Grundfakta

Media (82 st)

Originaltitel På liv och död
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-07-16

Medverkande

Birgit Tengroth
Karin Sjövall

Nils Kihlberg
fänrik Sture Holm

Hasse Ekman
Kirre Granlund

Gull Natorp
fru Lewen

Björn Berglund
fjälljägare 83 Petter Pettersson

Visa alla medverkande

Handling

Med hjälp av ett ganska tydligt igenkännbart modelltåg får vi se en tågolycka i övre Norrland. På turisthotellet talar man om eventuellt sabotage. Över frukostbordet lär vi känna...

Visa hela handlingen

Press

Godkänt, tyckte nöjda kritiker, som dock menade att thrillerbeteckningen var lite missvisande. Det här var en beredskapsfilm, där jägarsoldaterna var de egentliga huvudpersonerna. Hasse...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Scripta
Musikarrangör
Orkester
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Birgit Tengroth Karin Sjövall
Nils Kihlberg fänrik Sture Holm
Hasse Ekman Kirre Granlund
Lillebil Kjellén Gittan
Gull Natorp fru Lewen
Björn Berglund fjälljägare 83 Petter Pettersson
Fritiof Billquist Jöns Jönsson
Gunnar Sjöberg sergeant Lundblad
Rune Halvarsson Berra Sandström, fjälljägare
Karl-Arne Holmsten löjtnant Lönnbäck
Olof Widgren kapten C. Åström
Anna-Stina Wåglund fru Jönsson
Kotti Chave Lasse Persson, skidlärare
- Ej krediterade:
Aina Wennerstam Ulla Winberg, flickan i receptionen
Olga Appellöf föreståndarinna för Hotell Fjällåsen
Margit Widén hotelluppasserska
Birger Malmsten biträdet på bataljonsexpeditionen
Bengt Bengters Kalle, hotellgäst
Sven-Ivar Pettersson Lill-Klas
Einar Hylander korpral som rapporterar att Karin försvunnit i snöyran
Mimi Nelson en dansande
Bengt Blomgren hotellgäst
Folke Algotsson hotellvaktmästare
Bertil Carlson majoren i vilstolen på hotellverandan
Hasse Hansson stand-in för Hasse Ekman i störtloppsscenerna
Kungl. Norrbottens regementes jägarbataljon

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1943
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Med hjälp av ett ganska tydligt igenkännbart modelltåg får vi se en tågolycka i övre Norrland. På turisthotellet talar man om eventuellt sabotage. Över frukostbordet lär vi känna Kirre Granlund, ett mustaschprytt och lätt cyniskt societetslejon, den bortskämda Gittan och den präktiga Karin Sjövall. En pluton skidburna jägarsoldater ligger förlagda i närheten.

Vi får växelvis följa händelseutvecklingen bland de tidsfördrivande turisterna och de hårt arbetande militärerna.

Den sympatiske soldat Pettersson får äntligen permis och planerar att åka hem och hälsa på sin fru och sin nyfödde son. En ny fänrik -- Holm -- anländer och får av kapten Åström veta att tågolyckan troligen var sabotage. Militärerna gräver ner sig i grottor i snön. Mannarna tvivlar på den nyanlände fänrikens förmåga att uthärda fjällivet. Han slår dem med häpnad genom en mycket djärv och elegant åkning utför en brant fjällsluttning. Hos turisterna är Kirre spydig mot den ytliga Gittan, som bara tänker på att hitta en stilig man att gifta sig med. När den nygifte herr Jönsson inte kuttrasjuar med sin fru, så beter han sig synnerligen misstänksamt.

Vid en skidtur väljer Karin en svårare tur för sig själv. Det blåser upp till snöstorm och Karin saknas. Skidläraren rekvirerar hjälp hos militären. Bland de frivilliga anmäler sig Pettersson, fast han egentligen har permission. Karin kommer välbehållen tillbaka, men det är för sent att kalla tillbaka sökpatrullen. Den uthärdar väldiga strapatser i den pinande stormen. Pettersson faller nedför ett stup och dör.

Karin tar på sig skulden för Petterssons död. Hon ligger och gråter på sitt rum, dit fru Lewen kommer och försöker trösta henne.

Under nattpatrullering upptäcker militärerna en skidåkande civilperson. De förföljer honom men han lyckas undkomma in på hotellet.

Fänrik Holm och löjtnant Lönnbäck beger sig till dans på hotellet. Kirre försöker muntra upp Karin och drar ned henne till de övriga. Gittan dansar med löjtnanten och gör allt för att antyda giftermål. Karin och Holm fattar tycke för varandra. De smider tillsammans en plan för att försöka fånga tågsabotören.

Inför en försåtlig fråga från Karin försäger sig Kirre. Han och fru Lewen möts på den senares rum och det står klart att de tillsammans utför sabotagen. Ett vapenlastat tåg skall anlända och Kirre smiter ut mitt i natten. Han förföljs över de isigt lysande snövidderna av den väntande Holm. Holm lyckas skjuta Kirre, just som han sätter igång den apterade sprängmekanismen. Snö och is rasar ned på spåret men (modell)tåget hinner precis stanna. Karin följer efter den ivägsmitande fru Lewen på tåget och tvingar henne att överlämna sig till polisen. Efter väl förrättat värv förenas ömt fänrik Holm och Karin sittande i vilstolar på hotellverandan.

Filmen avslutas med att en tjänstgörande major ur jägarkompaniet håller ett patriotiskt tal till de uppställda jägarsoldaterna.

