Grundfakta

Media (103 st)

Originaltitel Katrina
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-03-22

Medverkande

Märta Ekström
Katrina Johansson

Frank Sundström
Johan Johansson, hennes man, sjöman

Erik "Hampe" Faustman
Einar, Katrina och Johans äldste son som vuxen

George Fant
Gustaf, Katrina och Johans andre son som vuxen

Birgit Tengroth
Saga Svensson, biträde i handelsboden

Erik "Bullen" Berglund
kapten Nordkvist

Visa alla medverkande

Handling

Katrina, en österbottnisk storbondedotter, gifter sig mot sina föräldrars vilja med Johan Johansson, en fattig och viljesvag sjöman från Åland. När Johan går till sjöss får...

Visa hela handlingen

Press

Filmen blir för ryckig och tungfotad genom att den spänner över romanens hela femtioåriga förlopp, tyckte kritiken. Men den är ett sympatiskt och gediget hantverk med fina...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Märta Ekström Katrina Johansson
Frank Sundström Johan Johansson, hennes man, sjöman
Erik "Hampe" Faustman Einar, Katrina och Johans äldste son som vuxen
George Fant Gustaf, Katrina och Johans andre son som vuxen
Birgit Tengroth Saga Svensson, biträde i handelsboden
Erik "Bullen" Berglund kapten Nordkvist
Henrik Schildt kapten August Ekvall, redare
- Ej krediterade:
Kotti Chave Einars vän
Carl Deurell Katrinas far
Linnéa Hillberg Katrinas mor
Hugo Björne prästen på bryggan
Greta Berthels Beda, gammelpiga hos Nordkvist
Torsten Hillberg bankiren
Anna-Lisa Bruce Serafia
Elsa Ebbesen-Thornblad Klara, hushållerska hos Saga
Lennart Lauber Sigge Wulff
Inga-Lill Malmquist Greta, Gustafs dotter med Serafia
Kaj Hjelm Einar som ung
Richard Lund församlingsprästen
Solveig Lagström biträde i handelsboden
Anders Nyström Herman, Sagas och Einars son
Harry Ahlin Andersson, sjöman
Curt Edgard sjöman
Torsten Lilliecrona mannen som samtalar med Gustaf på dansen
Hans Lindberg sjöman
Julie Bernby glädjeflicka på Berns
Siri Olson glädjeflicka på Berns
Olav Riégo Ekvalls kamrer
Lillie Lindroth husa hos Ekvalls
Nina Scenna husa hos Ekvalls
Margit Andelius en kvinna i kyrkan
Julia Cæsar en kvinna i kyrkan
Bengt Edgren Gustaf som ung
Björn Edgren en av Katrinas och Johans söner som liten
Olle Janson man på dansen
John Sandling man på dansen
Bengt Brunskog man på dansen
Tom Österholm man på dansen
Ragnar Carlberg man på dansen
Isa Palmgren ung kvinna i handelsboden
Keith Hårleman serveringsflicka på dansen
Bertil Berglund styrman på båten som kontrollerar biljetter
Hjördis Gille båtpassagerare
Gustaf Hedström kund i handelsboden
Walter Sarmell full sjöman på dansen
Eric Magnusson man i kyrkan vid Sagas och August Ekvalls bröllop
Inga Bucht gäst på Berns
Otto Adelby man i publiken på Rolfs revy
Albert Johansson gäst på restaurangen
Helge Kihlberg gäst på restaurangen
Nils Whiten gäst på restaurangen
Ragnvi Lindbladh studentkamrat till Greta
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Nils Johannisson kapten på Frida
Åke Carlsson styrman på Frida
Emmy Albiin mor Lena
John Ericsson bonde
Anna-Stina Wåglund bondkvinna
Kerstin Holmberg Sagas väninna
Olle Ek en herre
- Ej identifierade:
Gard Cederborg en kvinna
Karla Wiberg en fru

