Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (48 st)

Originaltitel I brist på bevis
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-01-12

Medverkande

Arnold Sjöstrand
Gunnar Berg, läkare

Birgit Tengroth
Inga Dahlin

Holger Löwenadler
disponent Håkan Dahlin, Ingas man

Nils Lundell
Lilja, konstnär

Gabriel Alw
professor Ahlström, överläkare vid nervkliniken

Visa alla medverkande

Handling

Ingenjör Dahlin har varit intagen på klinik på grund av sin alkoholism. Professor Ahlström skriver med viss tvekan ut honom. Dahlin dricker grogg på restaurant med sin kompis...

Visa hela handlingen

Press

Holger Löwenadler fick av många kritiker beröm för sn gestaltning av den koleriske och svartsjuke alkoho!listen. Annars tyckte flertalet att filmen hade alltför många och spretiga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Arnold Sjöstrand Gunnar Berg, läkare
Birgit Tengroth Inga Dahlin
Holger Löwenadler disponent Håkan Dahlin, Ingas man
Nils Lundell Lilja, konstnär
Åke Grönberg Jerker
Gabriel Alw professor Ahlström, överläkare vid nervkliniken
Henrik Schildt Alve, Bergs försvarsadvokat
Barbro Ribbing Elsie, flicka på fjällhotellet
Greta Liming flicka på fjällhotellet
Maj-Britt Håkansson Eva, flicka på fjällhotellet
Sten Lindgren domaren
Ivar Kåge läkare
Artur Rolén Karlsson, handlare
Gunnar Sjöberg åklagaren
- Ej krediterade:
Ragnar Falck doktor Geve, läkare
Andreas Labba Matti, same
Lars Petter Sunna Nila, samepojke
Knut Sjaunja Nilas far
Ellen Sjaunja Nilas mor
Elsa Ebbesen-Thornblad Anna Olsson, Ahlströms hushållerska
John Norrman sjukhusvakt
Astrid Bodin Berta Fors, Anna Olssons väninna
Millan Bolander professor Ahlströms sekreterare
Eric Laurent kriminalöverkonstapeln
Helge Mauritz kriminalpolis
Nils Ekman protokollförare i rätten
Yngwe Nyquist bisittare i rätten
Signe Lundberg-Settergren Hulda, Dahlins hembiträde
Signe Wirff upprörd dam på restaurangen
Elvin Ottoson den upprörda damens man
Ingrid Envall den upprörda damens dotter
Douglas Håge gäst på fjällhotellet
Artur Cederborgh gäst på fjällhotellet
Sven Göran Alw Nisse, ung man på fjällhotellet
Arne Lindblad Viktor, portier på fjällhotellet
Birger Sahlberg Småland, skogshuggare
Birger Åsander skogshuggare
Gunnar Ekwall skogshuggare
Carl-Harald Caruso, skogshuggare
John Ericsson skogshuggare
Emmy Albiin mor Kersti
Axel Högel bridgespelare
Hartwig Fock bridgespelare
Helga Brofeldt skvallertant i handelsboden
Mona Geijer-Falkner skvallertant i handelsboden
Helge Karlsson man i handelsboden
Olof Bergström assistent på alkoholistanstalten
Paul Hagman tjänsteman med stämningen
Oscar Heurlin schackspelande gubbe på alkoholistanstalten
Bertil Berglund schackspelande gubbe på alkoholistanstalten
Erik Forslund gubbe på alkoholistanstalten
Uno Larsson gubbe på alkoholistanstalten
Gunnar Almqvist en man på restaurangen
Gunnel Wadner en dam på fjällhotellet
Harald Wehlnor patient hos Gunnar Berg och kund som köper snus i handelsboden
John Sandling man i handelsboden
Carl Ericson man i handelsboden

Bolag

Produktionsbolag Film AB Lux
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Lux
Laboratorium AB Film-Kopia

Handling

Ingenjör Dahlin har varit intagen på klinik på grund av sin alkoholism. Professor Ahlström skriver med viss tvekan ut honom.

