Grundfakta

Media (76 st)

Originaltitel Stora skrällen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-02-03

Medverkande

Karin Ekelund
Vera Odelman

Holger Löwenadler
Carl Axel Bonck, samvetslös affärsman

Allan Bohlin
Henrik Thegel, ingenjör, brokonstruktör

Georg Funkquist
disponent Erland Thegel, Henriks bror, ledare för Dragghammars bruk

Ludde Gentzel
Pettersson, fotograf

Håkan Westergren
Ragnar Thegel, försäljningschef, Henriks och Erlands bror

Visa alla medverkande

Handling

Draghammars bruk i Karlköping är ett ärevördigt familjeföretag, som ägs av de tre bröderna Thegel. Erland är disponent och sätter företagets och familjens traditioner högst i livet....

Visa hela handlingen

Press

Bland de positiva var det Larz i StT som var mest förtjust: "Stora skrällen är en bra svensk film, med tonvikt på båda adjektiven -- en film som intresserar och skall bedömas efter de...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Karin Ekelund Vera Odelman
Holger Löwenadler Carl Axel Bonck, samvetslös affärsman
Allan Bohlin Henrik Thegel, ingenjör, brokonstruktör
Georg Funkquist disponent Erland Thegel, Henriks bror, ledare för Dragghammars bruk
Ludde Gentzel Pettersson, fotograf
Håkan Westergren Ragnar Thegel, försäljningschef, Henriks och Erlands bror
Ivar Kåge disponent Filip Odelman, chef för Myrbodaverken, Veras farbror
Nils Fritz ingenjör, Henriks medarbetare i utlandet
Carl Ström Johansson, verkmästaren
Gösta Gustafson Montin, redaktör vid Karlköpingsposten
- Ej krediterade:
Ingrid Sandahl tant Louise, välgörenhetstant
Theodor Olsson borgmästaren i Karlköping, medlem i ordenssällskapet Fyrbåken, jubileumstalare
Signe Wirff borgmästarinnan
Elsa Ebbesen-Thornblad fröken Johansson i konditoriet
Signe Lundberg-Settergren fröken Johansson i konditoriet
Greta Stave fröken Johansson i konditoriet
Yngwe Nyquist poliskommissarien
Charley Paterson bankdirektören, stormästare i ordenssällskapet Fyrbåken
Arne Lindblad kapellmästaren
Ester Textorius välgörenhetstant
Olof Krook Fredriksson, konduktören
Helge Andersson arbetare
Karl Erik Flens arbetare
Hartwig Fock Stenberg, förman
Albert Ståhl Odelans kassör
Åke Uppström arbetare i telefon
Harald Wehlnor pråmskepparen
Ernst Brunman styrelseledamot i Myrboda lilla kraftverk
Birgitta Öijen en utländsk flicka
Adèle Söderholm husa hos Odelmans
Margareta Andersson husa hos Thegels
Anna-Lisa Söderblom husa hos Thegels
Robert Ryberg medlem i ordenssällskapet Fyrbåken/gäst vid jubileet
Helge Karlsson förman på bruket
James Westheimer nickelproducent
Otto Adelby nickelproducent
Helge Kihlberg styrelseledamot i Myrboda lilla kraftverk
Manetta Ryberg gäst vid jubileet
Folke Algotsson en av männen som bär ut bysten ur nickelmagasinet
Uno Larsson en av männen som bär ut bysten ur nickelmagasinet
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Wiktor "Kulörten" Andersson arbetare

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1943
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Draghammars bruk i Karlköping är ett ärevördigt familjeföretag, som ägs av de tre bröderna Thegel. Erland är disponent och sätter företagets och familjens traditioner högst i livet. Ragnar är försäljningschef, lättsinnig och ryggradslös. Henrik är ingenjör, rejäl, hederlig, men med ett hetsigt temperament.


Bruket har affärer med Myrbodaverken, som leds av den gamle och klene Filip Odelman. Henrik är förälskad i Odelmans vackra och bortskämda dotter Vera. Hon uppmuntrar hans intresse men vägrar gifta sig med honom.
C.A. Bonk, en fräck och ärelysten affärsman, dyker upp i staden. Han är innehavare av en fotografisk ateljé, där han helt tyranniserar sin kollega, fotograf Pettersson.

 
Bonks önskan är att gifta sig med Vera. Han slår sig snabbt fram till ställning och förmögenhet. När har föreslår ett kompanjonskap med bröderna Thegel, blir han föraktfullt avvisad.

Henrik leder ett stort brobygge, som ska underlätta förbindelsen mellan Draghammar och Myrboda. För att hämnas på bröderna och misstänkliggöra Henrik som konstruktör, arrangerar Bonk ett attentat mot brobygget. Han super Pettersson full och använder sig av honom som medhjälpare.

