Grundfakta

Media (34 st)

Originaltitel Som du vill ha mej
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-03-15

Medverkande

Karin Ekelund
Gunilla Berne

Lauritz Falk
Gösta Berne, Gunillas man, arkitekt

Stig Järrel
Fredrik Holm, läkare

Georg Rydeberg
Stefan Dweller, dirigent

Gustav Wally
dansören - sångaren

Karin Kavli
Sylvia Larsson, operasångerska

Visa alla medverkande

Handling

Den framgångsrike, levnadsglade arkitekten Berne och hans mera seriöst lagda hustru Gunilla befinner sig i sin eleganta etagevåning. Utanför fönstret ses en kulissartad storstadsvy. De...

Visa hela handlingen

Press

En överraskande elegant och underhållande komedi, tyckte kritikerna, och var i allmänhet förtjusta över likheten med förlagorna från Hollywood. Filmmanusförfattaren Kid Bruncrona fick...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Karin Ekelund Gunilla Berne
Lauritz Falk Gösta Berne, Gunillas man, arkitekt
Stig Järrel Fredrik Holm, läkare
Georg Rydeberg Stefan Dweller, dirigent
Gustav Wally dansören - sångaren
Karin Kavli Sylvia Larsson, operasångerska
Gösta Cederlund Birger Karlmark, konstmuseiintendent
Marianne Löfgren fru Sandeman
- Ej krediterade:
Ragnar Widestedt ingenjör Berggren
Astrid Bodin Signe, hembiträde
Marianne Gyllenhammar Gösta Bernes sekreterare
Stig Johanson schackspelaren
Gunnel Wadner gäst på restaurangen
John Wilhelm Hagberg garderobsvakt på Operan
Cécile Ossbahr telefonist på Bernes kontor (OBS! Ej Doris Söderström)
Eric von Gegerfelt juveleraren
Eivor Engelbrektsson kund hos juveleraren
Edvard Danielsson Sven, gäst på Karlmarks fest
Annita Gyldtenungæ Karin, gäst på Karlmarks fest
Olle Janson gäst på Karlmarks fest
Hortensia Hedström gäst på Karlmarks fest
Nils Ekman gäst på Karlmarks fest
Paul Hagman dörrvakt på Operan
Åke Jensen gäst på Bernes fest
Uno Larsson man i boxningspubliken
Gunnar Almqvist man som tar avsked på järnvägsperrongen
Thore Jederby basist på restaurangen
Olle Johnsson trumpetare på restaurangen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1943
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Den framgångsrike, levnadsglade arkitekten Berne och hans mera seriöst lagda hustru Gunilla befinner sig i sin eleganta etagevåning. Utanför fönstret ses en kulissartad storstadsvy. De utväxlar repliker om deras enligt hustrun alltför omfattande sällskapsliv och om makens intresse för sköna damer.

Vid en uppsluppen fest spelar Berne luta och kysser damerna på mun. Gunilla sitter overksam i en soffa tillsammans med den med henne sympatiserande doktor Holm, en hårt arbetande och i festsammanhang en smula bortkommen vetenskapsman. Berne flirtar vilt med en hårdfjällad operasångerska, vilket ger upphov till ett giftigt replikskifte om svårigheten att behålla en man mellan Gunilla och damen ifråga. När Gunilla tillfälligt är borta, beklagar sig Berne för doktor Holm över hustruns attityd. Han övertalar doktorn att ge henne något preparat, som ska göra henne gladare och mera utåtriktad. Gunilla har tjuvlyssnat på deras samtal men håller god min.

På sin mottagning förhåller sig doktor Holm sedvanligt kallsinnig till en hypokondrisk och uppmärksamhetstörstande kvinnlig patient. Gunilla anländer och byter i ett obevakat ögonblick ut det tilltänkta hormonpreparetet mot vatten. Efter insprutningen låtsas Gunilla helt förändrad och överöser doktorn med erotiska inviter. Denne blir både smickrad och förskräckt och faller baklänges över den ena fåtöljen efter den andra. Gunilla flirtar vidare med intendent Karlmark, en vän till familjen. Gömda bakom pelare spionerar Berne och doktorn på henne.

Vid nästa stora fest är Gunilla balens drottning. Hon bjuder upp kvällens professionelle sångare och dansör och ställer både Berne och operasångerskan i uppmärksamhetens skugga. I sitt uppspelta tillstånd ställer hon till med flera offentliga uppträden. På en boxningsmatch knockar hon den segrande boxaren. Vid ett operabesök utmanar hon operasångerskan på en sångduell från sin publikloge. Doktor Holm är förskräckt över drogens verkan. Berne är nedstämd och skandaliserad.