Censur / granskning

Censurnummer 65964
Datum 1943-07-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2575 meter
Kommentar Aktindelning: 575-580-590-565-265 = 2575 meter - 94 minuter. Aktlängder: 575, 580, 590, 565, 265.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2575 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Godkänt, tyckte nöjda kritiker, som dock menade att thrillerbeteckningen var lite missvisande. Det här var en beredskapsfilm, där jägarsoldaterna var de egentliga huvudpersonerna. Hasse Ekmans manuskript fick det mesta berömmet, medan Rolf Husberg främst lovordades för utomhusscenerna.

AT (Kajax): "Hasse Ekman, som skrivit manuskriptet och spelar den ruskige sabotörens phula roll, känner svensk ungdom ganska väl, åtminstone den man träffar i högfjällshotellens danssalar. Och Rolf Husberg, regissören, har vanan inne från Kan doktorn komma?, när det är fråga om fjällvärldens rika skönhet. Lägger man därtill att fotograferna fångats av denna skönhet och inspirerats till ett ibland utomordentligt gott arbete samt att de rent militära arrangemangen lagts i händerna på en så skicklig man som major Bertil Carlsson, så förstår man att förutsättningarna för denna film har varit goda. De har heller inte svikits."

SocD (Chat): "En svensk thriller? Eller en svensk trillar? Hasse Ekman sätter sig på hasorna och hänger i dvärgbjörkar ganska flitigt i filmen. Som manusförfattare håller han balansen bättre. (-) Miljön är i sig själv intresseväckande -- åtminstone för en kvinna, som inte haft anledning att närmare tänka sig in i, hur våra anorakcamouflerade ripjägare i övre Norrlands jägarbataljon skjuta och skida i våldsamt strapatsrik terräng eller snarka under snön, medan norrskenet flammar. Rolf Husberg, regissören är dock ingen Hitchcock. Han kan inte sägas ha förfuskat ett par stort upplagda dramatiska moment, som finnas i manuskriptet. Men underlåtelsesynden är den, att han inte genomgående förtätat atmosfären. (-) Ledigt och lustigt har Hasse porträtterat turistjargongen. Dialogen är levande, lekande. Här ligger han en hästlängd före de flesta filmare. De unga skådespelare, som producenten Waldekranz samlat i filmen, har också alla det naturliga tonfall, med vilket de Ekmanska repliker skola tolkas. (-) De strålande bilderna (Rosenberg och Löfstedt) av jägarbataljonen i aktion i midvinternattens köld och snöstormens pina skola stanna länge i minnet!"

Arbetaren (osignerad): "De strapatser som skidtrupperna få vara med om däruppe i högfjällen voro mycket åskådligt illustrerade och filmen har utan tvivel kostat ett drygt arbete, ej minst för den medverkande verkliga militären."

De avvikande meningarna finns i BLM och Ny Dag.

BLM (Georg Svensson): "Filmen är svagt tänkt och svagt utförd. Repliker och händelser verka påtagligt inövade. Det tillfälliga får inte driva sitt spel och ge liv och atmosfär åt innehållet. En mycket svensk film som ökar förtroendet för vår krigsmakt men inte för vår filmkonst."

Ny Dag (Don): "Svensk films respekt för officerskåren är av ålder lika stor som den är liten för manskapet. De skymtar endast förbi som skuggor när de stramar upp sig för någon officer. Varför inte gå även vanliga människor inpå livet. Det skulle säkert göra filmerna mera fylliga och levande". Don avslutar med att ge filmen betyget "trevlig underhållning. Men heller inte mer."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades med exteriörtagningar i mars och april 1943, först i juni togs interiörscener i Vinterpalatset.

Inspelning

(kompletteringar) 1943-06 1943-06
1943-03-12 1943-05-24
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Vinterpalatset Stockholm Sverige (hotellscenerna)
Björkliden Sverige
Abisko Sverige
Låktartjåkkos turiststuga Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-07-16 Royal Stockholm Sverige 94 min
Urpremiär 1943-07-16 Royal Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 2011-03-28 SVT1 Sverige
2013-10-29 SVT1 Sverige
2016-05-10 SVT1 Sverige
2020-05-18 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Allans promenad
Kompositör Allan Hörnberg (1942)


Originaltitel Meditation
Kompositör Thore Ehrling (1941)


Originaltitel Stars in the Night
Kompositör Sven Janthe


Originaltitel Ljuva minnen
Kompositör Yngve Nilsson
Arrangör Casper Hjukström


Originaltitel Berceuse (Sylvain)
Kompositör Jules Sylvain (1943)


Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)
Sångare kör (fjälljägare)


Ämnesord

Abisko
Beredskap
Björkliden
Fjäll
Fjäll/hotell
Låktatjåkko
Militär
Propaganda/militär
Skidlärare
Skidåkning
Skjutning/till döds
Snöstormar
Spioneri
Turister/Fjäll-

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2594


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2529


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2529


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Appelbergs Boktryckeri


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel PAA LIV OG DÖD
Tryckeri Nornotryk
Affischdesign Blaehr


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jägarplutonen.
Omfång 141 s. + 10 s. tillägg, löst i manus. Spelplan, rollista mm (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jägarplutonen.
Omfång 131 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel På liv och död.
Omfång 32 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel På liv och död.
Omfång 34 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Auf Tod und Leben. På liv och död.
Omfång 29 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?