Grundfakta

Media (54 st)

Originaltitel I dag gifter sig min man
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-10-01

Medverkande

Marguerite Viby
Mette Brehmer

Georg Rydeberg
Sven Brehmer, arkitekt

Stig Järrel
Tom Hedberg junior

Gösta Cederlund
konsul Edward Brandt

Hjördis Petterson
konsulinnan Brandt

Agneta Lagerfelt
Vera Brandt

Visa alla medverkande

Handling

Mette Brehmer arbetar som modetecknerska och tjänar inte särskilt mycket pengar. Hon är för stolt för att be sin före detta man, arkitekt Sven Brehmer, om underhåll. De skildes för ett...

Visa hela handlingen

Press

En tunn och nästan stillastående komedi, med en alltför förenklad typteckning, tyckte kritikerna. Dock kunde gemytet glimta till här och var, mest beroende på Marguerite Viby, som fick...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Kläder
B-ljud

Medverkande

Marguerite Viby Mette Brehmer
Georg Rydeberg Sven Brehmer, arkitekt
Stig Järrel Tom Hedberg junior
Gösta Cederlund konsul Edward Brandt
Hjördis Petterson konsulinnan Brandt
Agneta Lagerfelt Vera Brandt
Gull Natorp faster Ottilia
Erik "Bullen" Berglund Conradsson
Hugo Björne sjukhusläkare
Jullan Kindahl Maria, Brehmers hushållerska
Einar Axelsson C.F. Andersson, direktör
Sigge Fürst modehusdetektiv
Eivor Engelbrektsson Ulla
Willy Peters Ström, tandläkare
Ragnar Widestedt Ahlgren, tandläkare
Linnéa Hillberg sjuksköterska
Carin Swensson kontorsflicka
Ninni Löfberg kontorsflicka
Olav Riégo överläkare
Olga Andersson Agda Silverprytz
Charley Paterson präst
Tord Stål arkitekt
Ruth Weijden fru Svensson
Bellan Roos fru Gustafsson
Britta Vieweg modehusdirektris
Gerda Björne modehyena
Bengt Dalunde springpojke
Anna-Lisa Ryding biträde i blomsterhandel
Nils Johannisson herre
Curt Masreliez herre
Helge Mauritz herre
Börje Mellvig herre
Siv Thulin en dam
Elly Christiansson tandsköterska okrediterad

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Mette Brehmer arbetar som modetecknerska och tjänar inte särskilt mycket pengar. Hon är för stolt för att be sin före detta man, arkitekt Sven Brehmer, om underhåll. De skildes för ett år sedan efter några små sammandrabbningar. Trots detta tänker Mette ovanligt ofta på Sven. När hon hör av sin pratsamme tandläkare, att Sven tänker gifta om sig med konsul Brandts 18-åriga dotter Vera, blir hon mycket oroad. Hon besöker Sven på hans kontor och överlämnar en bukett liljekonvaljer som förlovningsgåva.

Arkitekt Brehmer har också svårt att glömma sin före detta fru. Dagen efter hennes besök ringer han upp henne för att återigen erbjuda ekonomiskt stöd. Mette avvisar erbjudandet och säger lögnaktigt att hon förtjänar sitt uppehälle som privatsekreterare, hos direktör Tom Hedberg på en byggfirma. Sven säger att han skall hälsa på där nästa dag och Mette, som aldrig träffat Tom Hedberg, är tvungen att skaffa sig en riktig plats.

Direktör Tom Hedberg, som ärvt firman efter sin far, sitter försjunken i sitt älsklingsspel, pussel, när Mette anländer till kontoret nästa morgon. Han är inte ett dugg intresserad av affärer utan låter kontorschefen, herr Conradsson, sköta ruljangsen. Genom sin snabba uppfinningsförmåga lyckas Mette verkligen få plats som Hedbergs sekreterare.

När Sven dyker upp lite senare visar hon älskvärt in honom på chefens rum. Sven blir mycket imponerad av Hedbergs tystlåtna, intetsägande attityd, som han tar för stor skicklighet i branschen. Han bjuder hem honom på middag till sig, dit också konsul Brandt och hans familj är inbjudna.

Mette är ytterst nyfiken på Svens nya familj och följer med som Hedbergs damsällskap. Hon anländer klädd i en utmanande klänning och uppträder just så djärvt som det ryktas att hon brukar göra. Under kvällens lopp charmerar hon Svens nya familj och levererar små råd om hur han bäst bör behandlas.

