Grundfakta

Media (68 st)

Originaltitel Elvira Madigan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-02-15

Medverkande

Eva Henning
Elvira Madigan

Åke Ohberg
greve Christian, löjtnant

Irma Christenson
Antoinette, Christians fru

Gunnar Sjöberg
Frans, löjtnant

Marianne Löfgren
fru von Scharfen

Ragnar Arvedson
ryttmästare von Scharfen

Visa alla medverkande

Handling

I en sydsvensk regementsstad i 1880-talets Sverige äter greve Christian frukost tillsammans med sin hustru. Hon är en stel och moraliserande pliktmänniska, han en mjuk och poetisk drömmare....

Visa hela handlingen

Press

Filmen ägnade stor möda åt att ge ett psykologiskt porträtt av greve Christian. En del kritiker tyckte att detta tog intensiteten ur passionsdramat, medan andra berömde den nyanserade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Kläder
Smink

Medverkande

Eva Henning Elvira Madigan
Åke Ohberg greve Christian, löjtnant
Irma Christenson Antoinette, Christians fru
Gunnar Sjöberg Frans, löjtnant
Marianne Löfgren fru von Scharfen
Ragnar Arvedson ryttmästare von Scharfen
Jullan Kindahl Trine, Elviras mor
Otto Landahl Mikael, Elviras far, clown
Bror Bügler ryttmästare von Stern
Sven Bergvall översten
Olav Riégo major Emmerich
Sven Lindberg löjtnant Ehrencreutz
Svend Rindom den danske hotellvärden
Josua Bengtson källarmästaren på Stora Hotellet
Arne Lindblad stallmästaren på cirkus
Albert Ståhl pantlånaren
Artur Cederborgh konduktören
- Ej krediterade:
Theodor Olsson stationsinspektören
Tage Almqvist major
Karl-Arne Bergman officer
Willy Peters officer
Åke Engfeldt officer
Börje Mellvig hovmästare på värdshuset
Charley Paterson biljettförsäljare
Greta Stave Sofi, jungfru hos greve Christian
Olov Wigren mässuppassare
John Melin barberaren
Aurore Palmgren skurgumma
Lisa Wirström skurgumma
Tord Bernheim en herre på gatan
Harry Philipson kyparen på värdshuset
Gösta Grip hovmästaren på uteserveringen Sommarlust
Gideon Wahlberg bastubaspelaren i cirkusorkestern
Birger Åsander cirkusarbetare
Ingemar Holde Kalle, cirkusarbetare
Paul Hagman man på officersbalen
Bengt Dalunde smörgåsnissen på värdshuset
Kiki dvärgen
Majken Torkeli skolryttarinnan
Eric Sundquist mässuppassare
Kerstin Lindahl von Scharfens danspartner på officersbalen
Birgit Johannesson dam på officersbalen
Solveig Lagström dam på officersbalen
Edvard Danielsson man på officersbalen
Albert Johansson man på officersbalen
Gottfrid Holde man på officersbalen
Anna-Lisa Fröberg dam på officersbalen
Oscar Åberg man på officersbalen
Eric von Gegerfelt man på officersbalen
Bo Hederström man på officersbalen
Bengt Haslum man på officersbalen
Wilma Florice cirkusartist
Elisabeth Endres stand-in för Eva Henning på lina
Albert Altenburg stand-in för Arne Lindblads hästdressyr
Louise Altenburg stand-in för Majken Torkelis skolritt

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1943
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

I en sydsvensk regementsstad i 1880-talets Sverige äter greve Christian frukost tillsammans med sin hustru. Hon är en stel och moraliserande pliktmänniska, han en mjuk och poetisk drömmare. Äktenskapet är konventionellt och helt misslyckat. Christian, i elegant 80-talsuniform, vantrivs också med sitt yrke som löjtnant och drömmer romantiskt om något helt annat.