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1913
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Katrina, en österbottnisk storbondedotter, gifter sig mot sina föräldrars vilja med Johan Johansson, en fattig och viljesvag sjöman från Åland. När Johan går till sjöss får Katrina göra hårda dagsverken på redarfamiljen Ekvalls gård. Hon gör också i ordning sitt och Johans enkla hem. Johan betraktas av öborna som en krake till karl och Katrina uppvaktas hövligt av kapten Nordquist och hårdhänt av kapten Ekvall. Hon avvisar bägge lika bestämt. Samtidigt är Johan på permission i Stockholm där han i sista stund sliter sig från umgänget med boaprydda damer på Berns salonger, där Sigge Wulff uppträder.
Johan och Katrina får en dotter som tidigt dör och tre söner. Kapten Ekvall gör deras hårda liv ännu svårare. Katrina svär att äldste sonen Einar en dag ska hämnas på Ekvallarna. Hatet mot Ekvall stiger ytterligare när en av sönerna drunknar, sedan han tagit hyra på ett av Ekvalls vanskötta skepp. När Johan sedan blir sjuk blir han omedelbart avskedad av Ekvall.
Av de återstående sönerna är Einar allvarlig och ambitiös medan Gustaf är glad och lättsam. De är bägge förälskade i Saga, den vackra expediten i öns handelsbod, men bara Gustaf vågar uppvakta henne öppet. Kapten Ekvall kastar också ögon på Saga och för att bli ensam med henne ger han Gustaf en förmånlig hyra på en av sina båtar. Också Einar arbetar i Ekvalls rederi, med sikte på att så småningom kunna störta Ekvall, som han hatar intensivt för allt ont denne gjort hans familj. Katrina minns förskräckt i en återblick hur hon svor att Einar en dag skulle hämnas på Ekvallarna.
Johan blir sämre och under en båtfärd på väg till doktorn blir han och Katrina utkörda på däck på en av Ekvalls båtar. Detta försämrar Johans tillstånd ytterligare och han ligger på sin dödsbädd. Katrina plockar blommor och sjunger en psalm för honom. Timglaset rinner ut på byrån och Johan dör.
Gustaf kommer hem från sin hyra med sparade pengar och får veta att Saga förlovat sig med Ekvall. Han super sig full, går ut och dansar och förför Serafia, en efterbliven flicka som alltid svärmat för honom. Från Sagas och Ekvalls bröllopståg klipps vi direkt till Johans begravningståg. Gustaf går till sjöss igen. Serafia föder hans barn och Katrina tar hand om det.
Saga hälsar på Katrina och intresserar sig för Gustafs barn, Greta. Einar är i Stockholm i affärer och ser på Rolfs revy. Han blir redare för ett konkurrerande företag och är nu redo att slutgiltigt krossa det Ekvallska rederiet. Han åker hem till Katrina och får veta att Saga tagit hand om Greta. Utom sig av ilska rusar han dit, och blir vittne till hur Saga sjunger för barnet. Hans hjärta veknar, han ger upp hämndplanerna och gör istället allt för att leta reda på Gustaf åt Saga. Men Saga är inte längre kär i Gustaf, och när Einar lämnar henne beskedet att Gustaf är död finner istället de två varandra, gifter sig och flyttar till Mariehamn.
Till Gretas studentexamen kommer den nu mycket gamla Katrina med plockade blommor och ett foto på Gustaf. Yngste sonsonen känner inte igen henne och Saga pratar om hur besvärligt det är med all representation.
Katrina känner att tiden gått ifrån henne, kramar Greta och smiter sen därifrån. Hemma i stugan tar hon fram ett foto av Johan och ber att han ska hissa seglen och hämta henne. Dubbelexponerad med siluetten av en fullriggare i solnedgången sitter Katrina nöjd med sitt liv och väntar på döden.

(reviderad 2018-02-02)

Censur / granskning

Censurnummer 65473
Datum 1943-02-26
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2805 meter
Kommentar Aktlängder: 450-540-495-535-565-240 = 2805 meter. Aktlängder: 450, 540, 495, 535, 565, 240.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2805 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen blir för ryckig och tungfotad genom att den spänner över romanens hela femtioåriga förlopp, tyckte kritiken. Men den är ett sympatiskt och gediget hantverk med fina skådespelarprestationer av både Märta Ekström och Frank Sundström.

StT (Monika): "I Katrina finns material till tre filmer -- saker bara anvisas om att hända i ett kör, först frampå mitten börjar den lugnare seglatsen för förligare och jämnare vindar. Då börjar det bli resning och kontur på det öländska dramat och mot slutet grips man helt och fullt av människoödet som berättas och får en stark känsla av hur rikt ett enkelt människoliv kan vara. Som helhet blir det en bra film -- även om den kunde blivit bättre och smidigare. Vad som egentligen är svårast att manövrera är de långa hoppen i tiden, man har hela tiden en känsla av att gå miste om allt möjligt.