Vera är för sin försörjning tvungen att ta anställning på Karlköpingsposten, som nu ägs av Bonk. Pettersson uttalar sig på ett sätt som gör att Vera misstänker att allt inte står rätt till med broraset.

Henrik från skulden för broraset och reser utomlands. I en stad med skottlossning på gatorna förklarar han att det är varje människas plikt att ta ståndpunkt.

Filip Odelman kommer på obestånd och får vara med om förödmjukelsen att Bonk köper Myrbodaverken. Erland vägrar göra affärer med Bonk och arrangerar en bojkott mot honom. Odelman dör.

Draghammars bruk planerar 100-årsjubileum med stor fest och offentlig avtäckning av en byst av bröderna Thegels far. För att skaffa pengar till donationer lånar Erland en summa pengar med brukets nickellager som säkerhet. Bonk har emellertid utan Erlands vetskap köpt hela nickellagret av den ansvarslöse Ragnar. Bonk gläder sig åt att på själva jubileumsdagen kunna "avslöja" bröderna Thegel.

Henrik återvänder hem och lyckas med hjälp av Vera och fotograf Pettersson få fram fällande bevis för att det är Bonk som gjort attentatet mot bron.

På jubileumsdagen kommer festligheterna inte igång ordentligt. Den falskspelande musikkåren får flera gånger ta om samma stycke, och den förste talarens manuskript blåser bort. Bonk avslöjas som den svindare han är.

Ragnar har en uppgörelse med Erland och försvinner från bruket. Henrik och Vera förenas. 

Censur / granskning

Censurnummer 65176
Datum 1942-12-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2525 meter
Kommentar Aktlängder: 550-565-570-550-290 = 2525 meter. Aktlängder: 550, 565, 570, 550, 290.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2525 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Bland de positiva var det Larz i StT som var mest förtjust: "Stora skrällen är en bra svensk film, med tonvikt på båda adjektiven -- en film som intresserar och skall bedömas efter de pretentioner den kommer med och att onda: kanske mest det senare, men med en lagom nypa sens moral, så att man med trevnadskänsla kan lämna bion och diskutera med sitt sällskap:

släta över med hartassen. Det här 'militärlustspelet' har Filmen, ja. Om den handlar detta. Anmälaren har inte läst boken som ligger till grund -- och slipper alltså den spöklika dubbelexponering i hjärnan som de två konstverken bok-film brukar ställa till. Filmen Stora skrällen är ett inspirerat konsthantverk, och så vitt man förstår resultatet av ett idealiskt samarbete mellan författare, regissör och skådespelare. Berättelsen om den kommer den kanske att föranleda ett litet ramaskri som heder i samma ögonblick den blir rentvådd från andra misstankar, och vars ståtliga verk systematiskt undermineras av den mest stryktäcka och knoddäna streber som gått i ett par skor, berättas klart och konsekvent och med en hel del filmatisk finess. Allt oväsentligt i berättelsen är avskaffat, nästan intill schematisering -- men klarhet är dock en skön sak. (-)

Det vanskligaste med filmkritik är att kunna ära den som äras bör. Att Stora skrällen blivit så bra beror nog inte bara på det smidiga samarbetet författare-regissör-aktörer. Den gamla damen Thalia kan säkert ta åt sig en hel del av äran. Ty vad, om inte lärospånen från scenen, gör här att t ex Holger Löwenadler och Karin Ekelund gör så glänsande prestationer? Den förre som strebern Bonk, denne brutale, lismande knöl, en fräck och feg uppkomling, ett levande koncentrat av alla ljusskygga buslistiga och bläckfiskartade affärsmetoder."

Och bland de negativa var O R-t i DN oförsonligast: "Det är möjligt att Stora skrällen kunde blivit en läsvärd roman, Om Gösta Gustaf-Janson valt att ge stoffet den formen. Det är många svagheter som kan bäddas in så de inte märks av en romanförfattare vilken har berättargåvan -- och det har ju onekligen romanförfattaren Gustaf-Janson -- om han får en fyra-femhundra sidor att röra sig med. Men inte hade det blivit någon lätt sak i det här fallet, så mycket är säkert. På alla avgörande punkter närmar sig nämligen historien bristningsgränsen. Man undrar hur det kan vara möjligt att en saklig författare som Gösta Gustaf-Janson och en tränad filmskribent som Stina Bergman, vilken varit honom behjälplig med scenariot, inte märkt att de byggt sitt hus på lösan sand, även om det måste erkännas att den schematiska och fantasilösa regin sedan inte gjort byggnaden stadigare, snarare tvärtom. (-) regissör med En bröllops!natt på Stjärnehov (1934/21) svagheterna i konstruktionen och regin, utan att den psykologiskt sett inte tål vid ett närmare skärskådande. Man tror inte på den förslagne hr Bonk, man tror inte på den blonda hjältinnan, och man tror minst av allt på den hjärtans hygglige fotografen Pettersson, vilken långliga tider utan vidare låter Bonk hållas, fastän han vet vem det var som sprängde bron och har bevis på den saken. skriftställaren John Albert Vemmerlöv (1905--1976), som året före debuterat som manusförfattare med Man glömmer folkskådespelsklichéer i en historia där man ideligen stöter på situationer som är så teatraliskt upplagda att de blir orimliga för åskådaren.

