterna)
Helge Hagerman Niklas Larsson, värnpliktig
Arne Svensson Lasse, värnpliktig
Erik "Bullen" Berglund Jan Forsman, storbonde
Inga Gehlin den blonda lottan
Birgit Lindkvist Inga Forsman, Jan Forsmans dotter
Kerstin Holmberg Kerstin
Anna Norling mor Maja, Jan Forsmans fru
Nils Johannisson prästen
- Ej krediterad:
Greta Blom lotta
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Carl Ström ledare för friskaran

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1943
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Vi möter en grupp unga vuxna i en svensk industristad krigsvåren 1940. Bilmekanikern Kalle Andersson tar hand om sin mor och sin systers barn. Han har ett stormigt förhållande med kontoristen Elsa, en egoistisk och elak kvinna, som spelar ut honom mot rivalen Gustav Lind. Elsas rumskamrat Gullan har ett lugnt och harmoniskt förhållande med Åke.

Så blir männen mobiliserade och forslas med tåg till norska gränsen. Under den nattliga färden blir en häst sjuk och avlivas på banvallen. Männen stationeras i en vårgrönskande gränstrakt, idkar kamratskap, äter ärtsoppa och bekantar sig med trakten. Kalle väntar förgäves på brev från Elsa och är svartsjuk på Gustav Lind, som är fullt sysselsatt med att uppvakta en blond lotta. I närheten bor bonden Jan Forsman med fru och dotter Inga. Forsman är butter och vresig, avogt inställd till såväl stadsfolk som militärer. Stadsfolk, p g a att hans tre söner tagit anställning på fabrik inne i stan, militärer, p g a att samma söner nu inkallats till Gotland och därför inte kan hjälpa honom med vårbruket. Vid en inledande våldsam konfrontation mellan soldaterna och Forsman får han hjälp av sin rasande dotter Inga, som dock sprattlande bärs in till mor i köket av en bestämd Kalle.

Militärlivet blir rutin och idyll, våren allt skönare, kvällarna fördriver man på utedansbanan. Löjtnanten försöker blidka den vresige Forsman genom att låta mannarna hjälpa honom med plöjningen. Denne visar dock utåt ingen humörförbättring medan kvinnorna i familjen däremot veknar. De bjuder soldaterna på kaffe och smörgåsar och Ingas ömma känslor för Kalle kommer till tydligt uttryck.

Gustav Lind försöker vinna Inga genom att ställa in sig hos hennes föräldrar. Vid dansbanan föredrar hon emellertid Kalle och det blir ett häftigt slagsmål mellan de bägge rivalerna. Vid den följande diskussionen får Kalle veta att Elsa därhemma förlovat sig med den osympatiske kontorschefen Jacobsson. Kalle och Gustav försonas. Ensamma i bondköket finner så Inga och Kalle varandra för gott. De avbryts bryskt av allmänt larm och vi får se heta stridsscener med rökmoln, skott och briserande granater. Det visar sig dock bara vara en övning.

Inga mjölkar kor i ladugården och Kalle talar om deras kommande familjeliv i staden, en framtidsutsikt som försvåras av att Inga omöjligt kan tänka sig att överge sina föräldrar. Kalle beslutar sig för att pröva på lantlivet. Inga blir överlycklig men pappa Forsman vägrar släppa stadspojken över tröskeln. Ett störtande flygplan förorsakar skogsbrand, som man lyckas släcka tack vare rådigt ingripande från Kalle. Forsman ändrar inställning till Kalle och bjuder löjtnanten och övriga på bröllop. I slutbilden fladdrar Ingas vita brudslöja mot det nu prunkande vårlandskapet.

Censur / granskning

Censurnummer 65266
Datum 1943-01-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2255 meter
Kommentar Aktlängder: 555-465-550-500-185 = 2255 meter. Aktlängder: 555, 465, 550, 500, 185.


Censurnummer 65212
Datum 1942-12-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2220 meter
Kommentar Granskningskopian saknade förtexter. Aktlängder: 490-495-550-500-185 = 2220 meter. Den 31 december 1942 förlängdes filmen med 60 meter (= förtexterna). Aktlängder: 550-495-550-500-185 = 2280 meter - 83 minuter. Aktlängder: 490, 495, 550, 500, 185.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2280 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna lovordade Åke Dahlqvists lyriska naturfotografi och tyckte att det var en välregisserad och välspelad film, som demonstrerade Skoglunds förtjänster som kort- och reportagefilmare. Manusförfattaren och spelfilmsdramatikern Gunnar Skoglund hade man däremot inte mycket till övers för. Filmen saknade inre dramatik och hade allvarliga brister som beredskaps- och samtidsskildring.

AT (S Almqvist): "Skoglund är en rask regissör, och han har en utomordentligt god hand med unga män. Han har också fått ihop en praktfull samling. Det är verklig fräs på samspelet i många bra skrivna scener. (-) Utmärkta glimtar av ungdom av idag men en fatal brist på starka och genomgående linjer, på konstnärlig helhet."

StT (Larz): "...lyriken i naturbilderna blir filmens främsta behållning. Och Gunnar Skoglund hävdar sig åter som den som kan skildra ett stycke verklighet utifrån. Dramatiken är inte och kommer väl aldrig att bli hans styrka."