Intermezzot på operan leder till att Gunilla först blir utskälld och därefter uppvaktad av den internationellt framgångsrike och mycket chevalereske kapellmästaren, Stefan Dweller. Tillsammans besöker de en mängd klassiska stockholmsplatser. Kapellmästaren blir förälskad och vad som från början varit en lek från Gunillas sida börjar närma sig allvar. Berne är svartsjuk och makarna grälar. Vid nästa möte bekänner kapellmästaren sin stora kärlek och försöker mycket passionerat övertala Gunilla att följa honom utomlands. Gunilla är tveksam, men efter ytterligare ett gräl smiter hon iväg från sin på soffan sovande make.

I tågets förstaklasskupé avslöjar kapellmästaren storslagna planer för Gunillas framtid. Hon ska skola sin röst och bli en lika stor konstnär som han. Gunilla är endast intresserad av hem och familj och, när han inte vill veta av hennes protester, smiter hon av vid Södertälje Södra.

Hemma i Bernes lägenhet försöker doktor Holm trösta den övergivne maken. Plötsligt sitter Gunilla vid pianot. Filmen avslutas så med att makarna i duett sjunger titelmelodins refräng "Som du vill ha mej, skall du få mej!"

Censur / granskning

Censurnummer 65506
Datum 1943-03-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2210 meter
Kommentar Aktlängder: 510-495-555-650 = 2210 meter - 81 minuter. Aktlängder: 510, 495, 555, 650.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2210 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En överraskande elegant och underhållande komedi, tyckte kritikerna, och var i allmänhet förtjusta över likheten med förlagorna från Hollywood. Filmmanusförfattaren Kid Bruncrona fick mycket beröm, liksom Lauritz Falk och Karin Ekelund i huvudrollerna.

SvD (Jolo): "Det är en elegant äktenskapskomedi i eleganta miljöer med damer i eleganta toaletter och herrar i eleganta rökrockar och pälskragar. (-) Det börjar med lätta komeditoner, och där är det utmärkt, men går sedan plötsligt över i crazyn för att sedan lika plötsligt gå över till allvarlig kärlekskomedi. Dock är det roligt och underhållande och Cederlunds regi får man ge ett högt betyg."

StT (Larz): "Den flitiga fru Runcrona har penslat fram den lilla episoden i bilder och inte haft några hämningar i fråga om situationskomik. Ska det sprallas så ska det, tycks hon ha tänkt. Och så sprallas det ganska flott. Denna samling moderna människor kring ett lätt och luftigt arkitektrum påminner mest om invånare i ett strömlinjeformat akvarium, i vilket någon hällt en för fiskar lagom pirrande cocktail. Det spritter så blankt när de vackraste fiskarna kilar runt och förälskar sig. Ett tag fläktar det rent av förbi ett allvarets lilla draperi: det blir stämningsskymning i akvariet, och den vackra ljusa slöjfisken samt den mörka passionerade fisken simmar mot djupet under tämligen ödesbetonat nosande. Men draperiet fläktar bort igen, och i slutet skiner solen fram helt happy. Sensmoralen kan inte ha åsamkat dr Bjurman några sömnlösa nätter.

Karin Ekelund förgyller upp hela filmen, inte bara med sin strålande apparition -- hon är grann i filmisk världsklass -- utan också med den mångsidighet som tillåter henne att klara en så otroligt kameleontisk uppgift med sprudlande komedihumor. (-) Mot Karin Ekelund avtecknar sig den sympatiske norsksvensken Lauritz Falk. Ett nytt, välkommet ansikte i det glesa svenska filmcharmörgardet. Ledig, chosefri, och med en liten rolig glimt i ögat . . ."

AT (S Almqvist): "En såpbubbla -- men betydelsefull genom att visa vad våra filmmän förmår. Mer än man visste: man känner i denna lätta komedi ett grepp som öppnar åtminstone en lucka till morgondagen."

BLM (Nils Beyer): "Regissören Gösta Cederlund (som väl i likhet med de flesta svenska filmregissörer inte har någon djupare vördnad för psykologi) hade gått in för att låta karusellen snurra, och han hade också åstadkommit något nästan hollywoodskt i fråga om eleganta fester i undersköna privatvillor, där inte ens Wallys kosmopolitiska danskonst saknades."