En berömd cirkustrupp gästar staden och Christian går dit med sina officerskamrater. Bland de uppträdande finns den skickliga och ljuva lindanserskan Elvira Madigan. Christian söker efter föreställningen upp henne i hennes cirkusvagn och blir intensivt förälskad. Hon vägrar träffa honom igen, eftersom cirkusfolkets stränga moral helt förbjuder en förbindelse mellan en löjtnant och en lindanserska. Christian fortsätter uppvakta henne och de börjar träffas allt oftare. Christian struntar i konventionerna och gör inget för att dölja deras förbindelse. Ryttmästare von Scharfen fäller sarkastiska kommentarer, medan Christians uppriktige vän Frans allvarligt försöker tala honom till rätta. Också Elviras föräldrar, far Mikael och mor Trine, som är enkla men stränga människor, är emot förbindelsen.

På en elegant officersbal ges det insinuanta ögonkast och menande miner mot Christian och hans fru. Han lämnar balen och söker upp Elvira. Den intriganta fru von Scharfen kan inte motstå plikten att underrätta grevinnan Antoinette om Christians förehavanden med lindanserskan. Den äktenskapliga krisen förvärras ytterligare. Christians överordnade får höra talas om skandalen. Han läxas upp av översten och får kommendering till en annan ort. Christian festas av på en mycket våt kamratfest och han får ett känsloutbrott. Cirkusen är på väg att lämna staden och Elvira söker upp Christian. Han anklagar henne för att ha ödelagt hans liv, men hon förstår att han i själva verket hyser mycket allvarliga känslor för henne.

Christian pantsätter allt han äger av värde och beger sig mot Stockholm. I en småstad på hans väg uppträder cirkusen. Han söker upp Elvira och ber henne dela hans liv. De beslutar att strunta i alla sociala hänsyn och flyr tillsammans till Danmark. Där upplever de en tid av intensiv lycka tillsammans tills Christians pengar börjar ta slut. Christian super sig full och bekänner inför Elvira det omöjliga i deras belägenhet. De kan inte gå tillbaka till sina tidigare liv, och de har inte heller någon framtid tillsammans. De går ned mot havet och söker tillsammans den slutliga friheten genom att ta sina liv.

Censur / granskning

Censurnummer 65444
Datum 1943-02-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2955 meter
Längd efter klipp 2947 meter
Kommentar I akt 6: scenen, vari greve Christian smeker sin skjutna älskade. Kopiornas längd var 2905 m före och 2897 m efter klipp (aktlängder efter klipp: 545-510-610-520-380-332 = 2897 m - 106 minuter). Aktlängder: 580, 515, 615, 525, 380, 340.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2947 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen ägnade stor möda åt att ge ett psykologiskt porträtt av greve Christian. En del kritiker tyckte att detta tog intensiteten ur passionsdramat, medan andra berömde den nyanserade personteckningen. Den tidstrogna miljöåtergivningen fick genomgående goda vitsord.

DN (O R-t): "Någon i egentlig mening dålig film har den inte blivit. Ibland tycker man riktigt bra om den -- det är främst i de scener som speglar löjtnantens trasiga äktenskap. Där märks det att den säkre människoskildraren Harald Beijer haft sitt finger med i manuskriptet. Tyvärr blir inte intrycket alltid lika lyckligt när berättelsen kommer in på skön Elvira och greve Christians ödesmättade kärlek. Beijer och Karl Ragnar Gierow, som varit honom behjälplig med scenariot, gör här aktningsvärda försök att ge stoffet en litterär touche, dock utan att lyckas. Det hade också varit orimligt begära att de skulle gjort det, ty faktum går inte att komma ifrån: historien ä r kolportage, och de ambitiösa försöken att frisera upp den till något annat gör det i själva verket mera iögonenfallande, än om filmen nöjt sig med att låta den vara vad den är. Man har också lite svårt att acceptera författarnas försök att förklara varför greven m å s t e handla som han gör: att det just är allvaret hos honom som skruvar så det gnisslar. Varför inte i stället helt enkelt låta det vara ett sinnesrus som är ett sinnesrus? -- konflikten hade förvisso inte blivit mindre dramatisk därigenom och framför allt inte mindre mänsklig, även om den med den uppläggningen inte gått så bra ihop med det tårtpapper som omger huvudtexterna. (-) Den saknar lidelse och den saknar även något som inte skadar ens i den högtidligaste film: en nypa befriande humor. Ett mera genomhyggligt s k kärlekspar har man sällan skådat i en film än Eva Henning och Åke Ohberg i Elvira Madigan. Man satt och längtade efter en scen där man riktigt kunde känna att blodet bultade i ådrorna på dem och den övriga världen inte existerade. Men samtidigt vore det orätt säga annat än att de ofta ger god illusion. Hon är förtjusande att se på när hon äntrar sin lina i manegen, och han klär förträffligt i åttitalsuniformen."