Man har egendomligt nog inte begagnat sig så mycket av den tacksamma miljön utan istället förälskat sig rätt mycket i uppställningar och enskilda bilder -- särskilt symboliska dylika i filmens många övergångar. Det där riktigt karga vardagstonen har man inte träffat. Det är rätt mycket skådespeleri i gröngräs och pittoreska stugor."

AB (Filmson): "Märta Ekström är en ypperlig karaktärsskådespelerska med en varm och mogen kvinnlighet som främsta tillgång. Genom filmens påtagliga brist på koncentration och slaviska beroende av romanens förlopp tvingas emellertid både hon och maken Frank Sundström, att vara endera för unga eller för gamla. (-)

Edgren har liksom andra svenska regissörer förväxlat en hastig, kanske till och med lite för snabb bildväxling med rytm och livfullhet. Inte många scener i Katrina hinner blomma färdigt, slå ut i sommarfägring eller stå starka mot höststormarna så som man skulle velat ha det i en film med Ålandsstämningar. (-)

Mot Birgit Tengroth spelar George Fant, bra som alltid men i en inte alltför betydande roll, medan Erik Faustman fått mer att bita i som en svensk sjömanspojke med nerver och armbågar. Bra. Anna Lisa Bruce förtjänar också att nämnas för en nästan kusligt äkta gestaltning av den efterblivna flickan Serafia. Här liksom då och då i filmen glimmar det till av Edgrens patos och medkänsla för de betryckta, vilket blir filmens behållning."

Bland flera som anmärkte på filmens lösning av den antydda klasskampen var Chat i SocD: "Liksom författarinnan själv så småningom tappar den röda (socialistiska) tråden, har dock Edgren troligen -- de tidigaste impulserna till trots -- vid filmningen mera kommit att intressera sig för familjeromanen och personskildringen än för de tendentiösa partierna. Man beklagar det, eftersom här fanns ett tillfälle att tala för de betryckta. Å andra sidan blir filmen i sin osmyckade skildring av ett par enkla människors levnad och med sina friska, ja ofta fräna repliker, ändå en påminnelse om de många uppoffrande kvinnogärningar, som utföras i det tysta, men som borde visas bättre uppskattning."

Kommentar Svensk filmografi

Den finlandsfödda författarinnan Sally Salminen (1906--1976) var bosatt i New York 1930--36, under vilken tid hon skrev romanen "Katrina". Hon sände den som bidrag till en av Holger Schildts och Wahlström & Widstrands Förlag anordnad litterär pristävling 1936, där romanen vann första pris. Stora förväntningar knöts till författarinnans namn efter den lyckosamma debuten, men hon lyckades aldrig i fortsättningen komma ens i närheten av "Katrinas" klass. (MOO)

SF förvärvade genom förmedling av regissören Gustaf Edgren redan i augusti 1940 option på filmrätten. Denna option förlängdes och i februari 1942 köpte SF filmrätten samt gav något senare författaren Oscar Rydqvist, som i många år samarbetat med Gustaf Edgren vid hans filmmanuskript, i uppdrag att göra en "bearbetning för film" av romanen. Så småningom kom ett manuskript till stånd under samarbete mellan dem och filmen spelades in under tiden 18.7. till 11.9.1942. Romanen spelade på Åland och filmens exteriörer togs på Torö i Stockholms södra skärgård.

Salminens roman har trots visst intresse från finskt håll aldrig spelats in i Finland men däremot enligt en uppgift, som det varit omöjligt att få verifierad, i början av 1950-talet i Frankrike. (GW)

Förlaga

Originaltitel Katrina (Roman)
Författare Sally Salminen


Inspelning

1942-07-18 1942-09-11
Filmstaden Råsunda Sverige
Torö Nynäshamn Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1943-03-22 Skandia Linköping Sverige 103 min
1943-03-22 Odéon Norrköping Sverige 103 min
1943-03-22 Skandia Stockholm Sverige 103 min
1943-03-22 Svea Sundsvall Sverige 103 min
1943-03-22 Röda Kvarn Örebro Sverige 103 min
TV-visning 1973-01-27 TV2 Sverige 98 min
1978-06-17 TV2 Sverige 98 min
1987-10-16 TV1 Sverige 98 min
1992-03-31 TV2 Sverige 98 min
1995-04-03 Kanal 1 Sverige 98 min
2000-02-07 SVT1 Sverige 98 min
Urpremiär 1943-03-22 Skandia Linköping Sverige 103 min
1943-03-22 Odéon Norrköping Sverige 103 min
1943-03-22 Skandia Stockholm Sverige 103 min
1943-03-22 Svea Sundsvall Sverige 103 min
1943-03-22 Röda Kvarn Örebro Sverige 103 min

