Grundfakta

Media (90 st)

Originaltitel Örlogsmän
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-01-25

Medverkande

Nils Kihlberg
Erik Svensson

Karl-Arne Holmsten
Arne Ramberg

Anne-Margrethe Björlin
Ingrid Peijer

Emil Fjellström
August Sjöberg, timmerman

Hugo Björne
kommendör Peijer, Ingrids far, chef för Sjökrigsskolan, senare chef för Marinstaben

Visa alla medverkande

Handling

De små pojkarna Arne och Erik leker och rivaliserar om den lilla flickan Ingrid. I vuxen ålder är Arne och Erik sjökadetter och står i stram givakt. Bland åskådarna finns Ingrid....

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var genomgående positiva, särskilt till de spännande avsnitten till havs. De flesta tyckte dock, att den följetongsaktiga kärlekstriangeln var osmidigt hanterad, särskilt i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Biträdande fotograf
Musikarrangör
Kläder
Smink
B-ljud
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Nils Kihlberg Erik Svensson
Karl-Arne Holmsten Arne Ramberg
Anne-Margrethe Björlin Ingrid Peijer
Emil Fjellström August Sjöberg, timmerman
Hugo Björne kommendör Peijer, Ingrids far, chef för Sjökrigsskolan, senare chef för Marinstaben
Wiktor "Kulörten" Andersson Boman, kock
Fritiof Billquist kapten Wall
Gunnar Sjöberg ingenjör Kärre, minexpert
Gustaf Torrestad fänrik Berndt
Åke Uppström motorskötare Karlsson
Åke Engfeldt flaggkadett Klas Lövgren
Artur Rolén skeppar Hake
Astrid Bodin Selma, Bomans hustru
- Ej krediterade:
Torsten Hillberg direktör Ahlqvist, chef för Holmsvikens oljebolag
Claes Tottie Erik som barn
Ove Holm Arne som barn
Anna-Stina Hofgren Ingrid som barn
Elsa Östberg officersfru på balen
Agda Helin pensionatsvärdinnan
Margit Andelius dam på pensionatet
Osborne Bennett löjtnant Lindman
Karl Tore Svenonius kommendörkapten på Marinstaben
Bengt Lind af Hageby föreläsande minofficer
Ingrid Lidén marinlotta i växeln
Maiga Komstedt dansösen i Tripolis
Per Bergström Larsson, besättningsman på M 24
Åke Lindh Olsson, besättningsman på M 24
Thore Thorén Lundgren, besättningsman på M 24
Wiange Törnkvist Borg, besättningsman på M 24
Karl-Erik Berlin Andersson, besättningsman på M 24
Curt Edgard 218 Strandberg, kallad Svampen, boklånare
Tore Holmström 87 Holmqvist, boklånare
Bengt Wickström 314 Karlsson, boklånare
Darja Alexandrow telefonist i Holmsviken
Maud Agrell jungfru hos Peijers
Stig Falk spåmannen med boaormen i Tripolis
Charles White svart servitör på baren i Tripolis
C.G. Bohlén beduin på baren i Tripolis
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Linnéa Hillberg dam på balen (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1943
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

De små pojkarna Arne och Erik leker och rivaliserar om den lilla flickan Ingrid.

I vuxen ålder är Arne och Erik sjökadetter och står i stram givakt. Bland åskådarna finns Ingrid. Hennes pappa, kommendörkapten Peijer, håller ett långt välkomsttal inför flottans nya verksamhetsår.

Stor kadettbal hemma hos familjen Peijer. Erik är svartsjuk på Ingrids danskavaljerer. Flaggkadett Lövgren lurar ifrån Erik en dans med Ingrid och Erik slår honom till golvet. Kommendörkapten Peijer åtar sig ordna upp det hela om Erik ber om ursäkt. Erik vägrar och får avsked. Han tar anställning på en handelsångare. Den kväll han ska ge sig av bekänner han sin kärlek för Ingrid. Hon lovar vänta på honom och han lovar skriva.

Ombord på ångaren sjunger Erik två långa visor.

På en sjömanskrog i Tripolis sitter Erik och timmerman Sjöberg och ser på en magdansös. En spåman förutsäger att Sjöberg ska dö en plötslig död. Arne, som nu är fänrik, kommer in på krogen och återseendet med Erik blir glatt. Erik beslutar sig för att han inte ska återvända hem förrän han tagit sin styrmansexamen.

Kriget bryter ut. Familjen Peijer får beskedet att Erik gått under med sitt skepp. Ett år senare förlovar sig Ingrid och Arne.