AT (Stig Almqvist): "När publiken klappat i händerna till slut, bröt den upp med tunga känslor i hjärtat. Hade den inte förnummit en fläkt av den stora lidelsen? Nog var det svårt för många att skaka av sig Elvira Madigan på hemvägen. Inte sant -- stämningen ville ligga kvar som en svart vinge? Förlåt mitt romantiska språk, man blir sådan av att möta kärleken som öde -- härlighet och död.

Tro mig -- Elvira Madigan är verkligen en känslostark och fulltonig sak, en skönt patetisk rekonstruktion av en saga av ett slag som icke händer mer, åtminstone icke lika vackert . . .

Det framgår klart, att två författare av klass, Harald Beijer i samarbete med Karl Ragnar Gierow, skrivit denna berättelse. Det märks i den värdiga hållningen, i balansen mellan de tre huvudpersonerna: löjtnanten, hustrun, cirkusflickan, och i den vettiga, varma dialogen.

Ja, det är ovanligt bra dialoger i denna film. De klarlägger och motiverar, de blottar människor och upplyser om ett inre skeende, ibland ligger huvudvikten något för starkt på replikerna, och den yttre handlingen står still. Men ordens liv och scenernas intensitet överskyler detta faktum, för att icke tala om spelet."

StT (Monika): "Det är en vacker film, en påkostad film, njutbart flytande och äkta på sitt sätt. Oändlig möda har lagts ned på att få tidsfärgen riktig -- det har den också blivit. Den har en miljöskildring och en ram som skiljer sig vitt från de flesta svenska filmer. Bara ljudbeledsagningen är ett mästerverk. Birollerna är mästerligt besatta, särskilt Marianne Löfgrens markatta och Ragnar Arwedsons ståndsofficer med sina still!samma mäss-wise-cracks är små skickliga rolltestningar.

Men Ohbergs uppfattning av själva kärleksdramat kommer säkert att bli ämne till mången filmdiskussion. Han har lagt in mera psykologi än nöden kräver. Hans unge löjtnant har blivit en blandning av neurotiker och drömmare, som drivs mot sitt öde av filosofi och tankar, snarare än hetsas mot det av sitt oroliga blod. På något egendomligt sätt rullar filmen i fel riktning. Redan från första stund kastar slutscenen sin skugga framför sig. Åskådaren tvingas hela tiden ha i tankarna att de här unga tu skall i sinom tid begå självmord, därför måste de iaktta en viss värdighet. Det blossar aldrig av ung kärlek. De är aldrig ansvarslöst glada. Man tycker riktigt synd om dem. En kärlekssaga som är bitterljuv redan i upptakten verkar knappast riktigt naturlig. Det haglar av ödesbestämda dubbelbottnade repliker."

Kommentar Svensk filmografi

Elvira Madigan hade en mycket lång inspelningstid, mellan den 19.10.1942 och 5.2.1943.

Johan Lindström Saxons (1859--1935) skillingtryck om Elvira Madigan, egentligen Hedvig Jensen (1867--1889) vid Madigans Cirkus och greven, löjtnant Sixten Sparres (1854--1889) förälskelse och självmord i Danmark 1889 publicerades samma år. Det blev i folksägen en skandinavisk motsvarighet till det berömda Mayerling-dramat.

