Grundfakta

Media (97 st)

Originaltitel Kvinnor i fångenskap
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-03-12

Medverkande

Gunnar Sjöberg
pastor Staffan Brobäck, fängelsepräst

Elsie Albiin
Mary Blomquist

Gunn Wållgren
Viola Karlsson

Erik "Hampe" Faustman
Roland Johansson

Barbro Hiort af Ornäs
Kaj Ekman, lärarinna på Bovikens skyddshem

Sigurd Wallén
doktor Westberg, fängelseläkaren

Visa alla medverkande

Handling

En kvinna skriker. Några ungdomar rusar från platsen med hennes handväska och passerar förbi pastor Staffan Brobäck. På ett kafé samtalar Roland, en av rånarna, med flickorna Mary och...

Visa hela handlingen

Press

Bockar i kanten för manuskriptet, som många fann alltför löst konstruerat och moraliserande, men mycket starka lovord för Molanders regi, framförallt personinstruktionen. StT...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Scripta
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Gunnar Sjöberg pastor Staffan Brobäck, fängelsepräst
Elsie Albiin Mary Blomquist
Gunn Wållgren Viola Karlsson
Erik "Hampe" Faustman Roland Johansson
Barbro Hiort af Ornäs Kaj Ekman, lärarinna på Bovikens skyddshem
Sigurd Wallén doktor Westberg, fängelseläkaren
Erik Rosén fängelsedirektören
Hjördis Petterson fröken Karlsson, fånge på kvinnofängelset, mörderska
Marianne Löfgren fröken Wester,
Hilda Borgström fru Pettersson, fånge på kvinnofängelset
Vera Valdor Lena, fånge på kvinnofängelset
Märta Arbin fånge på kvinnofängelset, barnamörderska
Signe Wirff fröken Berggren, föreståndarinna på skyddshemmet
Birgitta Arman Annika, flicka på skyddshemmet
Ninni Löfberg Vivan, flicka på skyddshemmet
Maj-Britt Håkansson Karin, flicka på skyddshemmet
Marianne Karlbeck Elsa, flicka på skyddshemmet
Margot Ryding fru Brobäck, Staffans mor
Carl Barcklind kyrkoherden
Nina Scenna fru Blomquist, Marys mor
Carl Ström Violas far
Olga Appellöf Violas mor
Eric Laurent överkonstapeln
Anna-Stina Wåglund expedit i klädaffären
Agda Helin butiksföreståndarinnan i klädaffären
- Ej krediterade:
Georg Funkquist Otto Winblad, "disponent"
Nils Hallberg Fred
Margareta Gyllenhaak Lisa, flicka på skyddshemmet
Annita Gyldtenungæ flicka på skyddshemmet
Solveig Ekelund flicka på skyddshemmet
Marietta Rydberg flicka på skyddshemmet
Marie-Louise Arthur flicka på skyddshemmet
Solveig Lagström flicka på skyddshemmet
Margot Lindén flicka på skyddshemmet
Algot Persson Andersson, portvakt
Yvonne Almér Lilly, Violas syster
Åke Claesson läkare
Elsie Bodin polissyster
Ingrid Luterkort polissyster
Carl-Fredrik Leckström skyddshemmets trädgårdsmästare
Stina Ståhle lärarinna på skyddshemmet
Karl Erik Flens Rolands kompis på fiket
Birger Åsander en arg man i trappuppgången
Elly Christiansson växeltelefonisten på kontoret
Eivor Engelbrektsson kontorist
Keith Hårleman sjuksköterska

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

En kvinna skriker. Några ungdomar rusar från platsen med hennes handväska och passerar förbi pastor Staffan Brobäck. På ett kafé samtalar Roland, en av rånarna, med flickorna Mary och Viola. Mary ber honom sluta upp med rånen medan Viola spotskt uppmanar honom att fortsätta.

Mary och Viola befinner sig bland en grupp vitklädda konfirmander. De konfirmeras av pastor Brobäck. Utanför kyrkan känner pastorn igen Roland tillsammans med Mary. Pastorn beklagar sig för sin mamma över att han inte får någon riktig kontakt med ungdomarna. Hemma hos Mary gör hennes styvfar, disponent Winblad, närmanden mot henne när mamman vänder ryggen till. Pastorn besöker familjen och talar med mamman om sin oro för Mary. Disponenten beskärmar sig för pastorn över ungdomen och våldet.

Ungdomarna dansar på ett kafé och Mary viskar till Roland att han är den förste. "Tira, våran prälle", säger Viola mot den uppdykande pastorn, som beslutat uppsöka lejonet i dess kula. Under diskussionen slår Roland till pastorn, varvid denna svarar med en häftig knock-out på Roland. "Skandal", skriver tidningarna, och pastorn läxas upp av en kyrkoherde, som deklarerar att kyrkan har inget att göra med den sociala verkligheten.

