Grundfakta

Media (43 st)

Originaltitel Ungt blod
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-10-12

Medverkande

Agneta Lagerfelt
Eva Lindemark

Toivo Pawlo
Åke Sjögren

Olof Widgren
Sven Lindahl, adjunkt

Barbro Ribbing
Anne-Marie Björkman, gymnastiklärarinna

Åke Claesson
Lars-Erik Hermansson, kyrkoherde

Åke Grönberg
Gustaf Johansson

Visa alla medverkande

Handling

Eva Lindemark är en ung, begåvad elev, som går i sista ring. Under sommarlovet skall hennes klass delta i beredskapstjänsten genom att hjälpa till med lantarbetet på en herrgård....

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick genomgående ett ganska svalt mottagande. En tunn och ytlig söndagsskolehistoria, där manusförfattaren borde ha koncentrerat sig mer på att beskriva ungdomarnas psykologi....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Manusbearbetning
Inspicient
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Agneta Lagerfelt Eva Lindemark
Toivo Pawlo Åke Sjögren
Olof Widgren Sven Lindahl, adjunkt
Barbro Ribbing Anne-Marie Björkman, gymnastiklärarinna
Åke Claesson Lars-Erik Hermansson, kyrkoherde
Åke Grönberg Gustaf Johansson
Hugo Björne Arvid Wetterberg, rektor
Sven Bergvall Per Lindemark, byråchef, Evas far
Anna Lindahl Lisa Lindemark, Evas mor
Marianne Inger Ingrid Forslund
Britta Holmberg Maj-Britt Hassel
Christian Bratt Lennart Berger
Sten Lindgren doktor Malm, skolläkare
Harry Ahlin Hjelm, arrendator
Ernst Eklund Björn Lindemark, major
Signe Wirff Lindemarks hustru
Gunnel Edlund Margit Modin
Margareta Fahlén Karin Sandström
Marie-Louise Martins Vivi Svensson
Anna-Lisa Bruce Anna Karlsson
Margareta Grimberg Ellen Lönnquist
Marianne Gyllenhammar Maud von Rehnsköld
Stig Olin Pelle Persson
Lennart Holmqvist Nils Norrman
Kurt Willbing Karl-Axel Eriksson
Gunnar Höglund Paul Pettersson
Nils Åsblom Erik Thysell
Ingrid Envall en flicka
Rune Lycke ung man
Ulla Kihlberg Solveig Thysell
Tulli Sjöblom Birgit Frisk
Birgit Johannesson Ann-Sophie Berg
Gösta Ganner Albert Skog
Kolbjörn Knudsen Karl-Hugo Stadius, lektor
Erik Rosén Ulf Ragnar Thomasson, adjunkt
Stig Johanson beredskapsman

Bolag

Produktionsbolag Film AB Lux
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Lux
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Eva Lindemark är en ung, begåvad elev, som går i sista ring. Under sommarlovet skall hennes klass delta i beredskapstjänsten genom att hjälpa till med lantarbetet på en herrgård. Klassens populäre lärare, magister Lindahl, ombeds vara chef för beredskapskolonien, vilket han gärna vill, förutsatt att hans fästmö, Anne-Marie Björkman, också kommer med.

Evas far, den välkände byråchefen, motsätter sig till en början att Eva skall tillbringa sommaren med bl a manliga kamrater. Han ändrar inställning när han talar med sin mera frisinnade bror.

Åke Sjögren är en trumpen och präktig bondson som går i Evas klass. Han och Eva står varandra mycket nära.

Ungdomarnas arbete på gården förflyter utan svårigheter och magister Lindahl och hans fästmö vinner allas förtroende.

Eva får en dag syn på en ung piga som sitter och pysslar om sitt barn. Efteråt tänker hon oavbrutet på denna syn.

Eva träffar den godhjärtade pastor Hermansson, som visar sig vara en gammal skolkamrat till hennes far, detta förhållande gör att han blir hennes "onkel". Pastorn berättar, till Evas bestörtning, att den unga pigan inte har någon far till sitt barn.

Några soldater inkvarteras på gården, bland dessa finns den flirtige Gustav Johansson, som varit där förr om somrarna. Eva och Åke listar ut att han troligen är far till pigans barn och Eva lockar med honom på en promenad. I stället för att falla för hans förförelseknep, tar hon med honom till pigans stuga, där han träffar sitt barn för första gången. Han blir djupt rörd och förlovar sig med pigan.

Åke får besked att hans far är sjuk och att han omedelbart måste fara hem. I sitt upprörda tillstånd tar han en promenad på kvällen. Han möter Eva, som kommer hem från ett besök hos pastor Hermansson. I mörkret söker dem sig till varandra och lidelsen och förälskelsen tar överhand. Nästa morgon är Åke tvungen att ge sig av. Nervös och spänd säger han adjö till sina kamrater, fortfarande omtumlad efter nattens upplevelse.

Eva är förtvivlad över vad hon har gjort. När hon så småningom inser att hon är gravid, anförtror hon sig åt pastor Hermansson. Denne, som är mycket fäst vid Eva, vill hjälpa henne på alla sätt. Han erbjuder sig att tala med hennes far.

En stormig uppgörelse mellan pastorn och byråchefen äger rum, vilket leder till att byråchefen tvingas rannsaka sitt samvete. Han inser att det är hans plikt att hjälpa Eva.

