Grundfakta

Media (27 st)

Originaltitel Flickan är ett fynd
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-03-20

Medverkande

Irma Christenson
Astrid Fogelström, reklamchef

Sigurd Wallén
Fredrik Axelsson

Georg Rydeberg
Felix Whinter, läkare

Ernst Eklund
Pontus Bergman, Fredriks bror, psykologiprofessor

Hilda Borgström
Blenda, Bergmans hushållerska

Gull Natorp
Wilhelmina Fogelström

Visa alla medverkande

Handling

Familjeföretaget Bergmans AB ägs av bröderna Fredrik och Pontus Axelsson. De har var sin son, Göran och Gunnar, som båda är anställda i firman. Fredrik är direktör och styr...

Visa hela handlingen

Press

En ganska roande och smålustig film har det blivit på ett mycket enkelt uppslag, tyckte kritikerna. Georg Rydeberg får beröm för sin lyckade komiska framtoning. Och Irma Christensson är...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Manusbearbetning
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Irma Christenson Astrid Fogelström, reklamchef
Sigurd Wallén Fredrik Axelsson
Georg Rydeberg Felix Whinter, läkare
Ernst Eklund Pontus Bergman, Fredriks bror, psykologiprofessor
Hilda Borgström Blenda, Bergmans hushållerska
Gull Natorp Wilhelmina Fogelström
John Botvid kamrer Olsson
Lillebil Kjellén Karin, Gunnars fästmö
Ingrid Foght Betty Hede, dansös
Åke Engfeldt Gunnar Bergman, Pontus son
Sven Lindberg Göran Axelsson, Fredriks son
- Ej krediterade:
Manetta Ryberg Karins mamma
Torsten Hillberg Karins pappa
Gösta Bodin Wallin, försäljare
Bertil Ehrenmark försäljare
Carl Ericson försäljare
Georg Skarstedt försäljare
Folke Algotsson försäljare
Göthe Ellemar försäljare
Agda Helin fröken Granlund, åhörare i Kvinnoföreningen
Millan Olsson åhörare i Kvinnoföreningen
Anna-Lisa Fröberg åhörare i Kvinnoföreningen
Otto Adelby kontorist på Bergmans kontor
Harald Emanuelsson ung man vid reklampelare
Arthur Österwall gitarrspelare på Djurgårdsfärjan
Margaretha Spång sångerskan på Djurgårdsfärjan

Bolag

Produktionsbolag AB Filminspelning
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1943
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Familjeföretaget Bergmans AB ägs av bröderna Fredrik och Pontus Axelsson. De har var sin son, Göran och Gunnar, som båda är anställda i firman.

Fredrik är direktör och styr firman efter uråldriga och omoderna principer. Pontus är professor i psykologi och mycket intresserad av intelligensmätning. Hans teorier går ut på att män är mer intelligenta än kvinnor. När han träffar den unga kvinnliga akademikern Astrid Fogelström är han tvungen att göra ett avsteg från sin vanliga uppfattning.

Han beslutar sig för att anställa henne i firman. Brodern, som har en konservativ inställning till kvinnlig personal, motsätter sig detta, men tvingas ge vika när Pontus hotar med att ta ut alla sina pengar ur firman.

Astrid installerar sig som reklamchef och sätter snabbt igång med att modernisera reklamavdelningen.

Gunnar är osams med Fredrik om en uppfinning han planerar att köpa, vilket inte Fredrik vill gå med på. Gunnar är förlovad med Karin, vars far är firmans värsta konkurrent.

Göran är förälskad i Betty som är dansös i en revy. De är hemligt förlovade för att inte stöta sig med Fredrik, som inte tål dansöser.

Fredrik är fortfarande sur och tvär trots att Astrids insatser ger goda resultat.

Läkaren Felix Whinter, som har sin praktik i Norrland, kommer en dag på oväntat besök. Hans förbindelse med Bergmans AB består i att han har en aktie där och i ett avlägset släktskap. Felix lägger genast märke till de förändringar Astrid lyckats genomdriva. Han bjuder ut henne på middag.

Efter tre veckor är det dags för Felix att resa hem igen. Pontus anordnar en avskedsfest dit även Betty är bjuden. Hon presenteras som Astrids syster. Göran, som får lov av Fredrik att köpa uppfinningen, anländer senare tillsammans med sin fästmö.

Pontus' hushållerska, Blenda, är en kvinna med skinn på näsan. Hon passar på att säga direktör Fredrik ett par väl valda ord med anledning av dennes sätt att behandla Göran och Betty på. Hon förstår inte varför han hyser en sådan motvilja mot dansöser -- var han kanske inte en gång i tiden själv bekant med en dansös?

Fredrik kapitulerar och erkänner att Betty är en mycket trevlig flicka som han gärna skulle vilja ha till svärdotter.

Astrid och Felix dansar med varandra. De är mycket förälskade. Felix vågar inte fria, eftersom han tror att Astrid inte skulle vilja bo i Norrland. Han är tvungen att resa tillbaka ensam.

På tåget i sin kupé upptäcker han en dam som sitter gömd bakom en tidning. Damen förefaller bekant. Det visar sig vara Astrid . . . (Bearbetning av program och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 65580
Datum 1943-03-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2215 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2215 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En ganska roande och smålustig film har det blivit på ett mycket enkelt uppslag, tyckte kritikerna. Georg Rydeberg får beröm för sin lyckade komiska framtoning. Och Irma Christensson är helt övertygande i sin roll som ung, framåt kvinna i karriären.