Erik återvänder oskadd till Sverige. Han söker upp Ingrid, som förklarar att hon nu känner sig bunden vid Arne, eftersom hon gett honom sitt ord.

Erik söker upp kommendörkapten Peijer och ber om ursäkt för att han en gång varit dum. Han blir fänrik vid flottan.

Erik och Arne tjänstgör på samma jagare och kommer, på grund av Ingrid, inte längre överens. Erik anhåller om förflyttning och får tjänstgöra på minsveparen M 24. Han trivs med den farofyllda tjänsten.

På Arnes jagare upptäcker man en drivmina av hittills okänd konstruktion intill ett par oljecisterner. M 24 anländer och Erik åtar sig det riskfyllda uppdraget att desarmera den okända minan. Under arbetet står han i ständig telefonkontakt med minexpert Kärre på marinstaben. Ingrid sitter i telefonväxel och förmedlar samtalet. Hon får i uppdrag att teckna ned det medan det pågår. Arne assisterar Erik vid den spännande desarmeringen. Erik lyckas med sitt uppdrag. Ingrid har under de farofyllda minuterna kommit underfund med att det är Erik hon älskar. Hon viskar detta i telefonen, men det är Arne som hör meddelandet. Han söker upp henne och förklarar, att han drar sig tillbaka. Han lovar att vidarebefordra hennes kärleksmeddelande till Erik, som har tillfällig tjänst som kapten på sin gamla ångare. Just som han kommer ombord, blir ångaren torpederad av en rysk ubåt. Den är på väg att sjunka.

Arne ligger väl ombunden i sin hytt efter skadorna från torpederingen. Erik kommer in för att hälsa på. Arne berättar att det är Erik som Ingrid älskar. De skakar hand. (Bearbetning av program och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 65338
Datum 1943-01-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2510 meter
Kommentar 25.1.1943 förkortades filmen till 2495 m. Visningskopiornas aktindelning: 615-535-540-560-245 = 2495 m - 91 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2510 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var genomgående positiva, särskilt till de spännande avsnitten till havs. De flesta tyckte dock, att den följetongsaktiga kärlekstriangeln var osmidigt hanterad, särskilt i filmens första hälft.

AT (Stig Almqvist): "Örlogsmän är en onödigt lång film, som till all lycka för sig själv blir starkare med varje ny rulle. Klimax kommer, när en mina av okänd konstruktion skall desarmeras. Det är ett fyndigt arrangerat och väl utfört parti och verkligen spännande. Hjältens kärlekshistoria kopplas in i det sakliga och heroiska förloppet på ett sätt som nästan är amerikanskt. (-)

Länge måste man efterlysa verklig verve. Stora delar av början är slappt skrivna och okoncentrerade, och frånvaron av en resolut regi och klippning är högst påfallande. Filmen sitter med armarna i kors, där den borde spraka av ungdomligt temperament. Man blir förvånad, eftersom det är unga män med rykte för filmsinne som gjort denna film.

Dock tar de revansch senare och får fram både fart och intensitet. Det gör, att slutintrycket blir gott. Man går ut från bion i känslan av att ha sett en bra film."

AB (Filmson): "Denna brist på kringsyn som märks i persongrupperingen, drar också ned filmen dramatiskt. Slumpen för alltför villigt tillsammans de båda kamraterna och rivalerna, den söta marinlottan och den trogne Fjellis. Cirkeln blir för trång, lite för bekväm för författarna, Alvar Zacke och Hasse Ekman, även när de rör sig på världshaven eller hoppar i tiden. Varför dessa barnscener förresten? Regitekniskt är de puttriga, men de behövs inte -- typerna äro klara från de första bilderna på Skeppsholmen. De båda unga männen är faktiskt så omedelbart fängslande som karaktärstyper att man beklagar att författarna inte mäktat ge mera intensitet åt deras kärleksmelodram, som utspelas mot den laddade bakgrunden av krigssjöfart och neutralitetsvakt.

Filmen har emellertid endast stickvis dramatisk nerv, men då så mycket starkare. Mintjänsten är i sig själv spännande, men den nervkittlande episoden med desarmeringen av en okänd mintyp i hotande närhet av ett oljeupplag är styvt berättad. (-) På det hela taget är filmen bäst när den liksom producenten Rune Waldekranz' första film Kan doktorn komma? håller sig till ett realistiskt återgivande av den tacksamma miljön."