Chat i SocD: "Det är vackert så det värker i bröstet: våraningen i skogsgläntorna där snöfläckarna ännu lyser vita i trädens skugga, hästarna framför plogen i ett backigt åkerlandskap, vattenblänket vid dansbanan i sommarnatten. Men var är den inre spänning som skulle framhävt bildernas innebörd?"

Chat hade även följande fundering angående filmens Elsa: "Flickan, som ynglingen först är kär i, är ett ovärdigt föremål. Men är det rätt att framställa henne uteslutande dumdryg och djävulskt intrigerande utan att antyda något som förklarar att hon fått ett så starkt grepp om hans känslor?"

Ny Dag (Georg Rosén): "Som uppreklamerad problemfilm är den (-) inte mycket att hurra för. De inkallades verkliga bekymmer, familjens försörjning, osäkerheten för jobbet osv endast snuddar man vid. Den kamratlige löjtnant som här utmärkt framställes av Fritiof Billquist är knappast den vanligaste typen; grabbarna å andra sidan är litet för schematiskt präktiga. Förläggningarnas laddade politiska atmosfär saknas, men vi antecknar en god replik, fälld av muntergökarna och länningarna när ett tyskt flygplan skjuts ner: "Det är nog någon nybörjare som ännu inte lärt sig skjuta diplomatiskt!"

Efter dessa reservationer måste vi dock erkänna att filmens anda är utmärkt. Den skiljer sig fördelaktigt från tidigare militärfilmer genom sitt allvarliga, men aldrig ansträngda grepp, sin rejäla manlighet och välgörande frihet från de annars i militärgenren så vanliga lågkomiska inslagen. Man tycker om den för dess naturliga ton och flärdfria syn på försvaret av vår nationella frihet."

DN (O R-t): "Det bästa i filmen är reportaget; scenerna när kompaniet plöjer den ogine odalmannen Forsmans åkrar . . ., dansen i sommarkvällen, skogsbranden etc. (-) Regissören har inte slarvat ifrån sig sin sak, som många andra har för sed när det gäller att göra svenska filmer ur beredskapslivet. Men det räcker tyvärr inte bara med att vara omsorgsfull när man gör film. (-) Victor Sjöström brukade säga: film skall vara one man's job. Skoglund har bestämt tagit lite för strängt fasta på det då han här ensam svarat för såväl scenariot som regin."

Kommentar Svensk filmografi

De första krigsårens ofta trevande beredskapsskildringar med en ofta naiv optimism och personteckning ersattes efterhand av mera verklighetsnära berättelser både inom litteraturen och på film. Den 9 januari 1942 hade Gunnar Ahlströms pjäs "Beredskap. Skådespel utan hjälte" premiär på Dramaten i Stockholm i regi av Alf Sjöberg och den pjäsen, som blev en hygglig publikframgång, kan sägas markera vändningen. Två månader senare, 13.2.1942, sålde Gunnar Skoglund sitt filmmanuskript "Det blev en vår" till SF, som redan den 10 april började inspelningen av det. Denna, som till allra största delen skedde i trakten av Norrköping vid Kimsta och Grensholm, varade till 10 juni 1942. Skogsbranden inspelades nära Göteborg. (GW)

Inspelning

1942-04-10 1942-06-10
Filmstaden Råsunda Sverige
Nörrköping Sverige (exteriörer)
Kimstad Norrköping Sverige (exteriörer)
Grensholm Norrköping Sverige (exteriörer)
Göteborgstrakten Sverige (skogsbranden)

Visningar

Sverigepremiär 1943-01-04 Palladium Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1989-04-23 TV2 Sverige 79 min
1997-01-28 SVT1 Sverige 79 min
2000-05-08 SVT1 Sverige 79 min
Urpremiär 1943-01-04 Palladium Stockholm Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)
Sångare Harry Persson


Originaltitel Vårvindar friska
Textförfattare Euphrosyne
Sångare Thore Thorén


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare Harry Persson
kör


Originaltitel Den sitter där den sitter
Kompositör Nils Bie
Harry Persson
Textförfattare Nils Bie
Harry Persson
Sångare Thore Thorén
Harry Persson
kör


Originaltitel Schottis (Johansson)
Kompositör Gunnar Johansson (1942)


Originaltitel My Old Kentucky Home (Good Night)
Kompositör Stephen C. Foster (1853)
Textförfattare Stephen C. Foster (1853)


Originaltitel Fox Special
Kompositör Jack Gill


Originaltitel Bröllopet på Ulfåsa. Bröllopsmarsch
Kompositör August Söderman (1865)


Ämnesord

Beredskap
Bonde
Bröllop
Dansbanor
Grensholm
Jordbruk
Kimsta
Land motsatt stad
Militär
Norrköping
Rivalitet
Skogsbränder
Slagsmål
Straff/piskning
Strid/övning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2270


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2272


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Det blir en vår. Filmmanuskript av Gunnar Skoglund.
Omfång 152 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Ein Fruehling in Waffen.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Ein Fruehling in Waffen.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel En vår i vapen.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel En vår i vapen.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel En vår i vapen. En filmberättelse av Gunnar Skoglund.
Omfång 27 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?