En avvikande mening anmälde signaturen S G-d i SocD: "Det är en svag pjäs och filmen är sannerligen inte bättre. Det är det mest enkla, ytliga och minimalt roliga man kan slösa bort tid och pengar på. Originaliteten fullkomligt lyser med sin frånvaro."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen bygger på teaterpjäsen "Karusell" (1940) av den norske läkaren och författaren av romanen, teaterpjäsen och (anonymt som Roy Roberts) detektivhistorier, Alexander Brinckmann (1888--1978). Den spelades i maj 1941 på Dramaten i Stockholm under titeln "Karusell" med norskan Aase Bye som gäst. Pjäsen filmades 1941 i Norge i regi av Tancred Ibsen efter dennes manuskript och fick premiär i Oslo 23.2.1942 som Den farlige leken. (GW)

Förlaga

Originaltitel Den farlige leken (Film)
Regi, förlaga Tancred Ibsen
Manus, förlaga Tancred Ibsen


Originaltitel Karusell (Pjäs)
Författare Alex Brinchmann


Inspelning

(hösten) 1942 1942
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Operan Stockholm Sverige
Skansen Stockholm Sverige
Centralstationen Stockholm Sverige (m.fl. platser)

Visningar

Stockholmspremiär 1943-03-22 Royal Stockholm Sverige 81 min
Sverigepremiär 1943-03-15 Saga Helsingborg Sverige 81 min
1943-03-15 Saga Linköping Sverige 81 min
1943-03-15 Röda Kvarn Sundsvall Sverige 81 min
1943-03-15 Fågel Blå Uppsala Sverige 81 min
1943-03-15 Saga Västerås Sverige 81 min
TV-visning 1978-12-03 TV2 Sverige 77 min
1984-12-09 TV2 Sverige 77 min
1991-09-07 TV3 Sverige 77 min
2004-01-06 TV4 Sverige 77 min
2004-07-14 TV4 Sverige 77 min
2005-07-14 TV4 Sverige 77 min
Urpremiär 1943-03-15 Saga Helsingborg Sverige 81 min
1943-03-15 Saga Linköping Sverige 81 min
1943-03-15 Röda Kvarn Sundsvall Sverige 81 min
1943-03-15 Fågel Blå Uppsala Sverige 81 min
1943-03-15 Saga Västerås Sverige 81 min
TV-visning 2008-06-11 TV4 Sverige 77 min
2020-01-09 TV4 Guld Sverige
2020-02-18 TV4 Guld Sverige
2020-03-19 TV4 Guld Sverige
2020-04-10 TV4 Guld Sverige
2020-06-24 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel The Clock and the Dresden Figures
Kompositör Albert W. Ketèlbey (1930)


Originaltitel Min Isabell
Kompositör Lauritz Falk (1943)
Jolly Kramer-Johansen (1943)
Textförfattare Domino (1943)
Orkester Tobis och hans gauchos
Sångare Lauritz Falk (sjunger på spanska)


Originaltitel Som du vill ha mej
Kompositör Kai Gullmar (1943)
Textförfattare Hasse Ekman (1943)
Sångare Gustav Wally
Naemi Briese (repris - dubbar Karin Ekelund)
Naemi Briese (andra repris - dubbar Karin Ekelund)
Lauritz Falk (andra repris)


Originaltitel Mandom, mod och morske män
Textförfattare Richard Dybeck (1858)


Originaltitel Norma. Uvertyr
Kompositör Vincenzo Bellini (1831)


Originaltitel Ah! non credea mirarti. Ur La sonnambula
Kompositör Vincenzo Bellini (1831)
Textförfattare Felice Romani (1831)
Nils Erik Wilhelm af Wetterstedt (1843)
Sångare Karin Kavli (dubbad av ?)
Karin Ekelund (dubbad av ?)
kör


Originaltitel La fleur que tu m'avais jetée. Ur Carmen
Kompositör Georges Bizet (1875)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1875)
Ludovic Halévy (fransk text 1875)
Palle Block (svensk text 18878)


Originaltitel Uti vår hage


Originaltitel Tristan und Isolde
Kompositör Richard Wagner (1865)
Textförfattare Richard Wagner (1865)


Originaltitel Symfoni, nr 5, op. 64, e-moll. Ödestemat
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1888)


Ämnesord

Boxning
Dans
Dansorkester
Hemmafruar
Hypokondri
Läkare
Opera
Personlighetsförvandling
Societet
Stockholm
Sällskapsliv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2192


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2206


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2206


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2206


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 147 s. + 1 s. kommentarer till manuset i ett ex som även innehåller sporadiska anteckningar.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 32 s. Rollista och produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogliste. Wie du mich haben willst.
Omfång 21 s. Rollista (1 s.) och innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?