DN (O R-t): "Astorias och Roxys nya svenska komedi är en ganska enkel men inte osympatisk film. Det finns ett uppslag till en verkligt god och roande komedi i den: det där med psykologiprofessorn som tack vare sin metod för intelligensmätning anser sig kunna bevisa att Eva är klenare utrustad på huvudets vägnar än Adam. Men tyvärr tar filmen inte vara på detta uppslag, utan förlorar sig snart efter den lovande upptakten i en ordinär svensk filmhärva, där den till sist får tre s k kärlekspar att klara av. Säkert hade det varit lyckligt om manuskriptet koncentrerat sig på ett par av rollerna, lyft fram dem bättre och låtit avsikten med det hela mera uppenbaras i deras konflikt.

Vad spelet beträffar bjöd Georg Rydeberg (lappmarksdoktorn) på en angenäm överraskning. Han hade tillägnat sig något av regissörens hemtrevliga vardaglighet i tonfallen. Kanske är det rent av komedi Rydeberg skall spela? I varje fall var det tillknäppta och patenterade i hans spelsätt här som bortblåst och hade lämnat plats för en pojkaktig öppenhet. Så var det Irma Christenson. Hon gjorde flickan som var ett fynd, och det var en roll som passade precis för hennes intellektuellt betonade komedilynne."

SvD (Lill): "Dialogen är snygg och vårdad och inte blottad på små tankekorn av mera spirituellt slag, inströdda bland mycket oskrymtade banaliteter. Dess ymnighet är emellertid fatal för filmen, minst en fjärdedel av pratet kunde ha strukits utan minsta förfång. Som väl är märker man emellertid Ernst Eklunds personliga instruktion i de många konversationsscenerna, som fått en angenämt kultiverad ton och behagligt flytande tempo. Det är också en viss trivsel över interiörerna, när man väl undsluppit de urtråkiga kontorsrummen -- s å ledsam får inte en arbetsplats se ut på film, även om den gör det i verkligheten!"

BLM (Nils Beyer): "Till sist har vi fått en ny komediregissör i svensk film. Det är ingen mindre än Ernst Eklund, som debuterat med Flickan är ett fynd, en i och för sig mycket enkel variation på ett urgammalt lustspelsmotiv. (-) Med all sin banalitet i intrigens utformning har det emellertid inte blivit någon tråkig film, om man tar den för den enkla underhållning den avser att vara. Det beror på den fina komediton, som regissören fått in i spelet, och som glimtvis kunde påminna om amerikansk crazydialog. Irma Christenson spelar den unga damen, Ernst Eklund själv gör en spirituell gammal herre, som tituleras professor, ty han sysslar med intelligensprov (hur har författaren vågat?) och Georg Rydeberg slutligen gör en briljant komediroll, alldeles oemotståndlig i sin diaboliska älsk!värdhet."

Kommentar Svensk filmografi

Den flitige Gösta Rodin hade officiellt 17 filmmanuskript och 15 regisserade filmer under åren 1932--1942 bakom sig, när arbetsuppgifterna efter Flickan är ett fynd, där han var anonym uppslagsgivare, började sina. I fortsättningen skrev och regisserade han Botte i farten (1945/15), medarbetade vid manuskriptet till Djurgårdskvällar (1947/2) och författade Den tappre soldaten Jönsson (1956/28) som ett sista eko av 1930- och 1940-talens folklustspel. (GW)

Filmen inspelades under december 1942 och januari 1943 på ateljén som improviserats på Folkan vid Östermalmstorg.

Inspelning

1942-12 1943-01
Folkan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-03-20 Astoria Stockholm Sverige 81 min
1943-03-20 Roxy Stockholm Sverige 81 min
Urpremiär 1943-03-20 Astoria Stockholm Sverige 81 min
1943-03-20 Roxy Stockholm Sverige 81 min
TV-visning 2004-04-26 SVT1 Sverige 78 min
Cinemateksvisning 2015-11-14 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel En glad kvartett
Kompositör Arthur Österwall (1943)
Textförfattare Gerd Gisebo (1943)
Sångare Ingrid Foght (dubbad av ?)
Sven Lindberg (dubbad av ?)
Lillebil Kjellén (dubbad av ?)
Åke Engfeldt (dubbad av ?)


Originaltitel Du underbara stad
Kompositör Miff Görling (1943)
Textförfattare Gerd Gisebo (1943)


Originaltitel Nog vet jag vart tankarna vandrar
Kompositör Arthur Österwall (1943)
Textförfattare Gerd Gisebo (1943)
Sångare Irma Christenson (dubbad av ?)


Originaltitel Boccaccio
Kompositör Franz von Suppé (1879)


Ämnesord

Dansös
Direktörer
Familjeföretag
Hushållerskor
Intelligensmätning
Kontor
Läkare/Lappmarksdoktor
Professor/Psykologi
Psykologiprofessor
Reklamchef
Societet
Uppfinning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 890


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2208


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2208


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hennes majestät kvinnan. Komedi av Gösta Rodin.
Omfång 124 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 174 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?