Efter påtryckningar av släkten Sparre förekom inte löjtnantens riktiga namn i den här filmversionen. Det gjorde det däremot i Bo Widerbergs berömda version (1967/9). (MOO)

I uppsatsen "Manegens romantik i celluloid" har den uppsaliensiske filmkritikern Thorsten Eklann i Biografbladet, årg 29, nr 2 (sommaren 1948), sid 81--90, analyserat Elvira Madigan i ljuset av andra cirkusfilmer under årens lopp, exemplifierade med bl a ett rikligt bildmaterial. (GW)

Förlaga

Inspelning

1942-10-19 1943-02-15
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Auditorium Stockholm Sverige (m.fl. exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1943-02-19 Saga Stockholm Sverige 106 min
Sverigepremiär 1943-02-15 Rio Malmö Sverige 106 min (osäker uppgift eftersom filmen fick sitt censurkort först den 18 februari 1943)
TV-visning 1988-12-11 TV2 103 min
1993-06-15 TV2 103 min
1998-05-26 SVT1 103 min
Urpremiär 1943-02-15 Rio Malmö Sverige 108 min (osäker uppgift eftersom filmen fick sitt censurkort först den 18 februari 1943)
Annan visning 1947 Polen
Cinemateksvisning 2018-08-19 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Elvira Madigan (ledmotiv)
Kompositör Lars-Erik Larsson (1943)
Sångare Åke Ohberg (nynnas)


Originaltitel Marches militaires. Nr 1; arr. piano
Kompositör Franz Schubert (1822)


Originaltitel Heideröslein/Sah' ein Knab' ein Roslein steh'n ...
Kompositör Franz Schubert (1815)
Textförfattare Johann Wolfgang von Goethe (tysk text 1789)
Carl Snoilsky (svensk text)


Originaltitel Ständchen/Serenad
Kompositör Franz Schubert (1828)
Textförfattare Ludwig Rellstab (1827)


Originaltitel Die Schönbrunner, op. 200
Kompositör Joseph Lanner (1842)


Originaltitel Sultan's Polka
Kompositör Charles d'Albert


Originaltitel Valurile Dunări
Kompositör Ion Ivanovici (1880)


Originaltitel Champagnegalop
Kompositör Hans Christian Lumbye (1845)


Originaltitel Hofball-Tänze, op. 161
Kompositör Joseph Lanner (1840)


Originaltitel På 'na igen
Sångare Willy Peters
Sven Lindberg
Bror Bügler
Ragnar Arvedson
Karl-Arne Bergman
Olav Riégo
Gunnar Sjöberg


Originaltitel Je suis mari de la reine
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)
Sångare Åke Ohberg
Willy Peters
Sven Lindberg
Bror Bügler
Ragnar Arvedson
Karl-Arne Bergman
Olav Riégo
Gunnar Sjöberg


Originaltitel Quand j'étais roi de Béotie. Ur Orphée aux enfers
Kompositör Jacques Offenbach (1858)
Textförfattare August Blanche (svensk bearbetning 1860)
Ludovic Halévy (fransk text 1858)
Ernst Wallmark (svensk text 1860)
Hector-Jonathan Crémieux (fransk text 1858)
Louise Granberg (svensk text 1860)
Sångare Åke Ohberg


Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Elvira Madigan (1943)

Ämnesord

Bal
Cirkus
Desertör
Greve
Landsflykt
Lindanserska
Officer
Självmord
Skillingtryck
Stockholm/Auditorium
Åttiotalet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2932


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2923


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel L'IMPOSSIBILE AMORE
Affischdesign A. Ciriello


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Elvira Madigan (1943)
Omfång Cape i rosa duchesse och tofsdekoration med strass


Typ Kostym
Arkivalietitel Elvira Madigan (1943)
Omfång Väst i röd matélaserad sammet med glaspärlor


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel "innehållsförteckning"
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Manus: Harald Beijer unter Mitwirkung von Karl Ragnar Gierow. Regie: Åke Ohberg.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel "resumen"
Omfång 2 s.
Språk Spanska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 124 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 135 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Manus: Harald Beijer under medverkan av Karl Ragnar Gierow. Regi: Åke Ohberg.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Manuscript: Harald Beijer assisted by Karl Ragnar Gierow. Directed by: Åke Ohberg.
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 76 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Scenario: Harald Beijer avec le concours de Karl Ragnar Gierow. Metteur en scène: Åke Ohberg.
Omfång 30 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 37 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Manus: Harald Beijer unter Mitwirkung von Karl Ragnar Gierow. Regie: Åke Ohberg.
Omfång 24 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?