Dahlin dricker grogg på restaurant med sin kompis Stor-Jerker. Denne varnar den allt häftigare groggande Dahlin för att han kan bli tvångsinternerad. Dahlin blir rasande och lämnar restaurangen med orden "dom ska inte tvångsinternera mig".

Hemma hos sig diskuterar professor Ahlström alkoholistvård tillsammans med sin middagsgäst doktor Berg. Diskussionen är mycket hetsig när Ahlströms hushållerska meddelar att han har telefon.

På hemväg från Ahlström stöter Berg ihop med sin stora ungdomskärlek Inga. Hon är gift och bosatt i en Norrlandsstad. De tillbringar några timmar tillsammans i hennes föräldrars våning, där hon bor under sin tillfälliga Stockholmsvistelse.

När Berg anländer till sin egen våning möts han av polisen. Ahlström har blivit mördad. Eftersom Berg vägrar uppge var han befunnit sig vid tidpunkten blir han anhållen.

I Norrland grälar ingenjör Dahlin häftigt med sin hustru Inga. Hon försvarar Berg och berättar att han varit hos henne under mordnatten. Dahlin misshandlar henne med påföljd att han omhändertas och blir tvångsinternerad.

Rättegången mot Berg slutar med att han blir frikänd "i brist på bevis". Omgivningen betraktar honom ändå som skyldig, vilket snart bryter ned honom. Han flyr från alltsammans upp till lappmarken. I denna fjällnatur befinner sig även Inga. Hon har skilt sig från Dahlin och arbetar som sjuksköterska i en fjällby. Där bor också hennes gode vän, målaren Lilja. Stor-Jerker besöker henne men hon avvisar hans närmanden.

Berg räddas ur en snöstorm och hamnar i ett sameläger. Där finns det en svårt sjuk samepojke och Berg inleder en operation. Sjuksystern anländer till platsen. Det är Inga. Berg inkvarteras hos Lilja och börjar ta emot patienter från byn. Stor-Jerker sprider ut rykten om att Berg varit mordmisstänkt och patienterna försvinner. Berg vill ge upp på nytt och tänker bli Finlandsfrivillig i ambulansflyget.

Dahlin har blivit utskriven och anländer i sällskap med Stor-Jerker till fjällbyn. Han blir svårt svartsjuk och söker upp Berg och låter bland annat undslippa sig att "han kväst en sån där förut". Stor-Jerker springer till Inga och varnar henne för den rasande Dahlin. Denne finner dem tillsammans och han och Stor-Jerker börjar slåss. Berg griper in i slagsmålet och tvingar under dess gång Dahlin att bekänna att han mördat Ahlström.

Berg återvänder nu rentvådd till civilisationen tillsammans med Inga.

Censur / granskning

Censurnummer 65288
Datum 1943-01-12
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2675 meter
Kommentar Aktlängder: 620-480-490-565-520 = 2675 meter. Aktlängder: 620, 480, 490, 565, 520.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2675 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Holger Löwenadler fick av många kritiker beröm för sn gestaltning av den koleriske och svartsjuke alkoho!listen. Annars tyckte flertalet att filmen hade alltför många och spretiga trådar, speciellt gällde detta manuskriptet. Georg Svensson i BLM hade räknat trådarna:

"Denna film är en formlig diversehandel av uppslag och miljöer ur nyare svensk filmkonst. Där är till att börja med doktorerna från Gula kliniken, fastän deras problem inte är aborter utan alkoholister. Där är mordet och de pressande förhören ur Ett brott. Där är psykopatologien ur Fallet Ingegerd Bremssen och Lågor i dunklet. där är ambulansflyg, sjukstugor och lappar ur Kan doktorn komma?. Där är den obligatoriska operationsscenen, där är handelsboden ur Jacobs stege, där är restaurang- och bridgescenerna ur alla svenska filmer, där är den trogna husan och det bussiga konstnärsoriginalet, där är allt publiken kan antas vilja se (utom Edvard Persson) under den nya, allvarliga, problemtyngda eran i den svenska filmens historia. Man måste alltså beundra manuskriptförfattarna för deras förmåga att skarva till ett lapptäcke, men så värst många fler erkännanden kan man inte ge dem. Den kriminalistiska och psykologiska tråckeltråd som håller ihop bitarna är mer än lovligt skör; översatt till litteratur skulle filmen inte ha en chans hos en vuxen och någorlunda bildad publik. Dess spänning är så obetydlig att man förstår att Arnold Sjöstrand, när han vacklar omkring i snöstormen, inte hyser ens så mycket oro för sitt liv att han bekvämar sig med att vika ner öronskydden. Holger Löwenadler avslöjar sig genom sin blotta uppsyn som mördaren, innan ännu mordet är begånget, och den som inte från början förstår att Sjöstrand och Birgit Tengroth ska stöta ihop i lappmarken har aldrig varit på bio förr. Filmatiskt är också filmen primitiv, med tämligen likartat uppbyggda scener som avlösa varann som bilder på ett skioptikonföredrag. Det talas på tok för mycket, men dialogen är ofta riktig och ledig."

DN (O R-t): "Hela denna film är såväl i fråga om manuskript som regin hantverk. Det behöver i och för sig inte vara något fel, felet är att hantverket är dåligt. Det ligger ett uppslag i filmen, men det är alldeles för dilettantiskt behandlat. Manuskriptförfattarna har inte förmått bädda in alla de tillhörigheter de radar på varandra tillräckligt skickligt, och de lyckas aldrig ett ögonblick förbrylla publiken, så att den är i tvivelsmål om vem den verklige mördaren är. (-)

Där finns flera vackra bilder, men de saknar varje spår av dramatisk spänning. I de egentliga spelscenerna slumpar det sig ibland till en skaplig scen, då Frisk haft drivna skådespelare -- och det finns flera sådana i filmen -- till sitt förfogande, men eljest fyller I brist på bevis inte alls de anspråk man blivit van att ställa på ett Royal-program."

Bland de något positiva var Lill i SvD: "Ingenting antyds försiktigt och lämnar rum för gissningar, alltsammans serveras litet för rakt på sak och fantasilöst. Men scenerna ha så pass mycket inneboende dramatisk kraft och övertygande verklighetsfärg att de riva åskådaren med att hålla honom fängslad: Det hela är grovt tillyxat men konflikten är intensiv och har gestaltats i bild både kraftfullt och medryckande. Författare och regissör -- Ragnar Frisk -- har gjort ett gott hantverk, fotografen ibland mer än så. En ledig och vårdad dialog må också antecknas på kreditsidan. Tyvärr är konstruktionen emellertid för påtaglig och genomskinlig; filmen lyfter aldrig till liv och därmed minskar den även i underhållningsvärde."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av I brist på bevis ägde rum på vintern och förvåren 1942.

Inspelning

Sverige (vinterscener på förvåren 1942, interiörer inspelade under november-december 1942) 1942 1942-12
Gällivare Sverige
AB Centrumateljéerna Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1943-01-12 Royal Stockholm Sverige 98 min
Urpremiär 1943-01-12 Royal Stockholm Sverige 98 min
TV-visning 1957-09-12 Sverige 94 min

Ämnesord

Alkoholism
Fjäll
Konstnär
Läkare
Mord
Nationella minoriteter, samer
Norrland
Operationer
Polis
Ryktesspridning
Rättegångar
Samer
Snöstormar
Tvångsinternering

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2684


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2684


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Förslag på annan version av "Brist på bevis".
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel I brist på bevis. Synopsis. Av Arthur Fischer.
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I brist på bevis.
Omfång 124 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I brist på bevis.
Omfång 154 s. Miljölista (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I brist på bevis.
Omfång 170 s. + några lösa blad. Miljölista (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?