Musikstycken

Originaltitel Konvaljens avsked
Kompositör Otto Lindwall (1904)
Textförfattare David Lindwall (1904)


Originaltitel Sjömansflickan


Originaltitel Daisy Bell
Kompositör Harry Dacre (1892)
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1906)
Harry Dacre (engelsk text 1892)
Arrangör Sam Rydberg
Sångare Frank Sundström
Lennart Lauber (eventuellt dubbad)


Originaltitel Ta-Ra-Ra-Boom-De-Ré/A Sweet Tuxedo Girl Am I
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1892)
Henry J. Sayers (engelsk text 1891)
Dansare kör (sex can-candansöser)


Originaltitel När juldagsmorgon glimmar
Textförfattare Abel Burckhardt (tysk text 1845)
- (okänd svensk översättare 1851)
Sångare Märta Ekström
Frank Sundström
Kaj Hjelm
Bengt Edgren
- (okänd pojke)


Originaltitel En sjöman älskar havets våg
Textförfattare Ossian Limborg (svensk text 1875)


Originaltitel Puppchen, du bist mein Augenstern
Kompositör Jean Gilbert (1912)
Textförfattare Oscar Ralf (svensk text 1913)
Curt Kraatz (tysk text 1912)
Jean Kren (tysk text 1912)
Sångare George Fant (repris)


Originaltitel After the Ball
Kompositör Charles K. Harris (1892)
Textförfattare Charles K. Harris (1892)
Ernst Wallmark (svensk text)


Originaltitel Linda min Linda
Arrangör Sven Sköld (1942)


Originaltitel Den himmelska härligheten
Sångare Märta Ekström


Originaltitel A Hupfata


Originaltitel Ett bondbröllop. Brudmarsch
Kompositör August Söderman (1868)


Originaltitel Sonat, piano, op. 35, b-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1837-39)


Originaltitel Karina
Kompositör Theodor Pinet (1912)


Originaltitel I'm Getting Better Every Day
Kompositör Mark Strong
Textförfattare Mark Strong (engelsk text)
Karl-Ewert (svensk text 1923)
S.S. Wilson (svensk text 1923)
Sångare Sigge Fürst


Originaltitel Vaggvisa
Kompositör Sven Sköld
Textförfattare - (okänd textförfattare)
Sångare Birgit Tengroth


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör


Originaltitel Det var i vår ungdoms fagraste vår
Sångare kör


Originaltitel Peer Gynt. Solveigs Sang
Kompositör Edvard Grieg (1891)


Ämnesord

Dagsverke
Epos
Kapten
Kvinnoskildring
Rederi
Rolf/Ernst
Segelfartyg
Sjökaptener
Sjöman
Skärgård
Torö
Wulff/Sigge
Åland
Ö
Österbotten

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2792


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2806


Bestånd Affischer

Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel MÄRTA EKSTRÖM I KATRINA
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel FRANK SUNDSTRÖM OCH MÄRTHA EKSTRÖM I KATRINA
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel BIRGIT TENGROTH OCH ERIK FAUSTMAN I KATRINA
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Arkivalier

Typ Kostym
Arkivalietitel Katrina
Omfång Cape i mollskinn med svart dekorationsband


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Katrina. Ett filmskådespel efter Sally Salminens roman, av Gustaf Edgren.
Omfång 134 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Katrina. Ett filmskådespel efter Sally Salminens roman, av Gustaf Edgren.
Omfång 139 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel En filmberättelse efter Sally Salminens roman, av Gustaf Edgren.
Omfång 38 s, + 1 s. rollista + 1 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 32 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Katrina. Ein S.F.-Film nach Sally Salminens weltberühmtem Roman.
Omfång 40 s. + 2 s. Produktionsuppgifter, rollista och synopsis ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Katrina. Eine Filmgeschichte von dem Roman von Sally Salminen von Gustaf Edgren.
Omfång 35 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Katrina. A film story after a novel by Sally Salminen.
Omfång 55 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Katrina.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Katrina.
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Catherine.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Katrina.
Omfång 59 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 22
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?