När festen är över är Mette nedstämd, hon inser att hon fortfarande är kär i Sven. Hedberg friar till henne och resignerat svarar hon ja. Genom giftermålet kan hon i alla fall förverkliga sin gamla dröm om att ha egen villa. Villan finns redan i Hedbergs ägo, men den behöver några små förändringar och Mette beslutar att Sven skall få göra dessa. Tillsammans besöker de villan och samvaron slutar i ett av deras vanliga gräl.

Konsulinnan och hennes dotter behandlar Sven enligt Mettes tips, vilket är rakt motsatt hur han önskar bli behandlad. Han känner sig mer och mer irriterad, men ser ingen möjlighet att dra sig ur det noggrant planerade giftermålet.

På bröllopsdagen berättar Hedberg, som skall vara best man, att hans förlovning med Mette brutits. Anledningen är att hon fortfarande älskar Sven. Efter denna välkomna nyhet kan Sven inte motstå sin längtan att ge sig iväg. Hans blivande brud suckar lättad, hon slipper gifta sig med en man hennes föräldrar utsett åt henne.

Sven och Mette firar sin andra förlovning. (Bearbetning av programblad och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 66241
Datum 1943-09-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2635 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2685 m - 98 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2685 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En tunn och nästan stillastående komedi, med en alltför förenklad typteckning, tyckte kritikerna. Dock kunde gemytet glimta till här och var, mest beroende på Marguerite Viby, som fick mycket beröm för sitt pigga spel medan däremot Georg Rydeberg inte ansågs riktigt lyckad som komediaktör i denna film.

AB (Filmson): "I dag gifter sig min man är en blek och könlös komedi om ett frånskilt par som intrigerar och har sig som fästfolk på var sitt håll och bär sig ganska tarvligt åt innan de äntligen gifter om sig med varann. Att det ska gå så som det går vet man från början. Hur det går till visar sig vara måttligt underhållande.

Marguerite Viby brukar vara som ett kvicksilver även i högaktningsfullt svenskt sällskap, men Ragnar Arvedsons regi, vilken som bekant är notoriskt sober, har lyckats dämpa även hennes naturliga livsglädje. Naturligtvis kommer den fram glimtvis, ty filmen har trots allt ett visst gemyt och en enkel men dock situationskomik mitt i alla longörer. Här och var kommer det också en och annan brott i replikerna, men annars noterar man inte utan förvåning att denna tunna vattvälling med sparsamma russin är tillredd av Barbro Alving och Kelvin Lindeman, den ena besk och anspråksfull filmrecensent, den andra en uppskattad succesförfattare. Men kanske det är serveringen det kommer an på."

StT (Larz): "Men låt det sägas först som sist: denna svenska filmkomedi, som matchar många förmågor (varav några dock tyvärr felplacerade), är gjord med nästan torterande flegma, en ultrarapid som är gift för genren. Stundtals tycker man sig nästan höra hur råfilmen runnit genom kameran, medan den sobre iscensättaren gravitetiskt utövat sin regi. Han har, bildligt talat, tagit bromyl i stället för fenedrin, ty den sävliga rytmen är -- med undantag för några korta scener av vårdad apachedans mellan Georg Rydeberg och Marguerite Viby -- hållen med benhård konsekvens. Denna flegma är i sitt slag något av en prestation i jäktets tidevarv.

Synd på så läckra puzzle-bitar, så elegant fångade av Martin Bodins kamera -- och av vilka den läckraste är Marguerite Viby. Den lilla gnista filmen har är hon. Hon lyckas nästan göra det otroliga troligt, så ock Stig Järrel, som faktiskt lyckats ro i land den c:a 150-procentiga hollywoodska rollen av lat pappas gosse och juniordirektör i en storfirma som går av tröghetslagen. Och som dess prudentlige kontorschef gör Bullen Berglund en säker, måttfull skiss.

Vem som gripits av övertygelsen att Georg Rydeberg har en mission som komediaktör, en svensk Cary Grant eller Melvyn Douglas, är svårt att säga. Kanske är det samma någon som forcerat hr Rydeberg att framträda även som sångare, i en för övrigt lyckad travestering på Ruben Nilssons 'Trubaduren'."