I trappuppgången utanför hennes lägenhet hånglar Roland och Viola med varandra. Viola tröstar sin lillasyster och bråkar med sin far som är alkoholist. Mary berättar för Roland att hon är med barn.

På Rolands inrådan stjäl Viola och Mary kläder i en butik. De avslöjas och Mary blir fasthållen. Hon och Viola hamnar på Bovikens skyddshem medan Roland sätts i fängelse.

Under tiden har pastor Brobäck beslutat sig för att bli fängelsepräst. Han besöker olika celler och träffar en kavalkad av kvinnliga fångar. Fröken Wester, en sol-och-vårad förskingrande kassörska. Lena, en lyx!älskande bedragerska med filmstjärneporträtt på väggarna. Fru Pettersson, en äldre, kronisk kleptoman som inte kan låta bli att stjäla hans klocka. Fröken Karlsson, en mörderska som väver, vattnar blommor, läser Gustaf Fröding och är övertygad om människans inneboende ondska.

På skyddshemmet idkar flickorna gymnastik och duschar tillsammans. Roland rymmer från fängelset och Viola hotar att avslöja att Mary är med barn, ifall hon inte hjälper henne att också rymma. När Viola söker upp sin gamla lägenhet har föräldrarna flyttat och i en kort scen antyds att hon prostituerar sig.

Mary får lämna skyddshemmet och börja arbeta på kontor. Där uppsöks hon av Roland, som tvingar henne att ge honom ett kassaskrin. När hon försöker ropa tillbaka honom faller hon svårt i trapporna och skadar sig. Roland jagas av polisen och barrikaderar sig i ett övergivet torp med sin pistol. Det blir kväll och pastorn anländer till platsen. Han lyckas ta ifrån den slumrande Roland pistolen och får honom till slut att ge sig frivilligt för att rentvå den oskyldigt misstänkta Mary.

Mary ligger i sin sjuksäng och den vänliga socialarbetaren Kaj Ekman talar med henne om kärleken. En kavalkad av vårblommor och personer vi sett i filmen bildar bakgrund till en avslutande text om att man alltid bör se till det goda hos varje människa.

Censur / granskning

Censurnummer 65548
Datum 1943-03-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2725 meter
Kommentar Visningskopiorna 5 akter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2725 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Bockar i kanten för manuskriptet, som många fann alltför löst konstruerat och moraliserande, men mycket starka lovord för Molanders regi, framförallt personinstruktionen.

StT (Monika): "Bäst är filmen när det handlas, interiörer från danshak, glimtar från trasiga hem, från de gator och portgångar där storstadsungdom dömts att uppehålla sig. Där har filmen utom en utsökt fotografering, en fransk realism och en grå äkthet som griper och fängslar och ger utvecklingen en obönhörlig logik.

Minst handlar filmen egentligen om skyddshem och kvinnofängelse, bilderna och berättelserna från dessa verkar rätt oinspirerade och beskäftigt nödvändiga. Men det gör mindre i jämförelse med vad filmen i övrigt står för; den bästa skildring av ungdom av i dag och deras kollision med livsproblem och rättvisa som hittills gjorts. Man är glad och tacksam att sådana filmer görs och att de görs så väl, så artistiskt och påkostat. Molanders regi är full av äkta pärlor utan att någonsin verka påträngande eller ansträngd."

SvD (Lill): "...ett filmskådespel vars allvarliga uppsåt och ärliga vilja icke kan ifrågasättas. Olof Molanders regi har heller icke tillåtit någon scen halka förbi oförmärkt i detta innehållsrika spel från livets skuggsida men i stället skapat situationer av etsande skärpa och intensitet. Lätt har det inte varit, ty den dramatiska byggnaden är ingalunda idealisk och den prästerliga tyngden gör sig alltför märkbar i his!toriens uppläggning, utan att den därför når fram till någon religiös kärnförkunnelse av riktigt befriande slag. Den del som handlar om kvinnofängelsets typer har hängts på som ett fristående reportage -- även om varje scen fängslar på grund av innehåll och spel, blir detta avsnitt en filmdramatisk otymplighet. Och den dominerande prästrollen har icke formats till en så enkel, mänsklig, varierad och omedelbar figur, som varit önskvärt för att han skulle bli helt övertygande och intagande."