Regissören, Nils Jerring, har emellertid, som sagt, stor del i att Stora skrällen blivit ett tämligen svagt Manuskript: scenario med rollista och ändringar. Prod!nr 4210. teatervärld, antingen man nu befinner sig i det norrländska kråkvinkel dit mesta delen av den är förlagd eller i den oroliga stad utomlands där berättelsens hederlige ingenjör en tid arbetar. Spelet gör inte heller mycket till, det är nära på över lag slätt och oinspirerat. Karin Ekelund, som den här gången även fotografiskt sett inte kommer till sin rätt, ger ett AT

Bast

A Gunnar, Bergman Holger Löwen!adler får överdriva sin roll som den hänsynslösa hr Bonk, så att den ibland hamnar i rena Ny Dag

Don parodin. Det vore verkligen synd om denne utmärkte karaktärsskådespelare i fortsättningen skulle matchas så illa som nu skett i hans två senaste filmer."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Stora skrällen påbörjades 12.5.1942 och avslutades 6.8.1942.

Raset vid Sandöbron den 31.8.1939 (18 döda) torde i hög grad ha inspirerat till denna film, som dessutom till stor del spelades in just vid Sandöbron.

Detta var Gösta Gustaf-Jansons första originalmanuskript för film efter det att han fått motiv ur två av sina romaner nyligen filmade som Gubben kommer (1939/1) och Stora famnen (1940/17). Manuskriptet hade han sålt i januari 1942 till SF.

Inspelning

1942-05-12 1942-08-06
Filmstaden Råsunda Sverige
Härnösand Sverige (exteriörer)
Sandöbron Härnösand Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1943-02-08 Skandia Stockholm Sverige 92 min
Sverigepremiär 1943-02-03 Fyren Härnösand Sverige 92 min
TV-visning 1991-05-07 TV2 Sverige 88 min
1996-01-26 SVT2 Sverige 88 min
2000-04-13 SVT1 Sverige 88 min
Urpremiär 1943-02-03 Fyren Härnösand Sverige 92 min

Musikstycken

Originaltitel Lundby-valsen
Instrumentalist Hartwig Fock (dragspel - dubbad av ?)


Originaltitel Fjällbruden
Kompositör Arthur Hedström (1912)
Textförfattare Fritz Gustaf
Oleg Quist
Instrumentalist Allan Bohlin (dragspel - dubbad av?)


Originaltitel Med Fylgia
Kompositör Fritz Sundgren


Originaltitel Sommarmarsch
Textförfattare Ernst Knape
Sångare kör (barnkör)


Ämnesord

Affärsmän
Attentat
Borgmästare
Broras
Bruk
Brukssamhällen
Fotograf
Härnösand
Industrifamilj
Jubileum
Krigsscener
Redaktörer
Sandöbron
Svindlare
Ångermanälven

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2514


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2522


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel KARIN EKELUND I STORA SKRÄLLEN
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel ALLAN BOHLIN I STORA SKRÄLLEN
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel HOLGER LÖWENADLER OCH ALLAN BOHLIN I STORA SKRÄLLEN
Tryckeri Esselte


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bonk av Gösta Gustaf-Janson.
Omfång 215 s. Rollista med rollbeskrivning (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stora skrällen av Gösta Gustaf-Janson. Scenario: Gösta Gustaf-Janson [och] Stina Bergman.
Omfång 187 s. Rollista med rollbeskrivning (3 s.) ingår. 1 s. produktionsuppgifter löst i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stora skrällen av Gösta Gustaf-Janson. Scenario: Gösta Gustaf-Janson [och] Stina Bergman.
Omfång 202 s. Inklistrad miljölista och rollista med rollbeskrivning (18 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Der grosse Krach. (Stora skrällen).
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Stora skrällen.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Stora skrällen. Censurbeskrivning.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Stora skrällen.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Der grosse Krach. Scenario: Gösta Gustaf-Janson und Stina Bergman.
Omfång 33 s. + 1 s. rollista och produktionsuppgifter.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Der grosse Krach. Scenario: Gösta Gustaf-Janson und Stina Bergman.
Omfång 33 s. + 1 s. rollista och produktionsuppgifter.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 8
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?