Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Underbara kvinnor vid vatten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-04-16

Handling

Den finska skärgården 1964. I "Sommarparadiset" firar mamma Isabella, kallad Bella, pappa Kajus och sonen Thomas sina somrar. Detta år flyttar en ny familj in i grannhuset, mamma Rosa, pappa...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

Den finska skärgården 1964. I "Sommarparadiset" firar mamma Isabella, kallad Bella, pappa Kajus och sonen Thomas sina somrar. Detta år flyttar en ny familj in i grannhuset, mamma Rosa, pappa Gabriel, kallad Gabbe, och deras två döttrar Nina och Renée. Här finns också den bofasta familjen Johansson, bl a Maj och Pusu. Kajus är mest intresserad av att lyssna på skivor med Chet Baker och njuta av sin pipa. Familjerna far med båt till en bryggdans. Thomas trampar i ett jordgetingbo och måste skjutsas till sjukhuset av Bella och Gabbe. En viss spänning mellan de två uppstår. Kajus och Bella blir inbjudna till Gabbe och Rosa. Det senare paret har en tid bott i Amerika. Renée lägger olovandes ut Johanssons nät vilket kostar Gabbe en summa pengar. Thomas fyller år. Renée och Thomas metar med hans kastspö. När hon kastar fastnar draget i bottnen och går förlorat. Kajus bygger en trampolin. Gabbe och Rosa shoppar i Sverige. Renée och Thomas spelar finansspelet.

Andra sommaren. Alla grabbar ger sig iväg i Gabbes bil. Rosa och Bella ska ha tjejparty. Men Rosa har inte bjudit några så det blir bara de två. Grabbarna kommer hem. De två familjerna leker kurragömma. Gabbe är den som räknar till hundra. Per bil letar han efter de andra och finner Bella först. De har samlag i bilen som rullar ner i vattnet. Den dras upp med en traktor. Rosa anar något. Bella kastar Chet Baker-skivan i sjön för att se "om den har vingar". När Thomas ska ut med en optimistjolle får han bommen i huvudet. Renée tar över och visar sig på styva linan. Gabbe och Rosa får ett utländskt besök. Thomas är ute och ror. Bella kommer simmande och tar honom på släp.

Tredje sommaren. Bella talar med Rosa om hur utled hon är. Rosa förstår men bryr sig inte. Rosa och Bella tränar på att åka vattenskidor. Gabbe och Rosa kommer sent tillbaka efter vattenskidåkningen. Kajus och Bella grälar. Gabbe, Rosa, Bella och Thomas är på utflykt. Vid en biltvätt följer Gabbe och Bella med bilen in i tvätten. Kajus ger sig av på en fisketur med en arbetskollega. Rosa flyttar in till Bella. Hon vill börja om från början. Bella försöker prata med Thomas som inte vill lyssna. Bella och Rosa far till Köpenhamn och tar in på Hotel Amalie. Bella berättar att hon är med barn och tänker åka till Polen för abort. Rosa fantiserar om att leva med Bella och de tre barnen. Renée är försvunnen och man går skallgång. Bella bestämmer sig för att föda barnet. Thomas hittar Renée som hotar honom med en kniv. Rosa kommer hem och hittar Renée. Thomas berättar att detta blev den sista sommaren i den vita villan. Renée återsåg han aldrig. Bella ringer Kajus och berättar att Thomas fått en lillasyster, Julia.

1974. Renée ger sig ut med familjens motorbåt. Båten hittas, men inte Renée. Bella arbetar på Mallorca som reseledare med sin dotter. De ringer Thomas som fyller 18 år och sjunger en gratulationsvisa för honom.

Censur / granskning

Censurnummer 136044
Datum 1999-04-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2835 meter
Kommentar Aktlängder: 507-493-568-449-451-367


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudsystem Dolby Stereo
Hastighet 24


Förlaga

Originaltitel Underbara kvinnor vid vatten (Roman)
Författare Monika Fagerholm


Visningar

Sverigepremiär 1999-04-16 Filmstaden 9 Göteborg Sverige 103 min
1999-04-16 Filmstaden Sergel 10 Stockholm Sverige 103 min
TV-visning 1999-12-06 SVT1 Sverige 50 min (del 1)
1999-12-13 SVT1 Sverige 50 min (del 2)
1999-12-20 SVT1 Sverige 50 min (del 3)
Urpremiär 1998-01-16 Finland

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNDERBARA KVINNOR VID VATTEN


Bestånd Stillbild

Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?