Höstterminen för skolan tar sin början. På ett kollegiesammanträde beslutas att Eva skall relegeras. Hennes skolkamrater är lojala och läser läxor med henne varje söndag för att hon skall kunna gå upp som privatist.

Åke, som är okunnig om Evas tillstånd, får genom en kamrat reda på vad som händer. Han vill genast gifta sig med Eva. Byråchefen stöttar de båda ungdomarna till att gifta sig och samtidigt avlägga examen. Pastor Hermansson förrättar vigsel för det lyckliga, unga paret. (Bearbetning av program och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 66323
Datum 1943-10-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2200 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2200 meter
Längd i minuter 80 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick genomgående ett ganska svalt mottagande. En tunn och ytlig söndagsskolehistoria, där manusförfattaren borde ha koncentrerat sig mer på att beskriva ungdomarnas psykologi.

DN (O R-t): "För något år sedan sysslade tidningarna till omväxling med krigsnyheterna en hel del med en relegeringshistoria vid ett av våra läroverk, där en kvinnlig elev avstängts från undervisningen för att hon råkat bli gravid. Aktiebolaget Luxfilm, alltid berett att belysa sociala spörsmål som kan tänkas intressera den stora biljettköpande biopubliken, har genast skyndat att göra händelsen till föremål för en film, som på tisdagskvällen hade sin premiär på Grand. (-) För mig blev i varje fall filmen bara en fullkomligt oinspirerad dramatisering av en tidningsnotis, ingenting annat, fastän jag allvarligt bemödade mig att söka komma underfund med vad den eventuellt kunde ge därutöver. Dessutom är den ett ganska dåligt arbete rent som film betraktad, släpig och ointressant, absolut i saknad av dramatisk nerv och psykologisk finess. Så stelbent dialog som här var det länge sedan man hörde i en svensk film, människorna pratar närapå som filmtexter från anno dazumal. Och var finns det läroverkskollegium i det här landet där man anno 1943 får höra sådana puerila inlägg som dem rektor Vetterberg och hans medlärare gör sig skyldiga till i Ungt blod? Heder åt skådespelarna som lyckades hålla sig allvarliga. Det bästa i filmen är en del scener från ungdomarnas deltagande i beredskapsarbetet ute på en stor svensk lantgård. Där hade fotograferna -- Karl-Erik Alberts och Ernst Westerberg -- fångat en rad vackra bilder, som kunde sammanställts till en lyckad kortfilm."

SocD (Chat): "Innehållsmässigt har filmen sin stora förtjänst i den positiva hållning den intar, då det gäller den unga moderns framtid. Pappa byråchefen omvänder sig från sin skandalrädsla och stöder flickan, klass!kamraterna ställa sig solidariska och hjälper henne med skolarbetet. Mamma kan så småningom omfamna 'sin duktiga flicka', när tösen som privatist får trycka studentmössan på huvudet. Filmen tar bestämt avstånd från en straffdom, som inte tar hänsyn till de två ungdomarnas och deras barns framtid. Å andra sidan hjälps det inte, att intrigen känns väl naiv och schematisk. Parallellhistorien med flickan, som fått ett barn med en beredskapare, och som läroverksflickan vill ställa till rätta för, har ett starkt tycke av flickboks!genren: Raggen ordnar allt. Någon riktig känsla av den genomgripande upplevelse, som det tidiga och icke önskade moderskapet måste bli för den unga flickan, förmedlar filmen icke heller. En präst och en läkare ha granskat manuskriptet. Man kunde önskat att en psykolog eller en författare med djupgående människokunskap också hade anlitats av Lux."

SvD (Lill): "Författaren-regissören Ivar Johansson tycker om ungdom och han tycker om att göra film och det positiva uppsåtet kan icke betvivlas -- att han sedan icke är någon stor diktare varken i ord eller bild är en sak för sig. Han har format det givna uppslaget med lätt och vänlig hand, med både klerikal och medicinsk sakkunskap bakom ryggen, och problemet har i det närmaste suddats ut -- i varje fall behandlats med silkestassar. De båda ungdomarnas syndafall är psykologiskt mycket illa förberett och i synnerhet den unga flickan är en så sval, sund och oskuldsfull liten figur, att det är svårt att begripa hennes felsteg i sommarnatten. (-)

Johansson är, som tidigare framhållits, ingen nyansernas man och han har knappast fått fram det heta svärmeriets bakgrund till katastrofen. Det unga blodet pulserar aldrig med vårflodens oemotståndlighet genom scenerna -- vad som finns av stämning där är huvudsakligen fotografens förtjänst. Bilderna ha nämligen ofta den mjuka, lyriska touche berättelsen i sig själv saknar."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades under tiden juli till september 1943.

Inspelning

1943-07 1943-09
Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Sturehov Botkyrka Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-10-12 Grand Stockholm Sverige 80 min
Urpremiär 1943-10-12 Grand Stockholm Sverige 80 min

Musikstycken

Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg


Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Beredskap
Byråchef
Graviditeter
Gymnastiklärare
Herrgårdar
Kontorschefer
Kyrkoherde
Landet motsatt stad
Lantarbete
Lärare
Major
Rektorer
Skolklasser
Studentexamen
Ungdomsskildringar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2214


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2214


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 235 s. + 26 s. tillägg, löst. Miljölista (11 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 224 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Första scenario. Av Ivar Johansson.
Omfång Ca. 217 s. + 14 s. som bytts ut i manus.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 235 s. Minljölista (11 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?