DN (Jerome): "Svagheten i denna annars så levande film är just att manuskriptförfattarna -- Margit Palmær och Sven Stolpe -- fallit en smula för frestelsen att moralisera. Det är inte lätt för Gunnar Sjöbergs mänsklige och sympatiske präst att gå omkring och försöka tala dessa människor till rätta, att ge predikningar som botemedel för deras osalighet. (-)

Man förstår att Olof Molander velat iscensätta filmen. Den har givit honom rikliga tillfällen till realistisk miljöskildring. Han rör sig här ganska suveränt med celluloidens fria bildspråk, låter kameran fånga de skiftande stämningarna hos dessa gestalter och ansikten. Bland många andra episoder minns man en scen från ett danshak mellan Mary och Roland, en korthuggen, intensiv och i dubbel mening talande bildsvit. Hr Molanders individuella regi firar ofta små sannskyldiga triumfer i Kvinnor i fångenskap."

BLM (Nils Beyer): "Psykologiskt laborerar filmen med två kvinnliga brottslingstyper, de som är sådana (och därför är obotliga) och de som blir sådana genom omständigheternas makt. Ypperligt förkroppsligas de bägge typerna av Gunn Wållgren och Elsie Albiin; som den unge gangstern, som blir deras öde, gör likaledes Erik Faustman en alldeles briljant rollprestation. Vad dessa tre åstadkommit i fråga om realistisk skådespelarkonst är faktiskt något nytt i svensk film. Här ser man, vad en stor personinstruktör betyder. Varje spelscen har fått sin prägel av den inlevelsens äkthet, som regissören framtvingat hos sina skådespelare. Man känner, att det hela tiden rör sig något inom dessa människor. På denna punkt visar sig Olof Molander redan som en förnyare i svensk film, vars största fara brukar ligga i att det arbetas så otroligt slentrianmässigt i ateljéerna."

Ny Dag (H o D): "Det var riktiga människor och realistisk skildring. Den var inte sentimental. Den sociala bakgrunden antydes, men man gick inte på djupet. Det tillåter väl inte heller våra filmbolag. (-) Skyddshemmet torde vara idealiserat, men interiörerna från fängelset och skyddshemmet var realistiska och bra. Frånvaron av ett påhängt omfamningsslut noteras tacksamt. (-) Det blev en ungdomarnas genombrottsfilm.

(-) Det är bra att svensk film ger sig i kast med sociala problem, även om filmbolagen förhindrar de djärvare greppen. Men låt kyrkan och oxfordrörelsen stanna utanför nästa gång."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Kvinnor i fångenskap påbörjades 15.12.1942 och avslutades 15.2.1943.

Filmens inleds med följande text: Detta är berättelsen om människor i en värld av nöd och förvirring - om hem som icke voro hem - om gatans och gängets locktoner. Skillnaden mellan dem och oss? Den är kanske inte så stor - de äro bundna som vi av begär och drifter och kallade liksom vi till frigörelse därifrån. Därför är detta också berättelsen om hur den bundne blir fri och hur det kan dagas över villsamma människosjälar.

Inspelning

1942-12-15 1943-02-15
Sandrew-ateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-03-12 Grand Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 1957-01-19 Stockholm Sverige 95 min Stockholmssändaren
1957-01-20 Göteborg Sverige 95 min Göteborgssändaren
1997-11-21 SVT1 Sverige 95 min
2001-02-27 SVT1 Sverige 95 min
2003-07-29 SVT1 Sverige 95 min
2004-06-15 SVT1 Sverige 95 min
Urpremiär 1943-03-12 Grand Stockholm Sverige 100 min
TV-visning 2012-10-09 SVT1 Sverige
2016-07-19 SVT1 Sverige
2019-01-14 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Scherzo
Kompositör Charles Redland


Ämnesord

Flickhem
Fängelse
Fängelseläkare
Förskingring
Konfirmation
Mördare
Pistolstrid
Polis
Präst
Rån
Skyddshem
Slagsmål
Socialvård
Ungdomsbrottsling

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2653


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2653


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2653


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Stellan Ståls Grafiska


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Kvinnor i fångenskap.
Omfång 72 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Jag har funnit min väg. Filmsynopsis av Sven Stolpe.
Omfång 67 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Kvinnor i fångenskap. Filmsynopsis av Margit Palmaer och Sven Stolpe.
Omfång 64 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvinnor i fångenskap. Manuskript och scenario av Sven Stolpe.
Omfång 157 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvinnor i fångenskap.
Omfång 154 s. + 7 s. tillägg, klistrat i manus. Miljölista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kvinnor i fångenskap.
Omfång 32 s. Innehållsbeskrivning, produktionsuppgifter och förtexter (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Frauen in Gefangenschaft.
Omfång 23 s. Innehållsbeskrivning, produktionsuppgifter och förtexter (3 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 27 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 33 s. Innehållsbeskrivning, produktionsuppgifter och förtexter (3 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Synopsis
Omfång Ca 90 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?