SocD (osignerad): "Det finns inte mycket att ta på i historien om den söta lilla frun, som ångrar sin skilsmässa med den stilige, lätt sarkastiske arkitekten, just som denne förlovar sig med en liten lolla och bereder sig att än en gång stå inför altaret. Typteckningen -- något annat blir det aldrig -- är enkel och schablonmässig, i ett par fall direkt billig. Och ändå hade man som sagt trevligt. Det berodde nog delvis på att filmen har en del rätt rolig situationskomik, överlag ett befriande gott lynne och något obeskrivligt mer, som trollade bort många svagheter.

Men framför allt var det Marguerite Vibys förtjänst. Filmen är hennes. Hon äger en obeskrivlig förmåga att på en gång uppträda med hönshjärna och snillrik intelligens i bagaget. Typen är otänkbar i levande livet och tål lika litet som filmen i sin helhet den ringaste analys. Men när den piggögda, glittrande glada danskan i sitt tjuvpojksaktigaste humör spelar den, förvänder hon synen på folk och får en att glömma allt annat än att vara glad."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av I dag gifter sig min man påbörjades 15.3.1943 och avslutades 27.4.1943. Vissa kompletteringar togs i början av juli.

Romanen "Heut heiratet mein Mann" av den dansk-!österrikiska författarinnan Annemarie Selinko (f 1914) utkom i Amsterdam 1940. Svensk översättning förelåg 1944.

Romanen filmades i Tyskland under titeln Heute heiratet men Mann av Georg Witt-Film i München, 1956, i regi av Kurt Hoffmann. Liselotte Pulver spelade då den kvinnliga huvudrollen. (SGW)

Förlaga

Originaltitel Heut heiratet mein Mann (Roman)
Författare Annemarie Selinko


Inspelning

(kompletteringar i början av juli 1943) 1943-03-15 1943-04-27
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Grand Hôtel Stockholm Sverige
Biblioteksgatan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-10-01 China Stockholm Sverige 98 min
Urpremiär 1943-10-01 China Stockholm Sverige 98 min

Musikstycken

Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Chanson. Ur Zorina
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Ragnar Hyltén-Cavallius (1943)


Originaltitel Ständchen
Kompositör Franz Schubert (1826)
Textförfattare William Shakespeare (engelsk text ca 1609)
August Wilhelm von Schlegel (tysk översättning)


Originaltitel Der Bettelstudent
Kompositör Carl Millöcker (1882)
Textförfattare Ernst Wallmark (svensk text 1883)
Richard Genée (tysk text 1882)
Friedrich Zell (tysk text 1882)


Originaltitel Don Giovanni
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1787)
Textförfattare Lorenzo Da Ponte (italiensk text 1787)
Carl Gustaf Nordforss (svensk text 1813)
Erik Lindegren (svensk text 1961)
Wilhelm Bauck (svensk text 1856)


Originaltitel Lohengrin
Kompositör Richard Wagner (1850)
Textförfattare Richard Wagner (tysk text 1850)
Fritz Ahlgrensson (svensk text 1874)


Originaltitel Nina, Ninon, Ninette
Kompositör Alvar Kraft (1943)
Verner Karlsson (1943)
Textförfattare Anita Halldén (1943)


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg


Originaltitel Störst av allt är kärleken
Kompositör Kai Gullmar (1943)
Textförfattare Gus Morris (1943)
Sjungs av Marguerite Viby


Originaltitel Trubaduren
Kompositör Gunnar Turesson (1935)
Textförfattare Ruben Nilson (1935)
Sjungs av Georg Rydeberg


Originaltitel Varje söndagsmorgon gå vi opp me' solen
Kompositör Jules Sylvain (1938)
Textförfattare Jokern (1938)


Ämnesord

Apachedans
Arkitekt
Bröllopsplaner
Direktörer
Grand Hôtel
Hushållerskor
Konsuler
Konsulinnor
Kontor
Läkare
Modedirektriser
Modetecknerska
Präst
Stockholm/Biblioteksgatan
Tandläkare

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel I DAG BLIR MIN MAND GIFT


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Min man gifter sig idag.
Omfång 172 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svensk dialoglista. I dag gifter sig min man.
Omfång 32 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Deutsche Dialogliste. I dag gifter sig min man.
Omfång 22 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?