Minst imponerad var Lill i SvD, som den här gången var ensam kvinnlig stockholmsrecensent:

"Vad man saknar i Örlogsmän är stram linje och snabb puls, enklare uttryckt dramatik, en brist för vilken i första hand regissören måste göras ansvarig. Den framträder icke bara i de tama scenerna mellan de i triangelkonflikten agerande ungdomarna utan även i dispositionen av stoffet; de granna men reportagemässiga bilderna från sjön ha icke smälts samman med handling och situationer till någon riktigt organisk helhet. Uppgiften har varit svår, utan tvivel, och den kräver större teknisk erfarenhet och dramatisk känsla än vad Börje Larsson uppenbarligen förfogar över. Det borde t ex ha varit möjligt att få ut betydligt mera av tidrealistiskt drama ur den på dyster verklighet kalkerade episoden med torpederingen i Östersjön av den svenska handelsångaren, som nu glider ganska hastigt förbi. Över huvud taget råder disproportion mellan det antal filmmeter som offrats på det centrala och viktiga i handlingen och på dess fyllnadsbeståndsdelar. En god klimax har dock skapats med scenerna kring de modiga kamraternas desarmering av en mina av okänd typ, företagen under telefonförbindelse med en mariningenjör i Stockholm. Där finns den starka spänning, som filmen för övrigt i alltför hög grad saknar.

Det hade varit angenämt att härmed kunna sätta punkt för kritiken mot en film, som man trots allt naturligtvis tycker om för dess friska och manliga andas skull. Men tyvärr återstår plikten att fastslå, att de i centrum agerande ungdomarna tydligen icke haft hjälp av någon personinstruktion och själva icke förmått gjuta liv i sina roller."

Arbetarens recension var sedvanligt lakonisk i sina omdömen. "Den unge man som får sjöamiralens flicka, går och känner sig olustig och hängig över att blott gå i kusteskort -- ett jobb lika enkelt som en spårvägsförares, som ideligen kör på samma linje. Han vill leva farligt -- jojo, man känner igen trallen!

Om de medverkandes prestationer är för övrigt ingenting speciellt att tillägga. De hade utseendet för sig och det var huvudsakligen detta som krävdes. Nåja, litet blandning bestods, Emil Fjellström hör ju inte till de snarvackra och Kulörten var något slags Sven Duva till sjöss." (-m)

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Örlogsmän påbörjades 25.8.1942 och avslutades 28.11.1942.

Filmen hade förhandspremiär på Royal i Stockholm 23.1.1943 till förmån för Drottning Victorias örlogshem.

Inspelning

1942-08-25 1942-11-28
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Skeppsholmen Stockholm Sverige
Zum Franziskaner i Gamla Stan Stockholm Sverige
havet kring Landsort Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-01-25 Royal Göteborg Sverige 91 min
1943-01-25 Royal Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 1999-04-09 SVT1 Sverige 88 min
2005-07-19 SVT1 Sverige
Urpremiär 1943-01-25 Royal Göteborg Sverige 91 min
1943-01-25 Royal Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 2010-04-27 SVT1 Sverige 88 min
2012-03-12 SVT1 Sverige
2014-04-08 SVT1 Sverige
2017-03-28 SVT1 Sverige
2019-06-25 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Kungliga Flottans defileringsmarsch
Kompositör Ernst Urbach


Originaltitel En kväll när regnet föll
Kompositör Gösta Törner (1942)
Textförfattare Tarragon (1942)


Originaltitel I'll Do My Loving with You
Kompositör Stig Holm (1942)


Originaltitel Till dig
Kompositör Thore Ehrling (1942)
Textförfattare Tarragon (1942)


Originaltitel Ni här stolts jungfru. Ur Waldemarsskatten
Kompositör Andreas Hallén (1899)
Textförfattare Axel Klinckowström (1899)


Originaltitel Vind för våg
Kompositör Sven "Esse" Björkman (1942)
Textförfattare Sven "Esse" Björkman (1942)
Sångare Nils Kihlberg


Originaltitel La petite viennoise
Kompositör Jules Sylvain (1933)


Ämnesord

Bal
Desarmering
Fartyg
Flottan
Magdans
Marinlottor
Militär
Mina
Sjökadetter
Sjökrigföring
Torpedering
Ubåtar
Världskriget/Andra

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2484


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2485


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri Nornotryk


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri AB Boktryckerivara


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 143 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 148 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 163 s. + ca 50 s. omskrivningar av manus. Rollista, miljölista mm (ca 20 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 7
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?